Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   291 / 507
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Azt viszont bármikor megteheted, hogy csinálsz egy akkutelepet, aminek a töltése elsőbbséget élvez a feltöltéssel szemben, így az általad megtermelt energia tárolható része mindenképpen a portán marad, csak a felesleget töltöd fel, és csak a végső esetben fogyasztasz a hálózatról. Egy kicsit (nagyon?) körülményes.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Mert vagy én vagyok eltájolva, vagy nem túl jó megoldás az 5 vagy több fázis. Ezért szeretném biztosan tudni, hogy létezik-e működő 3-nál több fázisú szélgép generátor.
(#) cimopata válasza Stewe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ezekkel mind tisztában vagyok, csak azért írtam mert ezeket nem minden áramszolgáltató ismeri el.
Van amelyik csak a drága SMA invertereket.
Még olyat olvastam hogy E-on-os területen használható ilyen visszatáplálásra, csak akkor szükséges egy galvanikus leválasztó, amit a szakemberek karbantartáskor tutira letudnak választani. (épp amiatt mert ezek az olcsóságok nincsenek bevizsgálva vagy mi a szösz)
(#) Stewe válasza cimopata hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Igen, létezik a túlbiztosítás, csak olyan invertert fogadnak el, ami csak akkor tud feltölteni, ha a hálózat is feszültség alatt van, nehogy kiszakaszolás után is meglepetés érje a rendszert karbantartót. A disznóság az, hogy nem hajlandók bevizsgálni egyetlen készüléket se, csak előzetesen minősített gyártmányt lehet beépíteni.
(#) Dzsos válasza Stewe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

bevizsgáljak nagyon szívesen BME-én is csak győzd kifizetni.

azt azért figyelembe kell venni hogy ezzel az elsőbbségi töltéssel rengeteg energiát vesztenénk.az akkuk minimum 10-20% de hidegben akár 40% veszteséggel üzemel.Tehát 1Kw-ból 800W-t tdnánk használni.Ha már megtermeltük ne veszen igy el.
(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Bár már írtam róla korábban, ezen a környéken találsz róla néhány hozzászólást:
Sokfázisú kínai generátor Ez pl. 51 fázisú.
(#) Stewe válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ezért kerülnek két és félszer annyiba az elfogadott cuccok....
(#) Stewe válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

40% veszteség, vagy 30%-os ár... választani kell. (Mert ha jól tudom a feltöltött teljesítményt az áramdíj 80%ával fizetik, a felhasznált energiát pedig szállítási és fenntartási költséggel együtt számlázzák!)
(#) gulyi88 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Teljesen külön számolják a feltöltött és elfogyasztott áramot, vagy csak a kettő különbségét számolják?
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

No ez elgondolkodtató. Mert sem az 5, sem a 9 fázist nem tudom úgy elképzelni (számolva, rajzolva), hogy minden tekercs egyszerre dolgozik az egyenáramú hálózatra kétutas egyenirányítóval, mint a 3 fázisnál.

Pontosan úgy dolgoznak, mint a 3 fázisnál. Nem egyszerre, hanem fázissorrendben követve egymást.
51 tekercs-20 mágnesnál nincs 2 egyszerre dolgozó, de nincs is semmi mágneses ragadás sem.
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ebben az esetben tekercspárokként jelentkezik egy-egy fázis,igy is vannak egyenirányitva,csak az elö illesztésnél kell ügyelni,hogy a két-két szembenálló tekercspárok alatt.felett mindig pontosan a szembenálló mágnespárok haladjanak át,ekkor a legnagyobb a teljesitmény.Ezért kell az elözetes ,,,kirakási,,, sablon.A mellékelt rajzon valamennyire szemléltettem.

bekötés.png

(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Biztosat nem mondhatok, de emberi számítás szerint csak az áramdíjat fizetik, (mivel a hálózatfenntartás és a szállítás őket terheli) a fogyasztást pedig úgy számlázzák mint bárki másnak. Ez persze a legrosszabb helyzet, amit el is tudok róluk képzelni, de javaslom kérdezd meg pudding1 -et, neki üzemel windiboy. Ha a fogyasztásmérő egyszerűen csak oda-vissza mér, az a legjobb helyzet.

SOKAN IGY TUDJÁK DE TÉVES.A visszatápláltat 100% os áron fizetik azaz később használhatod el teljes mértékben veszteség nélkül.A 80% os ár arra vonatkozik ha még annál is többet termeltél mint használsz azt megveszi az áramszolgáltató.Szállítási és fenntartási költségeket is csak a vételezettre számítanak fel.Én igy fizetem 2 éve.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

3F-únál sem dolgoznak egyszerre a tekercsek, csak 2 dióda (1alul 1felül) vezet egy időben. (minden tekercs csak 240° villamos szöget vezet 120° kimarad (nullátmenet+-30°))
De ha 2utasan egyenirányítjuk a 3F-t akkor a kimeneten a hullámosság kicsi, Ha ezt 9F-al csináljuk, akkor mégkisebb a hullámosság. Ahhoz hogy minden tekercs vezessen bármely időpillanatban, ahhoz elektronikai beavatkozás kell (3F hoz van PFC). Szerintem egy ilyen beavatkozással megnövelhető lenne a generátor "teljesítménye", de annyival talán nem hogy a PFC-t érdemes legyen megépíteni.

9 fázisnál már más a helyzet (természetes kommutációs pontok 20°-onként), mert a nullátmenet körüli+-80° marad ki (2*20° ot vezet egy fázis a 360°-ból), az alatt már azért lenne teljesítmény, pláne hogy 9szer is ottvan. De minek építsünk 9F-ú generátort? Ugyanabból a méretből nem fog kijönni nagyobb teljesítmény.
(#) Stewe válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A tekercsek kényelmes párhuzamos üzeme abból az időből maradt meg, amikor még szinte megfizethetetlenek voltak a teljesítmény félvezetők. Itt ráadásul tekercsenként van egyenirányítás, tehát sok kicsi dióda is elég.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Engem nem a mágnese ragadás érdekel most, hanem az elektromos működés
Három fázisnál mindhárom tekercs folyamatosan dolgozik az egyenirányított hálózatra. Ez adódik a teljesítmény számolásból is.
Ahogy most gondolom, van valami trükk a kínai generátorban és elektromosan három fázist ad le.
Az öt fázist meg le kell rajzolni. Nekem az jön ki, hogy ennél csak két tekercs tud egy adott pillanatban az egyenáramú hálózatra termelni. Engem most egy ilyen dolog szívatott meg szerintem.

Gyakorlatilag mikor tudhat 2nél több dióda egyszerre vezetni? (A fedési jelenségtől eltekintve) mindig lesz egy legnagyobb vonali feszültség, ami kikényszeríti a hozzá tartozó diódák vezetését, de ezzel azt is kikényszeríti hogy a többi dióda zárva maradjon.
Egyszerre márcsak azért sem vezethet több dióda, mert az fáziszárlatot jelent!
2 dióda az maximálisan 2 darab tekercsen jelölhet ki áramutat (egy időben max 2 tekercsen folyhat áram). (vonali áram, feszültség az mindig 2 fázis (tekercs) között van)
(#) gaspa válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ez a hajtásszabályozás nem túl egyszerű,hogy érdemben tudjak hozzászólni utána kellene néznem,erre most nem érek rá.Hasonló témával iszonyú régen foglalkoztam amikor mikrokontrollerek sem voltak.Most a számomra egyszerűbb irányba megyek.A kalickás forgórészt nem barmoltam szét,bármikor vissza lehet rakni.Remélem ha eredményre jutottál,a kísérleti méréseidet meg egy blokkvázlatot felteszel.
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

No akkor egy kis számolás:
Effektív értékekkel megy a három fázis:
N 1 tekercs: U1 * i1
N három fázis = N1 *3
A feszültségek és a teljesítmény csillagban:
U fázis = U1 *1,73
N egy fázis = U fázis * i1
N három fázis = N egy fázis * 1,73 = U1 *1,73 * i1 * 1,73
Remélem ezt jól tudom. Ha igaz az is, hogy egyenirányítva meg kell kapnom a váltóáramú teljesítményt, akkor mindhárom tekercsnek folyamatosan kell dolgozni az egyenáramra.

A csillagpontba minden időpillanatban a feszültség nulla, ebből következik, hogy kell egy befele mutató vektornak, és két kifele mutató vektornak lenni (vagy fordítva) minden időpillanatban. Ez vonatkozik az áramvektorra is, és a két csillagpont fele egyirányú vektor számtani összege pont a harmadikat adja.
Rajzold fel a feszültség vektorokat, írd be a tekercsek feszültségeit. A legnagyobb feszültségű tekercs megnyit egy diódát az egyenáramú hálózatra. A másik ágon viszont két dióda nyit meg, ha a tekercsvégek feszültségét beírod, kiderül hogy miért.
Azt hittem, hogy ez minden fázisszámra igaz. Sajna tévedtem….
Ui: ha nem hiszed el amit írtam, számolj el a mozgó töltésekkel ( áram).

Nem jók a 3fázisú összefüggéseid.
Csillagban a vonali feszültség az gyök(3)*fázisfeszültség,
vonali áram = fázisáram ,
háromszögben a fázisfeszültség=vonalifeszültség, vonali áram = gyök(3)*fázisáram.
3fázisú teljesítmény mindig: 3*Ufázis*Ifázis = 3*Uvonali*Ivonali,
Ha helyettesíztesz, akkor bejön egy 1/gyök(3)
attól függően hogy csillag, vagy delta (mindegy mert mindkettő nél 1/gyök(3) )
csillag Iv=If, Uf=Uv/gyök(3)
delta Uv=Uf, If=Iv/gyök(3)
tehát
P3F= 3*Uf*If = gyök(3)*Uv*Iv

A csilagpont mihez képest nulla? Inkább hozzáképet viszonyíts mindent (híd kimeneti feszültségeit Anód és Katód oldalon).

Elfelejtettem leírni, hogy 5 vagy 9 fázisnál tényleg csak két dióda nyit meg szerintem is.

Bárhány fázisnál igaz lesz, elemezd le ha három dióda vezetne, akkor 2 fázis zárlatban lenne.
Amikor nem vezetnek a diódák ott a tekercseken nem folyik áram (feszültsége van, de P=u*i, kiesik a termelésből, elektronikai úton visszaszerezhető a kieső terület, de a gép ettől nem lesz nagyobb teljesítményű mintha csak 3 fázisú lenne sima 2utas egyenirányítással (esetleg egy kicsivel, de ennke a haszna elmegy a sokfázisú PFC áramkörre))

"kell egy befele mutató vektornak, és két kifele mutató vektornak lenni (vagy fordítva)"
Ez a csillagkapcsolásra igaz, a delta kicsit más, ott 2 sorbakapcsolódó tekercs adja a gyök3 0,73 részét.
X páratlan fázis esetén csillagban az aktív tekerccsel szemben álló 2 legnagyobb feszültségű (180 fok +- X fok) vezet egyidejűleg. Deltánál aktív tekercs+az összes többi tekercs sorbakapcsolódik. 51 fázisnál 1 aktív+50 sorba.
Vektorosan kiszámolgatni?
Ekkora tekercsszámnál és ellenálláskülönbségnél ez már elhanyagolható. (1/50)
Azt viszont figyelembe kell venni, hogy ez esetben gyakorlatilag azon az 1 tekercsen és 1-1 diódán megy át a teljes kimenő áram 1/50-ed időszeletben. !!!
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Na sikerült nemjól leírni
"3fázisú teljesítmény mindig: 3*Ufázis*Ifázis = 3*Uvonali*Ivonali,"
helyett:
3fázisú teljesítmény mindig: 3*Ufázis*Ifázis =
delta 3*U*Ifázis =
csillag 3*Ufázis*I
Fázismennyiséget áthelyettesítése volnalira, így jön ki a vége...

Ezt a vonali meg fázis dolgot mindig elszúrom. De a lényeget leírtad:
P3F= 3*Uf*If
Ha igaz az is, hogy egyenirányítva meg kell kapnom a váltóáramú teljesítményt, akkor mindhárom tekercsnek folyamatosan kell dolgozni az egyenáramra.
Ez meg csak akkor lehet, ha három dióda nyit meg három fázisnál. Ötnél ez nem igaz, ott csak két tekercs és két dióda dolgozik egyszerre.
(#) sziriusz válasza lehar hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Nem a bekötés a gond, hanem hogy mi történik elektromosan. Mert a generátor olcsósításának egyik módja a vasmag használata. A ragadás csökkentését a sok fázisú kialakításba gondoltam elérni. Ha viszont igaz az amit most az egyenirányításról gondolok, akkor a sok fázis nem megoldás, valami mást kell keresni.

Miért kellene mindig vezetni? az áram nem szinuszos!
Ami kijön feszültség annak középértéke adja a kimeneti teljesítményt, emlékeim szerint (326 os kapcsolásban(3fázisú 2utas 6ütemű) (3*1,41*1,73/pi*Uf) 2,34*Uf
(nem gyök(2)*gyök(3)*Uf!!!)

Sok fázis megoldás a ragadásra, de hogy teljesítményben elérd a 3F-ú ugyanakkora generátort (2utas EI vel), nem jó a 2utas egyenirányítás!

"Ötnél ez nem igaz, ott csak kettő dolgozik."
Korábban gondoltad jól, ott is 3 dióda dolgozik (dolgozhat) egyidejűleg.
1 pl. a szinuszhullám csúcsán, 1 az egyik szemközti fázis szinuszhullám felszálló ágán és 1 a másik szemközti fázis szinuszhullám leszálló ágán. (nincs kedvem most rajzolgatni, de azon látható).
Viszont 3 együtt valóban csak nagyon rövid ideig vezet, amíg nem túl nagy az eltérés a 2 szemközti fázis feszültsége között. Pont a csúcson. Akkor egyezik a szemben álló fázisok feszültsége.
Következő: »»   291 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem