Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Az majdnem jó mert a minusz ágban normál dióda van és még egy sorban is , de azért megnézném az egyenirányító diódáját meg a kondiját, mert kicsit kevés a 10,8 ha a pluszos ágon 12 van...
Sziasztok.
Van egy GABA 340U-FCA 450W-os tápegységem. A probléma az, hogy bekapcsoláskor sípoló hangot ad, amint kihúzom utánna még pár másodpercig sípol, majd szépen elhallgat. (Egy kondi púpos és van még 2 kondi ami gyanus beforrasztva multiméterrel rövidzárat mérek ki kéne forrasztani hogy biztos legyek bár tekercs pont nincs ott, de akkor már inkább kicserélem. A diódákat gondolom szintén csak kiforrasztva lehet mérni, mert azok tekercsekhez is mennem amik bezavarhatnak. Van még egy 1N5822-es dióda ami szintén rövidzárlatot mutat.) Esetleg mit érdemes kicserélni vagy mi okozhatta ezt?
És mi tehette tönkre? A púpos kondihoz közel van az 1N5822-es dióda szinte biztos hogy már az sem jó. A kettősdiódákat majd még megnézem, talán a tranyók még jók lehetnek. 2005-ös táp. (Újrakondizás is lesz akkor már lehet.)
Esetleg valami áramlökés, vagy még azon gondolkodtam, hogy a púpos kondi közel van egy induktivitáshoz (kis tekercses ferritmagos, ami szerintem szintén melegedhetett legalább is én eddig takarékos égőnél láttam pár dolgot, de a tápoknál nem vagyok annyira képben) talán az is kiszáríthatta. Gondolom az sem hülyeség ha a cserék után úgy igazgatom a kondikat hogy ne legyen közel meleg dolgokhoz.
A púpos kondival kapcsolatban áll egy EL817-es ezt hogy lehet leellenőrizni?
Szerintem első körben cseréld a púpos kondikat, aztán ha esertleg nem működik akkor lehet gondolkodni.
A púpos kondik meg maguktól alakulnak ki, helyesebben az alultervezés meg a fogyasztói társadalom eröltetése miatt.. Mondhatnám hogy ők a megtervezett gyenge pont.
A kondikat 1000µF érdemes 1500µF-ra cserélni? Én akkor már a kis kondikat is kicserélem 1µF 47uF, csak a 200V-osakat nem akarnám azok sztem rendbe is vannak.
Amúgy milyenre érdemes cserélni? Mert eddig csak említésképpen hallottam a esr kondiról, de talán az azért elég drága tápba. Meg mennyire számít jónak ez a tipusú táp? Ezt a tápot még ha meg is csinálom inkább tartaléknak szánnám, ha érdemes megcsinálva és tesztelés után gépbe tenni? Mi a véleményed? Pl ha átkondizom nagyjából, púpos, gyanús kondik cseréjével és elteszem és kb 3 évig nem veszem elő akkor is ugyan olyan jó lesz vagy akkor is használódik a kondi annyit hogy probélmák lehetnek? Igazság szerint jó lenne megcsinálni mert a mostani gépbe egy 2004-es 300W-os Codegen/display táp van és hát nem sok jót hallom erről a tápról. Bár attól függ hogy a gaba ehhez képest jobb vagy sem, mondjuk ha átkondizom normál kondikkal nem a leggagyibbal olyan közepessel akkor jónak mondható? Vagy érdemes valami félvezetőt is kicserélni egyuttal? Ahogy nézegettem gyanús lehet még az SB2040CT kettősdióda is de én az MBR20100-ra cserélném illetve az 1n5822-es P600J-re.
No akkor szépen sorjában:
A nagyobb kondi nem árt, de felesleges túlzásokba esni. A primer kondi ritkán szokott meghalni (elsősorban azért mert sokkal kissebb a terhelése mivel 50Hz-en megy nem pedig 50-60KHz-en mint a szekuner oldal.) A kondik minimum 85 °C osak legyenek annál egyel jobb a 105°C, aztán a LOW ESR-es. Az elkók állás közben is gyengülnek de összehasonlíthatatlanul jobban ha használják... Félvezetőket én nem cserélnék ha pc-ben használod.
De mondjuk azért egy 1n5822-es diódát kicserélhetek egy jobb tudásúra nem? Vagy ha nem jó az sb2040CT az MBR20100 többet is tud. vagy szerinted nem érdemes vele foglalkozni? A tranyókat biztos nem bántanám max ez a 2 dióda, de ezek is csak akkor ha gond van velük ezek vannak összeköttetésben a púpos kondival, de remélem azért nem lesz gond velük.
Akkor a primer oldalt nem bántom. Szóval akkor érdemes mondjuk a nagyonn kapacitású elkókat legalább 105C vagy esr kondikra cserélni a kisebb 470 vagy ez alattinak jó a 105C? 1000µF kondi van benne pár érdemes ezeket 1500µF-ra cserélni vagy felesleges? Élettartamot nem befolyásolja? Vagy élettartam terén jelent valamit ha nem 16V-os hanem 25/35V-os?
Még azt megkérdezném, hogy ez a Gaba táp mennyire használható vagy olyan elmegy közepes márka?
A codegenről azt mondták hogy nagyon rossz, eddig volt még egy skyhawk táp na az 3 év után meg is halt, de utánna úgy is gépcsre lett így azóta van ez a codegen most lesz 7 éves. Mennyire kell félni hogy ez lassan megadja magát? Egyáltalán jobb a Gaba táp a codegennél? Nem tudsz ebben segíteni?
Félvezetőket cserélhetsz de ha pc-ben használod akkor felesleges.
A kondik nem a diódáktól lesznek púposak hanem az áramtól. Mint szintén írtam a nagyobb (értékben ) kondi nem árt de felesleges túlzásba esni. A nagyobb feszültségű kondi meg szintén nem árt, de a vesztesége nagyobb. Abban hogy melyik táp jobb nem tudok segíteni. (Csak láss már végre hozzá a munkához és akkor megoldódnak a kérdéseid is...)
A Gaba táp nem egy nagy szám márka, szerintem inkább codegen abból legalább jóval többet is gyártottak le, azok pl irodai iskolai gépekben elmennek egész sokáig... nekem volt gaba celeronról p4re processzor csere után néha bootoláskor nem látta a dvd írót a gép, tápcsere óta látja...
![]()
Ok, már csak kondit kell venni. Amúgy hogy lehet feléleszteni a tápot? 12V-os ágba egy fogyasztó pl: 5W izzó gondolom jó. Vezeték kötögetésnél mi kell?
(Eddig csak egy olyan táppal szórakoztam aminél a 230-at kellett kapcsolni kapcsolóval, de mondjuk az japán és annál nem voltak ilyen gondok.)
Aha hát akkor nem nagyon kéne gépben használni annyira? Bár a mostani táp 300W ez a gaba meg 450W azért kicsit nagyobb. Meglátom kondicsere után mennyire lesz stabil.
Meg egy kérdésem lenne: a forrasztás felőli oldalon az ónozásoknál észrevettem ilyen lyukakat. Azoknak milyen fukciója van?
Túl közel mennek nagyfeszültségű részek. Ezzel a bevágással jobban el vannak választva, így megnő az átütési feszültség. Jobban el van választva a primer és a szekunder rész, stb. Ha koszos a nyák, akkor lehet, hogy különben átvezetne valamennyire.
Ok, kösz. Amúgy valamilyen kosz szerűség van is a nyákon. Beüzemelés előtt akkor majd lemosom valamivel talán denaturált szesszel vagy benzinnel.
Én nem igazán ajánlom... milyen a gép amúgy?
Mert csak példaképp 1Ghz-P3/768MbRAM/1winchester/1DVD =65Wmax 2.8P4/1GbRAM/2Winchester/2Odd=170Wmax E8400C2d/3GbRAM/2HDD/1odd=95Wmax és az utóbbi gépnek egy noname 400Wos táppal winchester motor menetközbeni leállás újrafelpörgés gondjai voltak a második winyó berakásakor, 2 különböző tipussal is, pedig a gép összesen alig fogyaszt valamit... jó táppal ez megszűnt... (valamint a régi táppal a fogyasztás 110W körül volt maxban az újjal ez a leírt 95) Jó táp pl: Bővebben: Link HIPRO 350, akár 6500Ft-ért megkaphatod...
Celeron proci 2.4, ati x1650, 2 winyó, 768mb memória, de ez hamarosan 1-1.5GB lesz, dvd, floppy és a 300W codegen/display táp. Az is lehet beruházok egy új gépre de ezt minden féle képpen meghagynám. Az a kérdés, ha véletlenül mégis vmikor megadja magát a táp akkor a gaba 450W az elég neki vagy egyáltalán jó?
Amúgy mit nem ajálasz a nyák tisztítását vagy a tápot?
Beindítani a már jól ismert- és többször leírt.. zöld és bármely fekete összezár eljárással lehet...
Gondolom, az SB2040 az 5V-os ágban van, azt felesleges MBR20100-ra cserélni. A 20100 ugyanis csak feszültségtűrésre több, az 5V-os ágban meg ez nem kell, ha már cseréled, akkor inkább nagyobb áramúra lenne érdemes, mondjuk valamilyen 3040-esre. Ennek a cserének meg azért nem lenne túl sok értelme, mert az 5V-os ágon manapság nem szokott ekkora fogyasztás lenni a gépben.
A 12V-os ágban lévő, esetlegesen szóló diódákból kialakított kettős egyenirányítót viszont érdemes cserélni legalább 20A-es, 100V-os dupla egyenirányítóra. A legtöbbször ez az ág pusztul el alultervezés miatt, főleg a mai gépekben, amik a 12V-ról esznek a legtöbbet.
Minden olyan helyre, ahol impulzusüzemben dolgozik az elkó, illene low ESR típust tenni. A PC tápban ez gyakorlatilag az összes, egyenirányításban résztvevő elkót érinti, esetleg a második szűrőkondiknál (a kimeneti LC körben, a tekercs utánival) lehet spórolni a low ESR típussal, de ez csak 1-2 darab, tehát teljesen értelmetlen ide külön típust keresni. A 105 fokos tűrés meg a bezártság és a relatíve magas működési hőmérséklet miatt ajánlott nagyon.
Az, hogy ráírva mi van, nem sokat jelent. Esetleg tisztességes műterhelés (200-250W) mellett 1-2 órás folyamatos üzem, mérni a kimeneteken a zajt, figyelni az alkatrészek melegedését. Ha jól működik, minden mért paraméter rendben van, akkor mehet gépbe, én is jópár javított tápot tettem már be saját gépeimbe.
Nyák tisztításról nem is olvastam hogy szóba került
![]()
Hát bíztató az a táp, esetleg ha új gépet veszek lehet kipróbálom vagy ha tönkremegy a codegen. Amúgy érdemes ezt a codegent piszkálni 6-7 évesen vagy megy ameddig megy aztán tápcsere vagy jobb ha néhány éven belül lecserélem? (Max 2 évet kell még mennie aztán én átpasszolom itthon, mert komolyabb dolgokra már nem alkalmas a gép, talán akkor kaphatna egy új tápot.)
A másik dolog amit kérdezni akartam, hogy itt van ez a gaba táp van benne SB3040-es is gondolom a 12V ágba az elég oda? Elvileg 450W-os de hát ha megnézem a kondikat nagyon szűkön mérték van benne 5db 1000µF meg 1 db 2200µF és mindegyik low ESR fulltec kondi 105°C. Nem kaptam low esr kondikat csak jamicon kondikat 470µF-ba kaptam samwha rd kondit 105°C az jó a 330µF helyér, mert az is furcsán néz ki, plusz 1,10µF-os kondit is cserélni kell lehet azoknak sem árt low esr vagy oda jó a sima? Próbának lehet beteszem az 1000µF jamicon kondikat, de ha kapok ki fogom cserélni még vésztartaléknak lehet jó lesz a táp vagy más célokra.
Hát nem tudom, ha jól megy vele a gép, meg a feszültségek is rendben vannak, akkor akár mehet is, bár egy átkondizás az lehet nem árt meg neki, ehhez a kondikat kéne tudni hogy milyen állapotban vannak, vagy ránézésre, ha úgy nem látszik akkor szigorúan áramtalanítva a tápot kondikat kisütve és úgy esr mérővel, de talán az egyik legegyszerűbb a táp szétszedése nélkül jól leterhelni a processzort és közben megnézni hogy a feszültségek rendben vannak-e, azért nem árt minimális terheléssel is először mert ha már ott is gond van akkor nyilván ne terheld hanem kikapcs! A jó feszültség 5V-on +-5% azaz 4,75-től 5,25-ig bár ha már azt látod multiméterrel hogy közelíti a 4,75öt és/vagy nem túl stabil hanem mondjuk indul 5 ről és 5-4,92-5,4,85-5,4,95-,4,80 szóval így ingadozik a multiméteren nem látod hogy esetleg közben meddig ugrott le ahhoz szkóp kéne, de szóval már egy ennyire ingadozó nem igazán jó táp... a 12V hasonlóképp az viszont +-10%os tűrésű az atx szabvány szerint...
A tápban lévő félvezetők (lelki) világához nem értek...
Hát megnéztem játékkal terhelve a gépet, az alap 5V 5.14V terhelve 5.17V lesz, a 12V alapból 12.11V és terhelve 11.99V lesz. Szerintem ez a celeron proci annyira nem terheli meg ezt a tápot sőt talán az összes fogyasztó még a táp teljesítményénak a felét sem veszi igénybe talán ezért lehet, hogy olyan régóta jó a táp.
A kondikra visszatérve a fulltec kondi az milyen minőségnek számít mert a gababa ez van de low esr-es így nem tudom hogy csak a kondi silány minősége vagy mi vetett végett neki. 1000µF kondik elegek egy ilyen 450W-os tápba vagy inkább 1500-2200µF lenne jobb nem? Feszültség terén ha nagyobb feszültségű elvileg nagyobb a vesztesége ez az adatlapbban hol nyílvánul meg mert én kerestem, de nem találtam meg (csak valami tgd vagy mi van megadva megnéztem néhány gyártóét), 1-10-47µF-nak jó a nem low esr kondi is azokba 50V helyett 100V-ost vettem azok is jók lesznek? (Ezek a kérdések nem csak ehhez a silány gaba táphoz szólnak csak ha már válaszolsz akkor a többinél is így járok majd el.)
Amúgy nem bántásnak szánom, de ez ráadásul életveszélyes feszültség ami egy ilyen tápban lehet pl a primer pufferkondiban, ha ennyire nem értessz hozzá, hogy az adatlapon az a tgd az 'valami', akkor nem biztos, hogy neked kéne ezt megjavítani...
A kondi attól függ, hogy jobb-e , hogy nagyobb, hogy milyen célt szolgál, ha szűrőkondi a kimeneten az jó lehet ha nagyobb... A kondi meg bármitől tönkremehetett a low-esr az csak annyi hogy az esr-je alacsony de attól még lehet nem jó minőségben elkészített alkatrész..., a kis kondik meg egyébként nem nagyon szoktak tönkremenni... (1uf és pl azzal lehet hogy valamilyen vezérlőjel kitöltési tényezőjét szabályozzák ha más értékűre cseréled esetleg elfuserálod azt is ami jó...) És hogyha játszadozol egy ilyen táppal úgy, hogy nem tudod, mi micsoda benne, mire jó,jobb esetben "csak" anyagi kárt okozol a próbaképp rákötött eszközben... Idézet: „a kis kondik meg egyébként nem nagyon szoktak tönkremenni... (1uf)” Khmmm...ez nem olyan biztos... Sokszor gond kapcsolóüzemű tápoknál az ilyen kis kondik hibája... Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |