Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
sziasztok! azt szeretném kérdezni,hogy ha a pc tápot bekacsolom az 5v és a 12v kimenetet is terhelnem kell? vagy elegendő lenne csak a 12voltot? 12 voltos led modult szeretnék vele möködtetni.
segítségeteket elöre is köszönöm üdv joci
Ideális esetben nem kell terhelés sem, de általában az 5 volt az erősen figyelt rész.
(És a zöld +fekete rövidre az alap...)
akkor lehet? hogy ha az 5 voltos részre nem kötök semmit,akkor a 12 voltos részt nem tudom használni?
Igen előfordulhat de általában működik üresen is .
Kedves erbe
A táp alaplapján van egy írás: X-B2002 ATX Ver:3.0 . Beütöttem több keresőbe, a fényképjét meg is mutatták, de a kapcsolási rajzát nem. Van benne egy ic is BAZ33860402H. Viccesnek találom, hogy a 220 voltot egyenirányító diódák után két 470μF/200 voltos elektrolitikus kondenzátor van. A forrasztás eredeti. A 220 volt egy termisztor, vagy kerámia kondenzátor szerű valamin megy keresztül, RT1 a nyákon a száma. Kezdek elbizonytalanodni, hogy jó lesz – e arra a célra, amire szántam. Majd szélgépem által nehezen megtermelt voltok egy RT1 – en jól megcsappannak. Kérlek válaszolj, vagy bárki akinek ideje és kedve van, amit előre is köszönök.
Hello!
"Majd szélgépem által nehezen megtermelt voltok egy RT1 – en jól megcsappannak." Ha jól belegondolsz, ez nem lehetséges, mert akkor fűtene is mint a kályha. De itt általában egy NTC ellenállás (vagy ahogy írtad egy termisztor) van. Feladata, hogy bekapcsoláskor csökkentse a tranziens áramot. Majd felmelegedésével ellenállása lecsökken egészen alacsony értékre, így minimalizálva az általa okozott feszültségesést. Színe általában fekete. üdv! proli007
RT1 egy NTC, hidegen van némi ellenállása, de melegen ez nagyon lecsökken. Áramkorlátozást hajt végre, mikor áram alá helyezzük a tápot, hatalmas árammal töltődne a 2db 470u/200v kondi. Szerepe elhanyagolható, nem fog veszteséget okozni.
Egy fénykép a panelről jól jönne. Bár lehet, hogy érdemesebb volna szerezni egy egyszerűbb pl. Codegen vagy valami hasonló tápot, amihez van kapcsolási rajz. Mert ezt a BAZ338... ICt beazonosítani számomra lehetetlen. Olyan kell amiben tl494 van, azzal egyszerű dolgozni.
Köszönöm, hogy válaszoltál. Mekkora lehet a legmagasabb feszültség, amit ez a táp még kibír, mert a szél sem állandó és az elektrolitikus kondenzátorok is csak 200 voltra vannak méretezve?
"Viccesnek találom, hogy a 220 voltot egyenirányító diódák után két 470μF/200 voltos elektrolitikus kondenzátor van."
Csupán azért, mert nem ismered a működését. 230 V-on a 2 kondi sorba kapcsolódik és az, általában félhidas kapcsolás ezt a középmegcsapolást kihasználva hajtja a trafót. A legtöbb tápba be van építve a 110 V-os üzem lehetősége is, ilyenkor csak a Graetz fele működik és a 2 kondival feszültségkétszerezőként állítja elő a táp számára szükséges 3XX V egyenfeszültséget. Ez így működik már huszon... éve a tápok 90 %-ában. Még azokban is, amikben nem félhíd, hanem 1 tranzisztor vagy FET a meghajtó. Más IC-t nem találtál benne? Esetleg más feliratok az IC-n? Esetleg még egy lehetőség van az IC beazonosítására: Ha lerajzolod a hozzá kapcsolódó alkatrészeket, lehetőség szerint értékkel és hová megy. Még ha nem is lesz teljes, de talán fel lehet ismerni a bekötés alapján az eredetit.
Bár nem felém jött a kérdés, remélem nincs harag senkitől hogy válaszolok.
A 2db kondi sorba van kötve 230v-os üzemben, tehát kondik szerint max 400v, bár én 350v fölé vem mennék. max pár volttal. Mert ugye a ~230V egyenirányítva 300V környékén mozog a kondikon, terheléstől függően, ha jól tudom. 110Vos üzemben pedig max 200v a kondi miatt, de itt szerintem a többi alkatrész miatt kb 150V a max, amit ráengednék. Ha van rajta 110vos kapcsoló. Szerintem. Bár látom elkéstem
A 110 V-os átkapcsolást csak akkor lehet hasznosítani, ha a tápon belül egyenirányítunk. Ekkor működik a feszültségkétszerező. Ha a szélgenerátortól már egyenáram jön be, mintha ott se lenne. Ilyenkor kötelező a 230-as állás, mert akkor feleződik a kondikon a feszültség.
Ja, tényleg.. Egyenáram jön be, arról nem megy a kétszerező..
Természetes, hogy nem ismerem a működését, ezért nyaggatlak titeket.
A 16 lábú ic – n a teljes felirat: 2003 BAZ33860402H. Ez az U3. Az U1 lehet az optocsatoló, legalábbis azt hiszem, hogy úgy hívják. De az U2 – t nem tudom, hol keressem. Küldök egy képet, tegyetek rá egy pontot, hogy merre lehet, és küldjétek vissza. Ami a 200 voltos kondikat illeti, böngésztem a fórumon, de amit találtam, mindegyik többet birt, mint 200 volt. Gergobmwe30 örülök, hogy írtál és ha még írsz azt is megköszönöm, neked is és a mások fáradságát is. Kapcsolót nem látok rajta, amit áthúzni, vagy átbillenteni lehetne 220 – ról 110 – re.
2003-as ic-vel van itt fenn kapcs rajz
U2 egy 3 lábú lesz, to92 tokban valószinű, tl471 fesz.referencia ic. saccra az opto környékén....
Nagyszerű, hogy van, de hol keressem és hol találok rá?
Már átnéztem a topic képeit, és jó pár linket, de nem találtam. Folytatom a keresést !
küldöm ami nekem van
Megtaláltam az U2 integrált áramkört. Száma AZ431 BZ-A 352BJ. Tényleg olyan mint egy tranzisztor. Most aztán mi a további teendőm?
Holnap kinyomtatom, mert úgy jobban látszik, mint a képernyőn, és jöhet a tanulmányozás. Köszönöm a fáradozásaid (egyenlőre, mert még nem vagyunk készen).
Ha jól emlékszem a dologra, aksit kellene vele tölteni. 12V akkut 15-16V-al már lehet tölteni, nagyobb töltőáramhoz nagyobb feszültség kell. Szerintem 18-19V elég lenne. Erre lehetne töltésvezérlőt tenni(mármint a 12V kimenetre).
2 lehetőség: 1. a lenti rajz szerint átalakítani a szekunder részt, de akkor a 2003 ict megfelelően illeszteni kell a kimenőfeszültség-figyeléshez. 2. szekunder rész kondijait kicserél nagyobb feszültségűre, amik nem kellenek, kihagyni, és a 2003as ic 14es lába és a gnd közé 22k ellenállás + 22k poti. Ezek az értékek csak hasraütésre mentek, de nagyságrendileg jók. A generátor feszültségét a diódahíd után a kondikra kötni, a 2003ast akkuról tápolni, így az 5VSB részt ki is lehetne kötni. Ezeket a dolgokat menet közben lehetne kiméregetni, hogy hány Vtól indulna be a táp, honnan volna olyan teljesítmény, hogy töltene is, stb.. Én így gondolkoznák, bár nem dolgoztam még 2003as icvel szerelt tápal. Ha valami sántít a gondolataimban, majd remélem kijavítanak.
"Kapcsolót nem látok rajta, amit áthúzni, vagy átbillenteni lehetne 220 – ról 110 – re."
Ha most már nincs benne kapcsoló, de egykor arra is felkészítették. Utána meg nem tervezték át a jól működő szerkezetet. A 2003-as IC-vel még nem találkoztam, de korábban már valóban írtak itt róla. Csupán néhány oldalt kell visszaolvasgatni. Itt például hasonló számsorral indít a kérdező, de nem felejtette le az elejéről a 2003-at: LC-B350 fórum Talán valaki adatlapot is tud mutatni róla, mert a sok téves találatból, ULN2003, TDA2003..., nem találtam megfelelőt. Érdekes módon több helyen is azt írják róla, ha jól értettem, hogy apró eltérésekkel TL494-nek megfelelő. Nehéz elhinni.
Tudtam, hogy érdekes szerkentyű a PC táp, de ennyire? Hittem, hogy a gyenge áram felőli hűtő lemezen valami kemény feszültségstabilizáló integrált áramkörök találhatók és kiderül, hogy csak három dupla dióda. Ezt még meg kell emésszem. Nagyon köszönöm, hogy segítsz.
A feszültségstabilizálást a TL431 (AZ431, K431...), a 2003-as, az optocsatoló és a nagy kapcsolótranzisztorok közösen végzik. Még a nagy diódák utáni induktivitások és kondik is belejátszanak. Érdemes belemélyedni. Valóban nagyon érdekes, ahhoz, hogy tudd, mihez nyúlsz hozzá, nem árt, ha megismered.
Szia!
Ha kocsi akku töltrésre szeretnéd használni a pc tápot akkor ajánlom neked ezt a kapcsolást. Viszont ez 494-es ichez van. Én a te helyedbe keresnék egy olyan tápot. Kivétel ha kisérletezgetni akarsz. Hali
Természetesen, az a fő cél, hogy megismerjem, bár az sem mellékes, hogy az ismereteimnek hasznát is vegyem. Majd este kinyomtatom a rajzot és megpróbálom megfejteni (amennyire sikerül). Legalább 4 db A4 – es lap méretűre, így jegyzetelhetek is ide – oda. A ránk jövő héten elindítom a tápot és indulhat a kísérletezés. Vajon mekkora lehet a legmagasabb feszültség, amit elvisel egy táp? Megforgattam a generátort kb. 2000ford/min – al, a voltmérő 450 volt körüli feszültséget mutatott. A szél bizonyára nem fogja annyira megforgatni, de valamilyen védelem szükséges lesz.
Igért a keresztfiam egy másik tápot is. Megnézem, az milyen ic – vel van, bár az előzőt már több órán át bámultam.
Attól függ, mekkora áttétel lesz a kerék és a generátor közt, kerék(kialakítástól függően) max kb 400at forog, gondolom 2-3× áttét kerül rá. Lehetne valami áteresztőtranyós stabilizátor, amit egy feszültségfigyelő pl. 350V fölött a generátor és a táp közé iktat. Tudom, hogy sokat elfűtene, de áttételt úgy kell választani, hogy normál üzemi körülményekkel 300v körül legyen a fesz, így csak viharban kapcsolna be. Mert a táp 450Vot tuti nem bír. Ja és a generátornak sem hinném hogy túl jó ha 230v helyett 450v szaladgál a tekercsekben.
A kísérletezéshez sok sikert, de csak óvatosan, a szabályzásnál csak kicsit kell állítani, elég érzékeny. Kondik feszültségére is figyelni kell, 16Vos kondi hamar púposodik 18-20Von
Nézegettem a 879760-as hozzászólásod képeit. Van 5-6 hasonló felépítésű tápom itthon. A közös bennük, hogy mindegyikben a Standby kör pukkadozott el, általában kondicserével javult. Némelyikben a meghajtó C5027 tranzisztort is cserélni kellett. Persze "újrahasznosítással, így maradtak kibelezett panelek. De érdekes módon mindegyikben 494 vagy klón a meghajtó IC.
Túlfeszültség védelmet mindenképpen meg kell oldani, mert amint feltöltődik az akku, megszűnne a terhelés a generátoron és egekbe ugrana a feszültség. A beállított feszültségszint fölött célszerű a bejövőre pl. bojlerbetétet kapcsolni és vizet melegíteni vele. További védelem kell, ha a víz is eléri a megengedett hőfokot, de ez nem túl gyakran fog előfordulni. Ellenben ezen a feszültségszinten célszerű 2 betétet sorbakapcsolni.
A fűtőbetétnél figyelembe kell majd venni, hogy az egész generátor ha jól emlékszem alig 300W
Délután óta változott a helyzet. A keresztfiamtól kaptam három régi típusú tápot, olyan kapcsolósat, amelyikből kettő működik. Hálát kellene érezzek iránta, de összezavarodott bennem minden. Most hogyan tovább? Folytassam az ATX -es trafóval, vagy ha ezek már működnek válasszak ki egyet és azzal folytassam?
Az egyik táp VARGÁNÉ ÉS TSA. BT. TIPUS: IBP – 42. A szerelő lapon azt irja: Model. 9505. Két jól beazonosítható IC van rajta, az egyik DBL339 9817G, a másik IC DBL 494 B9816G. A másik működő tápon nem találtam semmilyen típus számot. Egy IC – t tudtam beazonosítani: SEC K723A KA7500B. Most már tovább mi a helyes út? Maradjak az ATX – el, vagy váltsak? Ha váltok, segíttek?
Jól emlékszel. Az időrendi sorrend, amihez megpróbálom tartani magam, a táp átalakítás és Sziriusz utasitása szerinti mérések a generátoron. A többin majd csak azután töröm a fejem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |