Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Gyanús a dolog,most hogy kicsit visszaolvastam.A három diódát a képcsőpanelen próbára kicserélném.Azok is lehetnek visszáramosak,a műszer meg nem mutatja.Kaphattak azok is a pofonból...
Már a tranyó zárlata előtt is kékbe hajlott a képernyő. Irtam is.
Meg amúgy a tranyó C-E átmenete lett zárlatos, a bázis nem, akkor hogy kaphatott nagy feszt az IC kimenete? Azt a 3 diódát holnap kicserélem próbára.
Amúgy ez szerintem nagyon jó gondolat, hogy az ic kimenetén egyszerű egyenfesz van. Mert ha a kék kimenet tartalmazna bármiféle információt, akkor nem hinném hogy számitana az hogy pár tizeddel nagyobb az a feszültség, a képcsövön lévő potikkal azt visszább tudnám venni. De ha sime egyenfesz van ott, akkor a tranyó mindig egyformán van nyitva, és mindent beszinez. Hm. Lehet hogy az IC lesz.
Még ez a delay gondolkodtat. A rajzon a kék és a zöld megy át rajta. A piros miért nem? Pontosan mi szerepe van ennek? És ha a zöldet meg a kéket késleltetni kell, a pirosat miért nem?
A PAL színrendszer dekódolása miatt a színjelet késleltetni kell egy soridőnyvel. Erre szolgál ez az ultrahangos piezo-átalakító, ami elvégzi a jelkésleltetést. PAL rendszer
A tranzisztor B-E és B-C diódája nem lett zárlatos?
szia nekem is ez van vagyis ezt írtam, hogy ilyenek látszanak! nekem kék piros és zöld!
Melyik tranyóra gondolsz? A képcsőpanelen levő schottkykra amik a bázis és a B+ közt vannak? Azok tuti jók, legalábbis a műszer szerint. De kicserélem őket, egy próbát megér. Vagy más tranzisztorra gondoltál esetleg?
Amelyik C-E zárlatos volt. Mert ha B-C zárlatos is lett, akkor simán kinyírhatta a TDA-t a feszültséglökés. Elég primitív ez a videovégfokozat. Általában ha kollektor-emitter-zárlatos lesz egy tanzisztor, akkor a bázis-irány is sérül.
A tranyó itt van előttem, és C-E zárlatos. C-B és E-B köszt nincs zárlat.
Amúgy azt mai napig nem értem hogy mi okozhatta azt a hibát, hogy 10 perc után kikapcsolt, és hogy a sorki 26V kimenetén is elszállt a fusible resistor, amin keresztül a vertical IC kapta a feszt. Az ellenállást kicseréltem, és a verticalnak semmi baja, kibirta a dolgot. És a hibajelenség se jött elő azóta se, pedig tegnap 2 órát ment a tv. Van szkópom, az RGB ic kimenetén a jeleket meg tudom szkópolni nem? Ha a kéken egyenfeszt mutat, akkor kuka az ic és kész. Ez megoldható nem?
Természetesen ajánlott a szkópolás! A katódot is nézd meg.
Sziasztok:philips tévémben kiment a sorkimenő.A száma317610P706.Miskolcon nem lehet kapni,még megrendelésre-se.Ha van valakinek segítsen.Előre-is köszi.
Sziasztok,van egy régebbi 12 év körüli grundig 100hz tv-m, külön van a sorkimenő, és a sokszorozó ,fókuszon nem tudok állítani,sokszorozón a potmétert kicseréltem semmi nem történt,másféle grundig tv sokszorozóját tettem bele,ugyan úgy rossz,mi lehet a hiba? Teljesen homályos a kép,képcsőt cseréltem!
Mi a típusszáma? A hátulján megtalálod a feliratot.
Szia!
Rakj be a fókuszpotméter test felőli kivezetésébe egy másik ilyen potit, és ezzel a kettővel lődd be a fókuszt. Ezzel az átalakítással megemeled a fókuszfeszültséget az újonnan beépített igényeinek megfelelően.
Kadarist!
Lehúztam az RGB kábelt ami a tranyók bázisára megy, és megszkópoltam az ic kimeneteit, az R és a G normálisnak tűnik és tökéletesen egyformák. Viszont a B az nem jó, totál kifektette a szkóp képernyőjét, össze-vissza torz jel van rajta. A formáját nem is tudom mihez hasonlitani, de az biztos, hogy közel sem olyan mint az R meg a G. Eszerint akkor ic hiba. Állat vagyok, itt a szkóp, de nem nyúltam hozzá, nem tudom miért. Ehelyett 2 napja találgatom mi lehet
Ilyen ez a szakma. Az idegtől néha már gondolkodni sem tud az ember
A cimkét nemlehet elolvasni,a képernyőn belűl van a vonalkodok alatt,az jo-lessz??
Még arra gondoltam ,ha esetleg mégis a delay hibás, az okozhat össze-vissza torz jelet az ic kimenetén? Vagy annak csak az a funkciója hogy eltolja? Ha a delay lenne hibás, akkor rosszak lennének a szinek, mert nem tudná késleltetni ugye? De attól még normális formájú jelnek kéne lennie nem?
Itt egy kép, találtam egy ilyet, egy régi NEC videóban, de sajna nem tudom hogy ez mennyit késleltet. De mivel ez is PAL norma, elvileg ennek is 64uS-t kéne nem? szerinted bepróbálhatnám?
Az alaplapon kellene keresni valamilyen azonosítót, sassziszámot. A Scart-csatlakozó körül szokott lenni a Philipseknél egy papírcédula, rajta sok hasznos információval.
Odavaló művonalat tégy be, mert fontos az illesztettség is ennél a dolognál. A "B" hibáját nem okozhatja a művonal hibája.
Erre reagálnia kell? Sokszorozó nem lehet rossz?
Rendben, akkor inkább nem rakom be, bár mondjuk ennek az IC-nek már ugyis mindegy szerintem. Még annyit megcsinálok hogy kicserélem körülötte a kondikat, meg kimérem az ellenállásokat, diódákat, és ha minden jó akkor ic csere.
Viszont. A képernyő méret még mindig gond. Megcsináltam azt amit tanácsoltál, a V-Size trimmerrel soros ellenállást feleztem, de nem lett jobb, sőt még annyira sem tudtam széthúzni a képet. Ezután dupláztam az ellenállást, de sajna igy se jó, marad a 2-2cm sáv alul felül. Ha dupla ellenállással próbáltam szétebb húzni, elkezdett szaladni a kép. Tehát nem megy. Nem lehet hogy valamelyik feszültség túl kevés? Vagy mi okozhatja még ezt? Gondolkodtam hogy a vertical ic-t ne cseréljem-e ki, mert mikor ezt vettem kettőt vettem. De nem hinném hogy sokra mennék vele...
A Vsync potival nem tudod megszüntetni a futást?
Sajnos ezek a számsorok nem mondanak semmit. Valami betűvel kombinált számsor nincs ott?
AGGEAKO71X01 eszt találtam a cimkén ami a képernyőn volt
A vertical IC-t tápláló 24 V-os ágban a rajz szerint, 2 biztosíték ellenállás is van, a másik nem nyúlt meg?
"megnyúlt" mit jelent nálad? A vertical ic megkapja a 26V-t a 2. lábára.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |