Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   58 / 200
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2011 /
 
Az eredeti tranzisztorok, Q1 és Q2 SEC C2335F-0 731.
Amit találomra tettem bele 13007 0808A. A Google a 13007 – re nem talált értelmes dolgot, míg a 0808A – ra már 15 perce töltögetne valamit, de még csak fehér az oldal.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 15, 2011 / 1
 
Ennyi adatot nem érdemes beírogatni, mert szegény gugli meggárgyul. A 13007 az MJE13007 .
A C2335F KSC2335F vagy 2SC2335. Ami gyakorlatilag egyforma.
A 13007-nek jónak kellene lennie arra a helyre. Ha mégsem megy, más hiba is van.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2011 /
 
Köszönöm a válaszod. Holnap este komolyabban neki ülök a keresgélésnek. Így már könnyebb a javítás, ha van pár biztos kiinduló pont. A hiba úgy keletkezett, hogy egy aprócska rövidzárlatot ejtettem. Még valami kifüstölt. Már csak azért is a végére járok.
(#) Laci0629 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
A rövidzár helye is segítene mert lehet nem is ott lesz a baj ahol keresed sajna.
(#) Iszkakof István válasza Laci0629 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Megvan a hiba. Holnap leírom részletesen.
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Kezdjük az elején.
Szélerőmű megszállottnak tartom magam. Építgettem is kisebb és még kisebb sikerrel. Most egy 220 voltos egyenáramú generátort akarok felhasználni, de mit lehet kezdeni 220 volt egyenfeszültséggel, ami csak 250 watt. Először kérni akartam a segítségeteket egy 220 voltról működő inverterhez. Böngésztem a Hobbielektronikán, és sok jó címet találtam. Ilyenek: PC táp átalakítás; PC tápból akku töltő és így tovább. Rövid időn belül én is beszereztem néhány jó és rossz PC tápot. De annyira nem ismertem a táp működését, első ránézésre azt hittem, hogy a két dupla dióda, mert egy egyszerűbb táppal kezdtem, egy – egy stabilizáló IC. Készítsek ilyen alapismeretekkel akkutöltőt tápból..? Hát igen, más megoldás nincs. Az a tanácsot kaptam, hogy át kell építeni a tápot. Egy jó táppal kezdtem, de nem mertem megbontani. Egy másik tápból kivettem a T1 – es transzformátort és párhuzamosan kötöttem a táp trafójával. Az volt az elképzelésem, hogy a táp marad eredeti állapotában, esetleg a hozzákapcsolt trafót bontom meg. A terv biztató volt, amíg véletlenül megcsúszott a mérőműszer szondája. Egy villanás, amit a biztosíték hozott létre. Körbenéztem a tápot, láttam a kipukkant tranzisztort, kiemeltem, megmértem, tökéletes rövidzárlat. A másik nem pukkant ki, de ugyanolyan rövidzárlatos lett. Kicseréltem a tranzisztorokat egy másik tápból, a biztosítékot áthidaltam egy vékony szállal és bekapcsoltam. Újra villanás.
Már úgy tűnt, hogy feladom, de jöttetek Ti a tanácsaitokkal, amit addig köszönök meg, amíg az eszemben van, nem illene elfelejteni. További keresés eredménye két zárlatos hálózati egyenirányító dióda. Kicseréltem. Hallható volt valami lassú ketyegés. Megnyugtattatok, hogy az IC nem ment tönkre. Minden félvezetőt többször is átmértem, de semmi. Következtek az elkók. Semmi. Maradtak az ellenállások. Amíg az ellenállásokig eljutottam, sokszor több órát töltöttem keresgéléssel. Találtam egy hibás ellenállást. A csíkjai: piros, piros, arany, arany. Azon a helyen a rajz egy 2,2 kiloohmos ellenállást mutatott.Egy 2,2 kohmos ellenállástól az ember elvárná, hogy ha kiég, szénné égjen, de ez nem. Még a festék sem barnult meg.
Az én értelmezésem szerint a 2,2 kΏ – os ellenállás csíkjai, piros, piros, piros kellett volna legyen. Semmi gond, elő egy rossz táp. Megnéztem, hogy melyik ellenálláson kapja a Q1 – es tranzisztor a vezérlést. Megtaláltam, kiemeltem, a csikjai, piros, piros, arany, arany. Megmértem a multiméterrel, 2,2 kΏ az eredmény. Ráforrasztottam a szerelőlap hátoldalára és bekapcsoltam a tápot. A karóra ketyegés nem hallatszott. Elő egy 12 V, 5 W – os égő és próba. Az égő világított. Egy néhány filléres, nálunk néhány banis ellenállást amíg megtaláltam annyi idő eltelt, hogy ha a falumbelikkel mentem volna gyümölcsfát metszeni, többet kerestem volna, mint amibe kerül egy új táp.
Ennyi munka után, végre sikerült elérjek oda, ahonnan indultam. Van egy működő tápom, amit szeretnék átalakítani akkumulátor töltőnek, amihez majd a segítségeteket fogom kérni, ha elakadok.
Kérem a Moderátor urakat, hogy ha túl hosszúnak tartják a hozzászólásom, töröljék és írok helyette egy két sorosat, mert a lényeg abba is bele fér, csak amíg eljut a férfi a lényegig...
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
"Egy néhány filléres, nálunk néhány banis ellenállást amíg megtaláltam annyi idő eltelt, hogy ha a falumbelikkel mentem volna gyümölcsfát metszeni, többet kerestem volna, mint amibe kerül egy új táp."
Hiába, a tandíjat meg kell fizetni!
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Igen, meg kell fizetni, de a tudás hatalom. Most aztán nekem, irány az átalakítás! Már jobban ismerem a tápot, tanulmányoztam többet, mint szerettem volna, talán könnyebb lesz átalakitani.
(#) MrZls hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Barátom figyelmetlensége folytán, elszállt egy egyéb felhasználási területen eddig jól működő pc-táp. Szivargyujtó-aljzat lett beépítve a házba, és arról hűtötte elő a camping-hűtőládáját, mielőtt autójával útba indult volna. Ez kb 3 éven át jól működött, de most átcsúszott a feszváltó kapcsoló a 115 V-os állásba és úgy kapcsolta be. (Talán annak idején ezt ki kellett volna iktatni belőle, de most már mindegy.) Ennek a hibának a következményeképpen kipukkant a primer oldali tranzisztor-páros (1.ábra). Az alábbiakat végeztem eddig rajta: a kipukkantak cseréje MJE13009-re, egy púpos kondi csere (ezek jelölve a 2. ábrán), a kapcsolóról jövő vezetékek kiforrasztása (CON2). A képen még bejelöltem a biztosítékot, ami persze túlélte az akciót. A 3. ábrán a táp nyák-képe látható, a sárga jelzés a cserélt tranzisztorok, és kondenzátor lábai, a piros a kiforrasztott vezetékek helye.
Más sérült alkatrészt nem látok benne, a táp pedig nem működik. Olvastam valahol itt a topikban, hogy ilyen esetben elszáll a T1 is, ez lehet az ok, vagy sokminden mennybe mehetett ezzel az akcióval?
Bocsánat, hogy méregetés helyett kérdezek, de a kétéves gyerek itt szaladgál most körülöttem, így meg se nem melegítek, se nem helyezek feszültség alá semmit. Köszönöm a segítséget!

Persze a képek fordítva mentek fel...
(#) erbe válasza MrZls hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Jujjj!
Ez egy borzasztó bóvli táptípus, egy időben sorozatban hullottak bennük a meghajtótranzisztorok, míg ki nem koptak. 3-4 panel még hányódik valahol a pincében.
Néhány próba után nem kísérleteztünk a javításával.
(#) MrZls válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Pedig olyan rendezett kialakításúnak tűnik, tudom, nem ez a legfontosabb ismérve a jó tápnak. Akkor inkább kuka? Illetve, amit lehet újrahasznosítani, a többi kuka.
(#) erbe válasza MrZls hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de vannak változatok, amibe nem volt szabad beleölni a drága munkaidőt. Akinek van ideje bőven és nem kell "hozni a normát" az megteheti.
(#) MrZls válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
OK, de van tipped, hogy mire mérjek rá, hol keressek áldozatul esett alkatrészt?
(#) Laci0629 válasza MrZls hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Szeva!
Nézd meg a diódákat a tranzisztorok mellett.
Gyakorlatilag az a helyzet hogy a tranzisztorok bázisára is rákerülhetett a nagyfeszültség és ami a tranzisztort vezérli az is kipurcanhatott.
(#) erbe válasza MrZls hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Hát méregetés nélkül nem úszod meg. Megvan-e a nagy kondikon egyenként ~157 V, kettőn együtt meg 310-320 között? Ha ez megvan, van a nagy tranzisztorok báziskörében ~330 Kohmos ellenállás, hátha megszakadt. Ez indítja a tápot, amíg nem megy a vezérlő IC, impulzusokat ad. Ha jó, lehet mérni, kap-e tápot a vez. IC.
(#) MrZls válasza Laci0629 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Köszi a tippet. Mindkettőt kiemeltem, kimértem, jók. :no:
(#) MrZls válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Köszönöm, a feszültségek rendben vannak, az említett ellenállásokat kimértem, jók. Az IC nem kap tápot, keresem, hogy hol veszik el.
(#) Iszkakof István hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
A tápom már jó. Már csak át kell alakítani. Ahhoz egy kis segítség kellene. Az a táp, amit át akarok alakítani, sokkal egyszerűbb, mint amilyen a fórumon található. Két erőtranzisztor, két trafó, két dupladióda, hét kicsi tranzisztor és egy 16 lábú integrált áramkör található benne. A diódákat, ellenállásokat és kondenzátorokat nem számoltam. Optocsatoló sincs benne. Átnéztem a PC – s topicokat, de csak olyan átalakításokat találtam, amiben három trafó és optocsatoló is van, pedig nagyon figyeltem. Valamelyikőtök, ha tud egy rajzot, kérem tegye fel, haladjak tovább. Köszönöm.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Leírásod alapján ez egy AT táp. Rajzot ne kérj, mert abból is volt ezerféle. Véletlenül el lehetne találni. Szó volt AT táp átalakításáról is, így keress rá. Az elv ugyanaz, az IC ugyanaz, csak háromféle feszültség helyett kétfélét figyel.
(#) Iszkakof István válasza MrZls hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Fogadd meg a tanácsát egy olyan szakinak, aki megjavította élete első tápját. Vedd elő az ohmmétert és kezdd meg a szerelőlap bal felső sarkánál az alkatrészeket mérni, fejezd be a jobb alsó sarkánál. Nálam is ez a módszer vezetett eredményre. Láttam már pár nem működő ellenállást, de egy 2,2 kohmos rövid zárlattól csak úgy megszakadjon, ne elfüstöljön... Bár, ha most jobban belegondolok, kikövetkeztethettem volna, de az elektronika okoz fejtörést és meglepetést is, egyaránt.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Ok. Köszi. Igy már van értelme a böngészésnek.
(#) KTobi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Akkor az valószínűleg ATtáp, és nem ATX. A nagy trafó viszi az energiát, a kis trafó meg vezérli a primer oldali kapcsolótranzisztorokat. Két lapos csatlakozója van a kimeneten darabonként hat érintkezővel, meg egy nagy kapcsolója ami a bemenő hálózati feszültséget kapcsolja?
No utána kerestem mit is akarsz Te. Nem követtem figyelmesen kinek mi a problémája, csak felületesen, nem kapcsoltam össze a szálakat.
A szekunder oldalt vissza kell rajzolni. Vannak a kimeneti feszültségek. Azoknak az útját el kell követni az ICig. Megnézni, hogy néz ki a szekunder oldal teljesen. Az IC táplálása nem érdekes, de az már nem nagy dolog.
Miután meg van, hogy honnan csatolja vissza az IC a feszültséget. Akkor szépen lassan le kell szedni mindent arról a pontról, csak a 12Vról jövőt hagyd rajta. Egy 10W körüli égővel terhelve próbáld ki (a 12Vra téve, sehova máshova). Ha így jó, akkor sorban megindulni kiszedni minden alkatrészt ami az 5Vhoz tartozik. Először csak az egyenirányító diódákat, kivenni félig, amik töltik az 5Vos ágat. Ha így működik akkor teljesen ki lehet szedni. Majd megindulni és ugyanígy lassan a -5Vot, -12Vot is. Itt találsz lábkiosztást. A power good vezetéket is vissza lehet bontani az ICig, felesleges. Majd, ha így kaptál egy jó 12Vos tápot, akkor kell azt csinálni, hogy a visszacsatolást megváltoztatni, kicsit kisebbre cserélni az osztó felső tagját, hogy a kimeneten nagyobb feszültséged legyen, 14,4÷15V. Ha ez megvan, és ez terhelhető. Meg bírod terhelni két 100Wos autóégővel. Akkor lehet azt mondani hogy jó ami a szekunder oldalt illeti. Lehet még kicsit igazítani a kimeneti szűrőkön. És megpróbálni akkuval. Ha szépen működik, akkor jó.
Most következik a prímer oldal átalakítása. Itt majd megmondják az okosabbak pont mi a helyzet. De szerintem ki lehet szedni az egyenirányító diódákat, az NTCt/PTCt, a kapcsolót kikötni, áthidalni a lapon. Beültetni egy sorkapcsot a nyáklapra, ahová tud jönni a 250Vos egyenáram. A megfelelő biztosíték maradjon. És akkor szerintem kész is.
Igazold vissza, hogy AT tápod van. Ha megírod az IC típusát biztos lesz aki segít, hogy mit merre lehet bontani. Ha megvan a teljes táp rajza, aki ismeri az IC működését, az meg fogja tudni mondani melyik tranzisztorokat, ellenállásokat szed még ki. Minél kevesebb alkatrész marad benne annál kevesebbet fog fölöslegesen fogyasztani a táp.
Most legyél okos, és csak lassan lépésről lépésre. Ne hibázz még egyszer, ha valami gond van, vissza tudd tenni az utoljára kivett alkatrészt, és mindig próbálj. Tudjuk, melyik lépésnél volt gond.
Először is rajzold vissza a szekunder oldalt.
(#) Iszkakof István válasza KTobi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Holnap délelőtt okosabb leszek, mert a táp a munkahelyemen van. Itthon a szélerőműé a szabad időm. Kössz, hogy ilyen részletesen leirtad a teendőket.
(#) mugab hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
A nagyteljesítményű izzókkal csínyján bánnék mert atx-nél alap szívás hogy két kissebb párhuzamos izzón simán megy, egy nagyobbra rögtön letilt, mert nem bírja a pillanatnyi rövidzárt, amit az izzó hideg ellenállása képvisel...
(#) Iszkakof István válasza KTobi hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1
 
Az integrált áramkör SEC K723A KA7500B. A kábelek már hiányoztak róla, amikor kaptam. Egy kocsiba szerelhető erősítő volt hozzá kapcsolva. Táp témában (és sok másban), most vagyok kezdő szinten, ezért az általad irt levélben sok kifejezést nem értek. Vissza küldöm a leveled kép formájában, csak kiemelem azokat a kifejezéseket, amelyeket nem ismerek. Az alkatrészek kiszedegetését úgy oldom meg, hogy csak az egyik lábát forrasztom ki. Éreztem, hogy valamilyen kapcsolási rajzot fog kelleni készítsek. A táp bizonyára AT, mert ha feszültség alá helyezem, azonnal indul. Optocsatoló sincs benne, 3,3 voltos kimenete sincs.
(#) KTobi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1
 
Igen a kiszedegetést úgy gondoltam, ha már látni, hogy így kiemelve működik, utána teljesen is el lehet távolítani.
power good-ez egy jelvezeték, ami megmondja az alaplapnak, hogy most már indulhat. Rögtön a bekapcsolás pillanatában instabil a táp, és így egy kicsit később kap egy jelet az alaplap, hogy már rendben kell, hogy legyenek a feszültségek.
feszültségosztó- Van a kimeneti 12Vos feszültséged, erre egy ellenállás van kötve, majd ez az ellenállás után egy másik ellenállás a földre, nullára, mínuszra, tehát a kimeneti közös pontra. A két ellenállás közös pontja egyenesen vagy, egy ellenálláson keresztül van az ICre kötve. Tehát a két sorba kötött ellenállás egy feszültségosztó. Az ellenállások értékeinek megfelelő feszültség jelentkezik rajta. Ha a feslő tag (ami a 12Vra van kötve) 10KΩ, az alsó tag (ami a földre van kötve) pedig 2KΩ; akkor tudjuk, hogy 12/(10+2)K*2K azaz 2V lesz a feszültségosztó (közös pont) kimenete.
Kimeneti szűrő- A kimeneten LC szűrő van. Ha visszarajzolod a tápot, akkor lássuk, hogy hány sorba kapcsolt szűrő van. Mivel a kimeneten egy akkumulátor van, ez nagy tehetetlenség, nem kell neki gyönyörű egyenáram. Egy kis hullámosságot elvisel. Ezt még hozzáértőknek igazolni kell, de szerintem egy szűrő elég. Ha ki kötsz egy soros tekercset, már kisebb a veszteséged. Az újabb ATX tápokban sokszor ezeket a kimeneti tekercseket, úgynevezett egymenetes légtekercsel helyettesítik a gyárban. Magyarul csak egy darab drót van bent, és kihagyják a tekercset.
NTC/PTC- hőmérsékletfüggő ellenállás egyik és másik fajtája. Az a zöld kétlábú bigyó a hálózati bemeneten. Ha a szélgenerátorra kötöd, akkor szerintem kihagyható, mert nem lesz hirtelen feszültségugrás. Olyan, mint mikor bekapcsoláskor eltalálod a szinusz csúcsát, és egyből rákerül a 320V a kondira.
(#) Iszkakof István válasza KTobi hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Neki látok, és elkészítem az egész táp kapcsolási rajzát. Amennyi időt eltöltöttem böngészéssel, már rég kész lennék az egész rajzzal. Ez a táp nagyon tetszik nekem. Még van néhány, de ennek a legegyszerűbb a félépítése. Megérdemli, hogy jobban szemügyre vegyem.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
AT tápok rajzai
Nem mind az, de válogathatsz köztük. Talán akad pont olyan is.
Ez pl. ATX táp, de még az ókorból való.
Éppencsak megtoldották a Standby tápegységgel és a 3,3 V-tal.
(#) uli hozzászólása Jan 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Az oldalon lévő cikk alapján átalakítottam a pc tápomat, de sajnos nem úgy működik, ahogy szeretném.
A kimenet szabályozható ugyan, de közel sem stabil. Egy 21W-os autóizzót rákötve majdnem 1V-ot esik a feszültség. A tápom az 5 és 12 Vos ágakat figyelte. Jelenleg az 5V-os ág feszosztójának felső tagja át van kötve a 12 V-ra. Ez az ellenállás 4,7k.(alsó tag kb 15,5k) Az 5V-os ág visszacsatolását megszüntettem, azt az ágat is ami a komporátorhoz megy. A TL494 4-es lábát leföldeltem, kondikat cseréltem, a fesz.szabályzás működik.
A tápegységet 3,5V-ig tudom letekerni, de akkor már olyan ciripelő hangot ad, mint amikor a rövidzárvédelem aktiválódik.
Próbáltam úgy is, hogy mind az 5, mind a 12V feszültségosztóit visszatettem, hogy figyelje, de akkor sem javult.
Valakinek volt már hasonló gondja?
Kössz: uli
(#) uli válasza uli hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Valaki?
Következő: »»   58 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem