Fórum témák
» Több friss téma |
Tetszik Jó lesz ez, csak álljon össze lasershow-nak.
Összefog,már beteszteltem.Egyedül a stabil rögzités és egy készülékdoboz van hátra.Megjegyzem ez a legnehezebb.Sajna elit drága az 5mm alulemez,igy nem tudom mi legyen.Az alapnak pedig az kell,erős,nem hajlik és ez lenne a fő hőelvonó.
[OFF]Szerintem a legolcsóbb az, ha vagy veszel egyn agyon olcsó gyárit, ami szinte semmit nem tud, annak a belsejét teljesen kiszeded és belerakod a sajátotad, de valószínű kicsi lesz. Akkorm eg kell keresni valami más dobozt neki. Esetleg mini PC ház elejét meg hátulját kivágod, csinálsz rá előlapot és fektetve használod, stb, de ez már más téma. Én pl az erősítőm teszem álló PC házba és nagyon jól fog kinézni és az elrendezés is elég jó/OFF]
Nem hinném hogy egy használt doboz jó lenne.
Meg elég gázos,majd' 2x minimálbér van a projektben,nem fogom egy gagyiba tenni és tényleg nem férne bele. Legalább 45*30cm kell.Vehetnék akár 2u magas rack-et is,ez csak 10ezer körül van.Meggondolandó. Off on: PC ház az PC ház,az erősitő meg menjen ipari rack-be.Annyi van,hogy el is adják. Ugyanigy egy showlaser kerüljön a minden szempontot kielégitő dobozba.Kinek mik a szempontjai,ez már más kérdés Off off
Az erőlködömben is van már lassan annyi pénz, de át van alakítva a ház, nagyon jól fog kinézni. Rozsdamentes az eleje és a hátulja, léeres cnc-vel megmunkálva. Nde te off vége tényleg.
Esetleg a dobozolási technikák között folytathatjuk.
hali,
rgb lézershow-ban tudna v.ki segíteni? jelenlegi lézer: házi galvókkal zenevezérelt (erősítőn keresztül audió jel a galvókra megy) + ütemvezérelt motor ami kitakarja a színeket, hol egyiket hol másikat mechanikusan piros + kék modulom van. elképzelés: rgb, 3 modul, dielektrikum... ezzel még nincs is gond. Galvók is maradnak (csakis effekt célra kell ábrát nem akarok vetíteni) Ha mechanikus kitakarás maradna ütemre, mindig csak egy szín lenne a 7ből (rgb) és nem lenne felosztva a fátyol. Jelenleg áramgenerátoros (lm317) meghajtásúak a modulok... ezt szeretném v.mi random módon modulálni. v.hogy így: Link teljesen random, pc-s vezérlés sem kell, csak effekt jellegű színes fátyol előre is köszi.
Hali!
Itt, alul találsz egy bevált, modulálható kapcsolást, leírással. De a fórumban is találsz sok véleményt, hozzászólást róla, "Szupepe féle áramgenerátor" néven. Én is egy párszor megépítettem már.
Szia!
Amit szeretnél vezérlést, azt pc.-vel, vagy DMX-el tudod megoldani (pc egyszerűbb) anélkül csak egyesével tudod váltani a színeket. Legalábbis szerintem. Ugyanis a kontroll programban adod meg, hogy egy adott ábra mettől meddig milyen szint tartalmazzon, még ha csak egy vonalról is van szó. Én próbáltam már, nekem nem ment,de javítsatok ki ha tévedek.
Nekem sikerült csinálnom egy teljesen auto módban működő TTL-es blankoló rendszert,amit még RGY-hez csináltam,de +egy csatorna és máris RGB-hez is használható.7 szint képes előállitani,akár egyszerre is.
Az elve a spirograph vezérléshez hasonló A feladat egyszerű: -Kell egy ütemadó,ez lehet véletlengenerátor,pulzáló audiójel,vagy egy egyszerű astabil pl NE555-vel -a következő fokozat pedig egy számláló(az egyszerűség kedvéért a CD4017 dekád) A kimeneteket össze kell adni dióda logikával egy 10-es DIP kapcsolón és azokon lehet kiválasztani,mennyi kimenetet kapcsoljon: -a legutolsó fokozatra,ami egy optókapus kimenet. Ez egy csatorna,ezt lehet duplázni,vagy triplázni.Természetesen az ütemadóból egy is elég. A DIP kapcsoló azért kell,hogy teljesen más-más lézert blankoljon egyidőben.Elhagyható,kiváltható fix beforrasztással. Ha lesz egy kis időm,lerajzolom.Tökéletesen működik és látványos.Az egész megépithető fiókos,vagy bontott alkatrészekből. Más:a szupepe féle generátorból el kell hagyni a tranzisztort kapcsoló OPA 100k ohm visszacsatolását,mert gerjed.Nem egy lézeremet hazavágta. A tranzisztor pedig nem kell hogy FET legyen.Jó oda egy tranyó:BD243 vagy hasonló.Ezt használom,volt vagy 30db itthon
Nem szeretne ábrát rajzolni, csak sugárjátékra kel, ugy tudom elkézleni hogy 3 külömbözö frekvenciával szagatja a szineket, és akkor össze visza ismétlődnének a szinek, de mire ezt megépítené és beálítaná megfelőlre, egyszerüb egy lpt-s dacot csinálni szerintem, de itt a legnagyobb kihívás a szinkeverés.
Sajnos nem anyira egyszerü az RGB szinkeverés.
Az RGB kikeverése nagyon is egyszerű.
A legnagyobb probléma a megfelelő alapanyagok. Nekünk itthoni amatőröknak rémálom a lézeres kellékek beszerzése.Dichro,tükör befogatók,TEM00 lézerek.Ezek nagyon sokba kerülnek.Külföldi beszerzés egy-egy darabra nem éri meg.(feltéve ha van rá pénzed ) Házilag,bontott dvd dichrókból.diódákból viszont nem fogsz tökéletes RGB sugarat csinálni,pláne nem jó hatásfokban. A fele teljesitményt elnyelik a tükrök.Nekem is most ez a problémám,mert muszáj lesz befektetnem gyári dielektrikum szűrőkre.
Rosszul értelmeztél (pontatlnúl írtam) nem maga fizika keverésre hanem gyakorlati megvalósításra írtam én is, és annak az összegére.
Igazad van,láma vagyok.
De attól függetlenül,mert nekem már nem okoz gondot,másnak még valóban lehet hogy egy egész napos munka lenne.De idővel belejönne,mint ahogy én is.
Ezt próbáltam én is csak bináris számlálóval 7490-el, RGB színkeverésre tökéletesen jó volt. De mivel nem volt rá szükségem, ezért nem is kínoztam magam tovább vele. De ahogy írod, teljesen jó!! Azzal az áramgenerátorral szívtam én is, ha használod a blankolását, akkor dióda temető ahogy írod. Jók az új képeid, néztem tegnap!!
Idézet: „szupepe féle generátorból el kell hagyni a tranzisztort kapcsoló OPA 100k Ω visszacsatolását,mert gerjed.Nem egy lézeremet hazavágta. A tranzisztor pedig nem kell hogy FET legyen.Jó oda egy tranyó:BD243 vagy hasonló.” Ez érdekesen hangzik, szerintem meg kéne osztani a DVD lézeres topikban, mert ez egy elég fontos információ, ha valóban így van. A 100k ohm elhagyása után is ugyanúgy működik, csak nem gerjed? szerk.: írtam oda is, mert ott nem ártana ha kiderülne ez a dolog, meg sokak örülnének neki.
Egy tranzisztoros TTL-es generátor mérföldekkel jobb.
Bár én nem olyat használok. Lehet hogy másnak semmi baja a kapcsolással.Nekem az öszes diódát kinyirta amit rákötöttem és ezt nem csak én állitom.Modulálva a bemenetet idézem: ..."diódagyilkos." Ha kiveszem a visszacsatolást,semmi nem fog változni,stabil lesz.De nem árt kiegésziteni védelemmel.Túláram,túlfeszej és nagyfrekis védelem. Ha kicsit keresgélsz a neten,meg fogod látni,hogy semelyik ehhez hasonló kapcsolás nem tartalmazza azt az ellenállást.Fölösleges. Ideje lenne azon a rajzon túllépni már.
"A lézert valami kisebb szabályozható tápegységről próbáljuk ki első körben, mégpedig úgy hogy sorba kötünk a lézerrel egy 10 Ohm-os 2W-os ellenállást!"
by Szupepe (lehet hogy kimaradt, aztán azért gerjed?)
Ennek semmi köze nincs a gerjedéshez.Sőt,ha sorba kötök 10 ohm-ot a diódával,meg sem fog nyikkanni.
5V-ot tápról semmiképp,nagy lesz a feszültségesés azon. Áramkorlátolás a szerepe,ha véletlenül rákerülne a teljes táp a diódára és ez csak az első bekapcsolásnál,élesztésnél ajánlott volt. Esetleg elovashatod eme szakvéleményt is
Szia
Igazából, én Szupepe áramgenerátorával 2 diódát nyírtam ki véletlen úgy, hogy feszültséget adtam a generátornak, és utána tettem a kimenetre a diódát. Amióta fixen rajta van már a dióda, azóta egy sem halt meg, eddig 3 panelt építettem, ebből kettő kb két éve készült el, egy pedig 4 éve, és elég sokszor volt ki-be kapcsolva, saccolásra összesen 80 órát már ment a 4 éve épített, a blankolást is használom, sose volt gondom vele. Ez DVD író diódákra értendő, nem tudom, hogy esetleg az infra, vagy a kék diódák érzékenyebbek lennének, de nem hiszem.
Valahol volt egy írás arról, hogy nem szabad megszakítani a dióda és a generátor közti kapcsolatot. Vagy a fórumon vagy szupepe oldalán.
Itt a fórumon biztos, hogy volt szó róla, hogy a diódát rákötni csak lekapcsolt áramgenerátor mellett szabad.
Igen, hát erre rájöttem, valószínűleg átfutottam ezt az igen lényeges mondatot...
Roppant érdekes.
Mint ahogy a félvezetők paraméterei minden egyes darabnál eltérőek,nincs két azonos chip,ugyanúgy ez a kapcsolás is más és más módon működik mindenkinél. De ha Neked üzembiztos,hát az,semmi okom kételkedni.Inkább örülök,mert akkor csak én szerencsétlenkedtem vele. A véleményem akkor is fenntartom.Részemről a téma lezárva. Más: Kaptam nemrég egy profi lézeres software-t.A forrást nem nevezem meg,HE-s kollega. Támogatja a párhuzamos kimenetet, és a DAC0832-es áramkörét(popelscan DAC)de képtelenség működésre birni A program neve Mamba 2004 v.163 Találkozott vele valaki,sikerült működésre birni? Segitséget köszönöm.
Üdv mindenkinek.
LPT s Dacom van a lézershowomhoz még nem tértem át az USB re viszont a régi laptopom tönkrement amin volt LPT port namármost van másik laptop csak USB van rajta és azt szeretném kérdezni hogy a mamba kezelné e a dacot USB LPT adapterkábelen keresztül. Úgyértem ha veszek egy ilyen kábelt és telepítem indítom teljesen a gép részévé válik mintha lenne benne LPT port ? Ja és hogy próbált e már ilyesmit valaki . Előre is köszönöm a segítségeteket.
ha valakinek van esetleg egy eladó 50mW-os zöld lézerpointere vagy modulja légyszi irjon privátüzit fontos lenne!!kösy előre is
Sziasztok!
Segítség kéne. RGB lézetnél szinkeveréséhez keresek tükröket, reális áron. Tud valaki segíteni? (445-650-530) Köszi
Hello mindenkinek,lenne egy olyan kérdésem h egy 50mW-os zöld pointer ha tápegységről szeretnék hajtani akkor ez a feszültség szabályzó jó lenne hozzá "LM 317 LZ"??? és milyen ellenállást javasolnátok hozzá és potmétert amivel tudnám ezt szabályozni?
Keress rá hogy áramgenerátor. Vagy ebben a topicban vagy a dvd olvasóból lézer topicban. Vannak komplett tervek hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |