Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   293 / 507
(#) JQJ válasza joco21 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Joco, a tanyán, ahol nincs áram... ezért kell a napelemes-szélgenerátoros áramtermelő rendszer, ott nincs lehetőség PC folyamatos üzemelésére...
De a termelt energia kimutatására szükség van.
(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Jan 5, 2011 / 1

Ez így jó is lenne:
A szélsebességet paraméterül véve a generátor teljesítménygörbéje elsőfoku lineáris fg lenne (+ az említett korlátok), a rotor teljesítménygörbéje pedig harmadfokú görbe.
Az áttétel akkor jó értékű, ha a csatolt kép alapján metszi egymást a 2 görbe (névleges pontok egybeesnek).
Az pedeig, hogy a metszéspont alatti tartományban mindig teljesítménymaximumnál legyen a rendszer, megint elektronika. Mivel a feszültség is meg az áram is változik ezért a kettő szorzatának maximumát kell keresni, Ha valaki ír egy DC teljesítménymérő programot, ezt is bele lehet írni, és ezalapján beavatkozni ahol lehet (generátornál, DC/DC nél, terhelésnél)
(olyami hogy beavatkozással egy lépést növelünk a teljesítményen, ha nőtt, akkor a következőben megint egy lépést növelünk, ha csökkent akkor visszaveszünk, SAR jellegű közelítés).
ha esetleg még a lapátszöggel is lehet játszani, akkor ott talán mégfeljebb emelhető a teljesítmény, és tényleg az elérhető maximumnál fog dolgozni a rendszer.
A csatolt rajzon látszik, hogy a generátor a metszéspontig mindig képes nagyob teljesítmény leadására, mint a kerék maximuma!

görbék.PNG

(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Amit most írtál, az nekem nagyon tetszik, de én nem tudnám hozzá az elektronikát megcsinálni.
A lapátszög állítást hobbi szinten felejtsd el.
Rajzolásra meg próbáld ki a Word vagy Excel lehetőségét . (Word: nézet-eszköztárak-rajzolás). Nekem bejött, a vonalak kért szögbe is elfordulnak, stb.
Lassan illő aludni egyet. Jó éjt!
(#) Stewe válasza JQJ hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Frekvenciagenerátorokkal, amik az árammal, és a feszültséggel arányos négyszögjelet adnak, (pl. 1Hz/V, és 1Hz/100mA így egy bájton elfér a beolvasandó mennyiség) innentől kezdve csak számláló kell. Természetesen IC temető lesz belőle, a PIC vagy más mikrovezérlő - ha hiszed ha nem - egyszerűbbé teszi.

Arról se feledkezz meg, hogy a pillanatnyi eredményeket ki kell jelezni, és/vagy tárolni.
(#) Iszkakof István válasza gergobmwe30 hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

Megépítette – e valaki ezt a módosítást? Megjelöltem a mellékelt rajzon egy ellenállást, aminek a jellemzői: 0, 04 ohm és 10 watt. Az egyik lába a sasszéhoz, vagy testre van kötve. A másik a GND – re. Nézzen már utána valaki, mert a PC táp átalakítás topicot innentől végigkíséri:
(#173037)
Pistabácsi válasza luigi tdi hozzászólására (#134439)
Válasz  Jan 29, 2008
Csak felületesen kerestem, de lehet, hogy előbbről. Van értelme, ha a GND nem egyenlő a testre kötéssel. Aztán ez a nullaegésznégyszázad ohm tíz watt ellenállás, hogyan is nézhet ki?
Bizonyára jól van, csak a jelenlegi ismeretemmel még nem tudom értelmezni.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Az a táp tulterhelés védelme.Egy bizonyos elöre beállitott A.-nál a táp lekapcsol.Csak miután telejesen áramtalanitottad a tápot,lehet ujra bekapcsolni.És nincs mind a két vége ugyanarra a testere kötve(csak látszolag),ezen keresztül megy át az egész áram és a rajta keresztül folyó áram gerjesztette feszültség esés egy küszöbön tul lekapcsolja a tápot.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Lennél szíves megmondani, hogy jelen esetben a gereblye vagy a GND a nem test? Mert az egyik vége a nagy teljesítményű ellenállásnak a gereblyére és a másik a GND -re van kötve. Azt hiszem, ezt a rajzot eldobom, mert ki tudja milyen ehhez hasonló megoldások vannak benne, amit avatatlan szem nem vesz észre.
(#) JQJ válasza Stewe hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

Stewe, a válaszod valójában tetszik, az áram és feszültséggel arányos frekvecia, mindez idő függvényében szerintem elég könnyen kivitelezhető, a pillanatnyi áram és feszültség kijelzése is könnyen megoldható, a tárolásra szerintem egy mechanikus számláló elég.
Már csak annyit jeleznék, hogy 10-15 évig nem foglalkoztam elektronikával, igy jó volna ha valaki segítene az u/f átalakitó elemeinek kiválasztásában. Kivitelezni tudom. A PIC-el sokkal könnyebb lenne, de akkor ki lennék szolgáltatva valakinek, aki vagy ráér, vagy nem, vagy olcsó vagy nem....
A mechanikus tárolás és kijelzés pedig egy száláló áramkör végén nagyon egyszerű.
Segít valaki A/D átalakitó áramkörrel?
Esetleg egy időalap és számláló áramkörrel?
Én az eddigi szélgenerátor kivitelezések és beüzemelések kapcsát össze szedett tapasztalataimai szivesen megosztom, ha érdekel valakit.

Akkor kezdem az elvvel:
1 másodpercig mintavételezés: számlálás, aztán a számlálók tartalmának beírása egy egy tárolóba, utána az egyik tartalmát a "másikszor" hozzáadni egy harmadik tárolóhoz. Itt már egy word-ünk van. Percenként hatvan, óránként 3600. Ennek az összeadása, naplózása, feldolgozása szerintem nehézkes mechanikusan.
(#) JQJ válasza Stewe hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Értem Stewe, ezek szerint még mindig a PIC-et javaslog, hiszen ezen feledatok javát egy egység elvégzi. Te foglalkozol PIC programozással? (gondolom, ha szerzek egy égetőt, akkor a beirást később magam is el tudnám végezni).

Ez csak egy elv... digitális alapon. Gyakorlatom semmi
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A ,,,gereblye a test,de a kimenö negativ,az már a GND.Ha jól megnézed a kapcsrajzot,láthatod hogy az egyenirányitó hid negativ ága a ,,,gereblyére,,, van kapcsolva,innen 0,06 ohm,per 10Wattos ellenálláson keresztül megy ki,a fogyasztó felé,a GND oldalrol pedig megy a visszacsatolás Tl 494,16-os lábára,ami a kimenö áram korlátozását,ill a táp védelmét ellátja.Egyébként ez a táp,ezekkel a modositásokkal,szerintem nagyon is használható.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Nyugodtan higgyél azoknak, akik ezt a kapcsolást eltervezték. Hasonlót építettem én is, tökéletesen működik. Az a 0,... Ohm-os ellenállás általában néhány cm-es elég vastag huzaldarab. Tönkrement dig. műszer söntjét vettem ki, azt forrasztottam be. A gereblyével jelölt test is csupán egy virtuális földpont (földpontnak kinevezett közös vezeték), amit csupán odébb tettünk. Szebb lenne a pozitív ágban mérni, de sokkal bonyolultabb lenne a kapcsolás.
(#) joco21 válasza lehar hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A GND mit jelent?
(#) westhorses hozzászólása Jan 6, 2011 /

Valaki írta aszt hiszem ha jól emlékszem hogy műgyantából készített lapátokat, jól emlékszek?
Lenne egy-két kérdésem az illetőhöz
(#) westhorses válasza joco21 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Ha jól sejtem akkor negatívot
Magyarul negatív visszacsatolás talán
(#) dB_Thunder válasza westhorses hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

GrouND
azaz föld....
(#) lehar válasza joco21 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Ground negative drive,magyarán,negativ polus,testelési kör.ezt jobban nem tudom magyarra forditani,de ennyi,biztosan elegendő.(szó szerinti forditásban:testelés negativ áramköre,vezetése)
(#) erbe válasza lehar hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

A test az se nem negatív, se nem pozitív, hanem egy kinevezett közös pont. A PC tápban, de nagyon sok egyéb tápban is van a testhez képest pozitív és negatív feszültség is. A germánium tranzisztorok korszakában pl. minden eszközben elsősorban a pozitív volt a testen. De ott se kizárólag.
(#) mjoy válasza JQJ hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Szia !

Én az elektromos biciklin ezt használom :
http://www.sylkamodell.hu/G.T.Power-akku-tesztelo-watt-mero-muszer-...A.html
Az idén a szélkerék is kap egyet.

A napelemeken pedig MPPT 30 töltésvezérlő van .Ez SD kártyára ment .

Hogyha kell ,tudok olcsobb beszerzési forrást is mindketőre.
(#) westhorses válasza mjoy hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Én fogyasztásmérőben gondolkodtam, de nagyon elgondolkodtató ez a cuccc...
(#) Sarok Adrián hozzászólása Jan 7, 2011 /

Van egy Skoda generátorom. Még nem döntöttem el, hogy szélgenerátor, vagy bldc motor legyen belőle pl. kerékpárra , de sajnos nem tudom szétszedni a forgórészt. Van erre valakinek jól bevált módszere?

A gerjesztőtekercset már kitépkedtem belőle (úgyis le volt égve), de szét kellene szednem a vasmagot, hogy mágnest tegyek a helyére.
(#) Sarok Adrián hozzászólása Jan 7, 2011 /

Van egy Skoda generátorom. Még nem döntöttem el, hogy szélgenerátor, vagy bldc motor legyen belőle pl. kerékpárra , de sajnos nem tudom szétszedni a forgórészt. Van erre valakinek jól bevált módszere?

A gerjesztőtekercset már kitépkedtem belőle (úgyis le volt égve), de szét kellene szednem a vasmagot, hogy mágnest tegyek a helyére.
(#) erbe válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Jan 7, 2011 / 1

Ki lehet ütni a tengelyt a körmös kosarakból. Nem könnyű, mert felrecézett szakaszra sajtolták rá egykor. Óvatosan, ne görbüljön el a tengely.
(#) gulyi88 válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Esztergagép,
vagy satu + cső(amibe a tengely belefér és nem lötyög nagyon) melegítés + kalapács + alutömb, hogy ne a tengely végét verd szét.
De hogy mágnest tegyél bele új, tengely kell INOXból, meg a körmös fluxusvezetőket is módosítani kell, tehát esztergagép kell ígyis úgyis!

A fluxusvezető körmös vasakat ne kalapáld, mert eléggé puha anyagból vannak.
(#) athor77 hozzászólása Jan 8, 2011 /

Sziasztok.
Valaki nemrég felvetette hogy a fundementa megtakarítását el szeretné költeni.
Az a valaki itt
nézzen körbe.
Nem kell építgetni ha van rá keret.
(#) renato20 hozzászólása Jan 8, 2011 /

Sziasztok

Olyan tagot keresek aki épített már szélgenerátort és működik is neki mert tapasztalat szerzésként szeretném megnézni lehetőleg Veszprém megyeiekkel akarok konzultálni
(#) athor77 hozzászólása Jan 8, 2011 /

Szia erbe.
Te láttad a 2db dc roller motoromat.
Szerinted ha egy tengelyről hajtatom meg mind a kettőt akkor sorba vagy párhuzamosan tudom összekötni őket.
Ha sorba tudnám kötni akkor már viszonylag alacsony szélsebességnél is összejönne a 14.4V.
Viszont kell hozzá egy jó szabályzó mert nagy szélben akár 50V is lehet rajt.
(#) JQJ válasza mjoy hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szia mjoy, nekem is megfelelne, ha állandóan ott volna valaki mellette.
A lényeg: U*I=W ezt mutatja, de az idő nincs benne, tehát csak a pillanatnyit látom, a halmozottat:nem.
(#) Barret válasza athor77 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Vagy akár kötheted párhuzamosan is,feszültségduplázóval működni fog!
Oda meg sok amper kell

Evvel a módszerrel lehet ragadást is csökkenteni,ha a két motornak egyforma a pólusszáma.
Következő: »»   293 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem