Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   24 / 33
(#) oibacsi válasza Mayan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ez sem forró, 40 foknál megáll a borda, a fet hátsó lapja nincs 60 fokos sem... Igaz a borda sem az a játék kategória. Nálam most a legnagyobb gondot a szobám jelenti az tuti.
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Úgysem nagyon veszik megfele őket Mi a meglátásod a szobaakusztikámmal és a hangsugárzóimmal kapcsolatban ? Most így néz ki a cucc. (új helyen lakom)
Ja és amit írok az az én véleményem és halál komolyan gondolom. Ha erre jársz, szívesen fogadlak egy meghallgatásra és te is elmondhatod a te véleményedet.
(#) petemazi hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Én is összedobtam az AB osztályút levegőbe, de engem nem fogott meg. Az énekhang nagyon tiszta, a gitár az asztalom másik feléről penget a pofámba, nagyon reális egy élmény.. De engem pár ór után elkezdett förtelmesen fárasztani, talán az éles magasok miatt. Pedig nincs is olyan hangfalam, Egy ősrégi szélessávú RFT dobozpárom van. (meglepődtem, hogy ez úgy szól, mint eddig nálam soha semmi, olyan tere van, hogy ujjal lehetne mutogatni a zenészekre, azontúl a szélessávús adottságai megvannak.) Ez eleve nem bántódik meg ha kicsit kiemel a lánc magasban, de itt már úgy sziszegett mint az átkozott HS280.. Szóval visszadugtam a Conductorba a banánokat. Pedig ez egy nagyon jó kis végfok. Igaz, hogy nálam elverte a conductor, de ez nekem legalább 10K-ba került úgy, hogy volt hozzá dobozom. Ez kapcsolás trafó és doboz nélkül egy ezresből megvolt, ennyiért best buy, eisa díjas!
(#) petemazi válasza bencikusz hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Nem jó a terv, a diódák közös részét nem kell a kimenethez kötni. Azontúl az IC-nek kettős tápfeszről kellene járnia. Én is terveztem még régebben egyet, bár nem próbáltam ki.

mayan.lay
    
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Idézet:
„Mi a meglátásod a szobaakusztikámmal...”

A kepekrol ugyan nem latni a teljes szobat, de azt hiszem a szoba akusztikai jellemzoi most nem is annyira fontosak. Van amit elobb orvosolni kellene. Egyreszt sarokba nem teszunk hangsugarzot, plane nem kettot! Csak olyan hangsugarzot szabad (erdemes) falakhoz kozel (ne adj isten sarokba) allitani ami direkt ilyen elhelyezesre van tervezve.
Masreszt nagyon kicsi a tavolsag a ket hangsugarzo kozott igy csak nagyon kis helyen alakulhat(na) ki megfelelo sztereo ter.
Alacsonyan is vannak a hangsugarzok mert ha szekbe ulsz es onnan hallgatod oket akkor nincsenek fulmagassagban a dobozok, illetve mas okok miatt sem celszeru alacsonyan tartani a hangsugarzokat.
Hangdobozok melle kozvetlen nem teszunk semmilyen berendezesi targyat, plane nem a hangszorok magassagaba es majdnem azok ele (pl. kis asztal amin a nyomtato van).
Ezek csak az alapveto dolgok, ha ezek megoldodnak akkor lehet beszelni igazan a szobaakusztikarol es annak javitasarol.

Idézet:
„...és a hangsugárzóimmal...”

A hangsugarzod akar jo is lehet, de azert erdemes lenne megmerni es megfulelni. Azert emlitettem meg mert irtad, hogy nem az eredeti magasak vannak benne. Ha ez igy van akkor az uj magasakhoz a valtot is megfeleloen utana kell allitani, ellenkezo esetben oda a megfelelo hang!

Egy szo mint szaz szep-szep, hogy az ember erositoket tervezget es epitget de az audio lancban sok mas egyeb tenyezo is van es mindezek egyuttesen hatarozzak meg milyen hang jut az ember fulebe. Sajnos az egyeb tenyezokrol sokan nem is tudnak es nem sejtik milyen jelentosseggel birnak.

Idézet:
„Ha erre jársz...”

Arrafele nem szoktam jarni sajnos.
(#) bencikusz válasza petemazi hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szia!

Ha meg nem sértelek, a nyák tervem jó. Nálam ez szól itthon.

Nézd meg még egyszer.
Az ic szimmetrikus tápot kap.
Fentről az első kettőn kapja a tápfeszt.
A harmadik a a jel bemenet.
A negyedik a föld.
Az ötödik a kimenet.

Nem értem mit értesz az alatt hogy "a diódák közös részét nem kell a kimenetre kötni"
Arra tudok gondolni hogy az ic kimeneti lábára gondolsz a kondiknál, de oda, oda kell kötni a diódákat.
Mint ahogy Mayan cikkében is láthatjuk:Bővebben: Link

Ui: Ha jól látom akkor te a kicsatoló kondisat tervezted meg, ami nem szimmetrikus tápról működik, én meg azt terveztem aminek nincs kicsatoló kondija, és szimmetrikusról jár.

Minden jót!
(#) petemazi válasza bencikusz hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ó, probléma van, így már értem. Azt hittem, hogy a sima AB+buffert tervezted, amit Mayan most is használ.
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Sajnos elég ritka az olyan helyzet hogy egy szobát egyedül zenehallgatásra lehessen berendezni. Nekem sincs erre lehetőségem, de szerintem a korlátozott lehetőségeimhez képest ez még elég jó elrendezés. Ennél csak rosszabb lehetne.
(#) bencikusz válasza petemazi hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Azt is kipróbáltam, de ennek most jobban teszik a hangja.
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Idézet:
„Sajnos elég ritka az olyan helyzet hogy egy szobát egyedül zenehallgatásra lehessen berendezni.”

Ez igaz, az atlagember lakasaban (kis kiveteltol eltekintve) nincs lehetoseg kulon "zeneszobat" kialakitani. Nem is erre celoztam. Viszont az atlagos szobakat (legtobb esetben nappalit, vagy halot) ossze lehet hozni ugy, hogy az zenehallgatasra is alkalmas(abb) legyen (mint egy atlagos nappali, halo).

Idézet:
„...szerintem a korlátozott lehetőségeimhez képest ez még elég jó elrendezés. Ennél csak rosszabb lehetne.”

Ennel rosszabb mar csak akkor lehetne ha kozvetlen egymas melle v. egymas tetejere tenned a 2 hangdobozt. Jobb viszont biztosan lehetne ... de ehhez ismerni kellene a szobadat, ismerni kellene a lehetosegeidet, stb. Ez pedig mar OFF ebben a topikban.
(#) Mallar hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Srácok köszi minden segítséget de most felújítom és újradobozolom a mayan féle AB osztályúmat., valamint külön dobozolok gyakorlásként hozzá egy előerősítőt hangszínszabályozóval. Jó bütykölést!
(#) Abukodonozo hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Összedobtam a mellékelt ábra szerint a kapcsolást, az oldalanként 75 ohmos régi Tesla fülesemet hajtom vele. A fet továbbra is IRF540, enyhén túlméretes a feladathoz, a kisáramú NPN meg BC173-as. Az ellenállásosztó mindkét tagja kb. 100 kohm, a becsatoló kondi 100, a kicsatoló 2200 mikrofarad. Azért választottam így hirtelen a tranzisztor-potméter együttest, hogy kísérletezhessek a kollektráramokkal. Meglepő, hogy 12 voltos tápfesz mellet, már 20 miliampernél torzításmentes hangot kaptam; ez sem egy utolsó szempont, mivel a kész verziónak majd elemről kell mennie. Végül, nekem valahogyan jobban tetszik a hangja, mint a hasonló kaliberű, de bipoláris tranzisztorral felépített füleserősítőmé (ez az). Nagyon kellemes, sokáig tudom hallgatni... Hamarosan készül a dobozolás is!

ZEN.PNG
    
(#) teddysnow hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Én egy fejhallgatót szeretnék hajtani egy egytranzisztoros erősítővel, amit a számítógépbe építek és a tápjával hajtok. Végig néztem a linkelt kapcsolásokat és lenne pár kérdésem.
1, ha egy kapcsolásban a megadott tranzisztorokat kisebb teljesítményűre cserélem az akkor is működőképes lesz (nem ég le a tranyó)?
2, azt a verziót néztem ki, hogy megcsinálom amiben van egy IRF, egy 10k és egy 15 Ohmos ellenállás. Azzal szerintem fejhallgatót meghajtani túlzás. Ha a 15 Ohmost nagyobbra cserélem (kb. 33-74) akkor kisebb lesz a nyugalmi árama, kisebb a kimenőteljesítmény?
3, Esetleg valami bevált kapcs fejhallgatóhoz?
Köszi!
(#) Abukodonozo válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 8, 2011 1 /
 
Szia!

Ha fejhallgatót szeretnél hajtani, akkor itt is van. Ezt építgetem most, nagyon kellemes a hangja. A BC173-as elé 100 kiloohomos potit tegyél, én nagyjából 60 kiloohmra állítottam be.
(#) teddysnow válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Kipróbálom ezt is. Kösz.
(#) Abukodonozo válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Nagyon szívesen, majd írj a fejleményekről!
(#) teddysnow hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Valaki próbált már egytranzisztoros erősítőt germánium tranyóval? Van nekem két darab ASZ1017. Tapasztalat vagy próbáljam ki, még jó is lehet?
(#) varttina válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Én nem hagynám ki. Már csak tapasztalatszerzés céljából is összedobnék egy deszkamodellt. Nagy teljesítményt ne várj tőle, füles kimenetről hajtva 2-3W kimenőteljesítmény szerintem kihozható belőle.
(#) janikukac hozzászólása Jan 20, 2011 /
 
Sziasztok ! Van egy BD 243 C tranyóm, van valami ötletetek vele?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Most igen, de mi az a kör és egy X benne? Ez hány W-os ?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Az mire való? Amúgy hány W -os erősítő?
(#) petemazi válasza janikukac hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Az a munkaellenállása a tranyónak. 1-2W lehet.
(#) janikukac válasza petemazi hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Tehát hány W-os hangszórót köthetek rá?
(#) petemazi válasza janikukac hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
ráköthetsz egy 0,25W-os hangszórót is, ha nem vezéreled 0,25W fölé az erősítőt..
(#) janikukac válasza petemazi hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Akkor, nem készítem el :S
(#) Mayan válasza janikukac hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Pedig ezekkel lehet a legjobban tanulgatni az elektronikát, változtatni rajta ezt-azt, és megfigyelni mi történik, stb. És nem utolsó sorban szépen is szól, single ended class A... kultúrált zenehallgatásra, nem discoba... Egyébként meg ha megmutatunk egy mai gyereknek egy mondjuk 2*10W-os erősítőt, hogy mit gondol hány W-os, mit mond ? Hogy kb. 2*100W... mert a sok hamis reklám adat mellett már azt sem tudják mennyi 1W. Jó hangfalon, szobában bulizni lehet vele.
(#) oibacsi válasza Mayan hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Az tuti, mi is 2*15 wattal hajtottuk múltkor a dupla mélyládát és rezgett az összes ablak...
Ha minden igaz, végre kész vannak a lézervágott cuccok és végre dobozba kerül az én jószágom is, persze egy fejlettebb verzió is tervben van
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Fejlettebb verzió ? Mit tervezel ?
(#) oibacsi válasza Mayan hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Ki fogom próbálni áramgenerátorral és bufferként (common drain) is. A nyugalmi áram jelnleg 1,75A mikor beáll, ezt feltolom 2re, 24v körüli tápfesz mellett.
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Ja, értem. Én most olyan korszakomba értem hogy egy retró erősítőre vágyom, kvázikomplementer, szimpla tápos-kimenőkondis, nem differenciál bemenetű, minimál koncepciós. Mint a 60-as 70-es évekbeli végfokok. Csak még azt nem döntöttem el hogy építsek egyet vagy vegyek inkább egy régi erősítőt.
Ezeknek nagyon kellemes, meleg, nyugodt hangjuk van. Semmi ami felkeltené a figyelmet, de az összhatás nagyon zenei és nem fárasztó. Mint az obelisk / hta-30. A suprampli kicsit fárasztó és erőszakos.
Következő: »»   24 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem