Fórum témák
» Több friss téma |
Próba cseresznye, bajt nem okozol vele.
Táp ellenőrizve jó minden. Ha az IC-t kiveszem 0 Volt mérhető 22 Ohm-on vagyis nem fogyaszt semmit. Kiveszem ha kell a FET-eket de már a legelső indításnál mikor 47K-ra volt tekerve a poti akkor is ugyanez volt a helyzet. Mindkét végfok ugyanazt a hibát produkálja. Ezek szerint vagy hibás mind a 4 FET és 2000 Ft kuka vagy már a legelső indításnál megadták magukat de erre nem találok okot mivel a 2. végfokot már tényleg úgy élesztettem ahogy a leírásban van szó szerint. Most igazából jobb dolgom nincs ezért kiveszem a FET-eket megmérni de remélem más a hiba.
Tápfeszültséget nem cserélted meg valahol?Én itt rontottam el és ez a baja volt mint a tiédnek most.
Mérd meg őket, ahogy Skori oldalán le van írva, meg amiket írtam, aztán kellene tovább menni.
Kivettem az egyik FET-et, leellenőriztem és átment a teszten de ahogy forgattam a kezemben láttam hogy az IRF540 az valójában IRL540. Az egy dolog, hogy rosszat adtak a boltba de olyan halványan van ráírva hogy nem csodálom ha nem látta a boltos de még én se! Szerencsére van tartalék így kicseréltem. Bekapcsoltam, megmértem az ellenállást és kevesebb volt mint 2 Volt de égett szagot éreztem ezért gyorsan kikapcsoltam aztán rájöttem, hogy anyukám szalonnát süt így visszakapcsoltam és beállítottam a nyugalmi áramot. Köszönöm mindenkinek a nagylelkű segítségét és fletának a trafót!
Hát örülök, hogy megoldódott, bár érdekesnek tartom, hogy az IRL-el nem megy, ugyanis az is mosfet, annak is ugyanez a lába, sőt az IRL még erősebb is áram ügyileg, sőt még a csatornaellenállása is ugyanannyi, szóval ez most relytélyes számomra.
Nem szórakozom komolyan ez volt a hiba.
Alkotó: Kicseréltem volna de nem láttam értelmét mivel jó volt csak éppen nem megfelelő típusú. Tudom részben az én hibám, hogy nem néztem meg tüzetesen úgyhogy elnézést kérek. Idézet: „csak éppen nem megfelelő típusú.” Nézd már meg a kettő FET adatlapját tökéletesen egyforma FET-ek ről van szó ,a te esetedben nem ez volt a gond annál inkább ami bent volt az már ki volt nyírva és most tettél bele egy új példányt ami esetleg még működik is !
Nem igaz! Leellenőriztem úgy ahogy skori oldalán le van írva és hibátlan a FET.
Ra ragasztottad a diodat? mert engem az szivatott meg egyszer!
Nem tudtam ráragasztani a FET zászlójára a csavar miatt de megoldottam, hogy kövesse a hőmérsékletét a képen látható módon. Ha valaki kételkedni benne megmértem és tényleg követi a hőmérsékletét.
Nem azert kerdeztem, elhiszem! Csak mondom engem egyszer az szivatott!
Üdv mindenkinek!
Megépítettem a vf3-mat, de van vele problémám. Rákötöttem a pc-tápomra a -12V-ot a -12-hoz a +12voltot a+12 höz és a GND a gnd-hez. Bekötöttem hozzá a bemeneti jelet, rákötöttem a kimeneti jelet. Potméterrel próbáltam elsőnek úgy ilyen traktorhoz hasonló hangokat adott mikor a szólt a zene. másodjára megpróbáltam a poti nélkül nehogy az legyen a baj. A poti eltávolításával lekerült a csatlakozó is. a maradék 2 végfokba bemenő kábeleket a gépből kijövő jobb oldali rca csatlakozóhoz hozzáérintettem és a gépemen a hangkártyával azonnal lett valami baj. Azt irja ki hogy nincs hangeszköz telepítve. Ha tudnátok segíteni nekem megköszönném
Első sorban nem értem, hogy hol van a gépeden RCA csatlakozó, a hangkártyákon 3.5mm-es JACK aljzatokat láttam eddig.
Valószínű egy áramimpulzust kapott a hibás végfokról (mivel nem működött a végfok rendesen, ki tudja, lehet hogy épp az okozta a bajt, hogy egyenáram van a bemeneten) és elég valószínű, hogy meghalt a hangkártya. Én is műveltem már ilyet. Az erősítő előszöri indítása, azaz az élesztése nem volt megfelelő az esetedben. Olvasd át a Bővebben: Link oldalon ("hivatalos" VF3 oldal) az utolsó kép alatt leírt élesztési folyamatot. Legközelebb ne használj hangkártyát élesztéshez! Csak akkor, ha már a végfokozat biztosan jól és hibamentesen működik! Először rövidre zárt bemenettel, és még hangszóró nélkül érdemes kezdeni, illetve a trafó elé sorosan egy 40-60W-os izzót, ami megvédi az áramkörödet az esetleges hibáktól. Majd ha az izzó nem világít bekapcsolt állapotban, akkor megnézzük, hogy van-e kimeneten egyenfeszültség, nem szabad lennie, legalább is túl nagynak nem (pár 10, esetleg 100 mV még "elmegy"). Ilyenkor már be lehet állítani a nyugalmi áramot a trimer potenciométerre, érdemes termeléssel (persze ez még nem a pontos beállítás). Ha minden jó, akkor ki lehet kötni az izzót. Ezután érdemes újabb ellenőrzést végezni (nyugalmi áram). Majd terheléssel próbálni (hangszóró, vagy teljesítmény ellenállás). Ha valami nem érthető, akkor kérdezz nyugodtan (nem magyaráztam valószínűleg túl érthetően, zanzásítva körülbelül ennyi). Sok sikert!
Előfordulnak már RCA csatival szerelt komolyabb hangkártyák, ő meg valószínüleg vett egy átalakító kábelt.
Szinuszgenerátorként célszerű egy MP3 lejátszót használni amin egy 1kHz -es mp3-at vagy jobb esetben egy wav-ot is lelehet lejátszani. De a beálításhoz nincs szükség multiméteren kívül semmi eszközre. Az általad leírt lépések igazak a legtöbb erősítőre ,és célszerű betartani. Minden fontos dolgot leírtál.
Urak, valaki segítsen már, mert meggyújtom ezt az ördögi ketyerét. Összeraktam tisztességesen ezt a VF3-at, de egyszerűen rommá szívat, gerjed zúg búg, minden baja van, na addig tréningeztem rajta ma, amig meg nem szüntettem minden zavart, már "csak" annyi bajom van vele, hogy valami nagyon nagy frekvenciás gerjedés látszik a kimeneten, gyönyörű szinusz formájában, és szerintem ezért úgy tünik mintha DC lenne a kimeneten, pedig nem, vagy nem is tudom, próbáltam külső labortápról, és a saját tápjáról is, teljesen ugyanaz a szituáció, mindkét végfok egyformán gerjed, ami furcsa még, hogy mindkét végfoknál tudom szabályozni a nyugalmi áramot, viszont az egyik végfok alapból 400mA ról indul, a másik meg 27mA viszont mindkettőt rendesen tudom szabályozni, nem füstöl, nem melegszik egyik sem, a generátor hangja rendesen megjelenik a hangszórón, egyszóval szól, viszont ez a nagyfrekis gerjedés jelen van és belerondít teljesen, véleményem szerint 5-10MHz körüli gerjedésről van szó.
A másik talány, amit nem értek, hogy ha a bemenetet rövidre zárom akkor a beállított 100mA ről megnövekszik az áramfelvétel 300mA-re, na ez mi? Az alap dolgokat megcsináltam, nulla sikerrel, táp hidegítés, pár 10-100pF próbálgatása a bemenetre, csillagpontos földelés, ahogy kell, de semmire nem reagál ez a gerjedés, nem tompul, nem erősödik, semmi reakció. Van ötlete valakinek? Vagy kalapácsozzam meg?
Csak kérdezek ?
Csak a panelt próbáltad simán labortápról , vagyis nem a mutatott képen lévő összeállításban ? A FET -ek mind egyforma gyártmányúak ? Az ÍC milyen ami most benne található ?
Igen próbáltam őket, szóval ott voltak benne a dobozban, de a tápot külön labi tápról kapták, illetve a sajátjáról is próbáltam, tökéletesen ugyanaz volt a jelenség. A FET-ek mind egyformák, Vishay márka, teljesen újak, 25-25db volt belőlük, egy sorozatból, az IC pedig NE5534-es tipus.
Nem tudom mennyire lényeges, de 470ohm helyett a FET-en 510-ohmos van 1%-os. Bár nem hiszem hogy ez lenne a baja.
Üdv!
Nekem a VF2 csinált ilyet, ugyanis a boltban elnézték az egyik kondi értékét és mást adtak. Csere után minden rendbe jött. Nekem is kb 3MHz-es szinusz volt a kimeneten.
Melyik kondira gondolsz? A 2u2 helyett nekem 10µF van, a becsatolóra gondolok, de csak nem ez a baj.
Értem , javasolni tudnám , merném , vedd ki a dobozból a panelt és csak az asztalon éleszd a labortápról .
A bemenetre tettél 470pf -os kondenzátort ? Ja és a tápfeszültséged az mekkora , de gondolom a labortápról annyit adsz neki amit akarsz. Idézet: „Az alap dolgokat megcsináltam, nulla sikerrel, táp hidegítés, pár 10-100pF próbálgatása a bemenetre, csillagpontos földelés, ahogy kell, de semmire nem reagál ez a gerjedés, nem tompul, nem erősödik, semmi reakció.” Persze. Azt mondod szedjem szét? Szétszedem, de nem látom értelmét, mivel most fenn van egy bordán, az meg egy alu házba tulajdonképpen, ha labortápról járatom ugyanez a jelenség, mi változna ha kivenném az alu dobozból? Kiveszem, csak nem látom értelmét. Jelen pillanatba 2*15V ról jár, de próbáltam 2*18v ig elmenni, tovább nem. Jaaj, ez a VF sosem akar nekem összejönni, egyszer már nekifutottam.
Akkor én azok az egyének közt lennék akinek semmi gondja nem volt ezzel a kis VF3-as erősítővel , nálam elsőre indult szinte semmi gerjedés meg melegedés nélkül .
Így már nem tudom mit mondjak a fennállt jelenségedre , de ha rájössz valamire majd leírod .
Látod, én is értetlenül állok ezzel szemben. Gondolom, ha elrepült volna a FET annak jele lenne. Nagy áramfelvétel, nyugalmira nem reagálás, stb. Írok a mesternek, mi a véleménye.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |