Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   23 / 33
(#) koncsik03 válasza bencikusz hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
és azt még mihez kell hozzákötni?
(#) bencikusz válasza koncsik03 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Az összes földhöz.

Tehát a jelföldet és a tápföldet össze kell kötni.
(#) Mallar hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Koncsik. Azt remélem tudod, hogy a dugókon amik a számítógépbe mennek, azokon a csatlakozó csúcsán és a közepén lévő sáv a jobb és a bal jel, a töve pedig a föld. Nehogy problémád legyen belőle.
Mindazonáltal megemlítek néhány alap dolgot még amiket jó ha tudsz. A tranyót tényleg frankón tedd bordára, majd meglátod mennyire melegszik. elsőre elég nehezen fog menni a forrasztás ha magadtól tanulgatod. Nekem mindenesetre nagyon nehezen indult a dolog és nehezen kaptam rutinra. Privibe írhatok pár tanácsot ha kell de itt most nem. A tranyót tedd bordára és úgy forraszd mert ha sokat ügyetlenkedsz esetleg kárt tehetsz benne a forrósággal.
Építsd meg a többiek álltal linkelt áramkört azt a nagyon egyszerűt. Ízlelgesd kicsit a felépítését, wikipédián keress rá az erősítőkre és olvasd át.(ott alapkapcsolások is vannak azokat érdemes sorba megépíteni.)
Változgatgass az értékeken, végezz méréseket mi történik akkor. Mikor bemész a boltba vegyél többféle ellenállást és mindenből mindíg többet vegyél. Olcsó minden szóval legyen otthon ha legközelebb kell.
Aztán építs egy ilyen alap ZEN-t is mint amitől a téma is szól
Továbbá járj utána mi a különbség az A, B, AB osztályok között.
Na pááá
(#) koboraram1221 válasza koncsik03 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
ezzel óvatosan mert ez nyírta ki a kedvenc tesztelős hangszóróm vagy kell rá egy kicsatoló kondi, üdv
(#) Mallar hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Ja mondjuk én sosem építettem meg azt, így elég bizarrnak tűnik. inkább valami emitterkövető alapkapcsolást csinálj, az a pár alkatrész már nem oszt nem szoroz. (ja és persze ne az apu félmillás házimozijának a hangszóróin gyakorolj )
Azért hasznos neked ez az A osztályú zen, mert itt az az egy tranyó végzi el a feszültség és áramerősítést is. Az alapkapcsolásoknál meg van olyan ami áramot, van olyan ami feszültséget erősít. Szóval azokat kell kombinálni ,hogy frankó erősítőt kapj(előfok, végfok) Ezzel szemben a ZEN ugye jóval egyszerűbb, de vannak hátulütői is az A osztálynak. Az egyik a bitangfickós hűtés amit igényel, a másik meg a táp. mert míg egy AB osztályú 10 wattos monó erősítőnek kell mondjuk egy 25 wattos táp, mert 10 watt zene teljesítmény mellett elfűt mittom' én még nagyon max 15 wattot, addig egy mono 10 wattos A osztály lehet elfűt a 10 watt zenei teljesítmény mellett akár 60 wattot is, szóval jóval nagyobb tápot igényelnek mivel rosszabb a hatásfokuk.
Mayan végzett mérést a téma elején hogy hány volton mennyi áramot vesz fel. Na és ugye sztereó erősítőnek amugyis kétszer akkora táp kell : /
Naszóval ezek a hátulütői
(#) koncsik03 válasza Mallar hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Nekem igazábol a forrasztással nincs gondom mivel megépítettem első egyedül készített áramkörömet és szépen működik
(#) bgsf válasza Mallar hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Itt nem a hátulütőit nézzük egy erősítőnek hanem a hangzását.. És most nem Mayant védem, de ha igazán hifit akarsz, akkor nem csak költségben és időben kell áldozzál rá, hanem energiában is..... Sajna ez van.. Fikáztam Mayan végfokait, de volt időm tesztelni is... És jónak bizonyultak.
Ha meg költséghatékony-energiatakarékos végfokot akarsz akkor ott a TDA sorozat..... Nem kell görcsölnöd ezekkel.... Kivéve ha éneket és hegedűt élőben akarsz otthon hallgatni.....
Mayan belefektette a munkáját és ezt talán illik tisztelni!
(#) bgsf hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Idézet:
„ja és persze ne az apu félmillás házimozijának a hangszóróin gyakorolj”

Apu félmillás hangszórói ugyan olyan gagyik mint az óccsóbbik!
Mellesleg ki az aki házimozi hangszórókon akar elérni hifit? Én Jamo-n kezdeném és legalább 150W-on... ha tehetném... De itthon S30 van és tökéletesen elég egy kicsi szobába...
90-100dB lenyomja egy majd' 9m2 szobába...
(#) Mallar válasza bgsf hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
woa cimbi nem kell így nekemállni, a legjobb szándékkal mondtam mindezeket, biztos félreértettél. Nekem is a mayan féle A osztályú Zen figyel a polcomon szóval szerintem nem gáz, hogy leírom a hátrányait is. Mert bátran mondhatjuk ezeket hátránynak. Csak gondoltam leírtam neki hogy tisztába legyen mindennel. Mondjuk nem tettem hozzá hogy cserébe élethű, meleg a hangzása.
(#) oibacsi válasza Mallar hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Egyetértek, én is Mayannak köszönhetem, hogy elindultam egy úton és eladhattam a bolti erősítőmet. 5 perc után tudtam, hogy el kell adnom...

bgsf: Tudod te mit jelent valódi 150 watt?
(#) Hx-2 válasza Mallar hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Ez olyan szubjektiv dolog, hogy kinek mi is tetszik.
(#) oibacsi hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Nem bírtam magammal, és összeraktam gyorsan a két oldalt, hogy teszteljem rendesen pozícionált hangsugárzóimmal (csúnya szigszalagozás, de csak teszt):
Abszolút nem zavarta meg az összetettebb zene sem, (trombita, konga, gitár, dob, ének egyszerre), nagyon ott van a szeren. Egy hátránya van: kb. 100 watt folyamatos teljesítményfelvétel...

S3600082.JPG
    
(#) sargarigo válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Ez aranyos. Épp most vettem egy mikro-hifit karácsonyra asszonynak, és a spec. szerint a dobozaiban 2db 5W-os hangszóró figyel. Összesen 10W! És úgy szól, de úgy szól... :yes:
Remélem most már azért lassan kikopik ez a '80-as évekbeli marketingfogás a P.M.P.O-val, amikor a 0.3W-os hangszóróból csinálnak 200W-os pc hangkeltő dobozt..
(#) Abukodonozo válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Na, hát ez egészen pofás! Kész nyákra szerelt változat? Szép munka; egy ügyes doboz kéne neki még, de meglesz az is, ahogy látom...
(#) oibacsi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
A doboz meglesz, az alja 3-as acél, a többi kettes lesz, lézeren vágva. A tetején lesz lámpatakaró lemez, hogy ne vakítson, és minden része szinterezve lesz. Az elemeket a hűtőbordára lehet majd felcsavarozni, a meneteket bele egy esztergályos barátommal csináltuk. Minden csatlakozó aranyozott, a poti 100k-s szetero alps.
Kap még egy előfokot, hogy teljesen ki lehessen vezérelni, abban két opa627 dolgozik, már az is működőképes. A két nyákot én martam, az elhelyezések nem tökéletesek, mert az aktív tápszűrés pl. utólag került rá.
(#) Mallar hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Gratula remélem egyszer én is eljutok ilyen szintre Bár hozzám a fa közelebb áll, ahoz van is szerszám.
(#) Abukodonozo válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Csak ügyesen! Ha az időd úgy engedi, majd tölts fel képeket a kész verzióról is.
(#) koncsik03 válasza Mallar hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Hello.

Írtad nekem hogy először tda7052-es végfokkal építsek először egy erősítőt.Most én ehez kérnék 1 kapcsolási rajzot. Kösz előre is
(#) bencikusz válasza koncsik03 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Bocsánat, de ennek a témának szerintem a neve 1 tranzisztoros erősítő, nem pedig 1 IC-s...

Amúgy én is sok mindent kérnék. Most pl. egy SÖR jó lenne...


:google:

tda7052.gif
    
(#) oibacsi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Meglesz, jövőhéten vágják és festik a lemezeket.
Megmértem a pontos fogyasztást is: 106 watt konnektorból mérve...
(#) bencikusz hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Mayan!

Terveztem egy nyákot ehhez : Bővebben: Link Ha gondolod tedd be a cikkedbe, hátha valakinek kedve támad hozzá!

Én csak ajánlani tudom. Nagyon kellemes a hangja. 4 OHM-on nagyon jó erős, és dinamikusan szól!
Minden jót!

eroto220.lay
    
(#) Mayan válasza bgsf hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Helló! Azért ez jól esett. És melyiket (melyeket) próbáltad ki ? Írsz egy kicsit bővebben ezekről ? Van egy bufferem ami ezerszer jobb a többinél és azért tépem a hajam mert fogalmam sincs hogy miért. Abszolút tökéletes élőzenét csinál. Hátborzongató.
(#) Mayan válasza bencikusz hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Köszi, ezt már egyszer feltetted, itt is megtalálja akinek kell. Már nem módosítom ezt a cikket mert a múltkor is hogy jártam... többé nem tették vissza.
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ez tényleg nagyon profi lesz. Lehet hogy nálam is csak annyi volt a baj hogy nem adtam neki elég tápfeszt és áramot ? A nagy hőtermelés riaszt el engem leginkább az a-osztálytól, nem szeretem ha valami forró. Az nálam egyenlő a rizikóval. A legjobb bufferem teljesen hideg marad, sok óra üzem után is. Nem vonz már az a-osztály.
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Idézet:
„Nem vonz már az a-osztály.”


Kár! De szerintem fog még... Amúgy melyik az a nagyon jó buffered, a legjobb?
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ez a jelenlegi állapot. A cikkben az utolsó oldalon az aludobozos. Pár alkatrész most más, de ezek nem fontosak. Valami más az ok. Lehet hogy a különböző gyártmányú végtranyók? KD is írt valahol ilyen jelenségről, de ő bemeneti fokozatok kis bc tranyóinál. Se a Suprampli, se az STK077, se a nagy JVC nem csinál ilyen félelmetesen valóságos hangot. Árulom is őket az apróhirdetésben...

4176.png
    
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Az tényleg nagyon érdekes lenne, ha különböző gyártmányú tranzisztorok művelnék ezt a jelenséget. Milyen hangfalakon hallgatod?
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
IQ lady 120. A magassugárzó már nem az eredeti benne, tonsil selyemdóm. Már így vettem. Kétutas álló reflex doboz. Ezen a képen látható:Bővebben: Link
Azóta kicsit szépítgetve lett.
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ügyesek! Ezen szólhat szépen a cucc.
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Idézet:
„Se a Suprampli, se az STK077, se a nagy JVC nem csinál ilyen félelmetesen valóságos hangot. Árulom is őket az apróhirdetésben...”

Ne siesd el nagyon a dolgot, erdemes lehet megtartani legalabb 1 jo(bb) minosegu gyari erositot, hogy legyen mihez hasonlitani az ujabb es ujabb erositoket.
Egyebkent orulok, hogy kigyogyultal az A osztalyu "betegsegbol", de azert tovabbra is maradjunk a realitasok talajan. En pl. tartozkodnek az ilyen mondatoktol: "Abszolút tökéletes élőzenét csinál."
Mielott felreertes lenne a dologbol nagyon becsulom Mayan kitartasat es fejlodeset Azert az otthoni rendszeren lenne meg mit fejleszteni ... legalabb szobaakusztika teren, de en a hangsugarzot is jobban szemugyre/fulugyre vennem (a korabbi csatolt kep alapjan mondom ezt).
Következő: »»   23 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem