Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   285 / 507
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

SonnyBoy TL adatlap
Hatásfok = Wirkungsgrad
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Sikerült megtalálnom az említett kaposvári céget,de sajnos csak az elmosódott nyomát(Solar Electronic Kft.).
Egy 2007-es honlapjukon hasonló invertereket kínáltak,mint a Sboy,hasonló áron.Egy régi kapcsolattartójuk szerint jogutód nélkül megszünt.
Sajnos erről is lemondhatunk.
(#) erbe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

"jogutód nélkül megszünt."
Nem csoda. Hiába lett volna olcsóbb és többet tudott, ha nem volt minősítése, esélyük se volt eladni belőle.
(#) faferi válasza lehar hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Jó napot! Komoly érdeklődő volnék erre költeném a lakáskassza megtakarításomat. Ha mondjuk egymillió Ft-ot szánok rá akkor milyen teljesítményű áramforrást kapok. Csak a nyers áramot írja, aksi invertert ilyesmit ne számoljon.

Üdv!
Ferenc
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Hát az én gépem 40V-ot nyom max,és a rövidzár árama 13A.Nekem bőven elég ez a Schottky.: http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/43997/SHINDENGEN/S30SC4M.html
Nem fizettem érte,egy régi PC tápból szedtem ki. 0 ft.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Kösz a választ, körbenézek én is itthon hátha találok
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Minden pc tápban van,2 egymásnak fordítitt dióda van benne.Fel is van rajta tüntetve.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Apámat kérdeztem hogy nincs e neki, erre elkezdi hogy dehogy is nem és erre hozzám vágott egy ilyet!

Dioda
(#) westhorses hozzászólása Dec 23, 2010 /

Vettem egy dc motort de az a problémám vele hogy áttételes és nem tudom hogy jó lesz e a szélgépemhez mert elég nehezen tudom elforgatni kézzel a fogaskereket De lehet hogy csak azért mer kicsi az erőkar vagyis a fogaskerék.Bővebben: Link
Mit gondoltok??
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Nem tudom mekkora az áttétel benne.1:5 nél ne legyen lehetőleg több.De nem tudom mekora rotort teszel rá,mert az a lényeg!
(#) zolika60 válasza Barret hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Valószínűleg 1:10, vagy a felett van. Szép nagy rotor kell rá.
(#) sziriusz válasza westhorses hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Légy szíves mérd már meg az induló nyomatékát, és írd meg a nagyságát.
Nézd meg ezeket a lapokat (http://tech-mobile.hu/termekek-villanymotor.htm lapról lehet ide eljutni):
Így kell felhasználni:Bővebben: Link
Itt adnak hozzá lapátot:Bővebben: Link
(az áttétele 9,7 vagy 8,6, a megadott adatok nem pontosak..)
(#) westhorses hozzászólása Dec 23, 2010 /

Az áttétele 88:9 ! Készítettem egy 3 lapátos 180cm átméröjű rotort. Az elég lesz? Mert szerintem nem bár ki tudja, de szívesen készítek nagyobbat is
A nyomatékát hogy tudom pontosan lemérni? Ráteszek egy madzagot és sújt teszek rá és amikor elforog az lesz az vagy hogy?
(#) sziriusz válasza westhorses hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

A nyomatékot úgy kell lemérni, ahogy írod. A teljesítményhez elég a rotor, bár hogy kisebb vagy nagyobb, az egyéni izlés alapján is történhet. Sokan lesznek itt, akik nem az átmérő miatt szólnak majd, hanem a lapátszámot gondolják inkább 6 db-ra saját tapasztalatuk alapján. Hogy miért, majd elmondják.
(#) westhorses válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Persze mert a több lapát nagyobb kezdeti nyomatékot jelent , csak az a hátránya hogy nagyobb fordulatnál saját magát lassítja le mert turbulens légáramlatok jönnek létre ami lassulást okoz. Vagyis a 3 lapátos rotor nagyobb fordulatot tud elérni, ha jól tudom
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Szerintem az a rotor oda Édeskevés! Azon az átmérőn nem lesz elég a nyomaték...
Csak viharban fog működni
Nekem kb 1:5,5-ös áttételem van,szintén egyben a motorral.(A motor nem ragad!)Elég erős szelecske kell hogy megforgassa...
1,9m átmérőjű 6 lapátos gyorsjáratú rotorral.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Lehet készítek egy Hugh Piggott féle generátort hozzá csak még informálódok hogy hogyan is kell kiönteni a dolgokat.
A képen ábrázolt gépházat szeretnék építeni hozzá szóval a generátor meg lesz kímélve környezeti hatásoktól. Ilyen eseteben a sztátort nem lehetne valamiféle egyszerűbb módszerrel kiönteni mind ahogy azt kéne? Mert számomra egyenlőre nehézkesnek tűnik az elkészítése

Turbin7.jpg

(#) joco21 válasza westhorses hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia westhorses.
Ezt a kb. 10:1-es áttételt véleményem szerint egyetlen rotor sem fogja meghajtani. Ez túl nagy áttétel. A másik dolog, a lánckerék. Mekkora átmérőjű tengelyen van? Én a rajz alapján kb. 10 mm-es nek gondolom. Erre nem szabad átm. 1,8m -es rotort rögzíteni. Véleményem szerint ez így nem lesz ok.

Szia westhorses.
Csatolok egy fotót a szétszerelt generátorról. Láthatod kiöntve a tekercseket. Nálam nincs megvédve (és nem is kell) az időjárás viszontagságaitól. Annak azt bírni kell.

P8210004.JPG

(#) westhorses válasza joco21 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

És mi az a legkönnyebb módszer amivel kilehet önteni a generátort? Mert olvasgattam de számomra elégé bonyolult volt( lehet csak én nem értem), és az alapanyagok beszerzése sem a legegyszerűbb. Te hogy készítetted el és honnan szerezted be az alapanyagokat? Számodra mi volt nehézség, ha volt ilyen?
Előre is kösz a válaszokat!
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Ha nem ilyen agyatlan réz és műgyantapocsékoló generátort építesz, akkor elég lelakkozni, hogy megfelelő védelme és tartása legyen.
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Lelakkozni? Ezt hogy érted, simán csak lakkal kiönthetem a tekercseket? Mert az valóban egyszerű lenne!
Valami ilyesmi megoldást keresek, ami kivitelezhető egyszerű alapanyagokból.
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Ha nem egymás mellé állogatod az egymást éppenhogy érintő tekercseket, hanem ellapítva ferdén egymásra fekteted (átlapolod), mint ahogy a linzert szokták a süteményestálcán, akkor már 1-2 réteg kétkomponensű parkettlakk is elegendő szilárdságot ad neki. Ráadásul ugyanabban a méretben sokkal több tekercs elfér, vagy ugyanannyi menetből sokkal vékonyabb tekercstömböt tudsz kialakítani. Vékonyabb lesz a sztátor, kisebb a légrés. Nem kell annyi mágnes, nagyobb lesz a feszültség, teljesítmény...

atlapolt.JPG

(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Én igazából egymás mellé szeretném rakni a tekercseket.
Úgy nem tartaná össze a tekercseket? Több helyen is felfogatnám szóval nem kellene olyan erősnek lennie, hiszen házban lesz benn.
(#) Iszkakof István válasza westhorses hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Követem én is a fórumot, de keveset építek. Erbe ötlete egyből megtetszett. Gondolj csak a gépkocsi alternátorra, annak is a sztátorára. Ott is egymásra van csúszva a három tekercs, még is jó.
Valamikor, ha légmagos generátort építek, erre a típusra fogom készíteni.
(#) lehar válasza westhorses hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

A Hugh Piggott féle generátornál a nagyobb rotor,ill sztator átmérő nagyobb kerületi sebességet,ill. kissebb fordulatot jelent ugyanarra a teljeitményre.A tekercstömb kiöntése messze nem olyan bonyolult mint elsöre látszik.Egy megfelelő méretü és formáju sablonba elhelyezed a tekercseket,elkészited a bekötéseket,utána jöhet a kétkomponensü poliészter beöntése.Kissebb,ill közepes méretü generátorhoz böven elég 1, 1,5 kg.-nyi poliészter,csak a reaktivbol(bután) tegyél 15,-20 százalékkal kevesebbett az ajánlottnál,igy lassabban köt,és föleg nem fog repedezni.Másféle lakkal nem érdemes kisérletezni,nekem legalábbis ez vált be a legjobban.Az ,,,átlapolás,,, nem jó mert csak nagyon vékony drottal lehet tekerni,ami nagyon megnöveli a generátor belső ellenállását.Egy jol megépitett generátorba csak annyi anyagot kell(tekercset) kell beépiteni,amennyi feltétlenül szükséges a jó müködéshez.A mindenféle felesleges tulméretezés csak kolonc a generátor ,,,nyakán,,,
(#) westhorses válasza lehar hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Még utánajárok hogy hogyan és milyen anyagokból kell pontosan kiönteni a tekercseket, mert ez az egyetlen nehézkes dolog számomra, na meg persze az anyagok beszerzése. Az öntősablon és a tekercsek elkészítése nem nehéz. Tavaszra készen kéne lennie a szélgépemnek úgy tervezem

Szia westhorses.
Amíg mások ötletekkel, javaslatokkal látnak el, addig én felteszek még néhány fotót arról, hogy hogyan vannak a tekercsek elhelyezve és milyen egyszerű a kiöntésük. Csak egy sablon kell hozzá. Vágj bele bátran.
Erbe ezt írta feljebb: "agyatlan réz és műgyantapocsékoló" generátor.
Az enyémben a réz kb. 2.400.-Ft volt, a műgyanta kb. 4.000.-Ft. Ma a 8-10m/sec sebességű szélben egész nap ment, 90-110V-ot termelt. Ez 450-500W volt. Tehát csak szél kell és akkor minden ok.
Döntsd el kinek a véleményéből mennyit hasznosítasz.

P7310006.JPG

(#) westhorses válasza joco21 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Hát nem került sokba a generátor elkészítése
(#) bfuture hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok Boldog Karácsonyt.
Mivel kezdő vagyok,és nem szakember,lenne egy pár kérdésem.
Szeretnék egy függőleges tengelyű turbinát építeni tud valaki pár tippet?
Következő: »»   285 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem