Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
1. Nem. Az ellenállás teljesítménye csak azt jelenti, hogy mekkora teljesítményt tud eldisszipálni. A nagyobb teljesítményű ( relatíve ) kevésbé fog felmelegedni és megnő az élettartama.
Hello!
2. Amekkora csak elfér, mert annál nagyobb a nyák (alkatrész) stabilitása. DIP IC lábtávolsága 100mill (2,54mm) ezért általában 75mill-es (1,9mm) láb megfelelő (de jobb ha elliptikus, mint ha kerek). Furat 0,6..0,7mm 3. Megnézed az adatlapot, mennyiben különböznek. Diódánál teljesítmény és csúcsáram, tranyónál érzékenység (1mW/cm^2-nél a kollektor áram) esetleg a kapcsolási sebesség ha ez igény (ns), sugárzási és vételi szög. Tehát LDR271 és BPW96C üdv! proli007
Sziasztok
Van nekem egy papíron 15 voltos, valóságban 19.5 voltos adapterem. Hogy lehetne ebből kevesebbet csinálni úgy, hogy a trafót ne kelljen megbontani, hanem utána kötve valamit essen le a feszültség 14 volt környékére. Olvastam régebben, hogy a diódákon esik valamennyi feszültség, csak nem tudom mennyi. Kérdésem, hogy diódával meg lehetne valahogy oldani, vagy egyáltalán létezik-e ilyen dolog.
Esetleg LM317 IC-vel leszabályzod.
0,6-0,9 volt esik a diódákon , típustól függően . Annyi diódát kell be tenni amíg el nem éred a kívánt feszültséget.
Köszi, de sajnos a 100mA kevéske, illetve ez számomra beszerezhetetlen, a legközelebbi város ahol talán van ilyen bolt 60km, nem ér annyit a dolog.
MCsanyi : Köszi, majd kipróbálom, van itthon csomó bontott diódám.
Szia!
Válaszd az 1,5A-es típust: Bővebben: Link. Most jön az obligát kérdés: mid van a diódákon kívül és milyen alkatrészeket tudsz beszerezni?
PC tápegység bontásából származó/ható alkatrészek, eléggé sokféle. Beszerezni postai úton betudok elvileg akármint, kérdés hogy megéri-e. 90 forintos alkatrész és 900 ft a posta. Ja igen, NiCD akksikat kell vele tölteni.
Hello!
És tegyük hozzá László/Istvám ajánlásához, hogy míg az LM 317 után (igény szerint 7805..7812 is jó lehet) "stabil lesz" a kimenet feszültség, addig a diódánál ez köze sem lesz igaz.. Sőt abszolút értelemben rongálni is fogja azt. üdv! proli007
Na igen, a következő az lett volna, hogy érdemesebb lenne stabilizált feszültségejtést végezni a diódázás helyett.
Egyenlőre marad a szétszedős verzió, amikor is eredeti töltővel töltöm őket. Köszi a segítséget.
Ha megfelel még a 15V, akkor egyszerűbb egy stab. icvel: Bővebben: Link
sziasztok Laci vagyok és lenne egy kérdésem plexi polcot készítek kék led világítással milyen ellenállást tegyek 9 darab led -hez 9 volt feszültséghez ?
Számold ki.Bővebben: Link Vagy.Bővebben: Link
Bővebben: Link ( nyitófeszültség ) Áram legyen 15 mA. . Bővebben: Link Például ezeket használd.
Sziasztok!
Olyan gondom lenne,hogy van egy trafó és volt rajta egy szabályzó potméter 0-80 voltig(egyen) és kb 6 ampert bírt. egy egyszerű kapcsolás kellene amit meg tudnék valósítani,és,hogy milyen méretű alkatrészek kellenének hozzá. Előre is köszi.
Szia!
De hová lett a potméter? Lehet azt tudni?
Szia!
A helyzet az,hogy ez egy sok kivezetéses tápegység.én csináltam,de a feszszabályzáshoz nem értek és ezt a kapcsolást úgy csinálták nekem. Az egész elégett,mert ellenálás huzal helyett sima huzallal lett rövidrezárva.naggyából tudom.hogy-hogy nézett ki,csak az elemek értékei nem tudom. A potméter 2 wattos volt.
Koszonom szepen a valaszt, igazabol nem tudom megalapitani melyikkel lehetne tokeletesen helyetesiteni ezert inkabb kiprobalnek parat melyikkel hogy viselkedik, a kerdes hogy kart okozhat-e a tobbi alkatreszben.
Nem tudom szamit-e de az eredti megoldasban egy infra led visszaverodo fenyet erzekeli es ezaltal ledeket kapcsol.
Sziasztok, szeretnek epiteni egy TDA1562 IC-s erositot autoba es azt szeretnem kerdezni hogy hany amperes biztositekot lehet tenni neki?
Szia! Az adatlapja 8. oldalán szerepel, hogy 10A a maximum, amit ki tud préselni magából rövid távon, 8A amit hosszú távon. Szerintem egy 8A lomha bizti pont megfelelne erre a célra. (Gondolom úgysem 10%THD mellett élvezetes az autóban a zenehallgatás)
Üdv
Sziasztok! A legújab cikk (PIC-es motorvezérlés) hivatkozik a wiki-n lévő H bridge lapra , ahol szerintem az Operation bekezdés alatti képen az áram pont ellenkező irányban van jelölve, mint ahogy helyes lenne.
Az érdekes az, hogy ezt azt ábrát javították, de szerintem éppen a jóról a rosszra. Én zakkantam meg, vagy valóban hibás a jelenlegi ábra?
Egy feszforrás táplálja az áramkört. A feszforrást "felfelé" referálták, tehát "felül" van a 0 potenciál, ergo a terhelésen/fogyasztón "lentről felfelé" esik a feszültség és az áram ugyanebbe az irányba folyik, tehát ellentétesen az ábrán jelölt áramiránnyal.
Hol van a hiba a gondolatmenetemben? Idézet: „Bal oldalt a feszültség forrás rajza van és egy nyíl felfelé, tehát az áram iránya” Ez így helytelen. Egy feszforráson az áram a feszültségének irányával ellentétes. Ld.: Feszültségforrás
Üdv!
Infra távirányítást szeretnék megvalósítani. Kérdésem annyi lenne, hogy 2 infra LED-el ezt meg lehet valósítani? Vagy mindenképp kell hozzá valamilyen IR vevő? A vevővel a probléma annyi lenne, h a 36kHz-es frekvenciáját a jelnek nehéz lenne előállítanom. üdv: cassone
Ez nem "tetszik-nem tetszik kérdése", hanem jó, vagy nem jó.
Szerintem hibás az ábra, de annyira alapvető bakiról van szó, hogy elbizonytalanodtam, ezért kérdezek.
A felvetés nem oktalan. Nézd meg ezt: Villamosságtan anyag
A 20. oldalon van, ami ide vonatkozik. Valóban a generátorban "belül" megfordul az áram és a feszültség iránya. De a wiki-s ábra ennek nem mond ellent. Ha feltételezzük, hogy ott Vin-el jelölték azt, ami a linkelt anyagban sima U-val van jelölve.
"Ha feltételezzük, hogy ott Vin-el jelölték azt, ami a linkelt anyagban sima U-val van jelölve."
Feltételeztem. A #898408 hozzászólásomban levezettem, hogy (szerintem) miért hibás a wiki-s ábra. Ha az a gondolatmenet bonyolult, akkor lássuk egyszerűbben: A wiki-s ábrán jelöld be a feszforráson a rajta átfolyó áram irányát az általad linkelt anyag szerint, majd ennek megfelelően kövesd végig az áram útját a körben. Szembe fogsz találkozni a wiki-s ábrán jelölt áramiránnyal. (Persze lehet játszadozni a referencia irányokkal és az előjelekkel, de ezt hagyjuk.)
Nos, berajzoltam az áramirányt és úgy tűnik, hogy valóban igazad van! (Pedig kétszer is megnéztem a rajzot...) Valaki hozzáértő még nyilatkozzon!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |