Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   55 / 200
(#) joci198 hozzászólása Dec 29, 2010 /

sziasztok! azt szeretném kérdezni,hogy ha a pc tápot bekacsolom az 5v és a 12v kimenetet is terhelnem kell? vagy elegendő lenne csak a 12voltot? 12 voltos led modult szeretnék vele möködtetni.

segítségeteket elöre is köszönöm

üdv joci
(#) mugab válasza joci198 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Ideális esetben nem kell terhelés sem, de általában az 5 volt az erősen figyelt rész.
(És a zöld +fekete rövidre az alap...)
(#) joci198 hozzászólása Dec 29, 2010 /

akkor lehet? hogy ha az 5 voltos részre nem kötök semmit,akkor a 12 voltos részt nem tudom használni?
(#) mugab válasza joci198 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Igen előfordulhat de általában működik üresen is .
(#) Iszkakof István hozzászólása Jan 1, 2011 /

Kedves erbe
A táp alaplapján van egy írás: X-B2002 ATX Ver:3.0 . Beütöttem több keresőbe, a fényképjét meg is mutatták, de a kapcsolási rajzát nem. Van benne egy ic is BAZ33860402H. Viccesnek találom, hogy a 220 voltot egyenirányító diódák után két 470μF/200 voltos elektrolitikus kondenzátor van. A forrasztás eredeti. A 220 volt egy termisztor, vagy kerámia kondenzátor szerű valamin megy keresztül, RT1 a nyákon a száma. Kezdek elbizonytalanodni, hogy jó lesz – e arra a célra, amire szántam. Majd szélgépem által nehezen megtermelt voltok egy RT1 – en jól megcsappannak.
Kérlek válaszolj, vagy bárki akinek ideje és kedve van, amit előre is köszönök.
(#) proli007 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Hello!
"Majd szélgépem által nehezen megtermelt voltok egy RT1 – en jól megcsappannak."
Ha jól belegondolsz, ez nem lehetséges, mert akkor fűtene is mint a kályha. De itt általában egy NTC ellenállás (vagy ahogy írtad egy termisztor) van. Feladata, hogy bekapcsoláskor csökkentse a tranziens áramot. Majd felmelegedésével ellenállása lecsökken egészen alacsony értékre, így minimalizálva az általa okozott feszültségesést. Színe általában fekete.
üdv! proli007
(#) gergobmwe30 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

RT1 egy NTC, hidegen van némi ellenállása, de melegen ez nagyon lecsökken. Áramkorlátozást hajt végre, mikor áram alá helyezzük a tápot, hatalmas árammal töltődne a 2db 470u/200v kondi. Szerepe elhanyagolható, nem fog veszteséget okozni.
Egy fénykép a panelről jól jönne.
Bár lehet, hogy érdemesebb volna szerezni egy egyszerűbb pl. Codegen vagy valami hasonló tápot, amihez van kapcsolási rajz. Mert ezt a BAZ338... ICt beazonosítani számomra lehetetlen. Olyan kell amiben tl494 van, azzal egyszerű dolgozni.
(#) Iszkakof István válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Köszönöm, hogy válaszoltál. Mekkora lehet a legmagasabb feszültség, amit ez a táp még kibír, mert a szél sem állandó és az elektrolitikus kondenzátorok is csak 200 voltra vannak méretezve?
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

"Viccesnek találom, hogy a 220 voltot egyenirányító diódák után két 470μF/200 voltos elektrolitikus kondenzátor van."
Csupán azért, mert nem ismered a működését. 230 V-on a 2 kondi sorba kapcsolódik és az, általában félhidas kapcsolás ezt a középmegcsapolást kihasználva hajtja a trafót. A legtöbb tápba be van építve a 110 V-os üzem lehetősége is, ilyenkor csak a Graetz fele működik és a 2 kondival feszültségkétszerezőként állítja elő a táp számára szükséges 3XX V egyenfeszültséget. Ez így működik már huszon... éve a tápok 90 %-ában. Még azokban is, amikben nem félhíd, hanem 1 tranzisztor vagy FET a meghajtó.
Más IC-t nem találtál benne? Esetleg más feliratok az IC-n?
Esetleg még egy lehetőség van az IC beazonosítására:
Ha lerajzolod a hozzá kapcsolódó alkatrészeket, lehetőség szerint értékkel és hová megy. Még ha nem is lesz teljes, de talán fel lehet ismerni a bekötés alapján az eredetit.

Bár nem felém jött a kérdés, remélem nincs harag senkitől hogy válaszolok.

A 2db kondi sorba van kötve 230v-os üzemben, tehát kondik szerint max 400v, bár én 350v fölé vem mennék. max pár volttal. Mert ugye a ~230V egyenirányítva 300V környékén mozog a kondikon, terheléstől függően, ha jól tudom.
110Vos üzemben pedig max 200v a kondi miatt, de itt szerintem a többi alkatrész miatt kb 150V a max, amit ráengednék. Ha van rajta 110vos kapcsoló.

Szerintem.

Bár látom elkéstem
(#) erbe válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

A 110 V-os átkapcsolást csak akkor lehet hasznosítani, ha a tápon belül egyenirányítunk. Ekkor működik a feszültségkétszerező. Ha a szélgenerátortól már egyenáram jön be, mintha ott se lenne. Ilyenkor kötelező a 230-as állás, mert akkor feleződik a kondikon a feszültség.
(#) gergobmwe30 válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Ja, tényleg.. Egyenáram jön be, arról nem megy a kétszerező..
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Természetes, hogy nem ismerem a működését, ezért nyaggatlak titeket.
A 16 lábú ic – n a teljes felirat: 2003 BAZ33860402H. Ez az U3. Az U1 lehet az optocsatoló, legalábbis azt hiszem, hogy úgy hívják. De az U2 – t nem tudom, hol keressem. Küldök egy képet, tegyetek rá egy pontot, hogy merre lehet, és küldjétek vissza. Ami a 200 voltos kondikat illeti, böngésztem a fórumon, de amit találtam, mindegyik többet birt, mint 200 volt.
Gergobmwe30 örülök, hogy írtál és ha még írsz azt is megköszönöm, neked is és a mások fáradságát is. Kapcsolót nem látok rajta, amit áthúzni, vagy átbillenteni lehetne 220 – ról 110 – re.
(#) mugab válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

2003-as ic-vel van itt fenn kapcs rajz

U2 egy 3 lábú lesz, to92 tokban valószinű, tl471 fesz.referencia ic. saccra az opto környékén....
(#) Iszkakof István válasza mugab hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Nagyszerű, hogy van, de hol keressem és hol találok rá?
Már átnéztem a topic képeit, és jó pár linket, de nem találtam.
Folytatom a keresést !

küldöm ami nekem van
(#) Iszkakof István válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Megtaláltam az U2 integrált áramkört. Száma AZ431 BZ-A 352BJ. Tényleg olyan mint egy tranzisztor. Most aztán mi a további teendőm?
Holnap kinyomtatom, mert úgy jobban látszik, mint a képernyőn, és jöhet a tanulmányozás. Köszönöm a fáradozásaid (egyenlőre, mert még nem vagyunk készen).

Ha jól emlékszem a dologra, aksit kellene vele tölteni. 12V akkut 15-16V-al már lehet tölteni, nagyobb töltőáramhoz nagyobb feszültség kell. Szerintem 18-19V elég lenne. Erre lehetne töltésvezérlőt tenni(mármint a 12V kimenetre).
2 lehetőség:
1. a lenti rajz szerint átalakítani a szekunder részt, de akkor a 2003 ict megfelelően illeszteni kell a kimenőfeszültség-figyeléshez.
2. szekunder rész kondijait kicserél nagyobb feszültségűre, amik nem kellenek, kihagyni, és a 2003as ic 14es lába és a gnd közé 22k ellenállás + 22k poti. Ezek az értékek csak hasraütésre mentek, de nagyságrendileg jók.

A generátor feszültségét a diódahíd után a kondikra kötni, a 2003ast akkuról tápolni, így az 5VSB részt ki is lehetne kötni.
Ezeket a dolgokat menet közben lehetne kiméregetni, hogy hány Vtól indulna be a táp, honnan volna olyan teljesítmény, hogy töltene is, stb..

Én így gondolkoznák, bár nem dolgoztam még 2003as icvel szerelt tápal.

Ha valami sántít a gondolataimban, majd remélem kijavítanak.

"Kapcsolót nem látok rajta, amit áthúzni, vagy átbillenteni lehetne 220 – ról 110 – re."
Ha most már nincs benne kapcsoló, de egykor arra is felkészítették. Utána meg nem tervezték át a jól működő szerkezetet.
A 2003-as IC-vel még nem találkoztam, de korábban már valóban írtak itt róla. Csupán néhány oldalt kell visszaolvasgatni.
Itt például hasonló számsorral indít a kérdező, de nem felejtette le az elejéről a 2003-at: LC-B350 fórum
Talán valaki adatlapot is tud mutatni róla, mert a sok téves találatból, ULN2003, TDA2003..., nem találtam megfelelőt. Érdekes módon több helyen is azt írják róla, ha jól értettem, hogy apró eltérésekkel TL494-nek megfelelő. Nehéz elhinni.
(#) Iszkakof István válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Tudtam, hogy érdekes szerkentyű a PC táp, de ennyire? Hittem, hogy a gyenge áram felőli hűtő lemezen valami kemény feszültségstabilizáló integrált áramkörök találhatók és kiderül, hogy csak három dupla dióda. Ezt még meg kell emésszem. Nagyon köszönöm, hogy segítsz.

A feszültségstabilizálást a TL431 (AZ431, K431...), a 2003-as, az optocsatoló és a nagy kapcsolótranzisztorok közösen végzik. Még a nagy diódák utáni induktivitások és kondik is belejátszanak. Érdemes belemélyedni. Valóban nagyon érdekes, ahhoz, hogy tudd, mihez nyúlsz hozzá, nem árt, ha megismered.
(#) dudzsi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Szia!
Ha kocsi akku töltrésre szeretnéd használni a pc tápot akkor ajánlom neked ezt a kapcsolást. Viszont ez 494-es ichez van. Én a te helyedbe keresnék egy olyan tápot. Kivétel ha kisérletezgetni akarsz.
Hali
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Természetesen, az a fő cél, hogy megismerjem, bár az sem mellékes, hogy az ismereteimnek hasznát is vegyem. Majd este kinyomtatom a rajzot és megpróbálom megfejteni (amennyire sikerül). Legalább 4 db A4 – es lap méretűre, így jegyzetelhetek is ide – oda. A ránk jövő héten elindítom a tápot és indulhat a kísérletezés. Vajon mekkora lehet a legmagasabb feszültség, amit elvisel egy táp? Megforgattam a generátort kb. 2000ford/min – al, a voltmérő 450 volt körüli feszültséget mutatott. A szél bizonyára nem fogja annyira megforgatni, de valamilyen védelem szükséges lesz.
(#) Iszkakof István válasza dudzsi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Igért a keresztfiam egy másik tápot is. Megnézem, az milyen ic – vel van, bár az előzőt már több órán át bámultam.
(#) gergobmwe30 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Attól függ, mekkora áttétel lesz a kerék és a generátor közt, kerék(kialakítástól függően) max kb 400at forog, gondolom 2-3× áttét kerül rá. Lehetne valami áteresztőtranyós stabilizátor, amit egy feszültségfigyelő pl. 350V fölött a generátor és a táp közé iktat. Tudom, hogy sokat elfűtene, de áttételt úgy kell választani, hogy normál üzemi körülményekkel 300v körül legyen a fesz, így csak viharban kapcsolna be. Mert a táp 450Vot tuti nem bír. Ja és a generátornak sem hinném hogy túl jó ha 230v helyett 450v szaladgál a tekercsekben.
A kísérletezéshez sok sikert, de csak óvatosan, a szabályzásnál csak kicsit kell állítani, elég érzékeny. Kondik feszültségére is figyelni kell, 16Vos kondi hamar púposodik 18-20Von
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Nézegettem a 879760-as hozzászólásod képeit. Van 5-6 hasonló felépítésű tápom itthon. A közös bennük, hogy mindegyikben a Standby kör pukkadozott el, általában kondicserével javult. Némelyikben a meghajtó C5027 tranzisztort is cserélni kellett. Persze "újrahasznosítással, így maradtak kibelezett panelek. De érdekes módon mindegyikben 494 vagy klón a meghajtó IC.
Túlfeszültség védelmet mindenképpen meg kell oldani, mert amint feltöltődik az akku, megszűnne a terhelés a generátoron és egekbe ugrana a feszültség. A beállított feszültségszint fölött célszerű a bejövőre pl. bojlerbetétet kapcsolni és vizet melegíteni vele. További védelem kell, ha a víz is eléri a megengedett hőfokot, de ez nem túl gyakran fog előfordulni. Ellenben ezen a feszültségszinten célszerű 2 betétet sorbakapcsolni.
(#) gergobmwe30 válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

A fűtőbetétnél figyelembe kell majd venni, hogy az egész generátor ha jól emlékszem alig 300W
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Délután óta változott a helyzet. A keresztfiamtól kaptam három régi típusú tápot, olyan kapcsolósat, amelyikből kettő működik. Hálát kellene érezzek iránta, de összezavarodott bennem minden. Most hogyan tovább? Folytassam az ATX -es trafóval, vagy ha ezek már működnek válasszak ki egyet és azzal folytassam?
Az egyik táp VARGÁNÉ ÉS TSA. BT. TIPUS: IBP – 42. A szerelő lapon azt irja: Model. 9505. Két jól beazonosítható IC van rajta, az egyik DBL339 9817G, a másik IC DBL 494 B9816G.
A másik működő tápon nem találtam semmilyen típus számot. Egy IC – t tudtam beazonosítani: SEC K723A KA7500B. Most már tovább mi a helyes út? Maradjak az ATX – el, vagy váltsak? Ha váltok, segíttek?
(#) Iszkakof István válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Jól emlékszel. Az időrendi sorrend, amihez megpróbálom tartani magam, a táp átalakítás és Sziriusz utasitása szerinti mérések a generátoron. A többin majd csak azután töröm a fejem.
Következő: »»   55 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem