Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   42 / 71
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Ha van 100pF körüli kondid, tedd a G-S közé.
A drain-eken 100nF-os hidegítést is próbálhatsz.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Márhogy fixre vagy a mérés idejére?
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Van persze, na ezeket meg is próbálom, a 100nF a drain és a föld közé gondolom én, köszi Szami - Zoli.

Szoktak tenni ilyen Boucherot cellának nevezet RC komplexumot a kimenettel párhuzamosan, mert csökkentik az oszcilláció esélyét reaktív terhelések esetén.

Hát ilyen csuda egy erősítőt, megcsináltam ezt az R-C tagot a kimenetre, na egy kicsit csökkent a gerjedés amplitudója, 2Vcs-cs ról kb 1,7-re, de még mindíg DC van a kimeneten, na odateszem a G-S re a 100pF-eket, ugyanaz, na kisérleteztem azzal a boucherot cellával, no a vége az lett, hogy 100pF-ek a G-S en és egy Doncso cella a kimeneten ami úgy néz ki, hogy 100nF-7,5 ohm párhuzamosan, és ezzel sorosan egy 220nF. Na így eltünt minden zaj, de nem teljes az öröm, kikapcsolom, majd vissza, és előjön, majd ujra ki és be és eltünik, aztán ki be ki be játszok vele, na valamelyiknél van gerjedés valamikor eltünik és úgy is marad, na ez hogy? A másik érdekesség, hogy amikor nincs gerjedés, akkor fogom, adok neki szinuszt, szépen adja is a kimeneten, ekkor nincs semmi DC kinn, és szépen erősít, majd tekerem fel, és egy adott szintnél megint "átbillen" gerjedésbe, lejjebb veszem, megmarad a gerjedés, de ha leveszem a doncso-cellát és visszateszem a kimenetre akkor megint eltünik a gerjedés, az egész olyan mint valami flip flop vezérelné. Mi lehet ez?

Gate-re sorosan 220 Ohm. Nincs több ötletem.

Hát, még azt megpróbálom, ha nem akkor próbálkozok tovább.

Én is holnap élesztek ha minden igaz.
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Kíváncsian várom az eredményt , gondolom már előre gondoltál az esetleges gerjedések kizárására .
VF3>VF6 ha jól sejtem ?
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Bizakodó vagyok, mivel nekem a Doncsó féle gerjedések nem jöttek elő a vöföknél. De a tervezetemben szerepelnek szűrések, és védelmek.
(#) pixels válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szia!

Egy tippem van: cseréld le a becsatoló elektrolit kondenzátort 2,2u tantál, vagy fóliakondenzátorra, esetleg a visszacsatolásban lévő 22u kondenzátort is tantálra. Nekem tantállal próbapanelre építve működött. A bemeneti csatolónak állítólag jobb a fólia kondenzátor. Nekem is összeszedett minden zavart első indításnál, kondicsere megoldotta a dolgokat, +-15V-ról működött szépen.
(#) Doncso válasza pixels hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

A becsatoló kondi nem hinném, hogy okoz ilyen problémát, mivel a bemenet rövidre van zárva, azaz söntöli a becsatolót, a visszacsatolásba meg nem 47pF van? Mondjuk az még megfordult a fejembe , hogy kicserélem. Jaaj de sok baj van ezzel, én csak egy kis erősítőt akartam összedobni, kedvtelésből.
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Na kíváncsian várom. teszami, mi az a videotonból kibányászott két henger a panel szélén? Van nekem is de nem tudom mi az és mire jó?
(#) Doncso hozzászólása Jan 9, 2011 /

Újra olvasgattam a cikkét, és találtam valamit :
Idézet:
„Aztán van ez a kis 47pF kondi, ami olyan kicsinek tűnik, hogy szinte el is hagyhatnánk. Pedig nagyon fontos szerepe van abban, hogy ne gerjedjen a kapcsolás. Úgy is felfoghatjuk, hogy a nagyon nagy frekis áramot átengedi (a hagfrekis tartomány olyan neki, mint nagyobb kondiknak az egyenáram), vagyis ebben a tartományban lecsökkenti a kapcsolás erősítését. Sajnos ideális kondenzátor csak az elektrotechnikai példákban szerepel talán. Tehát ilyen kis hidegítő kondinak csak kerámia tárcsa kondit használjunk. A bemenetre is jó lenne ilyen, de sajnos ekkora kerámia tárcsa kondikat nem gyártanak. Szóval ide és a visszacsatolásba úgynevezett elektrolit kondikat kell tennünk.”

Lehet, hogy itt a baj?
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Kísérlet, egy ötlet alapján, amit itt kaptam a fórumon. Most kipróbálom. Ez egy 64us-os késleltető művonal.

:whistle: Na mi volt a baj? :zavart2: Benéztem a 47pF-et, helyette 470pF került, a fene ezekbe a ruszki jelölésekbe, persze megmérni minek, nem arra való a műszer ugye. Na lényeg, hogy kicseréltem, még mindíg volt zavar a kimeneten, hát mondom leveszem azt a boucherot tagot, és hihetetlen, eltünt minden, mondom mivan? Ellőttem? Nem! Egyszerűen az volt a baja. Na adok neki szinusz, és láss csodát, hibátlan, 20-20kHz ig szinte teljesen lineár, a jel alakot kinagyítva nyoma sincs torzulásnak, gerjedésnek, minden flott, a hangját még nem hallottam, csak szinusz formájában, úgy egész jó, hehe, jó igazából nem is audiofil építés volt a cél, hanem pusztán az építés öröméért álltam neki, szóval most örülök, hogy sikerült megoldani, ma is okosabb lettem némi tapasztalattal. Egyébként látható gerjedés a jelalakban nincs, hallható brumm semmi, pedig kb 1cm re van a trafótól a panel, szóval folytatom az építést, szépítést, délután szerintem belehallgatok.

Üdv a táborban!

Hehe, köszi. Elég kemény volt mondjuk a beavatás.

No, meghallgatásra alkalmas állapot.
Nem röhögni! Nagyon béta! :idiota: Még van meló rajta.
Egyébként meghallgattam, szól, meglepően szép hangja van, igaz az ájulás most elmaradt, nade mit várjak 15db alkatrésztől? Ahhoz képest viszont, hogy mekkora trafó van benne, és pár fillér az egész, (leszámítva a szívást vele, de az az én hibám) nekem tetszik, végülis megérte a melót, nem rossz kis erősítő ez. A hibridemet viszont eddig még nem űberelte semmi.

DSCF2000.JPG

(#) radocziandras válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Ez nagyon jó! Nekem eszembe se jutott volna a puffert így levetkőztetni és kívülre szerelni! Nagyon brutális...csak az a kötegelő szurkálja a szemem egy kicsit...de amúgy

Élesztgetem az enyémet is, de a + és - tápágakban nem akar egyforma lenni az áramfelvétel. Míg az egyik oldal 80mA addig a másik 47mA.
(#) Doncso válasza radocziandras hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Ja, a kötegelő, igen, de írtam is, hogy még nagyon béta, szóval a kötegelő el lesz tüntetve természtesen, illetve megtakarítom az egészet, tiszta szutyok, illetve kap még egy csomó mindent, lesz benne fa is és led is meg polír és felirat, szóval ez így nagyon béta. A kondi vetkőztetés már régi ötlet nálam, még a JLH topicba terveztem egy ilyen látvány erősítőt, ahol a panel látszik, a trafó burkolva, kondik vetkőztetve, stb, de egyéb okok folytán nem építettem meg. Egyébként a koncepció nálam az ilyen nem bevállt elrendezésekbe nyilvánul meg, mindíg azt keresem, amilyen még nincs. Bővebben: Link Szóval a különleges formák, elrendezések, saját design érdekel. Örülök, hogy tetszik.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Héjj! Ez nem ér! Isten bizony, hogy nem láttam még ezt. Na ez aztán véletlen. Az enyém úgyis szebb lesz bleee. :beka3:

Az nekem sem egyforma, de ezt írja a szerző is. Egyébként, most kövezzetek meg, de nekem valahogy nem tetszik a hangja, szépen szól, van benne magas, mély minden, nincs különösebb baj vele, de egyszerűen hiányolom a melegséget, (lehet a csövet) Egyébként ár/érték aránya jó, különben tetszik, és az egyik leg halkabb erősítőm zaj és brumm tekintetében, szóval tapadok a szuper érzékeny hangfalaimra és nem hallok semmit nyitott bemenettel és feltekert potival. Szóval összességében 7 pontot tudok adni. De azért továbbjutott.
(#) szucsip válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Na de hogy lehet ekkora asszimetria a nyugalmi áramfelvételben..? Hiszen az asszimetriát okozó többletáramot -ha nincs rákötve a kimenetre terhelés- csak a műveleti erősítő veheti fel, és az meg már nagyon sok.
(#) szamóca válasza szucsip hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Lehet eltérés a FET-ek nyitófeszültségében, mivel nem válogattam őket.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szép lesz ez téged ismerve szuper lesz !
Most olvastam vissza amit irtam és én is 470pf-ot emlegettem a 47pf helyett , hogy ezt akkor nem vettük észre !
A ranglistán a VF3 nálam is azt kell mondjam egy erős 7 -es
Igaz köztudott az is a dobozolásom már - már provokáló , de most tervezem a következő VF3 -at aminek ígérem egészen más dobozolást fogok alkotni .
VF3>VF6 az irányzék de megvárjuk Szamóca mestert mit mond róla ?
(#) szucsip válasza szamóca hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Jó jó... De a FET -ek nyugalmi árama véletlenül nem ugyanakkora?
(#) Doncso válasza szucsip hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Hát fene tudja, de nekem sem egyforma, érdekes.
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Köszönöm Laci, örülök , hogy tetszik, lennének egyébként ötleteim, nem is kevés, de sajnos csak kézi szerszámaim vannak, jó lenne beszabadulni egy olyan gépparkba ahol te is dolgozol, szerencsés vagy. De lényegébe az építés szeretete így is megvan, most ez volt a lényeg számomra. Az igazság az, hogy szerintem itt elég is volt a VF sorozatból, egyáltalán nem akarom leszólni, szó nincs erről, a kapcsolással semmi baj, jó kis erősítő, mindössze nekem más hangzás világ a favoritom. Valahogy a csöves azért mégis csak csöves. De azért nem bántam meg, hogy elkészült és Szami-beszámolóra én is kíváncsi vagyok.
Következő: »»   42 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem