Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1143 / 2208
(#) CIROKL válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 21, 2010
Nem kevés ez szerintem mert 2 csőfélre vonatkozó az adat!
(#) didyman hozzászólása Dec 21, 2010
Urak, nem idézem, csak linkelem kérdésem.
EAG080
(#) hangszoros válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 21, 2010
Ezzel a csővel lehet jó, de nem járatosak amatörberkekben. a 6080-at szokták kimenőtrafó nélküliben is használni a kis belső ellenállása miatt.
Egyes gyártóé gyönyörü szép cső
(#) hangszoros válasza didyman hozzászólására (») Dec 21, 2010
Az mi is ?
Ha a brumm, akkor valóban a 80Wattos kimenő teljesitmény miatt jobban gerjesztették a vasat, mint a 057 ben.
Úgy emlékszem 240V-os a primer két vége . Kösd át a 220-ról. Talán megoldja a gondod. Elő kellenne ásni a mühelyrajzát, hogy melyik betü. Ohmérővel kimérheted
Ha nem akkor belezd ki mert a kábelezése igen eszetlenül, szakszerütlenül van kitalálva
(#) didyman válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 21, 2010
Úgy emlékszem, nincs a primernek szabadon maradt pontja, de ezt ma már nem akarom megnézni . A kábelezés, mint írtam, kompletten ki lett dobva belőle és csillagpontosra alakítva CAT5E-vel (a fűtés csak a csövekig-így némileg normálisabb a 230V-os hálózaton a csövek fűtése a 220-as trafóval-, a csövek vastagabbakkal vannak közösítve, ahogy a katódok hozzávezetése is), az AC korbács a fűtéssel együtt ahol lehet, elkülönítve a DC-től, a hangfrekis végfok-előfok és a végfok-trafó, valamint a VCS vezetékei pedig minden mástól messze haladnak. Vagy a fűtés szór rá valahol (én ezt tartom valószínűbbnek), vagy az előfeszítés, de holnap majd szkóp alatt megnézem, hogy honnan van jelen a maci.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Dec 22, 2010
Ja, egy nem is annyira apróság. A kapcsolás az anódfesz puffer testjének GND-re kötésével "kissé át van alakítva 057-essé." A két egyenirányítókör így megmaradt, a tápellátás így elkülönített. Nem tudom, hogy aki ezt végezte, az miért tette, egyébként miért lehet "szokás" ez az átalakítás? Jobbak a 057 paraméterei, vagy csak a 80W túlzó jellemző otthoni használatban? Úgy láttam, más alkatrészhez nem nyúlt, ellenben a 057 mutat némi eltérést a tápegységben az ellenállások frontján, részben érthető okokból, melyeknek a külön maradt tápellátásban nem lesz jelentősége, de az előfeszítés tápjában is eltérő ellenállások vannak-az meg pedig egyező.
(#) mayky válasza didyman hozzászólására (») Dec 22, 2010
Az EA080-as hangosításra készült pl. pályaudvarokon. Az EA057-es pedig egy akkori stúdióerősítő. Ebből szerintem kiderül hogy melyik jobb zenehallgatásra
(#) cruisher válasza didyman hozzászólására (») Dec 22, 2010
Ezt a 080-057 átalakítást már énis megcsináltam.
A 080 tápfesze 900V a 057 kb 400V DC. A tk157 más illesztésű, mint a gyári kimenő, ezért kell a tápokat kettészedni.
Ezáltal jobb minőség is elérhető a sima 057 nél, mert a kapott két tápból egyikkel az előfokot táplálod, másikkal csak a végfok részt. Az előfok panel is jobb, mert nincs benne a hangszín rész, és a bemeneti érzékenység se olyan magas mint a 057 nél.
A hálótrafó átköthető 240V-ra, ha érdekel megnézem neked melyik kivezetések azok.
Az előfesz részben egy darab ellenállást kell cserélni, ami a 2 kondi közt van. Ha jól emlékszem én 15K-t tettem oda.
(#) cruisher válasza mayky hozzászólására (») Dec 22, 2010
A 080 is jó lenne zenehallgatásra, elvileg ugyanolyan felépítésű a kimenő mint a tk157, csak ugye a 100V os kimenet miatt problémás.
(#) djhans hozzászólása Dec 22, 2010
Szerintetek az általam áttervezett kapcsolás működőképes lehet? Elvi szinten kérdezem, az értékeket még nem számoltam ki.
(#) didyman válasza cruisher hozzászólására (») Dec 22, 2010
Aha, köszönöm!

Rákötöttem most a Videoton Opál dobozomra, a brumm sajnos csendben jól hallható, a zene ellenben valami gyönyörű.. A triódák alatti fűtéshozzávezetésekkel mahináltam, eredménytelenül. Az 1k-s potit hiába tekerem, gyakorlatilag nincs ráhatása. Anódáramok most 25,7 és 26,6mA-en vannak, ezeket majd beállítom 30mA-re. A triódák fűtése viszonylag magas, 6,4-5V körül van. Az átkötést köszönöm, a trafón nem találok több kivezetést viszont.
(#) mark.budai válasza djhans hozzászólására (») Dec 22, 2010
Elvi szinten működik. Bár az EF80 G2-jét én inkább a GND-re hidegíteném, nem a katódra?
(#) bakos13gab válasza djhans hozzászólására (») Dec 22, 2010
A fékezőrács és a segédrács kondija alatti pont kötést jelöl? Az miért kell oda?
(#) mark.budai válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 22, 2010
Azt jelöli, kicsit furcsa vcs lenne, ha a g2-re csatolna vissza, ráadásul soros kondi-ellenállással. Azt írtam, hogy nem oda kéne hidegíteni a segédrácsot, hanem a GND-re. És lesz egy teljesen működőképes rajz. Bár én az előfoknak is adnék 300V-ot, és az RC tagon meg az EF anódellenállásán ejtenék 70V körüli feszt.
(#) moltam hozzászólása Dec 22, 2010
Helosztok.
PCL86 SE hez mekkora DC ellenállású kimenő kell? Van egy roncs Kékes sasszim, annak a kimenője megfelel?
(#) bakos13gab válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 22, 2010
Én nem értek nagyon hozzá, csak nem nagyon láttam még olyan rajzot, ahol ez így lett volna megoldva. A segédrácsot a legtöbb helyen teljesen külön kezelve láttam, a fékezőt meg rákötve az anódra/katódra.
(#) didyman hozzászólása Dec 22, 2010
Felmerült még egy probléma. Az egyik TK157 trafó zárlatos a primer középcsapolás-alsó csapolás ("B"-"A" pontok) és a GND-re kötött "O" pontja között kb félúton (30Ohm). Hova tudom elvinni javíttatni és milyen árfolyamra lehet készülni?
Valamint a munkaponti áramot végülis hova érdemes beállítani? A gyári 080-on 15mA szerepel, a 057-es átépításeknél 30-40mA-rel találkozok, nekem viszont 40mA felé az egyik cső munkaponti árama elég erős ingadozásba kezd.
(#) mark.budai válasza didyman hozzászólására (») Dec 22, 2010
Ha 800V az anódfeszültséged, akkor maradjon 15mA. Ha átalakítottad 400V-osra, akkor 25-30mA legyen.
(#) didyman válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 22, 2010
Ok, én is így gondoltam logikusnak, köszönöm!
(#) szamóca hozzászólása Dec 22, 2010
Uraim! Kérném nézze már meg a rajzomat egy csőtudor hogy jó-e így, tervezhetem-e hozzá a NYÁK-ot ez alapján? Mi a 6-os láb, ill. hogy, mit kössek rá, ?

EM83 Rajz.GIF

(#) mark.budai válasza szamóca hozzászólására (») Dec 22, 2010
Ez elég működőképesnek látszik. A hatos láb a középen levő fémlemez kivezetése, ami a két oldala közt van a csőnek. Én nem kötném sehova.
Ha tranyós erősítőhöz kell, én biztosan ezt építeném meg.
(#) szamóca válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 22, 2010
Köszi Márk!
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 22, 2010
A 7-es lábra az a 470 K ohm hogyan került ? Ebben a formában mire szeretnéd használni , a 110 k ohm -ok végett kérdezem mert így nem igazán van rendben a kapcsolásod .
(#) MrBrown válasza szamóca hozzászólására (») Dec 22, 2010
Szia,
A 6-os láb úgynevezett deflector (eltérítő). 0 és +Ua között bárhova kötheted.
Ha leteszed földre az érzékenysége a legalacsonyabb (-16V) lesz de szebben "rajzol". Ha viszont +Ua-ra teszed a duplája (-8V-os) érzékenysége lesz.
Szerintem kézenfekvő hogy a katódon a helye.
üdv, barna
(#) CIROKL hozzászólása Dec 22, 2010
(#) walter válasza djhans hozzászólására (») Dec 22, 2010
Szia!
A segédrácsra kötött elkó a katódra van kötve ,ha jól látom,miért gondoltad így? Nem fog ettől torzítása megnőni?( az EL84SE elkelt?szép munka volt)
(#) djhans válasza walter hozzászólására (») Dec 22, 2010
Sok helyen így volt. Régi rádiótechnikákkban is. Ott 6F1P volt. EL84 SE már vagy 2 éve elkelt. Köszi.
(#) hangszoros válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 22, 2010
Cuki darab
A potik kiállnak a sikból, igy nagyon sérülékenyek.
Nem roadbarát
(#) CIROKL válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 22, 2010
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 22, 2010
A Te EM80 rajzodon volt rajta.
A párhuzamosan kapcsolt két 220k 110k-t ad. A 8mA-es felvett anód árammal számolva, (250V Ua-27V Uz)/110000Ohm= 0,002A . Az ellenálláson 250V-27V=223V-nak kell esnie tehát 223X0,002=0,446W disszipál az ellenállat. Tartósan bírja azért tettem 2W-osat.
Következő: »»   1143 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem