Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   879 / 1319
(#) alap válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Hali
Igaz nem írtam meg hogy miért is kell nekem olyan programozó: Elektortanfolyamra járok amit , tankönyvünk a Kónya László pic mikrokontrollerek tanulmányozása és nagy léptékbe haladunk a programozás felé + C33 nyelvet is vesszük, ezért szeretnék kérni egy égetőt ami működik, kapcs rajzot ami soros porton keresztül komunikál.
üdv Feri
(#) watt válasza alap hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
A soros portra az oldalamon van 2-3 megoldás is ami működik, de csak azokal a PIC-ekkel amiket támogat a programom. Ha az megfelel, akkor ajánlani tudom a WCOM_v4-et, vagy V5-öt. Egyszerű, jól működik és biztonságos. Nyákterv még nincs hozzá(illetve misi93 terve jó lehet), de nem egy bonyolult áramkör.
Ebben a cikkben láthatod a rajzot és pár instrukciót: Bővebben: Link
Itt pedig két topic, ahol a nyáktervet és a kezelő programot tárgyaltuk, érdemes sokat visszaolvasni, hogy lásd mire jó egy ilyen égető.
A programról (WPB_F18_F16_x.xxb)
Égető problémák topic
Itt pedig a programról olvashatsz, többek között a támogatott PIC-ek listája is itt van: WPB_F18_F16 programinfó
(#) watt válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Részben megértelek, de ha rendszeresen a várakozás módszerét használod az időzítés helyett, akkor minden programod lassú lesz és körülményes.
(#) icserny válasza alap hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Idézet:
„tankönyvünk a Kónya László pic mikrokontrollerek tanulmányozása és nagy léptékbe haladunk a programozás felé + C33 nyelvet is vesszük”
Sürgősen tisztázni kellene, hogy milyen hardveren tanultok, mert pl. az Explorer16-nak és sok más ún. Starter Kit-nek saját beépített programozója van.

Az is egy lényeges szempont, hogy 5 V-os vagy 3,3 V-os logikáról van szó, s hogy PIC18 vagy PIC24 esetleg PIC32 mikrovezérlőhöz kell.

A C33 bizonyára elírás, C30 akart lenni?
(#) alap válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Hali
Köszönöm szépen a segítségedet hamar megcsinálom.
Üdv Feri
(#) alap válasza icserny hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Hali
PIC18, PIC 24, PIC32, adtak hozzá PIC forditó programokat amik MPLAB C30, MPLAB C18, MPLAB32.
Pic 18F táp fesz: 2-5,5 V, PIC18FJ 2-3,6 V, ez akkor gáz mert mindegyikhez más égető kell?
üdv Feri
(#) icserny válasza alap hozzászólására (») Jan 7, 2011 1 /
 
Idézet:
„mindegyikhez más égető kell?”
Nem, a PICkit3 mindegyiket viszi. A PICkit2 esetén gond lehet a PIC32-vel (attól függ melyik típusról van szó).
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Szia!

Hogyan is vannak a MCP4922_SCK és MCP4922_SCK szimbólumok definiálva? Ha a PORTx regiszteren végeznek műveletet, akkor a túl gyors olvasás (RMW) is okozhat hibát.
(#) alap válasza icserny hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Hali
Akkor amit Watt ajánlót kapcsolási rajz akkor az jó lesz e számomra?
üdv
(#) watt válasza alap hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Azokhoz a PIC-ekhez igen, amiket az említett(belinkelt) támogatott PIC-ek listában megtalálsz!
Ha mást is kell égetned, akkor a PICKit2 a további lépés, amit akár meg is építhetsz és a benne található 18F2550-et ezzel az égetővel fel tudod majd programozni. (Itt a HE-n találhatsz vagy 2 verziót, és egy topicot is, ami a megépítésről szól. A szilva féle neked most nem lesz jó, mert az csak 5V-os példányokat támogat, de a másik kettő igen.)

Ha olyan PIC32-t fogtok használni amit véletlenül nem támogatna a PK2, PK3-at kell venned, de szerintem ilyen nem nagyon fog előfordulni, mert ha igen, akkor szóljatok a tanárnak, hogy ne a pénztárcátokkal szórakozzon!
(#) edison14 válasza icserny hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Köszönöm . Keresgettem hasonló könyveket, de erre nem akadtam rá. Még egyszer nagyon szépen köszönöm.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Meg lennék lepve, ha nem az Explorer16 -ra feltűzhető valamelyik PIM modult, vagy valamelyik PIC32 Starter Kitet programoznák. Azoknál viszont eleve gyárilag megoldott a programozás...

Az általad ajánlott (a Kapcsolások/PIC szekcióban található) programozók tehát nagy valószínűséggel megfelelnek.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Igen, szerintem is a nagyobb PIC-ek esetében valami gyári panel fog szerepet vállalni, valószínű bootloaderrel. Esetleg otthoni feladat lehet, valami kis 16F-es, vagy 18F-es kapcsolás elkészítése...
(#) hmli válasza alap hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
A Watt féle WCOM_v5 -höz van furatszerelt nyáktervem, megépítettem működik. Előnyös, hogy 5V-ról megy, így lehet USB-ről tápfeszt lopni. Viszont nem leválasztott a kimenete, így le kell húzgálni a céláramkörről, ha ki akarod próbálni. Utólag könnyű okosnak lenni, inkább a WPB_RS_v2 -t kellett volna megépíteni. Annak leválasztot a kimenete.

Valamint kérdésem lenne a többiekhez:
Mivel céges gépen nincs jogom telepíteni, így a WPB (ocx regisztrálás miatt), Ponyprog, stb kiesik, eddig egyedüli az IC-prog, ami telepítés nélkül fut.
Viszont az ICprog nem ismer minden típust, sajnos pont a 12F615-öt se, amit kaptam. Ha egy másik típust választok, aminek ugyan ott (2007) van a konfig szava, akkor ezzel a beállítással tudok programozni?

Másik kérdésem, hogy az MPLAB-tól dobtam egy hátast. 118 dolgot kell beállítani stb. Nincs valami egyszerűbb felület? Turbo Pascalon nevelkedtem, valami hasonlóra gondoltam. (egy ablak, ahol gépelek, gombnyomásra szintaxist ellenőriz, másik gombnyomásra fordít és ennyi) Most ott tartok, hogy van elképzelésem a PIC lelkivilágáról, de az MPLAB szívat, kedvencem a 32-es undefined error. Szokjak hozzá?
(#) Hp41C hozzászólása Jan 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Billentyű mátrix kezeléséhez szerettem volna stimulust készíteni, de a MPLab -beli lehetőségekkel nem igazán tudtam elérni a mátrixba kötött gombok kezelését.

A Microchip fórumán találtam az alábbi SCL nyelven írt stimulust, amivel a 16 gombos billentyűzet és a 16F88 AD egy csatornájának bemeneti értéke a képernyőről állítható.

A mellékletben levő programhoz kell készíteni egy projectet, MPLab Szinulátort kiválasztani debuggernek. A "Simulator Settings" menüpont "Animation / Realtime Updates" fülén engedélyezzük a "Realtime watch update" -t, és 100ms -re állítsuk be. A Stimulus létrehozásánál az "Advanced" gombot használjuk, és az "Override Workbook with Stimulus file" mezőbe importáljuk be a SCL Ext Ctrl.scl állományt. Állítsuk be a "Watch" ablakban az AD_Res16 (16 bites decimális formában) és a KeyCode (8 bites hexadecimális formában) megjelenítését.
Indítsuk el az excell-t az SCL Ext Ctrl.xls állománnyal, engedélyezzük a macro -kat. A kijelzés átvált a VB -kel létrehozott csúszkát és a 16 gombot megjelenítő ablakra.
Indítsuk el a szimulációt...
Ha a gombokat lenyomjuk, a KeyCode változó a gomb kódját fogja tartalmazni (0x00 ... 0x0F), illetve 0xFF -et, ha nincs lenyomva gomb. Az AD_Res16 változó értékét a csúszkával lehet változtatni.

Az SCL egy nem (rendesen) dokumentált része a VHDL nyelvnek, felhasználásával a pic-en kívüli környezet is szimulálható. További részletek a Microchip fórum topikjában.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Idézet:
„valami gyári panel fog szerepet vállalni, valószínű bootloaderrel.”
Nem bootloaderre gondoltam, hanem a panelre ráépített programozóra, ami mellesleg a hardveres nyomkövetést is támogatja. Az Explorer 16-on egy PIC18LF4550 csücsül, ami egy megbuherált PICkit2 firmware-rel megy, s a normál mód mellett a PIC32 mikrovezérlőt JTAG módban is kezeli. A PIC32 Starter kit-eken is vagy PIC18LF4550 vagy egy másik PIC32(!) a programozó/nyomkövető.
(#) tardis válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Köszi az infot!
(#) trudnai válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Igen, SCL-t par eve intenziven hasznaltam egy projectem tesztelesehez. Epp ez emeli ki magasan a tobbi szimulator fole.
(#) Hp41C válasza hmli hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Szia!

A legegyszerűbb, ha a Project Wizard -ot használod. Válaszd ki a pic típusát, Next, a nyelvi beállítás alapesetben az MPASM, Next, Keresd meg a programod könyvtárát és állítsd be a Project file mellettei Browse gombbal, add meg a project állomány nevét, Next, add hozzá a projechez a forrás állományodat, Next, már kész is van, Finish.
- Szimulációhoz válaszd ki a MPSIM szimulátort.
- A legyegyszerűbb (de elavult), ha absolute kódot fordítasz.
- Az ablakban felül, közepén a Debug módot állítsd át Release -re.

A továbbiakban már egy gombnyomásra fordít az MpLab is.
(#) hmli válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Köszi, otthon megpróbálom. Viszont céges gépre ezt se tudom telepíteni.
(#) watt válasza hmli hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Nem kell azt lehúzogatni, csak akkor, ha a PGC, PGD lábakat is használni akarod.

A többi programmal az a baj, hogy nem jó az időzítésük és sok esetben nem kezelik jól a PIC-eket a mai gépeken. Akkor sem megy a WPB, ha az OCX-eket mellé másolod a könyvtárba? Nekem itt bent simán megy, bár soha nem használom, csak kipróbáltam...

Az MPLAB bonyolult? Próbáld ki a Xilinx ISE-t!
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Köszönet, ezt ki fogom próbálni, nem ismertem, nagyon hasznosnak tűnik!
(#) watt válasza hmli hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Már ne haragudj, de miért kéne a céges gépre feltenni? Én itt nem érnék rá programozgatni, pláne nem építeni, égetni! A fórumra is csak be-be nézek...
(#) edison14 hozzászólása Jan 7, 2011 /
 
Hali.

Olvasgattam és elkészítettem egy programot az ADC használatára, de a proteus azt írja ki, hogy az AD átalakítás megkezdődött de a várakozási idő kevés. 4MHz-re állítottam be az órajelt és Fosc/8 beállítást használok. Ha az órajelet 1MHz-re állítottam akkor mindn oké de amint visszaállítottam 4-re azonnal írta a hibákat. Szerintem az Fosc beállítása a rossz csak az a gond, hogy megpróbáltam minden beállítással de egyikkel sem ment. Esetleg tudnátok segíteni, hogy mi lehet a baj. Ezt az Fosc dolgot nem értem. Az az idő amíg egy bit átalakítása tart az egy TAD. Ez 1,6us-ig vagy tovább tart. Ha 10 bitet akarok átalakítani akkor az kb 11TAD ideig fog tartani. Na most nekem ennél a 11TAD tehát 11x1,6us azaz 17,6us-ig tart 10bit átalakítása? Most az Fosc/X-nek kevesebbnek kell lennie mint az 1TAD időnek?
Javítsatok ki, ha valamit rosszul mondok mert angolul olvastam és van amit nem tudok rendesen értelmezni.

Köszönöm a segítségeteket.
(#) icserny válasza edison14 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Nem tudom, mit ért a Proteus a várakozási időn, de az szerintem nem a TAD lesz, hanem a TACQ. A csatorna kiválasztása vagy ez előző konverzió után várni kell, mielőtt új konverzót indítanál.

Az FOSC/8 TAD választás szerintem jó. TACQ pedig legyen min 5 us!
(#) edison14 válasza icserny hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Köszönöm a segítségedet. Olvastam itt a fórumon is erről az időről de eddig nem tudtam hova tenni. Most szépen működik. A leírásban el is magyarázza az egészet. Ott 20us-ot ír. Én csak gyorsan írtam egy kis várakozást és kész. Az volt a gond előbb hogy tettem oda két nop-ot és jó volt utána töröltem őket ezért nem volt ott semmi várakozás. De azt a TAD időt meg az Fosc/X-et még mindig nem értem, hogy hogyan is kéne vele számolni. Azt még el tudnád magyarázni?
(#) icserny válasza edison14 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Az FOSC/x érték a leosztott frekvencia. A TAD pedig ennek a periódusideje, azaz a reciproka. FOSC = 4 MHz és 1:8-as osztás esetén tehát:

TAD = 8/FOSC = 8/4 000 000 1/s = 0.000 002 s, azaz

TAD = 2 us

(A Hz az másképpen felírva 1/s)
(#) edison14 válasza icserny hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Így már érthető. Közben rátaláltam a PIC doksijában a képen látható információra így nem lesz gond a kiválasztása.

Köszönöm a segítségedet. Még lesz rá sokszor szükségem

TAD.JPG
    
(#) menyus hozzászólása Jan 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Volna egy kis problémám amit nem értek. Mitől csinálhat olyat egy PIC hogy az EEPROM területet oszlopszerűen (a pickit2 eeprom memory ablakban nézve) tele írkálja 0x00 val? Tehát elkezdi a felső sorban, pl, a 0x04 címen aztán alatta 0x14, 0x24,0x34, 0x44..stb stb az egész területen, pár címmel feljebb megint ugyanez...0x09, 0x19, 0x29 .. .stb.stb. Nem feltétlenül mindig ugyanott és ugyan azokon a címeken, ezek a címzések lehetnek lejjebb feljebb, de minden esetben egymás alatti címeket érint.

Egyébként hibátlanul működik, de néha (nagyon ritkán) megkergül és belerondít az eepromba ami elég macerás mivel ott adatokat tárolok. És ha megfeszülök sem tudom kierőszakolni mesterségesen ezt a hibát. A PIC egy GSM modult vezérelget, esetleg lehet ez GSM zavar az antenna felől? Viszont ha hívom a modult (ilyenkor ugye működik az adó rész is ) nem jön elő a probléma.

Van esetleg valakinek valami ötlete mitől lehet ez? Találkozott már valaki hasonló jelenséggel? Egy PIC16F648A ról van szó.
(#) icserny válasza menyus hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Ha nincs bekapcsolva a brown-out reset (BOR), akkor előfordulhat, hogy a tápfesz ideiglenes leesésekor (zavar) vagy kikapcsoláskor elbarangol a program. Ilyenkor szokott "elromlani" a bootloader, vagy az EEPROM tartalma. (Természetesen a RAM tartalma is elromlik, de az már eleve be van kalkulálva, lévén hivatalból felejtős)

A BOR bekapcsolása azzal javít a helyzeten, hogy ilyen esetekben RESET-ben tartja a vezérlőt, tehát nem engedi elkóborolni a programot.
Következő: »»   879 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem