Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Ellenőrizd mérd meg a CRT panelon a képcső vezérlését, R.G.B. G2=400-650V+ van e rajta?
Ha megvan akkor a képcső a hibás.
Sípoló hangot a tápegység is bír kiadni ha az elkók elfáradnak vagy valamiért be van terhelve nagyon.
de ezt így nehéz megmondani... szedd szét és fülelj hogy honnan jön a hang hátha közelebb leszünk.
sziasztok! bekapcsoltam a tévémet égett műanyagszaga van nagyon súlyos? ez egy daewo 100Hz-es kb 6-7 éves lehet
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, Thomson hagyományos 8 éves készülék a távirányitóra nem reagál. a készüléken lévő gombokkal a hangot csak növelni lehet, illetve 5 csatorna váltására van lehetőség. Hangolni nem tudom. Elképzelhető, hogy hotel módban van, vagy valami ilyesmi? Köszönöm
Szia. Szerinted ennyi infó alapján tudunk segíteni ? Hátlap le, mi kormos, mi büdös, egyáltalán milyen TV ez ? /Tipus, sasszi szám, vagy valami ?/ Van-e valami kisérőjelenség ? Nem indul, készenlét van-e, stb...Fery
Távirányító jól működik?Telefon kamerájával nézd meg a LED-et az elején,hogy ha nyomod világít-e!
Táv nem esett le? István
Szia.
A rajzot köszi szépen, tv-re csak talán holnap lesz időm Majd beszámolok a fejleményekről! A tápot már ezelőtt rendberaktam, mivel kikapcsolgatott a tv. Azért leirom a hiba okát is:A tápfesz beállitó trimmer volt kontakthibás, hátha másnak is van ilyen "kikapcsolgatós"hibája!
Az a probléma, hogy univerzális táv van hozzá. Lehet, hogy rosszul programoztam be. Más tv-t irányit rendesen.
A tv egy évig t-home-s decoderen volt. Levét után jöt a probléma.
Szia!
Az esetek nagy részében a sorkondi, rosszabb esetben sortrafó.Ritkán ad szagot, de a lemágnesező ptk is megéghet rendesen.Végülis amig nem veszed le a hátulját nem fog kiderülni! Az ilyen "szagos égésnek jól látható nyoma van. :yes:
Na ez nem TV, de legalább szerviz
HYUNDAI DV2X217D DVD player. Tökéletesen működik, mindent lejátszik, stb. kép van, hang van... Pontosabban a hang kicsit halk és kicsit torz (SCART csatlakozón keresztül). Ez a baj! A menüje pedig talán szlovák vagy hasonló. Nyelvtudás hiánya miatt nekem nem sokat segít. Tehát nem a szokásos felpúposodott az elkó és cseréljem ki 105 fokosra az összeset. Valamint az sem játszik hogy tekerjem meg a lézerdióda potiját picit, vagy fültisztító pálcikával birizgálam meg a lézert. Ötlet?
sziasztok van egy ITT 100hz tvm nem tudom bekapcsolni csak kattog a led zöldre pillanatra zöldre vált de nem kapcsol be.néha ha bekapcsol nem lehet nézni csak 16/9 be. 4/3 csak hang van .meg felül 5 víszintes színes csík van.
Sziasztok. Remélem itt kapok tippeket a problémámra. Egy Medion plazma TV tápjával küzdök. Ez egy Powerwel PW-1450 tipusú táp. A kapcsolás boost converter tipusú (legalábbis ahogy kivettem a rajzból). A greatz híd után a kakaó egy nagy tekercsen megy keresztül, majd 2 db FEt van paralellbe kötve (D és S közös, a G-r pedig a jel egy driver IC-ből jön 2 kisebb tranyón át), aztán sorosan egy ultragyors dióda, majd 3 db 450v 470µF kondi. Innen megy aztán tovább a 400V a különböző kisebb trafókba. Ezt a két FET-et (eredeti FQA24N50, én IRFP460-al pótoltam) egy UC3854 IC vezérli. Itt a gondom, valószinű ez az IC a hibás, mivel bekapcsoláskor azonnal kivágja a főbiztit, mivel a FET-ek rövidre zárják az áramkört. Az ultragyors diódát is kinyomja rögtön. Ez egyébként egy F10L60U, de ezt lehetetlen beszerezni, így egy MUR1560-al pótoltam. Bár kicsit lassabb, de remélem nem lesz gond. Raktam be új FET-eket, és egy 75W-os izzón keresztül indítom, így nem szállnak el a FET-ek, de azonnal lekapcsol a táp. Megszkópoltam az IC kimenetét, és sajna nem mutat normális négyszög jelet, igen torz jelek vannak. Valószinű emiatt a két FET össze-vissza nyit, ez okozza a zárlatot. Az IC kimenetének frekije egy keramikus kondival állitódik be, ezt már próbáltam cserélni, de semmi változás.
Nagyon megköszönnék pár tippet, hogy mit kellene még megnéznem, hogy rájöjjek, tényleg a driver IC a hibás-e, vagy esetleg más a gond. Ez az IC elég ritka, nem nagyon tudom beszerezni. Ha esetleg az IC a hibás, mit tanácsoltok, milyen IC-t lehetne még használni erre a célra? Úgy gondolm, hogy esetleg megépíteném a dolgot dolgot egy kis külön panelra... Ha esetleg az segít, berakhatom a táp rajzát is esetleg... Köszönöm!
Szia!
Ez a kapcsolás egy teljesítménytényező-korrekciós áramkör kombinálva egy boost-konverterrel. Az elektrolitkondenzátorok cseréjén túl vagy már? Az IC innen beszerezhető: Bővebben: Link. Az FQA helyett inkább ezt ajánlom: Bővebben: Link
Szia. Köszi a gyors választ. Kondikat mértem, jók. A 3 nagy kondit (450V 470uF) nem cserélem egyelőre, mert azok is jók, de ha sikerülne életet lehelnem bele, akkor valószinű cserélném majd. Az FQA tranyók helyett már beszereztem az IRFP460 tranyókat, ezek már itt vannak. Az általad linkelt 2SK tranyók amúgyis iszonyat drágák, 4300ft bruttó, és legalább 4 db kellene... És kicsit lassúak is, 750 Vs. 460ns. Ezeknek az IRFP-knek nagyon hasonló a paraméterük, annyit kivéve, hogy az IRFP-k 20A-ra vannak de az a 4A különbség nem lesz gond valószinűleg.
Bármit próbálok, azonnal bezárlatolnak a FET-ek, és a 70W-os ballaszt izzó fényesen világít mielőtt lekapcsol a táp védelme. Az a bajom hogya szlovákban élek, így a HQvideo-tól nem tudok rendelni mert nincs magyarországi címem Neked megvan erre a tápra a rajz? Ha körülnézel az UC3854 körül, melyik alkatrészre néznél rá?
A Szlovák Farnellnél kapható ez az IC. A 15-ös lábon megtalálható a 16V körüli sima egyenfeszültség?
Igen, az 1. lába GND, a 15. az a VCC, és 16,4V van rajta. A 14. lábon levő 2200pf kerámia kondi szabja meg a frekit, és standby módban feszültség alatt van az IC, tehát ha ekkor rászkópolok a 14. lábra, gyönyörű négyszögjel van, ilyennek kell lennie. Viszont amikor elindítom a tápot, ekkor az IC a 10. lábára kap 15V-ot, ennek hatására indul el benne az oszcillátor, és aktiválja a 16.os lábon a kimenetet a tranyókra. Ám ilyenkor totál eltorzul a kimenő jel, és a 14. lábon is eltorzul. A táp védelme lekapcsol, és a jel azonnal kisimul, újra szép négyszög lesz. Nem tudom érthető vagyok-e. A lényeg hogy míg az IC üresjáratban van, addig szép a jel, viszont mikor elindul az oszcillátor és a kimenet feléled, akkor összevissza torz jelek vannak. Nem tudom hogy valamelyik kondi lehet-e a ludas, vagy az IC. Hozzáteszem, 1 hete még ment a TV.
UPDATE: A 16.4V egyenfeszültség nem annyira tökéletesen sima, van benne kicsi hullámzás, nem tudom ez mérvadó-e. Ja és köszi a tippet, a Farrnellnél tényleg van, legvégső esetben megrendelem, de elöbb megpróbálnám leszűkíteni a kört, csak végső esetben rendelnék. Lehet hogy valami sokkal banálisabb dolog a hiba, csak nem jövök rá.
Én azért csak cserélgetnék elkókat, kicsiket, nagyokat. Az a fránya ESR érték is számít, nem csak a kapacitás, pláne kapcsolóüzemű ketyeréknél.
Jó, majd szétnézek, max kicserélem az összes elkót ami szerepet játszhat a dologban. Van még ott pár kerámia kondi meg 1-2 tantál. Ezek szerintem nem nagyon szoktak elmenni ugye?
IGazság szerint azért nem nagyon tippelnék akondikra, mert a tv ment, csak én rontotttam el. A Z-Sustain board hibás a tv-ben, nagyon sötét volt a kép, de a táp ment. A Z-Sustain-t megjavitottam, de sajna rossz helyre raktam a szkópot, összeakadtak a FET-ek, és azóta nem megy, a FET-ek cseréje után sem.
Mivel ez egy mesterségesen bevitt hiba, nagyon valószínűtlen, hogy kondit tettél tönkre. Ha nem a meréstől száll el, arra gyanakodnék én is. Nagy valószinűséggel elszállt az IC, de lehet, az is hogy az új Fet-ek karakterisztikája más, akkor az is okozhat gubancot. Sokszor tesznek ezekbe összeválogatott Fet-eket, ha nem azok akkor is lehet gond, bár szerencsére ez nem mindig okoz problémát. De az IC-t szerintem megölted. Nem tudom nálatok mibe kerül de ahogy láttam a HQ-bq nincs egy ropi, ne gatyázz vele vedd meg, nem tétel. Kicsit aggódom amiatt, hogy kevés lesz az IRFP460. Egyrészt műanyag tokos ezek kevesebbet tudnak eldisszipálni, na meg az 4 Amper...
A diódából is próbálj eredetit szerezni, sajnos sebességre ezek a tápok nagyon ki vannak hegyezve... Fery
Szia!
IGen, sajna mesterségesen előidézett hiba, ezért nem gyanakszom én se kondira, eddig ment a táp. Az IC itt 6 euro, meg is rendeltem. Az eredeti FET-ek nem nagyon melegedtek még 1 óra járatás után sem, csak langyos volt a hűtőborda. Ebből arra következtetek hogy közel sem voltak csúcson járatva. Talán jó lesz az IRFP460 is, a maga 20 Amperével. Ha sikerül életet lehelnem a tápba, majd figyelni fogom hogy ezek mennyire melegszenek. Egyébként a tokozása nagyon hasonló mint az eredetinek, a háta mindkettőnek fém, szerintem a hőleadással nem lesz gond. Egyelőre megvárom az IC-t remélem annak cseréje után többet tudok majd.
Sziasztok! Van egy elég régi Goldstar crt tv-m.És az a baja, hogy néha gondol egyet és kifakulnak a színek meg csíkozódik egy 10-20mp-t és aztán abba hagyja.Nagy baja lehet?Lehet orvosolni?
Segítsen nekem valaki . Van egy 9 éves Samsung tévém . Sajnos megadta magát . Bekapcsoláskor villogó kép .Majd egy pár óra múlva újra kezdi . Típus:Samsung CZ-280D83N 50Hz 80WATTS. Érdemes e megcsinálni ezt a készüléket ? Segítséget kérnék tőletek.
Szia. Fordítsd ki a panelt, és egy nagyítós és/vagy nagyon erős fényű lámpával, nézd át a forrasztásokat. Szinte biztos, hogy lesz néhány kikráteresedett forrasztás. Ez a jelenség arra utal. Fery
Szia. Kezd azzal, hogy a táp primer oldali elkóit kicseréled, a pufferkondival együtt. Valószínűleg ennyivel meg is úszod... Ha nem akkor foyt.köv... Fery
köszi szépen a segítséget . még egy kérdés mennyibe kerülnek ezek az alkat részek
Ja, kérem! Erről a malőrről nem volt szó! Nyilván kinyírtad az IC-t és ez okozza gondjaidat.
A puffer az húzósabb 6-700.-Ft környéke, a többi az kb. 50.-Ft. Bővebben: Link Fery
sziasztok van egy ITT 100hz tvm nem tudom bekapcsolni csak kattog a led zöldre pillanatra zöldre vált de nem kapcsol be.néha ha bekapcsol nem lehet nézni csak 16/9 be. 4/3 csak hang van .meg felül 5 víszintes színes csík van.azt mondta a tv szerelő hogy sorkimenős lehet még nem találta meg a hibát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |