Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a visszajelzést!
Nagyon jó érzés így Karácsony táján, hogy lesz nekem előbb utóbb egy habvágóm az építés örömével együtt Látom azokat a príma 20-30 ezer pengős gyári vezérlőket, de mennyivel jobb saját példányt építeni, ráadásul harmadannyiból, ha már egyszer mérnök az emberfia... Jó ez a fórum, és ismételtem köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Azoknak is, akik jóval előttem és nem is nekem írtak. Üdv.: Zoli
Ezekhez a házi készítésű vezérlőkhöz csak a Mach3 program jó? Vagy esteleg minden olyan CNC program jó hozzá ami képes a programból való megmunkálásra ill. tud kommunikálni a megmunkáló központtal?
Bár nekem még csak elméleti tapasztalataim vannak, de mintha ezen programok (pl. az általam leginkább vizsgált JediCut) egyszer egy setup-ban bekérnék, hogy a párhuzamos port melyik lába melyik csatorna "Step" illetve "Dir" jele, esetleg hányas lábon van más igényelt jel, "oszt jó napot". Onnantól szerintem megvan a tisztességes kommunikáció, és megy minden az adott program szerinti funkcionalitással.
De remélem, hogy a szakértők erről hamarosan többet írnak, mert ha nincs igazam, akkor nekem is tovább kell gondolnom a terveimet
Köszi a gyors választ
Igazából azért érdekelne ez a dolog mivel a Mach3 nevű programot annyira nem ismerem, viszont más CNC programhoz értek, csak sajna nem tudom hogy ezek a programok kompatibilisek-e a kis házi CNC vezérlő egyésggel. (pl: edgecam)
Hello mindenki ! Lenne egy olyan kérdésem, hogy nincs-e meg valakinek a
http://www.hobbycnc.hu/CNC/VezerloProfi/ProfiVezerlo.htm vezérlőnek a nyák képe valamilyen formában ? Köszi szépen
Szia! Csak nem megvan a programod hozzá?
sokféle vezérlőprogival használlható nem csak mach-al, és elvileg van is. Ha vki segít ebben én is segiitek neki
A PIC-be égetendő programról volt szó
Antauri a PIC-be égetendő progiról érdeklődik!
Meg én is.
Kár...
A "megvan" jobb lett volna. :yes:
Bocsi, hogy csak most írok, sajna a winyóm leadta a kulcsot. Ez a vezérlő is azon az orosz oldalon található
Bővebben: ITT és itt találsz még egy pár érdekes cuccot. Van pár meghajtó is.
Szia !
Tudnál-e segíteni nekem ? Megépítettem a mellékelt vezérlőt. De nem értem, hogy kell technikailag a logic próbát megcsinálni. Előre is köszönöm. Üdv.,
Köszönöm, ez egy nagyon jó kis oldal!
Üdv. és BUÉK mindenkinek!
Szia!
Én ezeket a teszteket egy progi segítségével csináltam. Most nem tudom pontosan mi a neve, de megkeresem. Én egyébként úgy csináltam, hogy a kimenetekre led diódákat kötöttem a megfelelő ellenállásokkal és Úgy próbálgattam szoftveresen.
Szia !
Köszönöm a választ. Ha eszedbe jutna a progi neve nagyon hálás lennék. Én nem értek hozzá, csak a rajzok alapján csináltam meg. Lefordítottam a logikai próbát, de nem értem, hogy a vezetéket, amit forrasztani kellet a nyákra azt hova kell érinteni, és a beépített lednek kell jeleznie, vagy a motorkimenetre kapcsolt lednek. Vagy hogyan tudnám letesztelni a legkönnyebben ? Előre is köszönöm Üdv.,
Sziasztok
Tegnap csináltam egy főpróbát az stk 672 -ről hajtott léptetőmotorommal. Nagyon szépen ment Mack3-ról, viszont 1 dologra nem tudok rájönni. Ha nem kap step jelet az IC akkor fékezi a motort (2 amper) Hogy tudnám ezt a funkciót lelőni? Van rajta egy enable láb, ez 5V, ha lehúzom kikapcsolja a motort, valószínűleg ezzel kéne játszani. Esetleg ezt is rákötni a step jelre, de gyanítom, hogy súlyos lépésvesztés lenne az ára. Mi ilyenkor a megoldás? Üdv
Azért fékezi mert feszültség van valamelyik tekercsen ez természetes. Miért kéne letiltani??? Gondolj bele ha a Z tengelyt letiltod akkor esetleg a elkezd lefelé mászni. Nem lesz pontos. De ha tuti ezt akarod , akkor
1 megoldás van: - bistabil áramkör ami a step jel hatására resetelődik. Ezt akkor mindenképpen HCT sorozatú IC-vel kell megépiteni. Kis idő elteltével pedig L szintbe billen kb 5mp. Én ezt csináltam. De aztán TB6560-as IC-t használtam és ez nem is kell.Decay láb elintéz mindent ha jól van beállitva. Üdv Peppe
Szia
Lehet, hogy én variálom túl a dolgot, szóval elismerem, hogy kell egy bizonyos fékező áram, de ugyanakkora mint amekkora a lépéshez kell? Nem lesz ebből túlmelegedés? De ha mindenkinek így működik akkor nem agyalok rajta. Üdv
A tartó áram kevesebb szokott lenni de az STK ezt nem tudja. TB6560 tudja. 75% 50% 25% ilyen értékekre lehet beállitani. Mérlegelni kell. Túlmelegedhet a motor.
Köszi az ajánlást, de már nagyon nem szeretnék a STK-tól elszakadni, főleg, hogy már komplett az áramkör.
A Vref láb földre közelítésével lehetne variálni az árammal, így egy optimális fékező erőt lehetne elérni. A kérdés, hogy vezérelem ezt? A HCT sorozatú IC-ket egyáltalán nem ismerem. PIC-el gondoltam, hogy a step jel érkezéskor visszaállítja 5V-ra a Vref lábat, viszont ez akárhogy is nézem, szerintem lépésvesztést eredményezne, mert ekkor már lépnie kéne a motornak, ami így nem garantált. A másik kérdésem, hogy a Reset láb mire szolgál? Próbálgattam, de nem látok gyakorlati különbséget az enable láb funkciója és e-között. Üdv
A reset visszaállitja kiindulási állapotba az IC-t, az enable aktívba állása után viszont attól a lépéstől folytatja, ahol le lett tiltva.
Szia!
Ezzel a progiva lehet tesztelni a kimenetet. De ha jobban utána nézel talász még ilyesmi hasznos programot. A csomagban megtalálod az oldal linkjét és ott hasznos infókat találsz logikai tesztekhez. Így keresd! "Parallel Tester"
Bővebben: Link Ezt mennyire ismeritek?
A vezérlője összehozható a mach3-al? Ezt a vezérlőt talán még én is összerakom...
...Vagy tudtok belinkelni olyan megoldásokat amik a legolcsóbbak és házilag is megvalósíthatóak?
Ja 3 irányú unipolár vezérlőkre. Előre is köszi
Ezt nem, mert direktben vezérli a motorok tekercseit....
Mach3-hoz meg step/dir bemenetű motorvezérlő kell.
Köszönöm!
..és akkor milyen direkt vezérlő progik vannak? Van olyan ami normálisan hasznáható?
Szia
Ha megnézel 1 LPT láblisztást, láthatod, hogy 8 data outja van, ha direktbe akarnál szg.-ről lléptető motort vezérelni akkor az max 2 tengelyre működhetne. Step/dir-el meg 3 + 1 tengely vezérelhető. Üdv
De ha pl a mach3 által használt módon használjuk az LPT-t, akkor 12db kimenetünk van. Így akár 6db tengelyt avagy motort is használhatunk step-dir rendszerben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |