Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   134 / 579
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Még képek
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szép rádió lehet még ebből! Valóban az a típus. Régi vasalózsinórokból lehet gumiszigetelésű vezetékeket kinyerni. Volt, hogy kihúztam a sodratot és egyszálas vékony rézhuzalt húztam bele. Rövidebb daraboknál ez is megvalósítható. Mások okulására a kapcs.rajz, 1 kép, és egy link.Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Kösz a választ, van egy régi telefonkábel darabom, valamilyen gumis cerimell huzal van benne, lehet hogy azt használom. Közben rájöttem, hogy ez tényleg Philips 62 VR de annak eredetileg EFM 1 a varázsszeme, vagyis van benne még egy pentóda hangfrekis előerősítőnek, és mivel ilyen vszleg nem volt, emiatt kezdték el átépíteni. Egyenlőre lövésem sincs, hogy miként hozzam majd rendbe, hiszen EFM 1 -et én sem tudok beszerezni. Üdv.

Nem egyszerű dolog, 29 euróért kínálják.
(#) hatvanasjocó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

A cső kinézete és adatlapja. Bővebben: Link
A pentódarész változó katódfeszültsége a varázsszem vezérlése. Esetleg helyettesíthető EM 4-gyel csak abban trióda rész van nem pentóda.

És plusz a szállitás! Hát annyit nem adok érte. Vagy megcsinálom az EF-et reflexnek (az Orion 044-nél bevált) csak pár kötés meg alkatrész az egész, vagy kicserélem ECH ra, akkor marad egy trióda, és az is csak pár átkötés. Igaz nem lesz teljesen eredeti, de csak akkor, ha valaki nagyon belebulyik a rajzba, mert kinézésre nem lesz különbség. De még ez odébb van. Üdv.

Az EM4-es triódája is használható erősítőnek.

Igazad van, ez eddig eszembe se jutott. Köszi az ötletet. Valószinüleg ez lesz a legjobb megoldás, ezt fogom elsőre kipróbállni.
Lám csak jó az öreg a háznál, meg több szem többet lát stb. (tudok ám még pár ilyet, csak most nem jut eszembe)
(#) PillerFecó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 9, 2011 /

Szép estét! Bámulatos lett a rádió!
főleg a hangszóróselyem!! Gratulálok! Van mit tanulnom öntől!
(#) Janó bácsi hozzászólása Jan 10, 2011 /

Készen vagyok az Orion 044-el végül is kevesebb volt vele a munka, mint elsőre látszott. Volt még egy kis kaland a rövidhullámmal, mert valaki az oszcillátor kicsatoló tekercsét egyszerüen kiszedte, lebontotta, gondolom még az "átkosban", hogy ne lehessen rajta fogni a szabadeurópát. 5 menettel megodódott. A hangszóró vásznat bútorszövetből csináltam, van még belevarva 2 cm-enként aranyfonal is utólag, ez a képen nem látszik, az életbe se nagyon, csak ad egy szolid csillogást az egésznek.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Még képek
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Pofás lett!
(#) BarnaPili válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Gyönyörű lett,gratulálok! :kalap:
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 10, 2011 /

Üdvözletem!
Megérkezett a néprádióm.Hát lesz vele munka bőven.A dobozt majd lecsiszolom,pácolom,lakkozom.A belsejével nem lesz sok gond,így első ránézésre.Még szereznem kell egy UY1N-es csövet,aztán majd kiderül mi is van vele.A gombok hiányoznak,majd keresek hozzá.Vélemények?
Máté.
Képek:Bővebben:Link
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

UY1N-t tudok adni, gombom is van, esetleg a hangszóró javitásban is tudok segíteni, ha érdekel keress meg privátba. Üdv:
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Hatvanasjocónak üzenem: kibarkohbáztam a Philips 62 VR kapcsolását, mert nem hagyott nyugodni a dolog. Csak a doboz stimmel, benne egy Philips 53 V-van azzal egyezik a rajz meg a csövek. ECH 3 helyett ECH 4 és a varázsszem EM 4. Mivel nem úgy néz ki mintha átépitették, összefusizták volna, valószínüleg gyárilag cserélték a panelokat, meg a dobozokat, gondolom talán választékbővítés okán. Persze így most nincs hangfrekis előerősitő, majd meglátom hogy szól, és azután találok ki valamit. Üdv:
(#) ticseboy válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Szia. Nekem van egy dobozom és benne a hszóró,egy kicsit jobb állapotu mint a tied. Ha érdekel, keress meg PÜ-ben, és megbeszéljük a részleteket.
(#) hatvanasjocó válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Ez egy skálaüvegesre, hangolhatóra átépített rádió volt.
(#) ticseboy hozzászólása Jan 10, 2011 /

Közben volt egy kis időm a 331-el foglalkozni. Van egy kis hiányosság a hátulján, azt javitgatom, kap még egy lakkozást, aztán még a hátlapja, (ami kissé viharvert) az szorul egy kis "kalapálgaásra", és a külső már kész is.
A belével lesz egy-két apró gond, mert a potik és egykét alkatrész nem gyógyitható sima kézrátétellel . De lehet tudok beszerezni eredetit.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Így már más a leányzó fekvése........... persze voltak ilyen típuson belüli változatok, erre jók a Kádár G. kötetek, tud az ember összehasonlítani. Így egyszerűbb a dolog.
(#) ticseboy válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Most nézem ez tényleg más. De ha érdekel valakit szivesen odaadom.
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

A hátlapot én laposra szoktam kalapálni, majd a belsejét főleg a hibás részeket átkenem kissé vizzel felhigitott faragasztóval (Palmafa) Ha jól beissza, kb 5-6 óra száradás után kemény, merev lesz. Üdv:
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Valami miatt nem tudom megnyitni az üzeneteket, irtam e-mailt. üdv.
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

[OFF]Válasz is ment!
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Én egy kis vizpermettel meglocsáltam, majd ment a présbe, csak még nem száradt ki egészen., de már most jobb. Utána egy kis mélyalapozóra gondoltam. De a higitott ragasztó lehet jobb lesz. Köszönöm!
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Jan 10, 2011 /

Közbe megnéztem jobban, k....va szép lett ez a káva. Látod kár lett volna elrontani feketével.
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 11, 2011 /

Üdvözletem!
Méregettem a rádiómon(nép) és arra lettem figyelmes,hogy a villásdugó egy villája és a sasszi között galvanikus kapcsolat van.Normális dolog ez?Ha továbbgondolom,akkor van amikor a fázis kerül a sasszira?Nem okoz ez gondot?(Áramütésen kívül.Nem kell nyulkálni...)
Köszönettel:Máté.
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 11, 2011 / 1

Ha megnézed a kapcsolási rajzot akkor láthatod, hogy a hálózattal galvanikus kapcsolatban van a sasszi. Életvédelmi okokból vagy 220/220V-os leválasztótrafóval vagy úgy kell használni(javítani), hogy a hálózat 0 vezetője kerüljön a sasszira! Ez az "univerzális" táplálású rádiók jellegzetes megoldása , fűtőkörben soros huzalellenállás vagy a váltóáramú kivitelekben autotrafó használata. Tehát csak ÓVATOSAN!!!
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Köszönöm válaszod!
Javítani bedugott állapotban eszem ágában sincs,nem vagyok olyan bátor.Arra voltam kíváncsi nem káros-e a rádiónak.Jut' eszembe:A hangerőpoti nem 'klattyan'.Ez lenne a bekapcsoló gombja?Rámértem,nem szakadt,vezet ahol kell,csak nem kapcsol.
Máté.
U.I.:Nézegettem a rajzot és látom,az antenna is kapcsolódik a trafó egyik kivezetéséhez.Akkor arra is kikerülhet a 230?
(#) kisgeri válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ha jobban megnézed, az antennabemenet egy 2nF-os kondenzátorral le van választva, így arra nem kerül ki a fázis. Kivéve persze, ha az zárlatos, de ezt simán le tudod mérni.
Következő: »»   134 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem