Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
![]() Hangváltót venni nem lehet, mert ami univerzálisan mindenhez jónak van kikiáltva, az valójában egyetlen hangszórókészlethez sem jó igazán. Tervezni lehetne a hangszórókhoz, de a háromutas váltózás nagyon sok háttérinfót, ismeretet és időt igényel, így valószínűleg nem érdemes belevágni, egyrészt a hangszórók nem érnek ennyi munkát, másrészt kezdőként, elsőre, nem tudnád jól megcsinálni.
Sziasztok!
Most építek 1 hangfalat csak a hangváltónál elakadtam 1kicsit. A rendszer kétutas bass refles kialakítás 14L-es doboz 50hz-re hangolva. A hangszórók:Bővebben: Link Bővebben: Link ehhez kellene nekem egy kapcsolási rajz. A segítséget előreis köszönöm.
Hát ez kemény lesz. Nem kifejezetten egymáshoz valók a hangszórók, a magas inkább háromutashoz jó, 5k fölött a mélyközép meg elég sokat rezonál középtartományban, alacsonyabban váltható magas kellene mellé.
Szia!
Köszönöm a gyors választ,a magas hejett mit ajánlanál?
Pl. vifa DX 25. Rosszabb esetben HG2,5.
a hangfal ugy szól kb mint egy átlag videoton. ninc shatalmas gond vele. csak nem tudom,hogy jelen esetbe van e értelme csinálni a mélyre egy váltót.szerintem a magasakra jó a kondi. Vagy nem?Én régen is csak azt raktam rá. Azt nem tudjátok ,hogy miként volt megoldva anno a videoton 3090-es hangfalon a két potméter amivel lehetett szabályozni a magasat és a közepet?Engem a közép érdekelne első sorban.
Potira három lehetőséged van, feszültségosztó, vagy soros ellenállás, esetleg L-pad soros vagy párhuzamos tagja. De jobb egy fix értékű csillapítást használni.
A váltózás csak azon múlik, hogy mennyire zavaró neked a jelenlegi állapot, de ezt írtam már. Konkrétumok nélkül ettől többet nem lehet kitalálni.
Ettől is alacsonyabb?
![]() Esetleg még szóba jöhetnek a papíros magasak, de ott a váltóval kezelni kell a rezonancia körüli kiemelést.
Van egy kérdésem lehet hogy hülyeség, de azért megkérdezem: halottam róla, hogy piezó magasokhoz szoktak csinálni úgy szűrést, hogy a tekercset ellenállással helyettesitik. Szóval azt akarom kérdezni hogy lehet-e méyhangszóróhoz passziv hangváltót (alul áteresztő) csinálni úgy hogy a tekercset ellenállással helyettesitem? Gondolom a hangminősége rosszabb lesz mint tekercsel, de ez nem számit, csak kisérletezés céljából kéne.
Én nem tudok róla, hogy ilyet tennének. A piezóval párhuzamosan impedanciakompenzálás miatt szokás ellenállást kapcsolni, nem az induktivitás helyettesítésére.
Sziasztok!
Kellene nekem egy 3 utas hangváltó kapcsolási rajz a következő hangszórókhoz: mély: 4 Ohm (15W) közép: 8 Ohm magas: 16 Ohm (10W) Kérlek szépen titeket, segítsetek. Előre is köszönöm, üdv. ![]()
Sziasztok!
Kellene nekem egy 3 utas hangváltó kapcsolási rajz a következő hangszórókhoz: mély: 4 Ω (15W) közép: 8 Ω magas: 16 Ω (10W) Kérlek szépen titeket, segítsetek. Előre is köszönöm, üdv.
Wattok alapján nem fog menni sajnos. Sokkal több infó kell.
Mégpedig?
jó lenne ha az egész hangfal ellenállása 8 Ohm lenne. nem elég az ellenállás, mint adat? ![]() ![]()
Ez nagyon kevés info.
A kapcsolási rajz se elegendő, ha nincs induktivitás mérőd, vagy legalább egy olyan multid, amiben már benne van. Enélkül nem fogod tudni, elkészíteni a váltó tekercseit.
Várjunk még a tekercskészítéssel, egyelőre az értékekig kellene eljutni.
![]()
Mégpedig hangszórótípus (impedancia és átvitel, jó esetben a végleges dobozban mérve), doboz, helyiség mérete, elhelyezés, stb.
Az ellenállás nem ellenállás, inkább névleges impedancia, de abból még a hangszóró semmilyen lényeges tulajdonsága nem derül ki, váltót meg nem műterhelésre szokás készíteni, ugyanis az nem szól. Hiába szép a szűrők átvitele konstans 4-8R lezárással. Ui: 8R névleges impedanciájú ez a hangsugárzó sosem lesz, ha a mély 4 ohmos, már csak 4, vagy rossz esetben attól kevesebb lehet.
A dobozzal annyira nem foglalkoznék csak vannak párban hangszóróim... és csak úgy itt állnak és van 2 üres hangládám amibe pont belepasszolnak.
a 2db 15 cm-es "tányér": TESLA ARN 5604 B ez alapján utána lehet nézni a szükséges adatoknak?
Ez mind szép és jó, csak a váltó nagyban függ a felsoroltaktól, így a doboztól is.
Sziasztok! Sikerült hozzá jutnom egy(sajnos) kidobásra ítélt VIDEOTON DC2002A hangfalpárhoz, és az egyikből a mélyközép hiányzott, meg a hangváltó is! Mélyközepet sikerült szereznem eredetit(HA20/10K) de a hangváltó sajnos hiányzik még mindig belőle! Valaki tudna feltenni egy kapcsolási rajzot a hangváltóról? Vagy esetleg a hangváltó típusát ha le írná valaki, azt megköszönném! (mert két egyforma hangváltót szeretnék a hangfalakba!)
![]() ![]()
Helló !
A hangváltók tekercsei hogyan szólnak bele a hangfal végleges impedanciájába ? Mert ugye ha csöves erősítőhöz tervez valaki hangfalat, akkor azt pontosan annyira kell elkészíteni, amire a kimenőtranszformátor van méretezve.
Frekvencia függvényében emelkedő az impedanciamenetük, ezen túl már csak azon múlik, hogy a váltóban milyen pozícióban helyezkednek el.
Egy mail a fehérváriaknak, ők gyűjtögetnek ilyen infókat, valószínű, hogy előássák a váltórajzot, ha kéred.
Sziasztok!
Egy kis mélyládába szeretnék hangváltót készíteni, pici pénzért. 20W/4 Ohm-os hangszóró van benne, kb 25W terhelhetőségű elég lenne. Előre is köszönöm a segítséget!
És hol van az a frekvencia ahol már nem kellene szólnia?
Ennél több adat kell, és nem a wattok. Milyen hangszórók pontosan ?
![]()
Két régi videoton polcsugárzú mellett használnám, kizárólag filmezésre. Kb. amit körülnézve talán jó lenne: vágási frekvencia: 120 Hz
levágási meredekség: 12 dB / oktáv Mivel filmezni lesz, nem kell kiválló minőség, csak kiegészítő jelleggel lenne, a videotonoknak is aránylag szépek a mélyei, de nem mennek le igazán mélyre. A szekrényben van a láda és a hangszóró kihasználatlanul már jó ideje, egy régi 5.1-es rendszer maradványa, ha nincs értelme akkor legfeljebb kidobom. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |