Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1161 / 2208
(#) bakos13gab hozzászólása Jan 17, 2011
Készül a GU50SE újabb felvonása. Múlt héten megkaptam Fletától az új kimenőket.
A gép azóta már párszor átépítésre került. Kivettem az elektroncso.hu 6N8S meghajtását és ECC82 SRPP-re cseréltem, amiből végül is a próbák után 6N2P-EV SRPP lett mostanra, de még alakul a dolog. Jelenleg 500 voltról jár a vége és stabilizált 350V-ról a meghajtás (most nem jár, mert a stabilizátorban elszállt a FET). A segédrács kereken 250V-ot kap. A nyugalmit nagyon szépen be lehet állítani, jelenleg 60mA. Szóval egyelőre pentódaként működik. A hangja meg minden átalakítással más, most nem annyira megnyerő, de majd még meglátjuk. Az építésben Gubán Gábor kolléga segít.
Most már nincsenek benne az EY88-ak, visszatértem a graetz kockás táphoz. A táp olyan apx100-szerű, az abban látott megoldás volt megfelelő a trafómhoz. Került bele két sm55-ös fojtó is. Ezek csodát tettek a szűréssel.
(#) marone hozzászólása Jan 18, 2011
Helló !
Az anódfeszültséghez a szekunder tekercsét hogyan kell méretezni ?
Mondjuk 10 W- ot tud a cső max.
Tudom hogy valami hangfrekvenciás feszültséggel kell számolni, de nem tudom az mennyi.
Az is jó, ha valami huzalátmérőt mond valaki, ami jó oda.

Kösz !
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Jan 18, 2011
Találtam irodalmat, már tudom.
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Jan 18, 2011
Azért ha valaki elmagyarázná, az mégsem lenne baj.
Tehát hogy milyen összefüggés van a hangfrekvenciás feszültség és az anódfeszültség között.
Kösz !
(#) mark.budai válasza marone hozzászólására (») Jan 18, 2011
Most mire gondolsz? Hálózati trafóról, vagy kimenőtrafóról? Ha hálózati, akkor egyszerű a dolog, mert a DC anódfeszt elosztva 1,3-mal, megkapjuk, hogy hány V-os (AC) tekercs kell a trafóra. A kimenőtrafó már összetettebb dolog.
(#) Müszi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 18, 2011
Idézet:
„mert a DC anódfeszt elosztva 1,3-mal, megkapjuk, hogy hány V-os (AC)”

Nem belekötés, csak a müszaki pontosítás miatt: GYÖK 2-vel azaz 1,41-gyel kell osztani

Müszi
(#) hgy válasza Müszi hozzászólására (») Jan 18, 2011
Üresjáratban, terheletlenül, ami ugyebár nem sűrűn előforduló üzemállapot...
(#) vilmosd válasza hgy hozzászólására (») Jan 18, 2011
Idézet:
„Üresjáratban, terheletlenü”
Teljesen mindegy A Vac x 1.41 = Vdc. Ha terheled, akkor a trafo fesz csokken, ezzel a DC is csokken. A formula ervenyes barmely uzemallapotra.
(#) mark.budai válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 18, 2011
Nem mindegy, tapasztalt szerint 1,3 a szorzó nagyfesznél. Nem csökken a trafón a fesz (ennyit), az már rég rossz lenne.
Müszikém, csöveztél Te is, ne mondd, hogy egyszer sem számoltad, mennyi lesz az az, ha a DC-nek x V-nak kell lennie.. Ebből van a baj, hogy túl nagy szorzóval számoltok, és kisebb lesz az anódfesz. Azt én nem szeretem, hogy várok egy trafóból 450V DC-t, aztán a pontatlanság miatt 415 lesz csak.
(#) hgy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2011
Csakhogy a veszteségek léteznek. Egy dolog az elmélet, de a gyakorlati értéket 1,25-1,3 között ajánlják felvenni.
(#) vilmosd válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 18, 2011
Idézet:
„Nem mindegy, tapasztalt szerint 1,3 a szorzó nagyfesznél.”
Mar bocsanat, de akkor a fizikakonyv teved?A váltakozó feszültség
(#) CIROKL válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 18, 2011
Ha téved ha nem a könyv akkor sem jó az 1,41 a nagy fesznél mindig az 1,3 ami az igazi értékeket adja mindig annyival számolunk és az is jön be ! Aki ezt kétségekbe vonja az tegyen kisérletet és majd saját maga rádöbben a puszta valóságra !
Lehet ezt fokozni meg az elméleti részét nyomni de nincs értelme a gyakorlati példák azok a helytállóak és mi ezekhez igazodunk , mi ebből építünk , itt sajnos az 1,41 -el számolt értékek nem helytállóak .
(#) NHGY válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 18, 2011
Jó is lenne, ha terhelten ki tudnád venni az AC csúcsértéket
Az rendben van, hogy arra a feszültségértékre méretezed a szűrőkondikat, azt ki kell bírják. Az áramköröd tápellátásánál, egy kis belső ellenállású tápegységnél 1,3 szoros értékkel számolj csak, ha nem akarsz újabb trafót tekertetni
(#) vilmosd válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 18, 2011
Hali
A fizika az fizika, a trafo meretezest viszont meg kell tanulni. A ketto nem egy. Bele kell kalkulalni a vasveszteseget, a rezveszteseget, es akkor normalis lesz a trafo. Az sem mindegy mekkora a trafo. Mas veszteseg van egy 2 VA trafonal, mint egy 500 VA trafonal. Nem lehet ezt a Ti altalatok alkalmazott 1.3-as szorzot alkalmazni. Lehet, hogy a 33,33 VA-es trafora jo, de a 630 VA trafora nem igaz.
(#) CIROKL válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 18, 2011
A hal-it azt nem tudom mi ?
De fizika ide oda mint mondottam kisérletezz amit én mondok azt szigorúan gyakorlati alapokra helyeztem és nem a számolásokra ez tény amit leírtam ha nem hiszel akkor fogsz egy 33,33 VA -as trafót és mérj és fogsz egy 630 VA-as trafót és mérj ! Majd rádöbbensz a valóságra , és azután számolj hogy mi is az amit elszámoltál ?
(#) sturbi válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 18, 2011
Nincs ellentmondás, a fizika könyv nem téved (te viszont igen), Az effektív feszültség csúcsértéke valóban 1,41 szer nagyobb (nem is állított ettől eltérőt senki). - Azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy 100 V eff feszülltséggel elérhető teljesítmény, 100 V egyenfeszültséggel elérhető teljesítménnyel egyezik meg, nem 141 V-al. A pufferkondenzátor nem növeli meg a terhelhetőséget, hanem a terhelhetőség rovására (a forrás terhelhetőségének rovására) megnöveli a céljainknak megfelelő, simának nevezhető egyenfeszültséget, terheletlenül gyök2 szeresére, terhelten az alakalmazott pufferek és áramfelvétel (ami nem lehet nagyobb a váltóáramú forrás terhelhetőségénél) függvényében. Ez a szokásos méretezéseknél 1,2-1,3 szoros feszültségnövekedést jelent a forrás váltófeszültséghez képest.
Hogy érthetőb legyen mit próbálok "eladni". Az ábrából jól látható, hogy különbség van a terhelt és terheletlen feszültség között, és a különbség nemcsak a trafó veszteségein keletkezik (megfelelően méretezett trafónál nincs érdemi veszteség a trafón, a satírozott részek közötti üregekben van a feszültségesés fő oka a gyök2 szereshez képest).

IMG.jpg

(#) vilmosd válasza sturbi hozzászólására (») Jan 18, 2011
Idézet:
„Nincs ellentmondás, a fizika könyv nem téved (te viszont igen)”
Akkor az a par (100) trafo amit terveztem eddig az biztos nem mukodik.
Azt próbáld inkább megcáfolni, amit leírtam, mert most arról folyik a vita, nem arról hogy az alma kerekebb, vagy a banán hosszabb ?
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 18, 2011
Megmértem az egyik csatornát. Lehet, hogy nem jól csináltam, ez az első alkalom. A gépről adtam rá 100hz-es szinuszt. Nem tudom, hogy mit kéne a görbékből lássak. Nekem nem tetszik az az elcsúszás a jelalakban. A nem csapott olyan 9V-9,4V környékén van, a torz ettől felfelé, el lehet menni egészen 11,4V-ig, de az már nagyon nem jó. Ez alapján olyan 10W-ra számoltam a kimenőteljesítményt a bal csatornán, a másikat majd még megmérem.
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Jan 18, 2011
Nem tudom, azt nem mértem. Régebben egyszer próbából rátettem és akkor mintha jó lett volna. Megnézem azt is.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 18, 2011
Na, ráraktam a szkópot. Mindent maxra tolva is szép hullámforma jön ki belőle (szintén 100Hz).

Ma már lehet nem lesz időm vele foglalkozni, meg fogom mérni az meghajtó srpp kimenetét is.
(#) tda7294 hozzászólása Jan 18, 2011
Sziasztok. Szétszedtem egy régi orion70 f.f-tv-t. Volt benne PCL86 és megépítettem. Könnyű dolgom volt ez volt a végfoka, szóval volt benne külön fűtéshez és külön a kimenőhöz trafó. (280v D.C-n megy.)Mellékeltem a kapcsolást, ami alapján csináltam. Egy bajom van az egésszel, hogy a mély hangokat nem hallom semmi zenéből. Mi lehet a baj szerintetek? A 9. és 8. láb közötti 33n kondi helyett 47n-t raktam be. Minden más adat egyezik. Amit mondtak rá 2-4 wattot azt kiadja

Van még pl500-as csövem is, valahol olvastam hogy ebből akár 20 wattot is kilehet hozni. Ehhez is van kapcsolási rajzom, de itt nincsenek beszámozva a "tüskék". Valaki beszámozná nekem a rajzon?
Előre is köszönöm.
(#) sturbi válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 18, 2011
A gyári trafó nem az erős mélyhangokra lett kitalálva, csökkentsd az R3 (visszacsatoló) ellenállás értékét pl. 10 Kohm-ra, ha nem gerjed be az erősítő több mélyed lesz, kisebb érzékenység mellett.
(#) tda7294 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 18, 2011
Oké Megpróbálom, de ma már nem. Esetleg a pl500-as rajzra ráírnád a lábkiosztást?? Nem foglalkoztam idáig csövekkel, nem tudom így értelmezni.

Kíváncsi vagyok erre a jellegzetes csőhangzásra mert idáig csak közepet hallottam de azt rendesen
Előre is köszi.
(#) vilmosd válasza sturbi hozzászólására (») Jan 18, 2011
Hali
A Te rajzod egy teljes hullamu egyeniranyito kapcsolas kimeneti hullamformajat mutatja szures nelkul. De altalaban a DC tapegysegekben az egyeniranyitas utan szurest alkalmaznak a hullamossag csokkentesere. A szures lehet kapacitiv, induktiv, a ketto egyutt, RC szures, elektronikus szures. Tehat alapvetoen a szures fogja meghatarozni a kimeno DC fesz nagysagat, es a hullamossagat. A Te rajzod szures nelkuli, de ha teszel melle szurest, akkor a hullamforma kisimul, es eleri a Vpp-t, ami ugye a taplalo valtakozo feszultseg csucs feszultsege. Egyeniranyito. Tapegysegek.
Nahát, erről van szó (jobboldalon ott a szűrt is). Egyetértünk, csak eddig nem egyről beszéltünk. Azért rajzoltam szűrés nélkül, hogy látható legyen a kitöltés, amiből értelmezhető, hogy terhelten nem lehet a pufferen ott a csúcsfeszültség, csak terheletlenül.
Akkor nem esne terhelésre a pufferen a feszültség, ha minden időpillanatban rendelkezésre állna az utánpótlás a visszatöltésre (vagy végtelen nagy lenne a pufferkapacitás, és ezt képes lenne korlátlanul tölteni az egyenirányító az áramfolyás alatt), de mint a töltőfeszültségen látszik, ez nincs így, ezért a puffer kapacitás és a terhelő áram függvényében csökken a pufferen mérhető feszültség. Egyetlen pufferkondenzátor alkalmazása esetén is csökken a pufferfeszültség (max. a váltófesz effektív értékéig). 10 A terhelhetőségű trafó feszültségét egyenirányítva, 10 A-el beterhelve nem emelkedik a pufferen a mért feszültség a váltófesz effektív értéke fölé, mert a puffer nem növeli az állandó terhelhetőséget, csak elosztja a forrást. Csak akkor nő a pufferen a feszültség, ha kisebb áramot veszünk le, mint amit a trafó bír. Az erősítők táptrafóját, egyenirányító és szűrőkörét annyira szokás túlméretezni, hogy a terhelt feszültség a váltófeszültség kb. 1,25-1,3 szorosa legyen (ekkor elfogadható lesz a brumm). Lehet lényegesen nagyobb is a tulméretezés (pl. 10 W-os erősítőhöz 500 W-os trafó vagy még nagyobb, puffert nem írok, mert az fesz függő is), akkor nagyobb lesz a terhelt feszültség is, de soha nem lesz 1,41 szerese a váltófesznek.
(#) djhans hozzászólása Jan 18, 2011
GU50 SE kapcsán azt láttam hogy az adatlap 300V-ot ad meg anódfesznek és 130mA anódáramot. 2k az Ra. 18W a kimenő tljesítmény 10% torzítás mellett. Ha nekem elég 10-12W akkor ott gondolom nem lesz olyan nagy torzítás. Sehol nem láttam hogy ilyen alacsony anódfeszről járatnák. P50 adatlapját láttam ami elvileg azonos a GU50-el. Viszont ott megadnak hangfrekis beállításokat is.
(#) hgy válasza djhans hozzászólására (») Jan 18, 2011
Pentóda beállításban 18W. El lehet térni a tápfesszel felfelé, de akkor az Ra-t is növelni kell. Aztán meg lehet mérni, melyik változat torzít kevesebbet 10W környékén. (valószínűleg a nagyobb tápfeszű)
Megnézheted az EL152 címszónál is a GU50 hangfrekis beállításait.
(#) hgy válasza hgy hozzászólására (») Jan 18, 2011
Első oldal második sor SE, középtájon pedig a PP beállítások.

EL152.pdf

Következő: »»   1161 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem