Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   669 / 2499
(#) petemazi válasza Doncso hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Ne csináljátok már, 2x80 wattos conductoromon egy kb 20*9*3 centis borda van, és még csak langyosra se melegszik szobahangerőn..
Első képen látható bordához hasonlóval járattam egy 2x65 wattos VF2-t, bár kellett neki a ventillátor, de épphogy csak pörgött.. Diszkózni nem mentem volna vele, de szépen elvitte "otthoni" hangerőn..
(#) Doncso válasza petemazi hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Na most akkor miről beszélsz? ráraktad a kisebb bordát, de azért kellett neki venti és diszkózni nem mentél volna el vele? Szóval akkor működik csak a torka véres? Az szép és jó, hogy szobahangon langyi, nade mi van ha egész este fullon megy? Hidd csak el, Laci és én nem egy erősítőt építettünk már, nem viccből mondjuk, a nagyobb biztosabb, a kicsivel is össze lehet rakni, persze, nincs azzal gond, működni éppen fog, de kompromisszumokkal jár, és semmiképp se egészséges. Az az ezres meg nem pénz azért a bordáért, vagy igen? És még kap hozzá 4db 2n3055, és 100% hogy nem fog szénné égni az erősítője, sőt még "diszkózni" is lehet vele bátran. Kendácsba, kipróbálásra, játszadozni elmegy, a kicsivel is, de mi inkább hosszú távra építünk erősítőket.
(#) petemazi válasza Doncso hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Értem én, én is azért vettem egy böszme bordát, mert a kicsi csak átmeneti megoldás volt.. De átmenetileg vagy 3 hónapig üzemelt a kis bordával mindenféle probléma nélkül.. Ha pedig a venti még fúj is valamit, nem csak jelzésértékűen van ott, akkor lehetett volna diszkózni.
(#) CIROKL válasza petemazi hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Egyet mindig szem előtt kell tartani a hűtőbordával nem szabad spórolni de túlzásokba sem kell esni ezért mindig arra kell törekedni hogy a hűtés minden körülmények között megfelelő legyen , az nem járja hogy csak szobahangerőn elégséges a hűtés .
(#) Leadtek válasza Doncso hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Értem én, hogy nagyobb borda kell de 26,5 centis? A dobozt amibe az erősítő lesz feleekkorára tervezem. Szívem szerint hűtőbordára nem adnék pénzt hiszen van de ha mégis akkor egy ezres max házhoz szállítással.
(#) kowi válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
egy ezres csak a "házhoz szállítás"
(#) CIROKL válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Ennyi borda kell MIN a két oldalnak ez sok kisérlet során eldőlt ezzel tartósan használható az a kis erősítő .
Bővebben: Link
(#) Doncso válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hát mester, na most erre mit mondjak? Akkor tedd rá a bordádat, és próbáld ki. Majd meglátod mire gondoltunk Lacival, ennyi. Mondtam, működni éppenséggel fog, hallgatni tudod. Sajnos az erősítő építésnek vannak kritériumai, ha ezeknek nem teszel eleget, te magad látod kárát, nem más. Tudod, mindig lehet spórolni, a hamburgerből is ki lehet spórolni a húst, de az olyan hamburger is.
(#) macera2 válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hi Leadtek!
Hűtőborda ügyben mondanám, hogy hajdanában a Metalloglóbus Mór utcai színesfém üzletébe, raktárába jártam, és ott olyan bivaj 6m-es hűtőborda szálakat láttam, hogy öröm volt nézni. Igaz, hogy ez Pesten volt, és neked biztos kisebb mennyiség is elég lenne, de ilyen irányba próbálj nyomozni. Hátha olcsóbban jössz ki.
(#) szamóca válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Végfokonként 100-150cm2-el lehet számolni, a terhelő impedancia, a kimenő teljesítmény, és a folyamatos ill. szakaszos üzemeltetés függvényében.
A TDA-d sem igényel kisebbet, csak ott a termikus védelem leszabályoz, mielőtt baj lenne.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Egy adalékkal én is szolgálhatok a "bordásdihoz", illetve annak TDA7294-es oldalhajtásához.
Egy sztereó példányom nekem is van, amit igen szélsőséges mértékben megterheltem. Ezen 1000cm2 felületű borda van, ami mindkét csatorna egyidejű 4 ohm-os műterhelése mellett, teljes kivezérlés alatt keményen meleg (kb. 75°C). Ehhez én a 8 ohm-ra ajánlott tápfeszültséget használtam -ami nem szép dolog-, és a valóságos zene jelentősen elmarad a folyamatos szinuszhullámtól, de ezzel együtt is hiba lenne azt hinni, hogy nem kell tisztességes hűtés a TDA-hoz.
A hűtés nem csak a borda méretétől függ, hanem a körülötte lévő levegő hőelvonó képességétől is (ventillátor).
(#) sved002 hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Szijasztok!

A problémám a következő!

Épp most lett kész a 2hidba kötött TDA7294es erősítőm!

Rákötöm a gépemet feszutséget adok neki(+-33V) ráakasztok angfalat és semmi!

Mi lehet a gond?
(#) Bassmester válasza sved002 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Melyik nyákverziót csináltad? Mute, standby rendben van?
Általában az szokott "gondot" okozni a 7294-nél
(#) sved002 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hali! Ha összevan kötve ha nincs igy se ugyse mukodik! Egy árva hang nem jön belőle!

Nekem most elkell mennem egy fél /1 órára addig nem tudok írni deh utána megrpobálok feljönni! Addig donolkodok én is mi lehet a gond

TDA7294b.pdf
    
(#) Leadtek válasza Doncso hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Ha én csinálok valamit azt szeretem jóra megcsinálni nem csak úgy hogy szóljon oszt jóvan. Szívesen raknék nagyobb bordát de jelenleg nincs. Holnap elnézek pár boltba hátha találok megfelelőt. Egyébként hogy ajánlott megcsinálni a VF3 tápját? Úgy értem lehet közös a táp mert úgy tervezem vagy külön kell mindkét csatornának?
(#) bereczk.jans válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Jó minőségű 20W-s erősítő. Rádiótechnika 1980-s évkönyv 55. oldal 15. ábra kapcsolása, Nyák 16. ábra. A Motorola nevet valamikor egy külföldi oldal ugyanezen kapcsolása alapján azonosítottam be. (Szegény Sipos úr panaszkodott a szerzői jogokról az RT technikában a közelmúltban, pedig fiatalon nem volt annyira erre oly igényes. Ettől függetlenül nagyra becsülöm szakmaiságát! A könyvespolcomon sorakozik 3 "bibliája")
Már meg is van az oldalszám ebben a fórumban a 671. oldal 1. CIROKL hozzászólása C-picur.
(#) bereczk.jans válasza Irkaxka hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Akkor mindent bele! Hajrá! Mégegy lehetőség: Valami nagyon hasonló kapcsolás Nyák lemezére ráépíteni és eszközölni a minimális változtatást, de szerintem már ez is eszedbe jutott. Nem tudtam, hogy profi vagy, különben a potis dolgot nem említem.
(#) gempa hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
szeretnék kérdezni attól ki tud segiteni 500/1000W-os 8 Ω 90 db* 3utas
hangfalat mivel lehet megszolaltatni és nem kivégeztettni?milyen erösitörevan szükségem
(#) hangszoros válasza gempa hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Mondjuk tudni kellenne a Wattját is.
Valószinü 100V-os hanghálózathoz készült és trafó van benne.
A Philipsnek volt olyan hangfalja amiben 600ohmos lengőtekercses hangszoró volt. EL 86-os kimenőtrafó nélküli erősitöhöz adták
Tehát több info kell a segitségadáshoz is
(#) Doncso válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Lehet közös, persze.
(#) Doncso válasza gempa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Megszólaltatni meg tudod, akár egy 50w-os erősítővel is. Ha huzamosabb ideig szeretnéd használni, akkor 3-400w nál többet ne nagyon engedj rá szerintem,
(#) agressiv válasza Irkaxka hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Mellékeltem neked az én nyákterveimet. A legutóbbi a 400W Melody.pcb nevű amit még nem teszteltem, de szerintem nem lessz vele gond.
Ezek a négyszáz wattos verzióhoz vannak, de megnéztem és ugyanaz a kapcsolás, csak a négyszázasban több a végtranzisztor.
Circad98-al illetve OmniGlyph-el lehet megnyitni őket.

A lekicsinyített verzióban arra kell figyelni, hogy a BC tranzisztorok helyett 2S tranyókra lett tervezve és azoknak más a lábkiosztásuk.
(#) agressiv válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Olyasmivel próbálkozhatsz, hogy raksz rá egy ventillátort és csinálsz hozzá egy vezérlőt ami diódákkal figyeli a borda hőmérsékletét. Adsz az egész vezérlőnek vagy 15 voltot és szoba hangerőn otthon nem lessz gond, ha pedig diszkózol akkor hadd fújtasson és valószínű, hogy ventillátorral már bírni fogja a borda amit a legutóbbi képen mutattál.
(#) mraulajos hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Hali Mindenkinek!

Ha valaki tudna, és akarna segíteni! Kellene nekem egy bevált, kipróbált, Legalább 200W-os végfok kapcsolási, és beültetési rajz. Hangosítás céljára akarnám használni.
Köszi!
(#) Alkotó válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
"Jó" formátumú melléklet. Csak legyen célprogram a megnyitásához. Akinek meg nincs, az nézegeti a "normális" kiterjesztésű terveket.
(#) didyman válasza petemazi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nekem meg a komplementer-szimmetrikus 60 fokosra fűt egy 20x8cm alapterületű, 6cm-es lamellákkal sűrűn ellátott bordát üresen is. Minden végfoknak más és más a munkapontja, nyugalmi árama, valamint a hatásfoka.
(#) didyman válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Sokat segítene, ha nem kéne letöltenie ezeket a programokat az arra kíváncsiaknak, hanem akár képernyőmentéssel, akár PDF nyomtatóval csinálnád meg univerzálisabb formátumra.
(#) didyman válasza bereczk.jans hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
"Szegény Sipos úr panaszkodott a szerzői jogokról az RT technikában a közelmúltban, pedig fiatalon nem volt annyira erre oly igényes."

Egy-két ezügyben nyakba akasztott per azért megcsiszolja az ember írásos megnyilvánulásait. Nem olyan világban élünk, ahol egy szűk rétegnek értékesíthető sajtó megengedheti magának a szabadon beperelhetőség kockázatát.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Még egy adalék (szerkeszteni már nem tudom). Én annó úgy tanultam, hogy a tranzisztorok 70-90 fokos záróréteg-hőmérsékletnél "érzik legjobban magukat". Jó munkapont-beállító megoldásnak nem lesz semmi baja akkor sem, ha 150 fokos zárórétegre másznak el a végfokok, jó tranzisztorok 200 fokig nem jönnek zavarba (Tungsram 2N3055-ön volt olyan, hogy az ón simán olvadt a burkolatán, egy fénycsőinverterben, mikor túlfeszt kapott..Aztán működik azóta is). Más kérdés, hogy ez felvet a dobozolást és elhelyezést tekintve bizonyos aggályokat, de a tranzisztorok oldaláról van bőven tartalékunk. Tipikus, hogy sokan ha már nem tudják huzamosabb ideig érinteni a bordát, akkor a ventilátorhoz nyúlnak, de ha a hővezetés rendben van és jó minőségűek az alkatrészek, akkor ez csak kisujjgyakorlat még az eszközöknek. Ugyanakkor pl. az elterjedt STK végfokoknál sokszor olyan vacak a gyári pasztázás, vagy a végfok annyira érzékeny, hogy azok relatív alacsony üzemi bordahőmérsékleten is képesek veszélybe kerülni.
(#) Ge Lee válasza didyman hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Ezt valószínűleg nem jól tanultad. Nézd meg az ábrán hogy pl. a BD249 75 fokon a 125W helyett már csak 75W disszipációra képes, 150 fokon pedig...
A gyártókat ismerve az sem biztos hogy az adatlap adatait a félvezető a valóságban is tudja. Nem lehet továbbá eltekinteni a tok és a felfogatás hőellenállásától sem, pl. ha 50 fokos a bordád közvetlenül a tranyó alatt, a lapka belül általában 10-20 fokkal melegebb. Ehhez még hozzájön az is hogy képes akár a vezérlés ütemében is melegedni és kész is a baj.

bd249.jpg
    
Következő: »»   669 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem