Fórum témák
» Több friss téma |
Joco, a tanyán, ahol nincs áram... ezért kell a napelemes-szélgenerátoros áramtermelő rendszer, ott nincs lehetőség PC folyamatos üzemelésére...
De a termelt energia kimutatására szükség van.
Ez így jó is lenne:
A szélsebességet paraméterül véve a generátor teljesítménygörbéje elsőfoku lineáris fg lenne (+ az említett korlátok), a rotor teljesítménygörbéje pedig harmadfokú görbe. Az áttétel akkor jó értékű, ha a csatolt kép alapján metszi egymást a 2 görbe (névleges pontok egybeesnek). Az pedeig, hogy a metszéspont alatti tartományban mindig teljesítménymaximumnál legyen a rendszer, megint elektronika. Mivel a feszültség is meg az áram is változik ezért a kettő szorzatának maximumát kell keresni, Ha valaki ír egy DC teljesítménymérő programot, ezt is bele lehet írni, és ezalapján beavatkozni ahol lehet (generátornál, DC/DC nél, terhelésnél) (olyami hogy beavatkozással egy lépést növelünk a teljesítményen, ha nőtt, akkor a következőben megint egy lépést növelünk, ha csökkent akkor visszaveszünk, SAR jellegű közelítés). ha esetleg még a lapátszöggel is lehet játszani, akkor ott talán mégfeljebb emelhető a teljesítmény, és tényleg az elérhető maximumnál fog dolgozni a rendszer. A csatolt rajzon látszik, hogy a generátor a metszéspontig mindig képes nagyob teljesítmény leadására, mint a kerék maximuma!
Amit most írtál, az nekem nagyon tetszik, de én nem tudnám hozzá az elektronikát megcsinálni.
A lapátszög állítást hobbi szinten felejtsd el. Rajzolásra meg próbáld ki a Word vagy Excel lehetőségét . (Word: nézet-eszköztárak-rajzolás). Nekem bejött, a vonalak kért szögbe is elfordulnak, stb. Lassan illő aludni egyet. Jó éjt!
Frekvenciagenerátorokkal, amik az árammal, és a feszültséggel arányos négyszögjelet adnak, (pl. 1Hz/V, és 1Hz/100mA így egy bájton elfér a beolvasandó mennyiség) innentől kezdve csak számláló kell. Természetesen IC temető lesz belőle, a PIC vagy más mikrovezérlő - ha hiszed ha nem - egyszerűbbé teszi.
![]() Arról se feledkezz meg, hogy a pillanatnyi eredményeket ki kell jelezni, és/vagy tárolni.
Megépítette – e valaki ezt a módosítást? Megjelöltem a mellékelt rajzon egy ellenállást, aminek a jellemzői: 0, 04 ohm és 10 watt. Az egyik lába a sasszéhoz, vagy testre van kötve. A másik a GND – re. Nézzen már utána valaki, mert a PC táp átalakítás topicot innentől végigkíséri:
(#173037) Pistabácsi válasza luigi tdi hozzászólására (#134439) Válasz Jan 29, 2008 Csak felületesen kerestem, de lehet, hogy előbbről. Van értelme, ha a GND nem egyenlő a testre kötéssel. Aztán ez a nullaegésznégyszázad ohm tíz watt ellenállás, hogyan is nézhet ki? Bizonyára jól van, csak a jelenlegi ismeretemmel még nem tudom értelmezni.
Az a táp tulterhelés védelme.Egy bizonyos elöre beállitott A.-nál a táp lekapcsol.Csak miután telejesen áramtalanitottad a tápot,lehet ujra bekapcsolni.És nincs mind a két vége ugyanarra a testere kötve(csak látszolag),ezen keresztül megy át az egész áram és a rajta keresztül folyó áram gerjesztette feszültség esés egy küszöbön tul lekapcsolja a tápot.
Lennél szíves megmondani, hogy jelen esetben a gereblye vagy a GND a nem test? Mert az egyik vége a nagy teljesítményű ellenállásnak a gereblyére és a másik a GND -re van kötve. Azt hiszem, ezt a rajzot eldobom, mert ki tudja milyen ehhez hasonló megoldások vannak benne, amit avatatlan szem nem vesz észre.
Stewe, a válaszod valójában tetszik, az áram és feszültséggel arányos frekvecia, mindez idő függvényében szerintem elég könnyen kivitelezhető, a pillanatnyi áram és feszültség kijelzése is könnyen megoldható, a tárolásra szerintem egy mechanikus számláló elég.
Már csak annyit jeleznék, hogy 10-15 évig nem foglalkoztam elektronikával, igy jó volna ha valaki segítene az u/f átalakitó elemeinek kiválasztásában. Kivitelezni tudom. A PIC-el sokkal könnyebb lenne, de akkor ki lennék szolgáltatva valakinek, aki vagy ráér, vagy nem, vagy olcsó vagy nem.... A mechanikus tárolás és kijelzés pedig egy száláló áramkör végén nagyon egyszerű. Segít valaki A/D átalakitó áramkörrel? Esetleg egy időalap és számláló áramkörrel? Én az eddigi szélgenerátor kivitelezések és beüzemelések kapcsát össze szedett tapasztalataimai szivesen megosztom, ha érdekel valakit.
Akkor kezdem az elvvel:
1 másodpercig mintavételezés: számlálás, aztán a számlálók tartalmának beírása egy egy tárolóba, utána az egyik tartalmát a "másikszor" hozzáadni egy harmadik tárolóhoz. Itt már egy word-ünk van. Percenként hatvan, óránként 3600. Ennek az összeadása, naplózása, feldolgozása szerintem nehézkes mechanikusan. ![]()
Értem Stewe, ezek szerint még mindig a PIC-et javaslog, hiszen ezen feledatok javát egy egység elvégzi. Te foglalkozol PIC programozással? (gondolom, ha szerzek egy égetőt, akkor a beirást később magam is el tudnám végezni).
Ez csak egy elv... digitális alapon. Gyakorlatom semmi
![]()
A ,,,gereblye a test,de a kimenö negativ,az már a GND.Ha jól megnézed a kapcsrajzot,láthatod hogy az egyenirányitó hid negativ ága a ,,,gereblyére,,, van kapcsolva,innen 0,06 ohm,per 10Wattos ellenálláson keresztül megy ki,a fogyasztó felé,a GND oldalrol pedig megy a visszacsatolás Tl 494,16-os lábára,ami a kimenö áram korlátozását,ill a táp védelmét ellátja.Egyébként ez a táp,ezekkel a modositásokkal,szerintem nagyon is használható.
Nyugodtan higgyél azoknak, akik ezt a kapcsolást eltervezték. Hasonlót építettem én is, tökéletesen működik. Az a 0,... Ohm-os ellenállás általában néhány cm-es elég vastag huzaldarab. Tönkrement dig. műszer söntjét vettem ki, azt forrasztottam be. A gereblyével jelölt test is csupán egy virtuális földpont (földpontnak kinevezett közös vezeték), amit csupán odébb tettünk. Szebb lenne a pozitív ágban mérni, de sokkal bonyolultabb lenne a kapcsolás.
Valaki írta aszt hiszem ha jól emlékszem hogy műgyantából készített lapátokat, jól emlékszek?
Lenne egy-két kérdésem az illetőhöz ![]()
Ha jól sejtem akkor negatívot
![]() Magyarul negatív visszacsatolás talán ![]()
GrouND
azaz föld....
Ground negative drive,magyarán,negativ polus,testelési kör.ezt jobban nem tudom magyarra forditani,de ennyi,biztosan elegendő.(szó szerinti forditásban:testelés negativ áramköre,vezetése)
A test az se nem negatív, se nem pozitív, hanem egy kinevezett közös pont. A PC tápban, de nagyon sok egyéb tápban is van a testhez képest pozitív és negatív feszültség is. A germánium tranzisztorok korszakában pl. minden eszközben elsősorban a pozitív volt a testen. De ott se kizárólag.
Szia !
Én az elektromos biciklin ezt használom : http://www.sylkamodell.hu/G.T.Power-akku-tesztelo-watt-mero-muszer-...A.html Az idén a szélkerék is kap egyet. A napelemeken pedig MPPT 30 töltésvezérlő van .Ez SD kártyára ment . Hogyha kell ,tudok olcsobb beszerzési forrást is mindketőre.
Én fogyasztásmérőben gondolkodtam, de nagyon elgondolkodtató ez a cuccc...
![]()
Van egy Skoda generátorom. Még nem döntöttem el, hogy szélgenerátor, vagy bldc motor legyen belőle pl. kerékpárra , de sajnos nem tudom szétszedni a forgórészt. Van erre valakinek jól bevált módszere?
A gerjesztőtekercset már kitépkedtem belőle (úgyis le volt égve), de szét kellene szednem a vasmagot, hogy mágnest tegyek a helyére. ![]()
Van egy Skoda generátorom. Még nem döntöttem el, hogy szélgenerátor, vagy bldc motor legyen belőle pl. kerékpárra , de sajnos nem tudom szétszedni a forgórészt. Van erre valakinek jól bevált módszere?
A gerjesztőtekercset már kitépkedtem belőle (úgyis le volt égve), de szét kellene szednem a vasmagot, hogy mágnest tegyek a helyére. ![]()
Ki lehet ütni a tengelyt a körmös kosarakból. Nem könnyű, mert felrecézett szakaszra sajtolták rá egykor. Óvatosan, ne görbüljön el a tengely.
Esztergagép,
vagy satu + cső(amibe a tengely belefér és nem lötyög nagyon) melegítés + kalapács + alutömb, hogy ne a tengely végét verd szét. De hogy mágnest tegyél bele új, tengely kell INOXból, meg a körmös fluxusvezetőket is módosítani kell, tehát esztergagép kell ígyis úgyis! A fluxusvezető körmös vasakat ne kalapáld, mert eléggé puha anyagból vannak.
Sziasztok.
Valaki nemrég felvetette hogy a fundementa megtakarítását el szeretné költeni. Az a valaki itt nézzen körbe. Nem kell építgetni ha van rá keret.
Sziasztok
Olyan tagot keresek aki épített már szélgenerátort és működik is neki mert tapasztalat szerzésként szeretném megnézni lehetőleg Veszprém megyeiekkel akarok konzultálni
Szia erbe.
Te láttad a 2db dc roller motoromat. Szerinted ha egy tengelyről hajtatom meg mind a kettőt akkor sorba vagy párhuzamosan tudom összekötni őket. Ha sorba tudnám kötni akkor már viszonylag alacsony szélsebességnél is összejönne a 14.4V. Viszont kell hozzá egy jó szabályzó mert nagy szélben akár 50V is lehet rajt.
Szia mjoy, nekem is megfelelne, ha állandóan ott volna valaki mellette.
A lényeg: U*I=W ezt mutatja, de az idő nincs benne, tehát csak a pillanatnyit látom, a halmozottat:nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |