Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   112 / 966
(#) Gafly válasza (») Dec 20, 2010 /
 
Akkor válasszuk szét a szálakat:
1.) Én mindig balra kötöm a fázist, mert igy tanultam apámtól. De ebben soha nem bizok meg, mert igy tanultam apámtól. Sőt ha villanyról van szó, senkiben nem bizok meg (mindig mérek, nézek és gondolkodom), mert igy tanultam apámtól...
2.) FI relé van nálam és B + C + D osztályú túlfeszültség védelem is. Ez a minimum szerintem és a minimális elővigyázatosságot aki nem teszi meg az magára vessen...
3.) Ami az úgynevezett "gyerekvédőket", lásd a mellékelt ábra. Ez történik akkor ha két gyengébb minőségű termék találkozik... Itt az történt hogy a gyerekzár túl "makacs" volt, a felhasználó pedig túlzottan erőszakos
Amire viszont még most sem tudom a megoldást:
Unokaöcsém két szög segitségével úgy csinált teljes áramszünetet a házukban a konnektorral játszva, hogy észre sem vette, a többiek is csak az áramszünet miatt...
Ott nem volt gyerekzár a konnektoron. Ha lett volna és betudja dugni egyerre a két szöget akkor most...

dugo.JPG
    
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Idézet:
„Ez történik akkor ha két gyengébb minőségű termék találkozik... Itt az történt hogy a gyerekzár túl "makacs" volt, a felhasználó pedig túlzottan erőszakos”

Nem! Itt az történt, hogy "occó cuccot" vett valaki.
Idézet:
„Amire viszont még most sem tudom a megoldást: Unokaöcsém két szög segitségével úgy csinált teljes áramszünetet a házukban a konnektorral játszva, hogy észre sem vette,”

Hát nagy szerencsével a nullába nyúlt be, amit odaérintett a földelő érintkezőhöz. Óriási szerencse!
(#) Action2K válasza Gabi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Idézet:
„Elvileg ha csak a fázist fogom meg és közben nem ...”
Ez az elv jó, de a gyakorlat nem mindig az. Dolgoztam a 6 méteres fa villanyoszlopon, javítottuk a közvilt, és a bőrkesztyűn keresztül bizsergett a fázis. Szóval a gyakorlat sokszor más.
Más:
Jó kis kábeltoldást találtam a vakolat alatt. "Szabványos kötés, szabványos színjelölésekkel, szabványosan levakolva." Ugye mennyire betartják a szabályokat. Mindez a 80-as évek termése. Állítólag a villanyszerelő rokon követte el, aki sok-sok védőitalt fogyasztott munka közben. És még csak a ház negyedét kábeleztem át, de ez a ..., már nem is tudom hányadik ilyen kötés. Találtam már elszenesedettet is ami már "világított" is.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Idézet:
„Hát nagy szerencsével a nullába nyúlt be, amit odaérintett a földelő érintkezőhöz. Óriási szerencse!”

Ennél még nagyobb a szerencse, mert náluk szó sem volt FI reléről...
Mondjuk padlószőnyeg az igen a földes padlón
(#) Gabi válasza Action2K hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nekem a gyakorlat is mindig ezt mutatta Persze nem azt mondom, hogy fogdossa mindenki a fázist, nem lesz baj.

Arra akartam igazán kitérni, hogy nagy általánosságban mindenki esküszik a FI-relére, hogy az majd megment. Nem azt mondom, hogy hasztalan, de a használata mellett is vigyázni kell.
(#) Gabi válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Tudom, hogy modern korban élünk, ahol nincs hiánygazdaság. Az árával sincs problémám és a beszerzési lehetőségekkel sem. Szoktam neten is rendelni.
Az utolsó két mondattal egyetértek.

A fő problémám inkább azzal van, hogy ha egy villamos hálózatnál megkövetelik a megfelelő óvintézkedéseket (ami jogos is), akkor hogyan engedhetik be azt a sok csodás minőségű cuccot az országba (?) Tudom, ez költői kérdés. (A nincs hiánygazdaság átka
(#) zoli_varga válasza Gabi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
elvileg csak meei kermi hatósági állatorvos által minősített terméket szabad forgalmazni és beépíteni.
Javítottam már nagynevű L..d cég exkluzív kapcsolóját mert kicsúszott a vezeték belőle. Nálunk a gyárban a dug aljak törtek szét minden ok nélkül. Az tán Si...s vaqy G..i.
(#) kendre256 válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Régen a berendezéseket használatra tervezték. Ma már fogyasztásra terveznek (néha annyira spórolósan, hogy használhatatlanra sikerül ).
(#) zolika60 válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Mindegy, hogy milyen márka, úgy is kínai. Ha nem, akkor hamisítvány.
(#) Action2K válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Márkás, MGE tulfeszvédős hosszabbító. Az MGE, az APC (American Power Conversion Corp.) tagja. Dobozán virít egy CE megfelelőségi jelölés, aztán kész. CE jelölésről S hol gyártották? Az is rajta: "Made in China". Magyar nyelvű leírás nuku. Mind ezek nem is lennének problémák, ha nem sorozatosan hozták volna vissza, hogy valami szétégett benne, de oly módon, hogy még a burkolat is kiolvadt. Nem álltunk neki a gyártóval vitázni, mert a beszállító elfogadta garban, viszont már nem árulunk ilyet.
(#) walter hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Tudom, nem tartozik közvetlenül ide, de miért lehet árusítani szemetet. Tele a multik polca velük. Aki ott vásárol az előbb utóbb rájön milyen a kínálatuk. Még mindig ott tartunk nekünk(tisztelet a kivételnek) minden szemetet el lehet adni. (bocs,de a dug-villáról jutott eszembe.)
(#) Rumcájsz válasza walter hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Azért árulják mert a Magyar ember megveszi! Ha 2 forinttal olcsóbb mint a biztonságos, az olcsóbbat fogja megvenni. Ez magyar specialitás. Ha a kinai a termékre a CE jelet rávési, minden gond nélkül a multi forgalomba is hozhatja. Sajnos a sok behozott szemetet senki nem ellenőrzi. Korábban volt KERMI, de ha jól tudom mára már az is megszünt vagy összezsugorodott és képtelen a feladatát ellátni.
(#) Gabi válasza Action2K hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Legszebb az volt, mikor a kapcsolós hosszabbítónak egyszerűen lerepült a billenőkapcsoló teteje. Nem kiugrott a forgáspontból, hanem a leheletvékony műanyag oldala egyszerűen szétszakadt.

Szerencse, hogy a szemem láttára történt és a rugók meg a kontakt lemezek nem csináltak zárlatot.

Persze össze van szegecselve, nehogy egy jó kapcsolóval javítható legyen. Újabb 15 deka műanyag megy a kukába.

Oké, hogy kínai, de egy déli megyénkről elnevezett cég forgalmazza. Neki nem érdeke, hogy ilyen kakit ne áruljon?
(#) Gafly válasza Gabi hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Én pedig találkoztam már olyannal ahol a kapcsoló nem hosszában, hanem keresztben! vol bekötve
Azóta is azzal ugratom a (programozó matematikus) kollégát hogy még villásdugót sem tud bedugni úgy hogy ne álljon le a printer, a labor, stb...
(#) Massawa válasza Gabi hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Azért azt a kapcsolot pillanatok alatt ki lehet feszegetni a müanyagbol (drotokkal együtt) és helyettesiteni remélhetöleg nem ugyanolyan vacakkal.

A baj ott van, hogy a modern gazdasági környezetben a gyártonak (az adott esetben az eloszto gyártojának) abbol kell dolgozni amit kap (kapcsolot) és neki nincs semilyen lehetösége a minöséget ellenörizni - legfeljebb ha sok a reklamácio, akkor beszállitot változtat.

(De ki fog már reklamálni egy néhány 100 forintos elosztot?)

(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Elnéztem egy N betűt.
(#) Gabi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Akkor postázom neked és majd meglátom, hogyan feszegeted ki belőle
(#) anonym hozzászólása Dec 21, 2010 /
 
Kisebb, szerencsés kimenetelű lakástűz volt nálunk december elején.
Oka az én felelőtlenségem, ezen nincs mit szépíteni, a tanulságot levontam, soha többé szabálytalan szerelést!
Panel lakás földszinten.
Közműakna, benne hidegvíz és melegvíz vezeték, valamint a vízórák.
Na és a villanyáram!!!
Vagy 20 éve már, hogy egy hajólámpát szereltem ebbe a helyiségbe, hogy könnyebben leolvasható legyen a vízóra.
Guman táblán egy 2 A-es kismegszakító, egy kapcsoló és egy konnektor volt szerelve, utóbbihoz csatlakozott a hajólámpa (a maradványokról fotót mellékeltem).
A szerelésnek IP-védettsége nem volt, fentről esetlegesen cseppenő víz ellen kis terelő lemez volt minden.
A baj máshonnan érkezett.
A vízóra utáni "T" csatlakozó (WC-öblítő felé) ment szét azon a hajnalon.
Ez zárlatot, majd tüzet okozott a guman táblán.
Alatta takarító eszközök, műanyag felmosó vödör tüzet fogtak.
A lakás villamos elosztó tábláján van egy 30mA-es FÍ- relé szabályosan bekötve, időnként ellenőrizni szoktam egy 7W-os izzóval a konnektoroktól.
Mindíg rendesen működött.
Mikor a vizet és a tüzet észleltük, a lakásban már nem volt áram; leoldott a guman táblán a 2A-es, a lakás villamos elosztó tábláján 16A-es "C" karakterisztikájú kismegszakító is, valamint a FÍ-relé.
Volt egy -ezek szerint hamis - illúzióm, hogy a FÍ-relé nem engedi akkora zárlati áram kialakúlását, mely tüzet okozhat.
Mi a véleményetek?
(#) zoli_varga válasza anonym hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
A zárlati áram és hibaáram nem azonos. Ez a készülék 30 mA hibaáramnál (a fázison bejövő és a nullán visszafolyó áram különbsége) kapcsol ki vagy ha a terhelés meghaladja a 40 A -t.

A kapcsoló mindig be volt kapcsolva vagy csak úgy felejtetted vagy nem volt bekapcsolva?

A leírásból arra következtetek hogy itt elsősorban a szigetelés égett el és zárlatot okozott azért oldott le a 2 A es és a 16 A os valamint a 40 A Fi relé.

Ja és a zext kinai márka
(#) anonym válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
A kapcsoló csak akkor volt bekapcsolva, amikor a vízóra leolvasás volt, nem felejtettem bekapcsolva.
(#) Dudus válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Idézet:
„vagy ha a terhelés meghaladja a 40 A -t.”


Ez "sima" FI túláramvédelem nélkül, félreértelmezed a feliratot, 40A a névleges árama! Nulla-Fázis zárlat esetén nem old le!
(#) zoli_varga válasza Dudus hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Igaz. azt elnéztem.

de az biztos hogy leoldotta az automatákat. A tűz meg a csöpögő műanyag miatt keletkezhetett szerintem.
Abban biztos vagyok hogy kedves anonym nem végeztette el a szerelői ellenőrzéseket vagy a biztonságtechnikai felülvizsgálatot.
de hogy nem attól kapott lángra a a kapcsoló hogy ráfröccsent a víz az biztos.

Lehet hogy a 2A s kismegszakító már rég beállt mint Katiba a gyerek.
(#) anonym válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Valóban, a tűz szerintem is a csöpögő műanyag miatt terjedt át az ott tárolt egyéb anyagokra, az akkori helyszín erről árulkodott.

Az is igaz, hogy nem végeztettem biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

"...de hogy nem attól kapott lángra a a kapcsoló hogy ráfröccsent a víz az biztos.

Lehet hogy a 2A s kismegszakító már rég beállt mint Katiba a gyerek."

Na de akkor mitől?
Az áramkör terheletlen volt (egyetlen 60W-os izzó, kikapcsolt állapotban).

A 2A-es kismegszakító oldott állapotban volt, erről a mellékelt kép is árulkodik.
Időnként működtettem is, volt hogy áramtalanítottam vele, tehát néha működtetve volt, nem valószínű, hogy "beállt".

Csak "agyalok..."
(#) kowi hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Én meglátásom szerint egy laza kötés(nem megfelelően meghúzott csavar) is tud ilyen tüzet okozni(mert láttam már)
De ha a régi szerelés alumínium volt és rézzel csak össze volt tekerve az is megeszi egymást.
Egy kicsit visszatérnék a "fázist fogom nem ráz dologhoz,meg minek a fi relé"
Én már egy párszor fogtam fázist javítás közben de ha van fi relé akkor lényegesen "jobb" érzés mert csak kicsit bizserget.
Tehát összegezve azon a 7000Ft-on nem múlik semmi és rosszat nem csinál senki ha beszerel egyet.
(#) proba válasza anonym hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Láttam olyan ,igaz kültéri konnektort , amire az évek folyamán lerakódott koszt tette átvezetővé a környezeti pára,oly mértékben hogy az automatát néha leverte.Szerintem itt is hasonló történhetett,csak valami éghető alapon volt kosz/zsír lerakodás.Ez folyamatosan melegedett ,ez okozhatta a tüzet.
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Én meg olyan FI relét, ami attól oldott, hogy pormacska volt a konektorban!
(#) Gabi válasza anonym hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
A tűz a víztől vagy a vízpára által okozott zárlattól volt, ami első körben még nem haladta meg a védelmi eszközök megszólalási szintjét. (2A alatt volt a zárlat áramfelvétele illetve 16A alatti, ha még a 2A-es bizti előtt tudott zárlatot csinálni. Azért a 2A is kb. 400W-tal befűt). Majd mikor minden összeégett és nagyobb zárlat volt, akkor leoldott minden.

(A képeken egy jó régi 2A-es bizti látható. Ezek idővel elöregszenek, lehet, hogy már jóval több kellett neki, mint 2A, hogy leoldjon).

Továbbra sem azt mondom, hogy a FI-relé hasztalan. De sokan teljesen félreértik a működését és nyugodtan hátradőlnek. Nem véd meg ha egyszerre megfogom a fázist és a nullát (és közben nem vagyok leföldelve) és nem véd meg a tűztől sem, mint a jelen eset bizonyítja.

Nem meghúzott csavar vagy kötés: ha nem volt felkapcsolva a lámpa, akkor nem folyt áram, nincs melegedés. Csak feszültség volt jelen, amihez a nedvesség kellett, hogy áram is legyen, majd meleg. :no:
Lényeg, hogy szerencsésen végződött az eset.
(#) Gafly válasza Gabi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Igazán szeretném megköszönni a képeket és mögötte álló történetet anonym-nak. Nagyon tanúlságos volt, épültem belőle... Valamint a szakmai elemzéseket is.
(#) zoli_varga válasza Gabi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Ezzel nekem van egy problémám.
A kapcsolók, még a régiek is 6 vagy 10 A terhelhetőségre készültek. A kismegszakító elvileg 0,2s alatt 5-8X túlterhelésre lekapcsol, 1 órán belül 1,2 és 1,6x túlterhelésre kell leoldania. azaz első esetben kb 10 A a második esetben kb 2,5 -3,5 A kell hogy folyjon a 2A kismegszakítón. Ez még sehol nem éri el a C16 os automata kioldási szintjét. de ha ez az árammenyiség a föld felé folyik akkor a Fi relé leold.
És a másik hogy a pára miatti szivárgóáramra leold a fi relé. Sok esetben ez probléma ha túl sok fogyasztó van rajta. de ebben az estben ez nem állt fent.

Inkább vizsgáljuk meg a hollandiból miért csúszik ki a cső ha annak 10 bar nyomást is el kell viselnie.
Lehet hogy elektromos korrózió.

anonym: milyen cső mert nem tudom tisztán kivenni a képből?
(#) anonym válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Én is köszönöm a reakciókat, hozzászólásokat, ezekből is tanúlok.
Egyébként is rendszeresen olvasom a fórumot a tanulás kedvéért.

Ez volt az egyik ok, amiért feltettem ezt a történetet, a másik pedig, nem mindenki szakképzett villanyszerelő, vagy biztonsgtechnikai szakember, tehát valóban a tanúlság kedvéért is.

Én egy életre megtanúltam, hogy szabálytalan szerelést soha többé (gondolok itt az IP-védelem figyelmenkívűl hagyására, bár tudom mi az, mégis kockáztattam, gondolván, úgysem ázik be).
Közel 20 évig tényleg nem volt probléma, aztán egyszer igen.

Kellemes Karácsonyt, BUÉK minden fórumozónak.
Következő: »»   112 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem