Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Gondoltam ide irok, hátha többen észreveszitek.
Egy elektromos gázkart nehéz lenne megépiteni szerintetek, ha meg lehet? Én arra gondoltam, hogy a karburátor fölött elhelyeznék egy motort, és valami sint, ami a tűt mozgatná nekem. A gázkar részhez pedig arra gondoltam, hogy valami potméteres megoldást kellene alkalmazni. Szerintetek?
Sziasztok!
A macem line outja elpukkant na most február elejére ígértek a garis javítást addig is nem tudnék egy fejhallgatóból és egy usb csatibol hazasitani valamit? Köszi!!!
Hali
Az altalad emlitett cegnel sok jo dolog van, de mondhatnank, hogy nagyon draga. Az araik a nemet piachoz vannak kialakitva. Nezz szet a Profitech oldalan. Nagyobb tudasu tapegyseget kapsz sokkal kevesebb pizer
Szia! Meglehet, csak értelmetlen. Egy csomó munka, pénz, és idő. Ráadásul sokszorosára nő a hibaszázalék.
Hello!
És mire cserélnéd ki a zénert, tápegységre? Mert akkor jó lesz. - Az általad belinkelt tápegység kapcsolás, néhány mA terhelésre jó. Tehát legfeljebb egy műveleti erősítő táplálására. - Az erősítő végfokozata, A osztályban működik, ahol a 100ohmos emitter ellenállást figyelembe véve, fogyasztása 100..120mA között van. Kettő végfok ennek duplája. - Az erősítőhöz ajánlott tápegységbe elég tetemes szűrőkondikat tettek be. (nem véletlenül) És az egyenirányító is kétutas, ami kisebb brumm-feszültséggel is jár, mint az általad belinkelt egyutas egyenirányítás. Tehát... üdv! proli007
Hali!
Ha egy triak (BTA16/600B) Gate és A1 lába között 54 ohmot mérünk, akkor az rossz ugye?
Attól még jó lehet. Az A1 és A2 között mit mérsz?
Köszönöm. Sikeres volt a művelet.
Megoldódott a probléma.
Hello.Hogyan tudom kiszámolni hogy a trafóm hány wattot bír el?
A dolog abból indult ki, hogy nem áll rendelkezésemre 2x9V-os transzformátor, de egy 1x24V-os és egy 2x21V-os igen.
Gondoltam, hogy lehetne szimmetrikus tápot csinálni az 1x24 V-os transzformátor felhasználásával, ezért jutott eszembe az említett rajz. A másik dolog amire gondoltam, hogy +/- 12V-ot lehetne csinálni a 2x20 V-os transzformátor segítségével is, csak ez esetben nem tudom, hogy jó lenne-e, az erősítő kapcsán már említett 78xx és 79xx stabilizátor IC páros. Nem fűtenének-e nagyon, ez kissé eltántorított. Monó egység lenne megépítve, mivel a "műsorforrás" is monó lenne.
Ez így jónak tűnik, de vannak tesztáramkörök, amikkel ki is lehet próbálni az eszközt.
Üdvözletem.
A következő a problémám: Adott egy 400v -os motor (kb 1Kw). A motor 230v-ról üzemeltetem (230v+kondenzátor). A fordulatszámát kellene lassítanom valamilyen elektromos eszközzel. A 230v- os fordulatszám állító nem jó, mert 15-20 mp alatt felpörög az eredeti sebességre. Gondolom a kondentátor miatt. Köszönöm.
Szia!
Hallottál már a frekvenciaváltóról? Ezeket indukciós motorok fordulatszámszabályozására használják. Neked erre van szükséged.
Hello!
Csak frekvenciaváltóval tudod az aszinkronmotor fordulatát megváltoztatni. Egy olyan frekiváltó kell neked ami 230v csinál neked 3x230v tehát 3 fázist .A motorod amúgy is 3fázisú eredetileg. Amivel te próbálkoztál attól csak gyengébb lett a motor, de nem lassabb. Frekiváltónál az erő is megmarad lesz nyomatéka a motornak.
Hello!
Értem. De a 20V-os trafó, még nem katasztrófa. Az egyenfeszültség kb. 26V lesz, amit a 78-as még elbír. A feszültség rajta, 26V-12V=14V. Az áram ha 120mA, akkor 1,68W fog elfűtődni (persze kétszer, mert a 79-esen is.) Az még nem kritikus, de hűteni mindenképpen szükséges, de elég lehet maga a doboz is. (Viszont puffernek így elég 1000µF is a trafóhoz) üdv! proli007
Üdv!
Szeretném megkérdezni, hogy 15VDC hez mekkora ohmos ellenállás kell, hogy 12VDC legyen?
Létezik olyan, hogy feszültség stabilizátor, csinál neked a 15voltból stabil 12v-ot.Bővebben: Link
Szia!
Az megvan.... 16Volt kell nekem ez erősítőhöz,,,azt meg is csináltam. de a LED és a Ventillátor 12voltos. Ezért kell nekem az ellenállás
A LED-hez mehet ellenállás. Azt gondolom ki tudod számítani. A ventihez vagy teszel stabkockát (LM7812 vagy más nevén 7812) ami szerintem a legjobb megoldás vagy egy ellenállást csak ott nagyobb teljesítmény fog esni az ellenállásra így a jobbik esetben egy kicsit melegedni fog a rosszabbikban elfüstöl a ventilátoroddal együtt.
3V osztva azzal az árammal mi ott folyni fog. Tehát miténtom 12V 50mA-re lesz szükséged akkor 12V/0,05A=240R.
sziasztok légyszi valaki segítsen analóg vu méter nyáktervet keresnék beültetéssel ha lehet IC-st tl071
köszönöm
Köszi!
Kérdés: LM7812-es bekötési rajza?
Válasz: Bővebben: Link
Sziasztok,
A következőt szeretném megvalósítani: egy led bizonyos (nem maximális) fényerővel világít folyamatosan, ám e melett szabályozható legyen a teljes fényerő és a bizonyos fényerő között. Tehát pl. 50%-on menne folyton, és 50-100% között lehessen állítani. Erre dobtam össze a csatolt kis tervet, ami nem tudom, hogy megvalósítható volna-e. Nem otthon vagyok, nincs egy db. alkatrészem sem, hogy kipróbáljam. Mi a véleményetek róla? Van felesleges alkatrész benne, esetleg olyan, amit kihagytam? üdv, zimpee
Tudom hogy frekvenciaváltóval lehet.
De ez drága dolog. Másként nem lehet megoldani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |