Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   113 / 966
(#) anonym válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Ez a cső a mai "modern" 5 rétegű vezeték kötőelemekkel szerelve.
Ez olvasható rajta: "NIMBUSZ 16X2mm HDPE-AL-PEX-b
0-90C°/4bar".
A lakás tavasszal lett felújítva, ezzel szerelték.

Ha már szóba kerűlt, ezzel kapcsolatosan van kérdésem, aki tudja a választ, kérem írja meg.

A kérdés: EPH rendszerbe ez hogyan vonható be?

Kellemes ünnepeket!
(#) Dudus válasza anonym hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Ha a kazánt bevonod az elegendő. Ha vízcsőről van szó, tegyél bele egy réz közdarabot az épületbe belépő csőbe és azt vond bele.

Azon már agyaltam, hogy a radiátorokat be kell-e, de nem találtam erre nézve iránymutatást.
(#) rockersrac hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Mai nap folyamán haveromnál villanyt szereltem. Probléma a következő volt: beáztak, és azóta a konyhai lámpa hetente teszi tönkre a normál izzókat, de még márkás kompaktot is tett tönkre(márkáját nem tudom, csak mondta hogy már az is tönkrement) Megnéztem mi lapul a fedél alatt a lámpánál. Hát őszintén szólva lehet nem kellett volna... Természetesen rézből van a lámpa kb 1mm átmérőjű sodrott huzalja, a betáp pedig természetesen nem más mint alu vezeték... Mondom megnézem az automatás dobozt, hogy egyáltalán merre megy a lámpának a kábele, stb... Hát azt is kár volt megnéznem... Hogy miért? Olyan látvány tárult elém, amire nem számítottam, de nagyon nem is örültem neki! természetesen itt is réz és alu házasság, tömkelege, és hasonló ,, nyalánkságok"! Képek este, fél10-10 magasságában!Akkor leszek itthon ismételten Addig is réz-alu ,,házasság" mentes estét mindenkinek!
(#) zoli_varga válasza Dudus hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
csak azért kérdeztem mert arra gondoltam hátha rézcső és szabálytalanul földelésnek kötötték.
Én is javasolnám a kazán csatlakozásokat összekötni és a vezetéket bevinni az elosztóba. (ha szükséges akkor kb 5cm rézscsővel kiváltani; arra lehet már csatlakozót tenni)

Gondolom a fürdőkád sincs EPH ba kötve.
(#) Gabi válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Nem teljesen értem a kérdéseid.
- 2,5A-t átenged a 2A-os kismegszakító leoldás nélkül. Ez már képes szenesíteni dolgokat.
- a 16A-os kismegszakító valószínűleg már a végén oldott le mikor minden lángolt és bika nagy zárlat volt
- FI-relé a nulla és fázis között folyó 2,5A áramra (ami a tüzet kiválthatta) nem old le, csak mikor már mindenfelé folyt a zárlati áram
(#) anonym válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Zuhanykabin van, akril anyagból és természetesen a HDPE-AL-PEX-b vezetékekkel.
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Azt értem hogy réz meg alu van összekötve, de ettől miért ég ki lámpa? Szakmailag ha lehet kérni...
Van ez is annyira jó mint a vizkő
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Hello!
Mert a két anyag között korrózió, majd idővel egy "égő" kontakthiba alakul ki. Ettől az izzó (főleg a bekapcsolás pillanatában) nem fűt fel teljesen így a hidegellenállás miatt a megnő az áramfelvétel. A bekapcsolási tranziens lökés is nagyobb, és sokkal hosszabb ideig tarthat. Ráadásul az áram impulzusszerű, így jelentősen csökkenhet az élettartam. A sűrű hőmérséklet változás hatására létrejövő anyagtágulás, is csökkenti az élettartamot, hiszen anyagfáradást okoz.
üdv! proli007
(#) walter válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Jó munkát!
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Itt vannak a képek, pontosabban első adagja
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Második adag

100_1145.JPG
    
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Utolsó kép, Gafly mester kérdésére a választ nem tudom, csak azt, hogy nem az izzószál szakad el, hanem a bevezetések egyike szakad meg!

100_1149.JPG
    
(#) rockersrac hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Nos, feltettem a képeket IDE, talán bent marad a link is...
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Úgy tudom, hogy az izzóknál az egyik bevezetés úgy van kialakitva, hogy biztositékként is működjön. Ha ez igaz akkor nem akkor csoda.
(#) zoli_varga válasza Gabi hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
de ebben az esetben merre folyik az áram?
(#) rockersrac válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Erről én is hallottam már!
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Hello!
Így van, csak van fonákja is a dolognak. Régebben ezekre a kivezető biztosító szálakra, egy üvegcsövet húztak. Ma már ezt hanyagolják. Így ha az izzó biztosíték szál kiég, akkor ív képződik. Ez az ív aztán ionizálja a körülötte lévő gázt, és az ív átterjed a zsinórmenet fémrészére, a 230V-os "betáp" részére is. Itt zárlati áram keletkezik, ami jelentős hő és nyomással jár majd az üvegbúra némi fém olvadékkal együtt kirobban a foglalatból, és tűzesővel árasztja el az alatta lévő dolgokat. (Számtalanszor volt már benne részem)
E27-es foglalat esetén, még elmegy a dolog, de E14-nél, már biztos a siker. Ugyan ez a jelenet játszódhat le, a fém menet és a kivezetőszál "felhegesztésénél" is. Azért írtam idézőjelbe, mert ez már nem izzógyártás, hanem kókányolás.

Egyébként a tavasszal a barátom tanyáján szereltem fel kisautomata sort, és ehhez kerestem null, illetve földelés sorolót. Nos, pont ezt a vacakot ajánlották, ami a képen látható. Mikor mondtam, hogy én szívem szerint (ha lenne pénzem) beperelném a gyártót, szándékos tűzveszély okozásért, furán néztek a boltban. Kérdeztem, hogy a hivatásos villanyszerelők ezt nem teszik szóvá? Az volt a válasz, hogy viszik. :no: Az villamos kötés, mikor egy csavar el akarja vágni a drótot? Pont a nullánál, ahol az összes áram összegyűlik? Egy automatának meg akkora kötéspontja van, ahova a kisujjamat is be tudom dugni? Szerintem nem normálisak..

Úgy hogy én maradtam a régi bevált dolog mellett, lemez, 5-ös-a-os csavar, alátétek, plusz rugós, vagy korona alátét. Így nyugodtan alhatok..
üdv! proli007
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Az a "villanydrótot csavar nyaka köré tekerjük és azon lóg a csillár ameddig kimegyünk az ajtón" mellesleg szerintem alapfokú szerelési technika, bár kevés könyvben láttam még dokumentálva
(#) dobo válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Szia én megértelek hogy nyugodtan akarsz aludni.
Én abba a korosztályba tartozom akik a régi msz szabványok alapján tanulták a szakma csínját-binját.
És elképedek sokmindenen amit ma tapasztalok a szakmában.
Vannak nagyon jó fejlesztésű dolgok amik megkönnyítik a munkát de vannak olyanok is amik csak bosszúságoz okoznak (rosszabb esetbe tüzet neadj isten balesetet).
Multkor egy eph gerincet szereltem a haveroméknál bemegyek a boltba kérek valami kötőelemet 16-os rézhez.
Felszerelés közben a leállásokhoz már felraktam vagy 3-at és nézem hogy a vezeték egyszer csak eltörik .
A csavarok abban a sza..ban elvágták a vezetéket.
Olyan volt mintha direkt arra lett volna kiköszörülve a sorja a csavar peremén.
visszavittem a boltba mindet és vettem forrasztóónt mert az jó és tuti nem lesz baj a kötéssel vagy 100 évig.
(#) walter válasza dobo hozzászólására (») Dec 23, 2010 /
 
Igen mostanában az érvéghüvely az amivel szerelni lehet,a sorkapcsokból kispórolják az alátét lemezt.
A csavar meghúzva elvágja a vezetéket. Nem a legszerencsésebb.
(#) fulcsii válasza walter hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
Erre a problémára egy nagynevű S betűs gyártó azt felelte, megfelelő nyomatékkal kell meghúzni és akkor jó!
Persze nem mellékelték a dokumentációt, amiben leírnák mekkora is a megfelelő nyomaték!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
(#) szamóca válasza walter hozzászólására (») Dec 24, 2010 /
 
Az a visszája a dolognak, hogy az említett (pl.tracon) sorozatkapocs pl. 250ft, addig a szorítólapkás variáns ennek a 4-5szöröse. Épp a minap szembesültem ezzel a boltban. A 12db lapka ára lenne öt komplett sorozatkapocs?
(#) rockersrac hozzászólása Dec 24, 2010 /
 
Tanulságos történet arról hogy mit tud okozni az emberi gondatlanság: 2008 február, Kecskemét, 4 emeletes panel ház felső szint: Péntek este minden gyanú nélkül feküdtünk le aludni. Reggel viszont majdnem ránk törték a tűzoltók az ajtót, mert a negyedik emeleten a villanyóra szekrény kigyulladt. A tűz pontos okát nem tudni, de 95%-ra biztos hogy elektromos zárlat,és a villanyóra szekrény tetején felgyülemlett szemét okozta a tüzet. Elvileg nem rég történt meg felülvizsgálat(ha jól tudom 2-3 hónappal előtte). Elvileg minden rendben volt... Papíron legalábbis... Gyakorlatilag meg nagyon nem volt rendben, ahogy ez az itt letölthető zip-ből is látható! Nem okoskodni akarok, csak szeretnék így karácsony alkalmából(vagyis legfőképp abból az alkalomból) Volt akit kosárral kellett kimenteni erkélyén keresztül, a negyedikről, mert addigra annyira nagy volt fent a tűz. Közel egy órát vártunk arra, míg a tűzoltók visszaengedtek mindenkit a házba, és mikor felértünk a legfelső szintre, még akkor is ott voltak a tűzoltók, és a rendőrök, fényképeztek, és hasonlók. A képek saját készítésűek, remélem eléggé elrettentő példa lesz a jövő számára, hogy miket NEM szabad csinálni, figyelmen kívül hagyni! Ezen tűz előtt sem volt szokásom a gányolás, de ez egy életre megtanított, hogy a felelőtlen, nem törődöm hozzáállás nagyon nagy károkat tud okozni! És amihez nem értek, abba nem fogok bele úgy hogy ,, majd jó lesz az úgy is!" alapon! Haverom pincéjében is korrekt, szakszerű villany lett szerelve, a szerelvények közül szinte mind új, némely új állapotú, de régi nem, vagy alig használt szerelvény! A képeket tudom már egyszer mondtam hogy feltöltöm, de az a baj, hogy nem tudom hová mentettem a képeket, csak egy részük van meg, de amint megkapom a többi képet haveromtól, publikálom őket! Békés, boldog, fenyő illatban gazdag karácsonyt kívánok mindenkinek!
(#) copido hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
Egy olyan lakásban költőztem ahol nincs földelt konnektor.Tavasszal tervezem a vezetékek felújítását.Addig elfogadható az ,hogy a vízvezetékre rákötött földeléssel hozok létre egy földelt konnektort?A másik dolog meg azt hallottam,hogy a null vezetéket össze lehet kötni a földelt érintkezővel a konnektorba.Melyik a valós és "jobb" megoldás ideglenesen_?Köszönettel várom a választ.
(#) Gyu válasza copido hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Egyik sem jó megoldás azok közül amiket írtál, mind a kettő életveszélyes!
A villanyóránál kell szétválasztani a PEN vezetőt egyik lesz a nulla, másik a föld.
(#) Gyu válasza Gyu hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Ja, és tennék fel egy 30mA-os FI-relét, másnéven áramvédő kapcsolót is a biztonság kedvéért.
(#) zoli_varga hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
A PE vagy 0 sín lényege hogy előbb a sínt rögzíted a helyén és utána kötöd bele a vezetéket. Elvileg 63A -t bír. A hajlékonyhoz természetesen érvéghüvely. Sajnos a 1,5 es vezetéknek nincs akkora szilárdsága hogy kibírja ha a rögzítőcsavarból vizet facsarsz. A forrasztott kötéssel nekem az a bajom hogy eddig ahol meg kellett bontanom ilyet, ott az ón hiányzott a kötésből ==> a kolléga szimplán összesodorta őket.

Megoldás lehet a Sínre pattintható lemezes sorkapocs. Bár ehhez több helyre van szükség az elosztódobozban.

Ja és tűz szempontjából a kettős szigetelésű vagy törpefeszültségű készülékek a legveszélyesebbek.
(#) zoli_varga válasza copido hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Elővettem egy régi könyvet abban a földelés megoldásaként a konnektorban összekötött pe és 0 elfogadott (kiadás éve 1966 ).
De ez nem megoldás építtess ki egy normális rendszert. A villanyóra megbontásával járó munkákhoz regisztrált villanyszerelőt kell hívnod.

Még egy dolog: ha a lakásban melegpadló van ott a régi szabvány szerint nem kellett földelés.
(#) Gyu válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Csak ugye nem 1966-ot írunk, hanem lassan 2011-et.
(#) zoli_varga válasza Gyu hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
természetesen.
Következő: »»   113 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem