Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Nem tudom milyen típus lesz, a nyomdász haverom ajánlotta. Azt mondta hogy sokkal fényesebb a műnyomónál.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudtok-e olyan módszereket, anyagokat amellyel rezet tudunk felvinni valamilyen felületre későbbi forrasztás céljából. Tudom, hogy sokkal egyszerűbb a már előre elkészített Nyák lemezből kimaratni a szükséges rajzolatot, de nekem pont az ellenkezőjére van szükségem. Réz réteget szeretnék felvinni valamilyen kémiai eljárással különböző felületekre, pl. kerámia.
Nem a fényesség lényeg, műnyomónak a hordozója ( amire tapad a festék) mész alapú. Szép kontrasztos nyomatokat lehet rá csinálni vele, és miután lehúzod ecet és sósav kombóval 10mp alatt lejönnek a kis maradékok is. A vastagsága sem mindegy, a legvékonyabb nem olyan jó mint gondolnánk. Én a 150 grammosat favorizálom, mert bevált.
Ha pedig picit tovább ecseteled sósavval, gyönyörű homogén pozíciórajzokat lehet vele elérni. Bővebben: Link
Nagyon egyszerű a megoldás. Mivel a réz az nemes illetve félnemes fém kategória. Csak az arany, ezüst és platina nemesebb (ezeket nem lehet áram nélkül bevonni rézzel). Valahonnan szerezned kell réz szulfátot vagy csinálnod (hidrogén-peroxiddal oxidálod a rezet, vigyázz mert heves is lehet a reakció, majd öntesz hozzá kénsavat, már kész is van a réz szulfát. Valljuk be egyszerűbb beszerezni). A réz szulfátot felhígítod vízzel, majd belemártod a bevonandó felületet, és hopp, már rajta is a réz réteg.
Persze előtte gondos zsírtalanítás és miegymás szükséges!
Hidrogénperoxidot sósavval használtam anno. Ezekből egy zöldes lötyi lesz.
A szulfátból nyert réz réteg mennyire tapad és milyen vastagságban lehet felvinni? (Kell előtte a felületet pl.érdesíteni?)
Nem tudom hogy a sósav jó-e mivel ha jól tudom az szulfitot képez nekünk meg szulfát kell. 10um körüli réteget lehet felvinni, és a tapasztalat az hogy érdemes kicsit megmaratni a felületet kénsavba, de tényleg csak egy kicsit. Amit én csináltam az nagyon tapadt a felülethez, csak lecsiszolni lehet.
Kerámiára rátapad áram nélkül. Megoldottad a lukgalvánt ha ez így van, mert akkor a lukakba is megtapadna ha ennyi lenne.
A kerámiára is kiválik? Én úgy tudom csak fémeken válik ki' de elképzelhető hogy máson is. Én felület kezelésre használtam esetenként a cink réteg galvanizásának alapjaként(jobban tapad)
Van itthon rézgálic (99% rézszulfát), akkumlátorsav. Egy sima réz nélküli panelt beraktam a kénsavba, leöblítettem, csináltam rézgálicból egy lötyit, zéró hatás mint azt jól gondoltam.
Úgyhogy nem hinném, hogy ez kerámiával jobban menne.
Akkor csak fémekre rakódik ki, akkor azt lehet hogy valami fémes vegyületet betölteni egy filctollba azzal megrajzolni valamit és arra kirakódik. Így esetleg valóban a furat galvanizálást is meg lehet oldani
Ezen már túl vagyunk. Grafit és tinta lesz, csak időm nem sok volt.
Nekem nem rakódott ki grafitra. Én vas tartalmú vegyületben gondolkozok. És természetesen várom az eredményeidet
Tényleg szépek a pozició rajzaid, le a kalappal!
Mi áramozni akarjuk, a lényeg hogy egy ici picit vezessen, akkor már az elektrolitból elkezd rakódni, és ahogy rakódik egyre jobban vezet.
Köszönöm, csak arra akartam rámutatni mire is jó ha több papírt végigpróbál az ember. A 150 grammos műnyomó szinte mindig jó. (Tesco laminátor hőfokot nem variáltam csak sebességet, + a legolcsóbb utántöltős lézerfesték)
Gondolom akkor ha én picit megreszelem felfelé a henger helyét, akkor vele együtt kicsit magát a rugó feszítő tartólyát is meg kell reszelni nem?
Amire mindenki vagyik: gyors nyak gyartas.
Nem akarlak elkeseríteni, de Én ezeket cirka másfél éve láttam, és meg is találtam a hazai forgalmazót.
Az a paszta amivel meg lehet csinálni a lukgalvánt cirka 3000 forintosra hoz ki egy a4-es panelt! Csak a lukgalván. Akkor mondtam, hogy elmennek ezek a fenébe, ennyiért már nyákgyártó megcsinálja majdnem. Ugyan az a henger és tálka a Török barkácsáruházban 800 forint volt, egy kesztyűvel (200Ft) egy mezei mérőpohárral (200Ft) meg a festékkel 200$ ami 40.000Ft Úgyhogy nagyon jók ezek a termékek, csak nem a mi zsebünknek. itt egy árlista, csakhogy képbe legyetek. Az árak nem forintban, hanem eóróban vannak Bővebben: Link Csak a gép ami fúrkált 7000 euró. Szeretem ezeket a home made árakat. A full set ára ami a videóban volt 13.000 euró. Kettőt kérnék ha lehet ne billegjen a harmadik. Ne kelljen a váltással bajlódni: 13,000.00 EUR = 3,577,400.58 HUF Ezt az LPKF-et el kell felejteni.
igen közben rájöttem bocsi..
Volna még néhány kérdésem. A fúró file az mit jelent pontosan? Alapanyag vastagság? réz vastagság? rétegszám? forrasztásgátló lakk CS, SS? galvánmentes furatok? rétegvastagság?
A fúró fájlt tartalmazza, hogy az adott nyákon melyek azok az X;Y koordináták, amelyeken furat található, illetve azok középpontja.
Sziasztok!
Sajnos nincs időm végigolvasni az egész topicot, de sürgősen szeretnék találni egy korrekt áron dolgozó céget akiknél le tudnák gyártatni pár NYÁK-ot. Sajnos akiknél eddig gyártattam, beszüntették a működésüket. Ti hol készítettek NYÁK-ot? Tudtok esetleg javasolni cégeket? Köszi.
Kétoldalas furatgalvánost az egyetemen csinálnak legjobban.
Mikropan Kft.
Kimondottan prototípusokkal foglalkozó cég.
Szia!
Én a Satronik-nál szoktam gyártatni. Nem a legjobb minőség, de két oldalig és 10mil-ig tökéletes és szerintem a legolcsóbbak.
Őket más is ajánlotta. Kiszámoltam a kalkulátorukkal, hogy mennyibe kerülne amit szeretnék csináltatni, de elég horror árak jöttek ki. Legalább is ahhoz képest, hogy korábban mennyiért gyártottak nekem NYÁK-okat. Úgy látszik hozzá kell szoknom, hogy vége az olcsó NYÁK-ok korának.
A furatgalvánozásnak mi a jelentősége a gyakorlatban? technológiájáról találtam írást de hogy ez miért jó...? Engem leginkább hangtechnikai szempontból érdekel. Tisztább lenne a jel?
A furófilet hogyan kell elkészíteni? Kiindulásnak jól jönne valami segítség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |