Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   694 / 2499
(#) Doncso válasza Jackass hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Igen hidalható a quad.
(#) Jackass válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a választ! A másik kérdésre is kaphatnék választ? A másik amiben nem vagyok teljesen biztos ha mondjuk 2 4 ohm ra méretezett erősítőt kötök hídba akkor 8 ohmos terhelést rakhatok rá vagy 2 ohmost? Párhuzamosításnál hogyan van ez?
(#) Doncso válasza Jackass hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Ez elég sokmindentől függ ám, kapcsolás technika, alkalmazott félvezetők, mennyira vannak kihegyezve a végtranyók, bírja e a trafó, én őszintén szólva nem vagyok híve a hidalásnak sosem.
(#) Attila94 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia, ez egy nagyon jo rajz, en mar rengetegszer meg epitetem, mert konyen ki lehet szedni belole 100 watokat, es meg egy kicsit tuningolni is lehet rajta , es akkor meg tobb eletet ad le, szoval ,erosen jo rajz!, hat 45 volt on kb ugy 50 60 watot ad le tapasztalataim szerint 2N3055-EL.
(#) Moderátor hozzászólása Attila94 hozzászólására (») Jan 8, 2011
 
Romániában is nagybetűvel kezdik a mondatokat ugyebár.
(#) boliver hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Üdv! Van egy toroid trafóm, ami +-72V-ot ad le egyenirányítva( egy Denon POA-2200-asnak a tápja). Erősítőt szeretnék hozzá építeni. Ötleteket várok, hogy tranzisztorosat-e (TIP vagy BD) vagy inkább ic-set(STK) építsek. Hajlok inkább az STKra, mivel a mellé épített elektronika elég egyszerűnek tűnik. Olyan 200 W-ot szerintem ki lehet hozni ebből a trafóból oldalanként. Gyárilag a végfoka 2 x 220 W-ot adott le 8 ohmon.

Előre is kösz!
(#) Attila94 válasza (») Jan 8, 2011 1 /
 
Na meg ugye magyar szakos pedagogusnak keszultel, nem technikusnak
(#) Doncso válasza boliver hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia, 2*200w-ot tud 8 ohmon. Bővebben: Link Egyébként én ajánlanám a VF-sorozatból az egyiket, vagy egy jó kis STK. Vagy építs belőle egy jó kis labortápot
(#) boliver válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
VF3-at már néztem elég jónak tűnik, STK-ból pedig vagy az 4048-ra vagy a 4050-re gondoltam. Rajzok is jöhetnek.
(#) Doncso válasza boliver hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Van hivatalos oldala a VF-nek, tekintsd meg : Bővebben: Link Az STK-k hoz pedig vannak gyári rajzok az adatlapokban. Mondjuk, én speciel azért nem szeretem az STK-t, mert ha eldurrantod, akkor csere az egész, míg egy normál végfoknál, jó esetbe csak 1-2 tranyó csere. A VF-eknek meg különösen jó hangjuk van, azt mondják. De a VF3-hoz ez nem jó, inkább a VF2 vagy a nagy füstölő. Elég combi ez a trafó.
(#) nikolatesla hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Hali!
Lenne valakinek egy jól bevált csöves elő fokkal épített "A" osztály erősítő ami kb 15-20W lehet?
Annyi a lényeg,hogy szép legyen a hangja. Csőnek ECC88/85-öt gondoltam végtranyónak IRF540/9540 vagy IRFP240/9240-et gondoltam. De ha lehet nyák rajz is legyen hozzá.

Előre is
(#) boliver válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Mondjuk nekem itthon tranyós van és megvagyok vele csak nem ekkora teljesítményben. A másik: ahogy látom a vf2-nél is, hogy kisebb feszültségre vannak kiírva. Nem száll el a +-72 Volttól? Következő kérdésem, hogy meglehet-e építeni a VF végfokokat BDxy-al építeni.
(#) Doncso válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Ugyan nem A osztály , de nagyon minőségi, 30w-os fetes csöves hybrid erősítő. IRF540-9540-es párossal, (IRFP240/9240 jobb) illetve E88CC (ECC88) és ECC85-ös csövekkel. Bővebben: Link , ITT még épül CHZ Zoli féle hibrid.
(#) CIROKL válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Az A -osztálynak van saját topikja a hibrid-nek úgy szintén !
Csak olvasni kell semmi más nem kell hozzá , de nem egyértelmű a kérdésed mit is szeretnél ?
Tételezzük fel egy A-osztályú erősítő + egy csöves elő fok , vagy egy csöves meghajtású A-osztályú erősítő mert ez a kettő nem ugyan az !
(#) szamóca válasza nikolatesla hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Ne haragudj, de téged nem lehet komolyan venni. Minden héten kell valamilyen kapcsolási rajz neked, persze panel tervel meg mindennel. Hol vannak a produktumaid amiket megépítettél már? Vagy csak gyűjtöd a rajzokat, építési leírásokat valamilyen célzattal?
(#) nikolatesla válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Most azért kel mert rendes erősítőt építenék. Aminek szép a hangja de mégsem több száz wattos.
Egy sima kis egyszerűt akartam ami szépen szól. Nem gyűjtögetem csak ami tetszik azt lementem.
(#) Gyozo92 hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Találtam egy TDA 7294-el készült hidat a dobozomban
Még kb egy éve készíthettem, de aztán nem használtam, mert kimentek az ICk és építettem egy erősebb feteset.
Gyári adatok szerint 200 wattos a híd, de sokaktól azt hallottam, hogy ne várjak tőle sokat. (én se tartottam nagyra) De ha már előkerült, akkor befejezem és jó lesz ajándékba valami zeneőrült havernak

Hát vettem bele két új IC-t, bordára szereltem és bekötöttem. Láss csodát, elsőre indult. Sőtt... Nem néztem volna ki belőle, hogy 2x20v táp mellett ekkorát szól. Volt itthon egy 400 wattos kapcsoló üzemű tápi, és gondoltam ráteszem, meglátjuk mit tud. Előzőleg is erősítő ment róla, így 2x55 voltra volt belőve, és ha jól tudom, akkor kb 43, 44 volttal lehet biztonságosan hajtani ezt a hidat max. Belőttem 40 voltra, és próba... Hát nem kis meglepetést okozott! 8 ohmon próbáltam és hát odaverte a 150 watt/csatorna teljesítményű Ágota erősítőmet! Szép tisztán és zajmentesen muzsikált! A mélyeket is szépen, és torzítás mentesen!

Nem állítom, hogy leadja a 200 wattot, de hogy 150et azt biztosan... Ráadásul alig van benne alkatrész!
Bocs, hogy hosszúra fogtam, de hátha valaki kedvet kap ehhez a kis elévült erőlködőhöz
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Hali!
A hidalt TDA7294, +/-36V tápfesz mellett még tisztán leadja a 200W szinuszt (40Vp-p) a 8 Ohm-os kantáldrótra és bizony a 20Hz-20kHz-es átvitel is jól megy neki ezen a terhelésen is. (mértem már néhányat)
A hűtést és a tápot azonban nagyon komolyan meg kell neki csinálni, különben nem várhatunk tőle ennyit.
Az Ágota DS300-at valóban képes lealázni, nálam is az volt az első amivel összehasonlítottam
Erről a végfokomról van szó, lehet hogy már láttad is...
(#) skero válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nagyon szép lett . A powerbank -os pufferelés jár valami előnnyel ,hogy Te is ezt választottad? Gondolom így gyorsabb a töltődés és nagyobb a rövidzárási áram. Előnyösebb ez a megoldás?
(#) Gyozo92 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Én is amikor bekapcsoltam, egyből, na ezt össze kell hasonlítanom az Ágota DS300-al. De a másik fetes házi cuccomat, amit láthattál a ki mit épített topicban azt nem alázta be 40 voltos egészen pontosan 40,6 volt táp mellett sem. A PWM-re leszek kíváncsi, ha készen lesz és még kapcs tápot is tudok hozzá csinálni
Szép munka, gyönyörű erősítő!
Ez az, amit nem alázott be

Nem olyan szép mint a tiéd, de legalább az enyém
(#) bankimajki hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok, ehhez az erősítőhöz 0,25W-os ellenállások elegendőek? Vagy legyenek inkább 0,6W-ak?

TDA7294b.pdf
    
(#) Dzót válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Bőven megfelel a 0,25 wattos ellenállás, tűrésnek is jó lesz az 5% os.
(#) Gyozo92 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Teljesen jók! Pont erről beszéltünk, jó választás!
(#) Dzót hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Egy tranzisztoros vagy Fet-es erősítőnek, mennyire fontos a precíz szimmetrikus tápegység? Teszem fel az egyik ág 31 voltot a másik pedig 31,2 voltot kap ?
(#) bankimajki válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Igen, és onnan vettem az ötletet is. (Mivel van otthon egy erősítő dobozom táppal, mindennel. Csak végfok kell bele.) Így megépítem bele ezt 2X. Kedden ha levizsgázom, akkor megveszem a cuccokat hozzá.
(#) bankimajki válasza Dzót hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1
 
Mindaddig nem befolyásolja, amíg az erősítő ki nincs vezérelve annyira, hogy a hangszórókra ez a táp menjen ki. (A disszipációt befolyásolja még egy kicsit, de pár tizedes eltérésnél ez is elhanyagolható.) Nagyobb feszültség differencia is inkább csak az egyenetlen disszipációban okoz gondot. (A komplementer tranyók nem egyformán fűtenek.)
(#) Gyozo92 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Akkor volt valami haszna, hogy leírtam de ahogy Bassmester kolléga is írta, ne spórolj a hűtéssel és a táppal. Minimum 500 wattos tápot jó szűréssel, puffereléssel. Nekem most az egyik megy 400 wattos kapcs tápról, de ha sikerül kapcs tápot építenem, akkor adok a kettőnek egy 500asat biztosan.
(#) szamóca válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Ha spórolni akarsz vagy 20forintot akkor a negyed wattosakat.
(#) bankimajki válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Nem a spórolás a lényeg, hanem a hely.
(#) Jackass válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Értem szóval sok mindentől függ de konkrét választ kaphatnék a kérdésekre? Ha táp bírja a félvezetők túl vannak méretezve akkor hogyan dönthetem el? Vannak jellemzően olyan kapcsolástechnikák amelyikek hidalhatóak vagy párhuzamosíthatóak vagy hogyan van ez? A terhelések mérete hogyan változhat?(Előző kérdés ez is)
Következő: »»   694 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem