Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Ebből a méréssorozatból már láthatod, miért szükséges a táp átalakítása. A feszültség stabil biztosításánál az 5 V-os ág a meghatározó. Ha azt nem terheled, a többi elmászik. Ha terheled, az meg veszteség. Igaz, nem kell túl nagy terhelés, 5 W már jó eredményt ad.
Ha a felesleges részeket kiveszed és a 14 V-ra hangolod, akkor azt fogja stabilan tartani. Ha már a 220 V 250 W-os dinamónál tartunk (generátor>váltakozó, dinamó>egyenfeszültség !!!): A dinamód egyenfeszültséget ad le. A táp ezt ~350 V-ig képes elviselni, amit a dinamó kb 1113 fordulatnál adna le. Ezt problémamentesen elviseli, nem teheti tönkre. A terhelőáram szabott, 1,136A. 350 V-on ~400 W kivehető teljesítményt jelent.
Nem azért hallgatok, mert megfutamodtam, hanem tanulmányozok. Kinyomtattam az eredeti rajzot és az átalakítottat is, összehasonlítom, mi marad és mi megy.
Ugyan ez a rajz szerepel egy 0,04 ohm 10 W és 0,06 ohm 10 W jellemzőkkel. Melyik ellenállás a helyes?
Mindkét ellenállásérték helyes. A leírásban megtalálod, melyik hány amperre készült. Egyik X amper, a másik ~1,5X A.
Most már hiszek annak, aki megtervezte a táp átalakítást. Volt egy kis magánakcióm, eredménye: a biztosíték insztant elvillant, az egyik tranzisztor kipukkadt, a másik zárlatos lett. Kicseréltem két másikkal egy másik tápból. Eredmény: egy villanás, a biztosítéknak, de a tranzisztorok nem mentek meg. Még van egy működő, nem ATX – es tápom, de arra a forrasztó pákát csak akkor teszem rá, amikor elméletben, teljesen tisztában leszek, hogy mi megy és mi marad. Köszönöm, hogy segíttek és elnézést a nyakasságomért.
Azt már pár okos/tapasztalt ember leírta hogy a próbálkozásokat a hálózati ágba sorba kötött 40-100w-os ízzóval érdemes elkövetni, a félvezetők és saját idegrendszerünk védelmében...
Most, hogy írod, nekem is beugrott, hogy ezelőtt huszonévvel, amikor még érdemes volt10 -20 W – os HF erősítőt építeni, én is úgy próbáltam ki legelőször.
Nos, elkészültem a táp átalakításával, ahogyan előrébb le vagyon írva.
Az átalakított táp 1 db 494-et, és több tranzisztort tartalmaz. Mindent megtaláltam, kivéve azt a titokzatos, "D"-vel jelölt diódát. A próba során a sorba kötött izzó felvillan, majd haloványan izzik az izzószál, a táp alig hallhatóan ciripel. Kimeneti feszültség 0 V, bárhogy állítgatom a potit, a 494 nem kap tápot. Most keresem, miért is nem kap energiát. :eek2:
Üdv mindenkinek!
Találtam itthon egy két pc tápot és elkezdtem kisérletezni velük. Az egyik az nem működött eredetileg amikor megtaláltam, már régen foglalkoztam vele és nemtudom mi baja lehet,most újra elővettem és próbálok megoldani valamit de eddig nem sokra jutottam. Majdnem sikerült eldurrantani a nagy elkókat is Azokat kivettem (mert kettő volt benne és elég púposak lettek)és így nem csapja ki a biztosítékot hanem pulzáló fesz jön ki a 12V-os felén. a rákapcsolt <1W-os izzó csak villog. Két IC van benne az egyik egy AS2214F, ez található a nagy feszültségű résznél. És a másik AS2350C, ez van a kisfeszültségű részen. Ez egy kicsit feladta a leckét, Méréseim alapján olyan történik hogy az IC-feszültsége a nagyáramú résznél viszonylag lassann eléri a 13-15Vot és akkor leugrik 5-7Vra és ez így megy folyamatosan. Megkeresem hogy az IC-hogy kap 13-15V-ot mert ez se világos mert ugye a nagyveszültségű résznél 400V-környéke az egyenirányított veszültség. Vagy jó ötlet lenne megtáplálni az IC-t külön táprol, úgy hogy a nyákon elvágni a mostani tápjátol hogy ne legyen kavarodás? Ezt mindjár kipróbálom>
Talán előbb a kivett elkókat kellene pótolni...
Üdv Inhouse
Az már megtörtént és megvan azis hogy mér akartak kidurranni de még így se jó.
Az ic-t megtápláltam külső táprol és akkor is csak a fele feszt adja le mindkét ágon.
Üdvözlet. Eme AT-s tápot alakítottam át. 2.5-től 24-ig tökéletes. 4-es láb a testen, 2-es lábat nem módosítottam, 1-es láb leválasztva 47k-s poti közepén, poti egyik széle testen, másik a kimenő, korábbi +12v-on. A kérdésem: lehetne-e a 2.5V-ot lejjeb vinni, esetleg akár 0-ig? Köszönettel.
Hello!
Nem lehet, mert az AT tápban nincs külön tápfeszültsége a TL494-nek. Ha lecsökken a feszültség akkor az is leáll. üdv! proli007
Szeva!
Ha nagyon akarod le tudod vinni nullára,csak akkor a kimenő fesz maximuma is kisebb lesz. Én a kijövő fesszel sorba kötsz diódát azt hogy hányat az attol függ milyen dióda, és ezeken mondjuk 0,7V esik egy diódán akkor 4 diódát sorba kötsz és már nulla is a feszültség. Énis pont így jártam egy táppal és ezt a megoldást találtam csak hogy a fesz nulla legyen
A kimenő nem baj ha lecsökken, gondolom akkor a 2.5v-al lesz keveseb a kimenő. A 4 sorba kötött diódák másik vége a potira menjen?
Nem úgy gondoltam hanem van két kivezetésed az egyik a föld és van a pozitív ahol kijön a tápbol a szabályzott fesz,én ide gondoltam sorba kötni 4 nagyobb áramú diódát amin keresztül menne a szabályzott fesz,és akkor nullárol is lehetne indulni,csak amit már írtam hogy a max fesz is csökkenni fog.
Vagy esetleg ha az IC-nek külön csinálok stabil 5v-os külön tápot, akkor nem működne a 0v-ig leszabályozás?
Hát lehet hogy úgy meg lehet oldani de azt nem tudom pontosan hogy valami esetleg neme nem szereti a külön tápot nehogy begajduljon a rendszer.
De szerintem nem túl jó ötlet,de várd meg más válaszát is mert nem tudom hogy meg lehet e oldani, hülyeséget meg nem akarok mondani.
Nagyon régi AT tápokban külön kis trafócska állította elő a vezérlő IC tápfeszét. Ha abban lehetett, másban is lehet.
Nem célszerű ilyen nagy átfogású tápegységet készíteni. Ha tényleg gyakran van szükséged ilyen kis feszültségekre, akkor készíts ahhoz külön egyet. Ha az 5 V-os kimenetet is meghagytad volna, ott meglenne a másik tartományod. Ráadásul ez esetben a nagyobb feszültséget figyeli a szabályzó, nem kell Uref alá menned, míg a kimeneten nagyon kis feszültségek jöhetnek ki.
Sajnos valóban így van, felesleges az IC-nek a külön táp, az állandóan megkapja a maga 5v-ját. Azt hiszem meg kell elégedjek a 2.5--24V al. Ez is szép egy ilyen ősi, olcsó táptól. Köszönöm a segítségeket!
A diódás módszert azt kipróbálhatod mert ha kisebb fesz kell akkor az tökéletes.ha meg 24V kell akkor kikötöd a diódákat
Kicseréltem a két nagy tranzisztort, amelyik tönkrement, két másikkal, de nem olyannal, amilyenek voltak a tönkrementek. Olyan, nincs honnan. Az elvillant biztosíték helyett bekötöttem egy 60 W – os égőt, amelyik vidáman és teljes fénnyel fénylett. További kutatásaim eredménye két rövidzárlatos, hálózati egyenirányító dióda. Kicseréltem őket is. Bekapcsoláskor az égő felvillan, de ha az elkók feltöltődnek, elalszik. Hallik egy halk ketyegés, olyan mint egy felhúzható karóráé.
Kérésem az lenne, hogy nyugtassatok meg, hogy a SEC K723A KA7500B IC jó, de ha nem jó helyette a 494 – es is. Amíg, míg táp, nem működik, nem fogok az átalakításához.
Az IC biztos jó, az próbálja indítgatni, azt a kattogást hallod. Valami még zárlatos.
Nem találtam meg a netten a tönkrement tranzisztorokat, hogy hasonlítani tudjak hozzá másat. Kivettem ugyan arról a helyről, egy ATX – es tápból két tranzisztort, amelyik ugyan olyan tokozású, és azokat tettem be. Megtörténhet, hogy nem helyettesíthetők ilyen egyszerűen? Még keresgélek hibás alkatrész után.
Ha kattogást hallasz akkor ott zárlat van....
Nem cseppent véletlen valahova kis forrasztóón? A tranzisztort azt honnét vetted ki? A kattogás miatt a trafó szekunder tekercsénél keresnék zárlatot pl.zárlatos elkó,tranzisztor,megsült dióda és hasonlókra gondolok.
Átnézek mindent nagyítóval szombat este. Már volt egy aprócska zárlat az egyik tranzisztor emitter és kollektor lábai forrasztásánál. Olyan közel van a két rézcsík, hogy nem is lehetett látni. Hogy érted, hogy honnan vettem ki? Egy másik tápból forrasztottam ki azt a két tranzisztort ami ugyan azt csinálta, mint amelyikek megpörkölődtek.
Köszi a tanácsot, ott kezdem a keresést. Ohmmérővel átböngésztem minden félvezetőt, de ha nem emelem ki, becsaphat.
"egy ATX – es tápból két tranzisztort, amelyik ugyan olyan tokozású,"
"Megtörténhet, hogy nem helyettesíthetők ilyen egyszerűen?" Meg. Csak annyi kell hozzá, hogy az egyik tápban tranzisztor, a másikban meg FET legyen a meghajtó. Ez pedig előfordul. Nem lehetetlen, hogy más alkatrészek is tönkrementek, amit nem látsz meg, csak kiforrasztva, méregetve lehet kideríteni. Kapcsolóüzemű tápot sokkal egyszerűbb építeni, mint javítani. Ha ideírod a típusszámokat, talán tudunk segíteni.
De ha gugliba beütöd az alkatrészz tipusát akkor ad valamilyen adatlapot és ott össze tudod hasonlítani hogy pl jó e a lábkiosztás vagy melyik mekkora fesz-re van tervezve meg stb.
Holnap este megnézem a tönkrement (talán)tranzisztorokon mit ír, és megírom. Amit betettem helyette, azok tranzisztorok, mert ellenállás mérővel megmértem, és úgy mutatkoztak mint egy – egy jó tranzisztor. FET - ek esetén nem tudom, mikor jó, vagy nem. Valaki betett egy linket, ahol olvasható volt. A buta fejemmel nem nyomtattam ki. A keresőkbe beütöttem a félvezetőkön talált írást, amelyek rövidzárlatosak lettek, hasonlót talált százával, de pontosan azt, nem. Mind a három láb között az ellenállás 0,0 ohm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |