Fórum témák
» Több friss téma |
SonnyBoy TL adatlap
Hatásfok = Wirkungsgrad
Sikerült megtalálnom az említett kaposvári céget,de sajnos csak az elmosódott nyomát(Solar Electronic Kft.).
Egy 2007-es honlapjukon hasonló invertereket kínáltak,mint a Sboy,hasonló áron.Egy régi kapcsolattartójuk szerint jogutód nélkül megszünt. Sajnos erről is lemondhatunk.
"jogutód nélkül megszünt."
Nem csoda. Hiába lett volna olcsóbb és többet tudott, ha nem volt minősítése, esélyük se volt eladni belőle. ![]()
Jó napot! Komoly érdeklődő volnék erre költeném a lakáskassza megtakarításomat. Ha mondjuk egymillió Ft-ot szánok rá akkor milyen teljesítményű áramforrást kapok. Csak a nyers áramot írja, aksi invertert ilyesmit ne számoljon.
Üdv! Ferenc
Hát az én gépem 40V-ot nyom max,és a rövidzár árama 13A.Nekem bőven elég ez a Schottky.: http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/43997/SHINDENGEN/S30SC4M.html
Nem fizettem érte,egy régi PC tápból szedtem ki. 0 ft.
Kösz a választ, körbenézek én is itthon hátha találok
![]() ![]()
Minden pc tápban van,2 egymásnak fordítitt dióda van benne.Fel is van rajta tüntetve.
Apámat kérdeztem hogy nincs e neki, erre elkezdi hogy dehogy is nem és erre hozzám vágott egy ilyet!
Dioda
Vettem egy dc motort de az a problémám vele hogy áttételes és nem tudom hogy jó lesz e a szélgépemhez mert elég nehezen tudom elforgatni kézzel a fogaskereket
![]() Mit gondoltok?? ![]()
Nem tudom mekkora az áttétel benne.1:5 nél ne legyen lehetőleg több.De nem tudom mekora rotort teszel rá,mert az a lényeg!
Valószínűleg 1:10, vagy a felett van. Szép nagy rotor kell rá.
Légy szíves mérd már meg az induló nyomatékát, és írd meg a nagyságát.
Nézd meg ezeket a lapokat (http://tech-mobile.hu/termekek-villanymotor.htm lapról lehet ide eljutni): Így kell felhasználni:Bővebben: Link Itt adnak hozzá lapátot:Bővebben: Link (az áttétele 9,7 vagy 8,6, a megadott adatok nem pontosak..)
Az áttétele 88:9 ! Készítettem egy 3 lapátos 180cm átméröjű rotort. Az elég lesz? Mert szerintem nem bár ki tudja, de szívesen készítek nagyobbat is
![]() A nyomatékát hogy tudom pontosan lemérni? Ráteszek egy madzagot és sújt teszek rá és amikor elforog az lesz az vagy hogy? ![]()
A nyomatékot úgy kell lemérni, ahogy írod. A teljesítményhez elég a rotor, bár hogy kisebb vagy nagyobb, az egyéni izlés alapján is történhet. Sokan lesznek itt, akik nem az átmérő miatt szólnak majd, hanem a lapátszámot gondolják inkább 6 db-ra saját tapasztalatuk alapján. Hogy miért, majd elmondják.
Persze mert a több lapát nagyobb kezdeti nyomatékot jelent , csak az a hátránya hogy nagyobb fordulatnál saját magát lassítja le mert turbulens légáramlatok jönnek létre ami lassulást okoz. Vagyis a 3 lapátos rotor nagyobb fordulatot tud elérni, ha jól tudom
![]()
Szerintem az a rotor oda Édeskevés! Azon az átmérőn nem lesz elég a nyomaték...
Csak viharban fog működni ![]() Nekem kb 1:5,5-ös áttételem van,szintén egyben a motorral.(A motor nem ragad!)Elég erős szelecske kell hogy megforgassa... 1,9m átmérőjű 6 lapátos gyorsjáratú rotorral.
Lehet készítek egy Hugh Piggott féle generátort hozzá csak még informálódok hogy hogyan is kell kiönteni a dolgokat.
A képen ábrázolt gépházat szeretnék építeni hozzá szóval a generátor meg lesz kímélve környezeti hatásoktól. Ilyen eseteben a sztátort nem lehetne valamiféle egyszerűbb módszerrel kiönteni mind ahogy azt kéne? Mert számomra egyenlőre nehézkesnek tűnik az elkészítése ![]()
Szia westhorses.
Ezt a kb. 10:1-es áttételt véleményem szerint egyetlen rotor sem fogja meghajtani. Ez túl nagy áttétel. A másik dolog, a lánckerék. Mekkora átmérőjű tengelyen van? Én a rajz alapján kb. 10 mm-es nek gondolom. Erre nem szabad átm. 1,8m -es rotort rögzíteni. Véleményem szerint ez így nem lesz ok.
Szia westhorses.
Csatolok egy fotót a szétszerelt generátorról. Láthatod kiöntve a tekercseket. Nálam nincs megvédve (és nem is kell) az időjárás viszontagságaitól. Annak azt bírni kell.
És mi az a legkönnyebb módszer amivel kilehet önteni a generátort? Mert olvasgattam de számomra elégé bonyolult volt( lehet csak én nem értem), és az alapanyagok beszerzése sem a legegyszerűbb. Te hogy készítetted el és honnan szerezted be az alapanyagokat? Számodra mi volt nehézség, ha volt ilyen?
Előre is kösz a válaszokat! ![]()
Ha nem ilyen agyatlan réz és műgyantapocsékoló generátort építesz, akkor elég lelakkozni, hogy megfelelő védelme és tartása legyen.
Lelakkozni? Ezt hogy érted, simán csak lakkal kiönthetem a tekercseket? Mert az valóban egyszerű lenne!
Valami ilyesmi megoldást keresek, ami kivitelezhető egyszerű alapanyagokból.
Ha nem egymás mellé állogatod az egymást éppenhogy érintő tekercseket, hanem ellapítva ferdén egymásra fekteted (átlapolod), mint ahogy a linzert szokták a süteményestálcán, akkor már 1-2 réteg kétkomponensű parkettlakk is elegendő szilárdságot ad neki. Ráadásul ugyanabban a méretben sokkal több tekercs elfér, vagy ugyanannyi menetből sokkal vékonyabb tekercstömböt tudsz kialakítani. Vékonyabb lesz a sztátor, kisebb a légrés. Nem kell annyi mágnes, nagyobb lesz a feszültség, teljesítmény...
Én igazából egymás mellé szeretném rakni a tekercseket.
Úgy nem tartaná össze a tekercseket? Több helyen is felfogatnám szóval nem kellene olyan erősnek lennie, hiszen házban lesz benn.
Követem én is a fórumot, de keveset építek. Erbe ötlete egyből megtetszett. Gondolj csak a gépkocsi alternátorra, annak is a sztátorára. Ott is egymásra van csúszva a három tekercs, még is jó.
Valamikor, ha légmagos generátort építek, erre a típusra fogom készíteni.
A Hugh Piggott féle generátornál a nagyobb rotor,ill sztator átmérő nagyobb kerületi sebességet,ill. kissebb fordulatot jelent ugyanarra a teljeitményre.A tekercstömb kiöntése messze nem olyan bonyolult mint elsöre látszik.Egy megfelelő méretü és formáju sablonba elhelyezed a tekercseket,elkészited a bekötéseket,utána jöhet a kétkomponensü poliészter beöntése.Kissebb,ill közepes méretü generátorhoz böven elég 1, 1,5 kg.-nyi poliészter,csak a reaktivbol(bután) tegyél 15,-20 százalékkal kevesebbett az ajánlottnál,igy lassabban köt,és föleg nem fog repedezni.Másféle lakkal nem érdemes kisérletezni,nekem legalábbis ez vált be a legjobban.Az ,,,átlapolás,,, nem jó mert csak nagyon vékony drottal lehet tekerni,ami nagyon megnöveli a generátor belső ellenállását.Egy jol megépitett generátorba csak annyi anyagot kell(tekercset) kell beépiteni,amennyi feltétlenül szükséges a jó müködéshez.A mindenféle felesleges tulméretezés csak kolonc a generátor ,,,nyakán,,,
Még utánajárok hogy hogyan és milyen anyagokból kell pontosan kiönteni a tekercseket, mert ez az egyetlen nehézkes dolog számomra, na meg persze az anyagok beszerzése. Az öntősablon és a tekercsek elkészítése nem nehéz. Tavaszra készen kéne lennie a szélgépemnek úgy tervezem
![]()
Szia westhorses.
Amíg mások ötletekkel, javaslatokkal látnak el, addig én felteszek még néhány fotót arról, hogy hogyan vannak a tekercsek elhelyezve és milyen egyszerű a kiöntésük. Csak egy sablon kell hozzá. Vágj bele bátran. Erbe ezt írta feljebb: "agyatlan réz és műgyantapocsékoló" generátor. Az enyémben a réz kb. 2.400.-Ft volt, a műgyanta kb. 4.000.-Ft. Ma a 8-10m/sec sebességű szélben egész nap ment, 90-110V-ot termelt. Ez 450-500W volt. Tehát csak szél kell és akkor minden ok. Döntsd el kinek a véleményéből mennyit hasznosítasz.
Hát nem került sokba a generátor elkészítése
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |