Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   670 / 2499
(#) Mayan hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Emberek! Lehet-e mosfetes (irf540/9540) véget alacsony (20-40mA) nyugalmi árammal működtetni a szokásos 100-130mA helyett ? Illetve miért szoktak ekkora áramot adni fet-es végeknek ? Köszi!
(#) hangszoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Végre valaki vette fáradtságot és utána nézett, hogy mire jó a BD 249, vagy mit lehet elvárni tőle megbizhatóan, hogy ne reszkir üzemben menjen.
Egyébbként nekem is van Toshiba tranyóm amin az ón megolvadt a tokon, és müködik. Egy kicsit átötvözödött a kristály rohadt nagy béta lett, lejebb ment a letörési fesz, de müködik
(#) agressiv válasza didyman hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Azért raktam fel így mert neki át kell szerkesztenie néhány apróságot mivel ez a nagyobb változathoz lett kitalálva. ÉS persze nagyon szívesem megadom a mentéseket amit bárki bármire felhasználhat és kedve szerint átalakíthat. Tudom értékelni, hogy itt segíteni akar az ember és megosztja a saját munkáját, cserébe leoltást kap...

Ennyi paraszt tuskó embert még életemben nem láttam....
(#) agressiv válasza Mayan hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Lehet járatni, csak torzítani fog. Nem csak a fetes végeknek kell ekkora áram, tranzisztoros erősítőknél is legalább 100mA általában ami már elfogadható értékeket produkál.
(#) didyman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Ebben teljesen igazad van, de én csak egy üzemi paramétert ragadtam ki a sokból, és annak hatását a tranzisztor általános üzemi paramétereire (s nem azok szélsőértékeire). A tervezés-méreztezés során nyilván az általad írottakra is maximálisan tekintettel vagyunk, és jól tervezett végfok ezt figyelembe is fogja venni, a várható üzemi (borda)hőmérsékleten, illetve annak maximumán (105 fok?). A hőellenállás kapcsán nem véletlenül említettem záróréteg-hőmérsékletet és borda hőmérsékletét Általános képlet ugye erre nem nagyon van, hiszen toktól, felfogatástól, bordától erősen függő a dolog, tehát egyedileg szükséges (volna) ezekkel számolni a pontosabb értékeket, de ésszerűen nyilván túlméretezünk, abból baj nem lehet, viszont egy 60-70 fokos borda üzem közben szerintem messze van a veszélyestől.
(#) didyman válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Kollégák éppen ezért csatolnak sch-t+képet/PDF-et is a hozzászóláshoz, mivel ez fórum és nem privát üzenet, amit beböksz ide, arra más is kíváncsi lehet esetleg.
(#) Mayan válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Tranyósnál 100mA ? Nem általános, pl. a hta30 mindössze 30mA -el jár és nyilván nem torzít. A feteseknél viszont szinte mindíg 100mA legalább.
(#) Irkaxka válasza bereczk.jans hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nem vagyok profi építésben Csak hobbiból építgetek itthon készülékeket. Szervizem van és onnan a tapasztalat illetve az eltéről. Próbáltam keresni hasonló kaliberű erősítőt de nem találok egyáltalán még hasonlót se. Gerjedés szempontjából meg nem nagyon kellene taknyolni. Hátha valaki profi a nyákszerkesztésben és megszánna egy pcb rajzal Ha nem sikerül akkor elteszem talonba a dolgot.
(#) Irkaxka válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szia!

Most vettem csak észre a nyákrajzodat. Hálás köszönet érte. Így már neki is tudok állni a megépítésének.
(#) Mayan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Oké, köszi.
(#) Jaksi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
A PA300nál nem találok 33pf-es kondit 160V-osban. Csak ilyen jó bele vagy magasabb volt számú is megfelel?
(#) Jaksi válasza Jaksi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Illetve kisebb mivel csak 50V-ost találtam.
(#) Ge Lee válasza Jaksi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Hol van abban 33pF?
(#) hbalu hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Sziasztok

Érdeklődnék hogy szerintetek mi lehet a probléma a következő végfokkal: (DAP P2000)

Másodszorra száll el az egyik oldal biztosítéka (12A), miközben valószínűleg valamelyik végtranyó zárlatos lett. (még nem szedtem szét)
Az erősítőn párhuzamosan kötött 2sa1943, és 2sc5200 tranzisztorok vannak. (továbbá 2sa1853, és párja, irfp250+párja).
3 óra után kb 60-70% terhelésen szállt el.
Első alkalommal leégett 1 hangfal, úgy hogy éppen hogy csak be volt kapcsolva, még csak nem is szólt. (több zárlatos 1943, 5200 volt a hiba)
köszi
Balázs
(#) Hurkafej1 válasza hbalu hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
A tranzisztorokat ki tudod mérni, hogy jók-e, mivel pnp és npn átmenet van bennük. egyik-egyik irányba kell vezetniük.
(#) hangszoros válasza hbalu hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Miért tételezed fel, hogy ismerik a DAP .... erősitöt ?
Ha egy kapcs rajzot felraksz több esélyed van tanácsra, segitségre.
Aki ért hozzá nem ér rá egerészni mi is az a DAP ..... akármi.
(#) Action2K válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Idézet:
„Aki ért hozzá nem ér rá egerészni mi is az a DAP ..... akármi.Itt a hiba:”
Link
(#) golem hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Sziasztok!
Szereztem egy eq erősitőt csak nem tudom melyik vezeték mi mi csoda a hangszóró kivezetés az meg van meg van a 12 volt +- bemenete csak a többi vezeték nem tudom melyik mi szürke zóld meg a 2 fekete. teszek fel róla képet.
esetleg vala ki tud németül a anak könyü dolga lesz
(#) Abukodonozo válasza golem hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szia!

Ez elsősorban egy grafikus frekvenciakiegyenlítő, persze aktív, tehát erősítő is van benne. Jó német-magyar szótárat találsz itt. És, kérlek vigyázz jobban az írásra, a modik nem alszanak...
(#) Jaksi válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
kadarist írta hogy a 470 helyett 33pF kell mert el van írva a leírásban. (#860566)
(#) Jaksi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nem C9 hanem a C14-röl lenne szó. 470 helyett állítólag 33pF kell.

http://monitor.espec.ws//files/pa300_power_amlifier_146.pdf
(#) szamóca válasza gempa hozzászólására (») Dec 20, 2010 / 2
 
Szerintem 90 db 3utas hangfal az egész országban sincs!
(#) Action2K válasza golem hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Nem kell ide semmilyen nyelvtudás, csak egy kis logika. Van egy halom "spagettid", ebből tudod, hogy melyiken megy be a táp, azt is tudod, hogy melyekre mennek a hangszórók. a végére pedig maradt kettő, amit nem tudsz. Kizárásos alapon, ugyebár csak bemenetek lehetnek. Hogy melyik a jobb meg a bal? Hát nem mindegy? Ha igen, akkor pedig kipróbálod, meghallgatod. Ha észreveszed, hogy fordítva szólnak, akkor felcseréled a két szálat, és már kész is. Amúgy a hangszóróknál tudod melyik a jobb meg a bal? Mert ha ott fordítva kötötted be, akkor a bemenetet hiába kötöd be jól, akkor ott is fordítva kell. Amúgy tovább tartott ezt a "litániát" leírni, mint összedrótozni, aztán berakni egy teszt CD-t, s megsasolni.
Amúgy, a Links a baloldal, a Rechts a jobboldal. Ugyan úgy mint az angol Left - Rigth / bal - jobb.
(#) Moderátor hozzászólása gempa hozzászólására (») Dec 20, 2010
 
* dB - deciBell és nem darab (db). Figyelj oda a mértékegységek pontos használatára, s a helyesírásodra is. Ez már nem csak egy két elgépelés.
(#) Mayan hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Találtam egy érdekes erősítőt. Nekem való... állítólag 50W-ot tud, a nyugalmi 20mA. A bias rész nincs megrajzolva. Valaki segítene ebben ? +-41V-ról menne a végfok, irf540 és 9540 -el. Illetve a két zener mire jó ? A gate-et védi talán ?

amp.jpg
    
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Kivéve engem ha akarom
Akár 95 is is, vagy talán több is.
4 út 100-ig mehet, némi rákészüléssel
Nem vagyok fantaszta !!! és nagyotmondó se
Az igaz, hogy 80 valahány kiló, és alsó hangon fél millás. A bázis Alnicós JBL, mind a 4 út
(#) storm válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Ezt nem igazán értem most a 90 hangfal 80 kiló vagy 1 hangfal 80 kiló? [OFF]Ha 1 hangfal kevesebb mint 1 kiló akkor olyat én is tudok szerezi viszont ha darabja 80kiló..lehetetlenség eggyátalán hova kell akkora teljesítmény? Arról nem beszélve, hogy Paks valószinűleg elolvadna
(#) hangszoros válasza Mayan hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
A nyugalmit állitja.
A 20mA nagyon karcsdúnak tünik. ez csak nagyon jó darab, és párnál lehet jó. Nem valószinü, hogy találsz ilyet.
A séma igéretes, de vacakolni kell, hogy hozza magát
(#) Mayan válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Igen, gondolom... Na majd jövőre ez lesz az első projectem.
(#) didyman hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Életem két első csöves végfoka, egy pár EAG080. Komplett renovírozást kaptak, eredeti fiókjukban laknak, TK157-es trafóval. Egyrészt meg fogom szeretni a csöveket, ezt már pár éve tudom , másrészt ez a kis állomási tartalék a 40W-os teszthangszórót meg akarja enni , harmadrészt van egy nagyon nüansznyi brummja közelről fülelve a hangszórót, amit nem tudok eltüntetni. Modifikálást láttam olyan megoldásban, hogy a végcsövek fűtését fix 100k-100k ellenállással súlyozzák ki és az előfokok kapnak egy pártíz V-os eltolást fixen szintén, de az eredetiben a végcsöveknél nincsen semmi egyéb alkatrész a fűtésben. Hozzányúltam a földeléshez, mindent egy pontból indítottam el (a 32µF-os kondik közös pontjáról) és nem a forrléceken közösködnek az egyes földpotenciálok-ezalól csak a készülékház a kivétel, az az előfok paneljén kap földet. Kondik jók. A brumm nem földhuroknak tűnik, tiszta 50Hz szinusz, a két graetz köre biztosan nem szól bele, talán az anódáramot előfeszítő körből jöhetne egyedül, mert az 50Hz-es brummot hagy maga után (ide kerültek új kondik). Én inkább tippelek a hálózati trafó szórt terére. Tudtok valami jellemző pontot, ahol lehet a brummnak forrása ebben a végfokban?
Következő: »»   670 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem