Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optocsatolók

Témaindító: Kriss, idő: Márc 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 17
(#) mate_x válasza juhostt hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
Szerintem elég lenne, egy sima tranzisztor is.
Kell neked egy külön 12 V-os tápegység, aminek a gndját közösíted a párhuzamos port gnd-jével.
Tudni kéne, hogy a relé mekkora áramot vesz fel, ezt egyszerűen megmérheted(a tápegység és a relé közé beteszel egy áramerősség mérőt).
Ehhez az áramerősséghez illő tranzisztor típust kell választani. A tranzisztor adatlapjában megnézed a bétáját( vagy multiméterrel megméred), és ezalapján kiszámítod a bázis ellenállást, ezt kell kötni a párhuzamos port kimenetére. A tranzisztor emitterét a gnd-re kötöd, a collektorára pedig a relé egyik kivezetését, a relé másik kivezetését pedig a tápegység + részére.
Remélem mindent jól írtam, még eléggé korán van

Üdv.: mate_x
(#) mate_x válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Mondom, hogy még reggel van
(#) proli007 válasza juhostt hozzászólására (») Nov 7, 2010 / 2

Hello!
Bár az LPT porttal valóban lehet vezérelni egy tranyót, de biztonsági okokból javaslom maradj azért az opto mellett. A nagy kísérletezés közben nem száll el az alaplap. Azért az is valami nem?
Egy olcsó 4N25 optocsatoló, és egy tranzisztoros meghajtó, megoldja a problémádat. Ha sok relé vezérlése lenne a feladat, akkor két LVT847 és egy ULN22803A megoldja a gondodat. (És nem is kell más alkatrész 8 csatornához, csak az optoled-el soros ellenállás.)
üdv! proli007
(#) juhostt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Nem is akartam közvetlen tranyót kapcsolni, mert ha a tranyó meghal és valami oknál fogva visszaüt a nagyfeszültség, akkor tényleg annyi a gépnek. Utánanézek az optocsatolóknak amit leírtál, köszönöm
(#) gddr80 hozzászólása Nov 19, 2010 / 1

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az optocsatoló kimenetén a tranzisztor bázisára kell-e kötni valamit, vagy le kell-e húzni földre. Nem szed össze zajt a tranzisztor a bázison keresztül?
A másik kérdésem az, hogy egy 4N25 optoval mekkora feszültséget lehet kapcsolni maximum?
(#) kadarist válasza gddr80 hozzászólására (») Nov 19, 2010 / 1

Szia!
Nem kell sehová sem kötni a bázist. A tranzisztor áramvezérelt, úgyhogy a zavarokra nem igazán érzékeny. Az adatlap szerint a max. CE feszültsége 30V.
(#) gddr80 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Hello!30V-nál nagyobb CE feszültségű optocsatoló nincsen? És lehetséges az, hogy erre a tranzisztorra 30V helyett 40-50V -ot kapcsolva átüt a CE átmenet, és folyamatosan folyik rajta áram vezérlés nélkül is?
(#) kadarist válasza gddr80 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

50V körüliek vannak még. Mihez kellene ez az optocsatoló? Ha átüt, akkor tönkre is megy a tranzisztor.
(#) gddr80 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Motorvezérléshez (pontosabban ki és bekapcsolásához) kellene.
(#) kadarist válasza gddr80 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Na, találtam nagyfeszültségű tranzisztorral ellátott csatolót, a kérdés az, hogy kapható-e? H11D1M Muszáj 50V-ról hajtani a csatolót?
(#) greeneye hozzászólása Jan 6, 2011 /

Szerbusztok! A számítógépünk előlapjába szeretnék egy digitális hangerőszabályzót és zeneszámléptetőt. Szereztem használt USBs multimédiás billentyűt aminek szerencsére ezek a kivezetései még a nyákra és nem a fóliapanelre kerültek. Az elektronika gond nélkül együttműködik az aktív billentyűzettel, ütközést nem produkált. A panelt már preparáltam, kivezetései szabadok, LEDeket kiszedtem és a végéről kicsit levágtam (előtte kimértem nem fut-e arra hurok amit így megszakítok)

A zeneléptetőt megoldom mikrokapcsolókkal (a jobboldali "reteszelő" kapcsolóházba lesznek építve), de szeretném a mechanikus encodert helyettesíteni opto résekkel:

Maga az encoder a testpontot zárogatja az ICre felváltva. Az USB miatt +5V és a GND kimenet használható majd mint táp. Mint a képen látható, a szereztem egy masszív lendkereket (régi tunerből), hogy ne súlytalan érzete legyen a hangerőszabályzónak. Hátránya, hogy így nem lesznek fix állásai. Erre a kerékre felvarázsolni a mechanikus encodert igen bonyolult lenne + helyigényes + nem túl tartós megoldás szerintem.

Kérdések:
Amit korábban írtatok 90'-ot nem értem teljesen. Úgy nem lenne jó a tárcsa, hogy egyszerre csak egy otpto lát át vagy kell spec meghatározott eltolási táv? Mivel ennek nem lenne fix állása, mint a rotary encodernek nem hülyülhet meg az IC, ha az egyik kapu folyamatosan átlát/jelez?

Már biztos lejött, hogy nagyon kezdő vagyok, de konkrét téma lévén a kezdő kérdések helyett idemerészkedtem. Remélem nem baj. Igazándiból fogalmam sincs hogy milyen típusú/értékű alkatrészeket, hogyan kössek be, tárcsa milyen mintázatú legyen stb, de érzem nem lehet egy nagy etvas ezért talán valakinek akad annyi szabadideje, hogy kisegít ötletekkel és vagy kapcsrajzzal.

Előre is köszönöm, Üdv Zoli
(#) greeneye hozzászólása Jan 6, 2011 /

Kimaradt: Amire gondoltam esetleg optorés+sziáldtest relé. Ennek vajon lenne elég gyorsasága, hogy kellő sebességgel, jól elkülönülő impulzusokat adjon? Mechanikus folytás híján a lendkerék szabályosan bepörhethető lenne.
(#) idlob válasza greeneye hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

Az encoderek "élre" lépnek, így nem gond ha folyamatos megvilágítást kap az egyik.
Szilárdtest relé nem kell bele, ill. nem értem minek akarod bele.
Ha jól értem valami mechanikus encoder már most volt a billentyűzetben. Nézd meg az hogyan lép, azt kell a résoptonak utánoznia.
Régi görgős egérből kitermelhetsz hozzávaló tárcsával résoptot, akkor nem kell küzdeni a mechnakikai kivitelezéssel.
(#) greeneye válasza idlob hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Hát most gondban vagyok, mert az eredeti encoder elég gyengécske volt és kidobtam. Ami a képen látható az egy jobb fajta, amit korábban bontottam egy Philips magnóból. Ennek a léptetését két led-el kimértem, és egy képre rajzoltam amit csatolok. Sajnos ahogy nézegettem az encoder specifikációkat az A-C-B kivezetés szabvány, de az impulzusmintázat egyedi (egyszer kaptam szét encodert azt hittem egyformák :pirul: ). Lehet be kell szereznem egy másik ilyen billt, hogy annál kimérjem.

Az optorést még nem tudom, hogy bontom-e vagy megveszem, viszont a tárcsát azt csinálnám, hogy mérete túllógjon a lendkereken és így amellé kerülhessenek a kapuk a nyákkal.

OFF: Relé: arra gondoltam a szilárdtest relé mivel relé határozottabb az impulzusa (négyszögesebb) mint egy tranzisztornak, de ha jól sejtem hülyeséget írtam, szóval tekintsd tárgytalannak.

Az "élre" lépnek részt nem értettem. A tengely bekattant állásában nincs összeköttetés a lábak közt, ilyenkor nem épp "vaknak" kéne lennie az optorésnek?

periódus.jpg

(#) proli007 válasza greeneye hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

Hello!
A Kvadratúra jelek nem így néznek ki, hanem egymáshoz képest 90 fokkal el vannak tolva. Az "élre lép" azt jelenti, hogy a számlálás a jel felfutó élére történik.
üdv! proli007
(#) greeneye válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szia, amit berajzoltál az alapján már értem mit akartatok a 90'-os dologgal. Ezt az élre lép dolgot is már értem így.
Az én méréseim alapján az üresben levő tengely kikapcsolt A-n ill B-n van emiatt kérdeztem (hsz 884609) hogy nem baj-e ha esetleg A vagy B "csúcsra" állítja az ICt az optorés (akár órákig) a fokozatmentes forgású tárcsa miatt. Egyet értesz idlob-al abban, hogy ez nem gond?

Félre néztem az encoder leírásokat és a kvadratutra jelek is szabványosak és nyugodtan hagyatkozhatok a tiédre vagy csináljam azt amit idlob javasolt és mérjem ki a gyári encodert (holnap beszerzem ha még lesz ilyen bill)
Arra van ötleted, hogy az általam mért "kvadratura" miért olyan amilyen (a jelhosszakat ne nézd csak azt akartam szimbolizálni, hogy én 3 féle állást kaptam (CW): üres -> A és B -> csak B -> üres. A csak A-t én nem bírtam beforgatni)?
(#) szabics válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A jelnek van lefutó éle is.. mindkettő használják.- A számlálok általában a lefutóélre léptetnek.
(#) proli007 válasza greeneye hozzászólására (») Jan 7, 2011 / 1

Hello!
Én nem foglalkozom ilyen szerkezetekkel, tehát alapból nem ismerem és így nehezen értem, amiket írsz, de már kezd összeállni a kép. (Néha nem lehet tudni, hogy az új vagy régi szerkezetre vonatkozik amit mondasz.)
- Az enkóderek, szinte kizárólag ezzel a kvadratúra jelet képzik (már mint az inkrementális relatív helyzetű jeladók ha pontosan akarunk fogalmazni). Az A és B jel egyidejű felfutása (vagy lefutása) azért nem lehet szerencsés, mert akkor ez az él nem használható semmire. Ugyanis nem biztosítható a jelek egyidejűsége (soha nem fognak egyszerre váltani). A kavadratúra jelnek, pont ez az egyik legfontosabb sajátossága, hogy mindig csak egy jel vált, a másik stabil állapotban van.
(Ipari enkóderek rendelkezhetnek még más jelekkel is. Alaphelyzet jel, kvadratúra jelek negáltja, és irányjellel is, az jelfeldolgozás megkönnyítése, vagy felhasználó kívánsága szerint.)
- Ha a két jel egyidejűleg magas vagy alacsony szintű, az nem lehet gond. Részint, mert ha megnézed a kvadratúra jelet, ott is van ilyen állapotok. és az enkóder állhat ezen a ponton állandóan is.
Másrészt mivel a léptetés mindig a jel futása alatt képződik, ilyenkor nincs futási jel. Tehát ha kikapcsolod a jeladót, semmi gond nem lehet. (Gondolom ez a szabályzó hatástalanítása érdekében van így megoldva és ez egy mechanikus kapcsolót jelent. De optikai kapu használata esetén ezt megteheted akár az infra Led-ek kikapcsolásával is.)
- Nem tudom miért mérted ezt a jelet, egy állapot hiányzik, mikor B alacsony A pedig magas szintű.
- A jeleket elő lehet állítani egy tárcsával, ahol a tárcsán lévő fogazatok száma fogja adni a felbontást (egy körülfordulásra hány impulzus képződjön). A két jeladót pedig el kell tolni egymáshoz képest úgy, hogy amikor az egyik a pont a rés közepén áll, a másik éppen a letakart rész közepére esik. (Az nem szükséges, hogy ez az állapot egymás melletti résnél legyen, lehet az első valahol, a második, meg mondjuk hússzal későbbi fogazatnál.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza szabics hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Hello!
Természetesen ha egy jelnek felfutó éle van, akkor lefutója is van. De hogy ebből melyiket mikor használják, az már a jelfeldolgozás kérdése. Azt pedig nem lehet kijelenteni, hogy a számlálók lefutó élre működnek, mert ez vagy a számláló IC típusától függ, vagy a jelfeldolgozó programtól, vagyis a program készítőjétől. (Hogy a számítástechnikában pld. egy Write jelnek miért épp a lefutó élét használják, meg van a logikája. Mint ahogy itt is meg van a logikája, hogy miért a lefutó élet érdemes használni. De ez már egy másik történet..)
üdv! proli007
(#) greeneye válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Szia!

Tisztázom akkor: amit mértem encodert az nem a hozzá adott (az eredetijét már kidobtam) és lehet hogy ez meg simán rossz volt, ezért nem volt "B" állapota, vagy annyira rövid, hogy nem tudtam oda betekerni.

Ma - ahogy terveztem tegnap - beszereztem a gyári encoderrel egy másik ugyanilyen elektronikát (újabb 900Ft de legalább van tartalék panelem ).
Ennek az encodere már hozza az általad linkelt képen levő kvadratúrát!

Csatolok egy képet, hogy mit szeretnék csinálni és jelöltem pirossal mi az a rész amiben segítségedet/ket kérném.
A tárcsát úgy gondoltam megcsinálom írásvetítő fóliára nyomtatva.

"Tehát ha kikapcsolod a jeladót, semmi gond nem lehet." -> A bekezdésed elején kezdtem megnyugodni, majd írtad ezt és összezavarodtam. Ha nem muszáj én az infra LEDet nem szeretném kapcsolgatni, de így lesz olyan eset, hogy mind két jel magasan áll be. Azt írtad várhatóan ez nem gond, de aztán írtad az idézett részt és folytatását.

kapcsrajz.jpg

(#) greeneye válasza greeneye hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Kicsit átszerkesztettem a rajzot...bár előrébb még nem lettem
(#) vilmosd válasza greeneye hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Hali
Egy kidobott "gorgos" egerben megtalalod a szukseges optopkat. Vegul is a sima regi eger is hasonlo elven mukodik. Az egyik tengely, vagy a gorgo opto, es a hozza tartozo tarcsa mar tudja ezt a funkciot. Legfeljebb csinalni kell hozza egy erositot, hogy az optok garantaltan digitalis jelet kuldjenek a feldolgozo elektronikahoz.
(#) greeneye válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szia! Köszönöm az ötletet. Már más is említette viszont az a helyzet, hogy használt egerem nincs, bizóban a használt 3-600Ft. Az optorés 2-300/db újonnan, igazándiból nem ez okoz fennakadást.
A gondom pont az a "legfeljebb egy erősítő" rész; az hogy hogyan zárogassam az optokapukkal "fémesen" a "C" pontot az "A" ill "B" pontra.
"C" pont testpont, az IC bemenete meg gondolom +X Volt. Hogy tranzisztor ide jó lenne-e nem tudom, féltem az IC-t , plusz - ahogy gondolom te is értetted - így nem lesz feltétlenül digitális a leadott impulzus.
(#) proli007 válasza greeneye hozzászólására (») Jan 8, 2011 / 1

Hello!
Szerintem Te eltúlzod ezt a dolgot. Ha kapcsoló volt eredetileg, akkor ott felhúzó ellenállásnak is kell lenni. A többiről meg az IC fog gondoskodni..
üdv! proli007

Műegér.png

(#) greeneye válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szia! Ebben bíztam, amikor azt írtam nem lehet egy nagy etvas, de hogy ilyen egyszerű kapcsolás lesz a vége azt nem gondoltam! proli007 köszönöm a segítséget és bocsánat ha túlkomplikáltam! Amint meglesz az opotkapu kipróbálom. Üdv Zoli
A diódának elég lesz ennyi mA? Ez még épp kinyitja a tranzisztort minimális Amperen? Bocsánat ha lámaságokat írogatok, csak érteni szeretném.
Egyébként ahogy most néztem az A és B kimenet egy-egy ellenállásokon ki van kötve a testre, azon kívül, hogy az ICbe is megy...
(#) greeneye válasza greeneye hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

... :pirul: helyesbítek: nem a testre vannak kikötve, hanem pozitív feszültségre. A visszajelző LEDek (+) bemenetéhez (egyenként 10K ellenállással) csatlakoznak, a LEDek ellenállásai elé. Ezt jól benéztem!
(#) proli007 válasza greeneye hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Hello!
Az hogy a Led-eknek ez az áram elegendő-e vagy sem, azt alapvetően a lehúzandó áram (most már tudható, hogy ott a 10kohm) és a Rés-Opto CTR értéke határozza meg. Ha a CTR 10%, akkor az 1kohm megfelelő lehet.(Tehát annak típusától is függ.)
De a két Led-et sorba is lehet kötni, és akkor egy 470ohm-os előtét ellenállással beállítható a szükséges áram. Ezt kikapcsolva, pedig hatástalanítható az Opto működése.
üdv! proli007
(#) greeneye válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szia, most lettem készen az összekötésekkel, teszteltem, tökéletes! Nagyon szépen köszönöm a türelmedet, segítségedet!
(#) Peticilin hozzászólása Jan 22, 2011 /

Sziasztok!

Bocs,hogy ide is írok,de egy másik topikba beírtam a nyűgöm,de ott nem kaptam választ. Hátha itt,mert ide vág.

A kérdésem az lenne,hogy a csatolt nagysebességű optocsatolót hogy és milyen alkatrészekkel illesszem,hogy egy alkatrészbe se tegyek kárt. Mert az adatlapot nézegetvén írogatnak 4mA-okat is. ( sajnos az angol tudásom se igazán jó,így még nehezebb a dolgom)
Tehát a kimenetet az 555-ös ic bemenetéhez kellene illeszteni 12V-os tápfesz mellett. A bemenet pedig a frekvencia generátorra csatlakozna. Ott elég egy ellenállás,hogy a led árama a megfelelő (30mA-ra gondoltam) érték között legyen?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv. Peti

faih11l1.pdf

(#) proli007 válasza Peticilin hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Hello!
Adatlapban elég béna elnevezések vannak, de oké, viszont inkább lerajzolhattad volna, mire és hogyan kötöd a kaput.
Egyébként ennek bemenete egy sima LED és kimenete 3..15V de TTL szintű, mint ahogy a tápfeszültsége is a minta kapcsolásban. Tehát az ezt követő 555 tápja is talán jobb ha 5V. A Vo kimenet és a tápfeszültség közé felhúzó ellenállás szükséges.
A bemeneti diódára, párhuzamosan (de fordított AK sorrenden) Tegyél diódát, nehogy a generátorról fordított polaritású feszültséget kapjon. Amúgy 60mA maximális áramot írnak a diódára. (De 16mA bőven elég.)
üdv! proli007
Következő: »»   7 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem