Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
szerintem ezekkel a hangszórókkal csak baj lehet így első olvasására. Legfeljebb nem zavaró ez az állapot számodra.
Hangváltót venni nem lehet, mert ami univerzálisan mindenhez jónak van kikiáltva, az valójában egyetlen hangszórókészlethez sem jó igazán. Tervezni lehetne a hangszórókhoz, de a háromutas váltózás nagyon sok háttérinfót, ismeretet és időt igényel, így valószínűleg nem érdemes belevágni, egyrészt a hangszórók nem érnek ennyi munkát, másrészt kezdőként, elsőre, nem tudnád jól megcsinálni.
Sziasztok!
Most építek 1 hangfalat csak a hangváltónál elakadtam 1kicsit. A rendszer kétutas bass refles kialakítás 14L-es doboz 50hz-re hangolva. A hangszórók:Bővebben: Link Bővebben: Link ehhez kellene nekem egy kapcsolási rajz. A segítséget előreis köszönöm.
Hát ez kemény lesz. Nem kifejezetten egymáshoz valók a hangszórók, a magas inkább háromutashoz jó, 5k fölött a mélyközép meg elég sokat rezonál középtartományban, alacsonyabban váltható magas kellene mellé.
Szia!
Köszönöm a gyors választ,a magas hejett mit ajánlanál?
Pl. vifa DX 25. Rosszabb esetben HG2,5.
a hangfal ugy szól kb mint egy átlag videoton. ninc shatalmas gond vele. csak nem tudom,hogy jelen esetbe van e értelme csinálni a mélyre egy váltót.szerintem a magasakra jó a kondi. Vagy nem?Én régen is csak azt raktam rá. Azt nem tudjátok ,hogy miként volt megoldva anno a videoton 3090-es hangfalon a két potméter amivel lehetett szabályozni a magasat és a közepet?Engem a közép érdekelne első sorban.
Potira három lehetőséged van, feszültségosztó, vagy soros ellenállás, esetleg L-pad soros vagy párhuzamos tagja. De jobb egy fix értékű csillapítást használni.
A váltózás csak azon múlik, hogy mennyire zavaró neked a jelenlegi állapot, de ezt írtam már. Konkrétumok nélkül ettől többet nem lehet kitalálni.
Ettől is alacsonyabb? Az 1,9-es és 2,5-es dóm ha jól emlékszem ugyanannyiba kerül.
Esetleg még szóba jöhetnek a papíros magasak, de ott a váltóval kezelni kell a rezonancia körüli kiemelést.
Van egy kérdésem lehet hogy hülyeség, de azért megkérdezem: halottam róla, hogy piezó magasokhoz szoktak csinálni úgy szűrést, hogy a tekercset ellenállással helyettesitik. Szóval azt akarom kérdezni hogy lehet-e méyhangszóróhoz passziv hangváltót (alul áteresztő) csinálni úgy hogy a tekercset ellenállással helyettesitem? Gondolom a hangminősége rosszabb lesz mint tekercsel, de ez nem számit, csak kisérletezés céljából kéne.
Én nem tudok róla, hogy ilyet tennének. A piezóval párhuzamosan impedanciakompenzálás miatt szokás ellenállást kapcsolni, nem az induktivitás helyettesítésére.
Sziasztok!
Kellene nekem egy 3 utas hangváltó kapcsolási rajz a következő hangszórókhoz: mély: 4 Ohm (15W) közép: 8 Ohm magas: 16 Ohm (10W) Kérlek szépen titeket, segítsetek. Előre is köszönöm, üdv.
Sziasztok!
Kellene nekem egy 3 utas hangváltó kapcsolási rajz a következő hangszórókhoz: mély: 4 Ω (15W) közép: 8 Ω magas: 16 Ω (10W) Kérlek szépen titeket, segítsetek. Előre is köszönöm, üdv.
Wattok alapján nem fog menni sajnos. Sokkal több infó kell.
Mégpedig?
jó lenne ha az egész hangfal ellenállása 8 Ohm lenne. nem elég az ellenállás, mint adat?
Ez nagyon kevés info.
A kapcsolási rajz se elegendő, ha nincs induktivitás mérőd, vagy legalább egy olyan multid, amiben már benne van. Enélkül nem fogod tudni, elkészíteni a váltó tekercseit.
Várjunk még a tekercskészítéssel, egyelőre az értékekig kellene eljutni. Egyébként az a legkevesebb, váltóalkatrészeket könnyű beszerezni készen.
Mégpedig hangszórótípus (impedancia és átvitel, jó esetben a végleges dobozban mérve), doboz, helyiség mérete, elhelyezés, stb.
Az ellenállás nem ellenállás, inkább névleges impedancia, de abból még a hangszóró semmilyen lényeges tulajdonsága nem derül ki, váltót meg nem műterhelésre szokás készíteni, ugyanis az nem szól. Hiába szép a szűrők átvitele konstans 4-8R lezárással. Ui: 8R névleges impedanciájú ez a hangsugárzó sosem lesz, ha a mély 4 ohmos, már csak 4, vagy rossz esetben attól kevesebb lehet.
A dobozzal annyira nem foglalkoznék csak vannak párban hangszóróim... és csak úgy itt állnak és van 2 üres hangládám amibe pont belepasszolnak.
a 2db 15 cm-es "tányér": TESLA ARN 5604 B ez alapján utána lehet nézni a szükséges adatoknak?
Ez mind szép és jó, csak a váltó nagyban függ a felsoroltaktól, így a doboztól is.
Sziasztok! Sikerült hozzá jutnom egy(sajnos) kidobásra ítélt VIDEOTON DC2002A hangfalpárhoz, és az egyikből a mélyközép hiányzott, meg a hangváltó is! Mélyközepet sikerült szereznem eredetit(HA20/10K) de a hangváltó sajnos hiányzik még mindig belőle! Valaki tudna feltenni egy kapcsolási rajzot a hangváltóról? Vagy esetleg a hangváltó típusát ha le írná valaki, azt megköszönném! (mert két egyforma hangváltót szeretnék a hangfalakba!) :help:
Helló !
A hangváltók tekercsei hogyan szólnak bele a hangfal végleges impedanciájába ? Mert ugye ha csöves erősítőhöz tervez valaki hangfalat, akkor azt pontosan annyira kell elkészíteni, amire a kimenőtranszformátor van méretezve.
Frekvencia függvényében emelkedő az impedanciamenetük, ezen túl már csak azon múlik, hogy a váltóban milyen pozícióban helyezkednek el.
Egy mail a fehérváriaknak, ők gyűjtögetnek ilyen infókat, valószínű, hogy előássák a váltórajzot, ha kéred.
Sziasztok!
Egy kis mélyládába szeretnék hangváltót készíteni, pici pénzért. 20W/4 Ohm-os hangszóró van benne, kb 25W terhelhetőségű elég lenne. Előre is köszönöm a segítséget!
És hol van az a frekvencia ahol már nem kellene szólnia?
Ennél több adat kell, és nem a wattok. Milyen hangszórók pontosan ?
Az nagyjából sejthető. De kb. lényegtelen, mert ez a váltás nem kHz-es tartományokban lesz. Mélyben pedig bőven elég az impedancia, meg a töréspont frekvenciája, levágási meredekség, nem kell több infó. Inkább az lehet még lényeges, hogy mi szól fölötte, magasabb frekvenciákon.
Két régi videoton polcsugárzú mellett használnám, kizárólag filmezésre. Kb. amit körülnézve talán jó lenne: vágási frekvencia: 120 Hz
levágási meredekség: 12 dB / oktáv Mivel filmezni lesz, nem kell kiválló minőség, csak kiegészítő jelleggel lenne, a videotonoknak is aránylag szépek a mélyei, de nem mennek le igazán mélyre. A szekrényben van a láda és a hangszóró kihasználatlanul már jó ideje, egy régi 5.1-es rendszer maradványa, ha nincs értelme akkor legfeljebb kidobom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |