Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1143 / 3984
(#) puporka.fulop válasza Warloxk hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

1. Nem. Az ellenállás teljesítménye csak azt jelenti, hogy mekkora teljesítményt tud eldisszipálni. A nagyobb teljesítményű ( relatíve ) kevésbé fog felmelegedni és megnő az élettartama.
(#) proli007 válasza Warloxk hozzászólására (») Jan 19, 2011 / 1

Hello!
2. Amekkora csak elfér, mert annál nagyobb a nyák (alkatrész) stabilitása. DIP IC lábtávolsága 100mill (2,54mm) ezért általában 75mill-es (1,9mm) láb megfelelő (de jobb ha elliptikus, mint ha kerek). Furat 0,6..0,7mm
3. Megnézed az adatlapot, mennyiben különböznek. Diódánál teljesítmény és csúcsáram, tranyónál érzékenység (1mW/cm^2-nél a kollektor áram) esetleg a kapcsolási sebesség ha ez igény (ns), sugárzási és vételi szög.
Tehát LDR271 és BPW96C
üdv! proli007
(#) monarovauxhal hozzászólása Jan 19, 2011 /

Sziasztok
Van nekem egy papíron 15 voltos, valóságban 19.5 voltos adapterem. Hogy lehetne ebből kevesebbet csinálni úgy, hogy a trafót ne kelljen megbontani, hanem utána kötve valamit essen le a feszültség 14 volt környékére. Olvastam régebben, hogy a diódákon esik valamennyi feszültség, csak nem tudom mennyi. Kérdésem, hogy diódával meg lehetne valahogy oldani, vagy egyáltalán létezik-e ilyen dolog.
(#) blackdog válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Esetleg LM317 IC-vel leszabályzod.
(#) mindenes válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

0,6-0,9 volt esik a diódákon , típustól függően . Annyi diódát kell be tenni amíg el nem éred a kívánt feszültséget.
(#) monarovauxhal válasza blackdog hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Köszi, de sajnos a 100mA kevéske, illetve ez számomra beszerezhetetlen, a legközelebbi város ahol talán van ilyen bolt 60km, nem ér annyit a dolog.

MCsanyi : Köszi, majd kipróbálom, van itthon csomó bontott diódám.
(#) kadarist válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Szia!
Válaszd az 1,5A-es típust: Bővebben: Link.
Most jön az obligát kérdés: mid van a diódákon kívül és milyen alkatrészeket tudsz beszerezni?
(#) monarovauxhal válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

PC tápegység bontásából származó/ható alkatrészek, eléggé sokféle. Beszerezni postai úton betudok elvileg akármint, kérdés hogy megéri-e. 90 forintos alkatrész és 900 ft a posta. Ja igen, NiCD akksikat kell vele tölteni.
(#) proli007 válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 19, 2011 / 1

Hello!
És tegyük hozzá László/Istvám ajánlásához, hogy míg az LM 317 után (igény szerint 7805..7812 is jó lehet) "stabil lesz" a kimenet feszültség, addig a diódánál ez köze sem lesz igaz.. Sőt abszolút értelemben rongálni is fogja azt.
üdv! proli007
(#) kadarist válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Na igen, a következő az lett volna, hogy érdemesebb lenne stabilizált feszültségejtést végezni a diódázás helyett.
(#) monarovauxhal válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Egyenlőre marad a szétszedős verzió, amikor is eredeti töltővel töltöm őket. Köszi a segítséget.
(#) SKY válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Ha megfelel még a 15V, akkor egyszerűbb egy stab. icvel: Bővebben: Link
(#) hibilaci hozzászólása Jan 19, 2011 /

sziasztok Laci vagyok és lenne egy kérdésem plexi polcot készítek kék led világítással milyen ellenállást tegyek 9 darab led -hez 9 volt feszültséghez ?
(#) zolika60 válasza hibilaci hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Számold ki.Bővebben: Link Vagy.Bővebben: Link
(#) puporka.fulop válasza hibilaci hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Bővebben: Link ( nyitófeszültség ) Áram legyen 15 mA. . Bővebben: Link Például ezeket használd.
(#) designdekor hozzászólása Jan 19, 2011 /

Sziasztok!
Olyan gondom lenne,hogy van egy trafó és volt rajta egy szabályzó potméter 0-80 voltig(egyen) és kb 6 ampert bírt.
egy egyszerű kapcsolás kellene amit meg tudnék valósítani,és,hogy milyen méretű alkatrészek kellenének hozzá.
Előre is köszi.
(#) kadarist válasza designdekor hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Szia!
De hová lett a potméter? Lehet azt tudni?
(#) designdekor hozzászólása Jan 19, 2011 /

Szia!
A helyzet az,hogy ez egy sok kivezetéses tápegység.én csináltam,de a feszszabályzáshoz nem értek és ezt a kapcsolást úgy csinálták nekem.
Az egész elégett,mert ellenálás huzal helyett sima huzallal lett rövidrezárva.naggyából tudom.hogy-hogy nézett ki,csak az elemek értékei nem tudom.
A potméter 2 wattos volt.
(#) Warloxk válasza proli007 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /

Koszonom szepen a valaszt, igazabol nem tudom megalapitani melyikkel lehetne tokeletesen helyetesiteni ezert inkabb kiprobalnek parat melyikkel hogy viselkedik, a kerdes hogy kart okozhat-e a tobbi alkatreszben.

Nem tudom szamit-e de az eredti megoldasban egy infra led visszaverodo fenyet erzekeli es ezaltal ledeket kapcsol.
(#) Bütyk-örmester hozzászólása Jan 20, 2011 /

Sziasztok, szeretnek epiteni egy TDA1562 IC-s erositot autoba es azt szeretnem kerdezni hogy hany amperes biztositekot lehet tenni neki?
(#) yohnsee válasza Bütyk-örmester hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Szia! Az adatlapja 8. oldalán szerepel, hogy 10A a maximum, amit ki tud préselni magából rövid távon, 8A amit hosszú távon. Szerintem egy 8A lomha bizti pont megfelelne erre a célra. (Gondolom úgysem 10%THD mellett élvezetes az autóban a zenehallgatás)
Üdv
(#) gyagya2 hozzászólása Jan 20, 2011 /

Sziasztok! A legújab cikk (PIC-es motorvezérlés) hivatkozik a wiki-n lévő H bridge lapra , ahol szerintem az Operation bekezdés alatti képen az áram pont ellenkező irányban van jelölve, mint ahogy helyes lenne.
Az érdekes az, hogy ezt azt ábrát javították, de szerintem éppen a jóról a rosszra.
Én zakkantam meg, vagy valóban hibás a jelenlegi ábra?
(#) vicsys válasza gyagya2 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Szerintem is jó az irány...
(#) gyagya2 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Egy feszforrás táplálja az áramkört. A feszforrást "felfelé" referálták, tehát "felül" van a 0 potenciál, ergo a terhelésen/fogyasztón "lentről felfelé" esik a feszültség és az áram ugyanebbe az irányba folyik, tehát ellentétesen az ábrán jelölt áramiránnyal.
Hol van a hiba a gondolatmenetemben?
(#) gyagya2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Idézet:
„Bal oldalt a feszültség forrás rajza van és egy nyíl felfelé, tehát az áram iránya”

Ez így helytelen. Egy feszforráson az áram a feszültségének irányával ellentétes. Ld.: Feszültségforrás
(#) Cassone hozzászólása Jan 20, 2011 /

Üdv!

Infra távirányítást szeretnék megvalósítani. Kérdésem annyi lenne, hogy 2 infra LED-el ezt meg lehet valósítani? Vagy mindenképp kell hozzá valamilyen IR vevő? A vevővel a probléma annyi lenne, h a 36kHz-es frekvenciáját a jelnek nehéz lenne előállítanom.

üdv: cassone
(#) gyagya2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Ez nem "tetszik-nem tetszik kérdése", hanem jó, vagy nem jó.
Szerintem hibás az ábra, de annyira alapvető bakiról van szó, hogy elbizonytalanodtam, ezért kérdezek.
(#) Zed válasza gyagya2 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

A felvetés nem oktalan. Nézd meg ezt: Villamosságtan anyag
A 20. oldalon van, ami ide vonatkozik. Valóban a generátorban "belül" megfordul az áram és a feszültség iránya. De a wiki-s ábra ennek nem mond ellent. Ha feltételezzük, hogy ott Vin-el jelölték azt, ami a linkelt anyagban sima U-val van jelölve.
(#) gyagya2 válasza Zed hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

"Ha feltételezzük, hogy ott Vin-el jelölték azt, ami a linkelt anyagban sima U-val van jelölve."

Feltételeztem.

A #898408 hozzászólásomban levezettem, hogy (szerintem) miért hibás a wiki-s ábra. Ha az a gondolatmenet bonyolult, akkor lássuk egyszerűbben:

A wiki-s ábrán jelöld be a feszforráson a rajta átfolyó áram irányát az általad linkelt anyag szerint, majd ennek megfelelően kövesd végig az áram útját a körben. Szembe fogsz találkozni a wiki-s ábrán jelölt áramiránnyal.

(Persze lehet játszadozni a referencia irányokkal és az előjelekkel, de ezt hagyjuk.)
(#) Zed válasza gyagya2 hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Nos, berajzoltam az áramirányt és úgy tűnik, hogy valóban igazad van! (Pedig kétszer is megnéztem a rajzot...) Valaki hozzáértő még nyilatkozzon!

Aramirany.JPG

Következő: »»   1143 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem