Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Először is elnézést kérek a témaindítótól, azért mert nem az ő kérdésével kapcsolatos dolgot írok. Mentségemre legyen mondva nem akartam feleslegesen új témát nyitni. A probléma: adott egy darts háló (1/4-ede) amelyet figyelni kellene egy mikorvezérlővel. Ezt 16 bitet jelent ami kicsit sok lenne a PIC-nek . Ezért kellene nekem egy 16 ról 4 bitre kódoló IC. Ha jól tudom az ilyen alkatrészeket multiplexernek hívják, azért írtam ide. Mondjuk mint a 7444 csak fordított működéssel, no meg 16 bemenettel. Valami TTL IC kellene, hogy ne kelljen sokat babrálni a szintillesztéssel. A mai datasheetes 60 keresésemet elhasználtam (proxy rulez), de sajnos érdemleges alakatrészt nem találtam a feladatra. :no: Ha valaki ismer a céljaimra megfelelő IC-t kérem tudassa velem. Válaszaitokat előre is köszönöm.
háát nem tom, ez jó -e? igaz nem 16 ból 4es..
74HCT251 8 TO 1 LINE MULTIPLEXER 16p. F DIP ~120Ft..
Sziasztok!
Szabi83: köszi megnéztem, de sajnos nem értek nagyon hozzá. Néztem az igazságtáblázatát, de szerintem a célomra nem túl jó. Ha jól értelmezem kapcsolgatni kellene a 3 Select lábat, ahhoz, hogy megtudjam, hogy hol van jel. Ez nekem meg annyira nem fekszik. Na mindegy a googlebácsi hátha mond valami okosat. Vagy marad a félmarékdiódás verzió.
Sziasztok!
Pbalazs köszi a válaszod, nagyon sokat segítettél. A CD4532 tetszik legjobban, de ez sem teljesen az esetem, mert még mindig 8 bitet kellene figyelni. (2 db ic azaz 16 bemenet esetén.) Na jó van, nem "finnyáskodok" tovább megyek inkább kajtatom tovább a netet.
Ez az IC pontosan azt csinálja, amit leírtál: 8 -> 3 kódoló.
2 db IC-vel 16 -> 4 kódoló. Vagy valamit félreértettem...
Szia!
Nem te értettél félre, csak én nem tudok normálisan kérdezni. Köszi mégegyszer!
Kerestem sokat éjjel , de nem tudom mi lenne jó nékem..
icl7107-re szeretnék rakni, a mellékletben lévő 3 digites 7 szegmenses kijelzőt. A meghajtáshoz keresnék valamilyen ic(-ke)t :awink:. :help:
Szerintem egyszerűbb olyan kijelzőt használni, amit a 7107 akar (4 digites és nem 3!).
De ha te ezt akarod használni, akkor 7 db 3 bemenetű multiplexer kellene. Ilyen nincs, úgyhogy 4 bemenetűeket kell használnod, pl. 4052, és egyik bemenetet nem használod. A multiplexereket aztán egyszerre vezérled egy számlálóval olyan gyorsan, hogy ne lásd a villogást. A másik megoldás: 3 db 8 bites busz meghajtó, pl. 74ls245. A 3-ból mindig csak egyet engedélyezel és egy megy körbe-körbe futófény jelleggel olyan gyorsan, hogy ne lásd a villogást. Mindegyiknél fontos, hogy elbírják-e a kijelzők áramát, utána kell nézni!
okés! akkor ez jó lesz majd másra
köszi az infót.
Nem elrettentésképpen írtam, amit írtam, de ennél egyszerűbben szerintem nem lehet. Ennek ellenére megcsinálhatod, szerintem működni fog.
Mellesleg, ha jobban megtúrod a fiókodat, biztosan találsz olyan kijelzőt, ami a célnak jobban megfelel. Ha nem, akkor mérlegelsz, hogy mi olcsóbb és egyszerűbb: venni kijelzőt, vagy venni IC-t és áramkört tervezni.
Hali! Nekem egy 16/4 es multiplexerre lenne szükségem! Vagy 4/16os?
A lényeg, hogy valójában 12 kijelzőt akarok meghajtani PIC-el, és spórolni a portokkal! Mi a tipusa a nekem valónak? Még annyi, hogy 5V táp áll rendelkezésre!
4-ről 16-ra demultiplexer: 74LS154, nyitott kollektoros kimenettel.
Hi!
A topiknyitóhoz hasonló célra analóg multiplexert keresek, kis Ron értékűt (<=100 Ohm). 5 bemenetre lenne szükségem és 0 - 2 V közötti feszültségeket kapcsolgatnék vele, 5 V tápfeszültséggel. Egyelőre csak olyat találtam amit itthon nem tudok felhajtani (MAX4638). Előre is köszönöm!>
4051 - et tudom ajánlani, Ron = 80 ohm, az analóg jel akár 15V is lehet. Hátránya, hogy szimmetrikus feszültséggel kell táplálni, de könnyen beszerezhető és nem is drága.
Hali,
Én egy olyan megoldást keresek, amivel 8 db kimenetre külön külön tudok +12V-ot kapcsolni PIC-el. A relé nem jöhet szóba, eddig egyetlen ötletem egy nMOSFET és egy pMOSFET kapcsolásból áll, de ha tudnátok ajánlani valami egyszerű IC-t amivel +12V -ot tudok kapcsolni, azt megköszönném. Fitt
Üdvözletem mindenkinek!
Egy olyan multiplexeres megoldásra lenne szükségem, amivel a két bites címezés függvényében egy adott kimenetre (a 4 közül) kiküldhetek TTL szintű jelet illetve egy általam előállított -12V-tól induló és 0V-ba tartó periodikus háromszög jelet. Természetesen nem egyidejűleg, hanem a IC megfelelő lábainak átállításával (TTL level / Analog signal). Az előbbit programból oldanám meg. Meg lehet csinálni ezt pl. a CD4053B típusú CMOS analóg multiplexerrel? Vagy inkább egy megfelelő típusú analóg kapcsolóval kellene operálni? Ha valaki csinált már ehhez hasonló feladatot, akkor nagyon megköszönöm a segítségét !
A MUX belsejében is analóg kapcsolók vannak. Amit érdemes megnézned, hogy bekapcsolt állapotban mekkora a csatornaellenállás, mekkora az áthallás, stb., és ezalapján dönts. Vannak kétbemenetes muxok is.
idlob....elsősorban köszönöm a válaszodat.
Arról tudok, hogy a MUX belsejében is analóg kapcsolók vannak, de a kérdésem arra irányult, hogy melyikkel lehetne egyszerűbben, mindenféle járulékos alkatrész beépítése nélkül kivitelezni a feladatot. A feladat röviden arról szólna, hogy készíteni kell egy mérőrendszert, amely képesnek kell lenni egy p-csatornás, növekményes FET kimeneti karakterisztika-seregének felvételére, illetve egy, 4 bemenetű NOR kapu transzfer karakterisztikáját. A kirajzolást szoftverből megoldom, de a hardverbe is bele kell nyúlni, mert a DAQ kártyán csak 2 db analóg kimenet van, nekem meg ugye 4 db kellene, de digitális I/O-ból rengeteg van rajta és innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha egy analóg multiplexerrel oldanám meg a hardveres kiegészítést. Szoftverből definiálok 2 db digitális kimenetet, amivel megcímezhetem azt a kimenetet (FET-et), amire szeretném küldeni a szoftver előlapján kiválasztott jelet. Az legyen egy háromszög jel az 1 db FET kimeneti karakterisztika-seregének felvételéhez (itt ugye szoftverből a címző bitekkel kiválaszthatom, hogy melyik FET-et szeretném vizsgálni), vagy egy -5V-os DC jel, amit mindegyik kimenetre (FET-re) egymás után kiadok, közben pedig rögzítem szoftverből a kimeneti jeleket egy karakterisztikában. Remélem, érthető valamennyire a feladat, de alább csatoltam egy kapcsolási rajzot, hogy is néz ki a FET-es áramkör. A kérdésem az lenne, hogy a fent leírt elképzelésem mennyire működőképes a kapcsolási rajz alapján? Vagy esetleg már létezik olyan IC, amivel a két funkciót egyszerűen megoldhatom? Köszönöm előre is a segítséget!
Látom, mindenkinek sokkoló volt, amit leírtam . De mindenesetre, ha valaki tud valami ötlettel kirukkolni, még ezen a héten, azt szívesen veszem .
Üdv.
Hali
Pontosan nem ertem a feladatot, de a CD4052 es tarsai kepesek dolgozni negativ feszultseggel. A Vdd-Vee max 15 volt lehet, tehat ha a Vdd 5 volt akkor a Vee -10 volt lehet maximum. Ez azt jelenti, hogy a bemeneteket 0-5 volt digitalis jellel vezerelheted, viszont az analog reszek feszultsege -10 es +5 volt koze eshet. Ez ervenyes a be, es a kimenetekre is. Az aramori valasztek ennel a csaladnal 1x8, 2x4 vagy 3x2 MUX.
Hello vilmosd,
köszönöm, hogy becsatlakoztál hozzászólásoddal . A feladat annyira nem nehéz, mint azt fent leírtam. Van egy N-típusú szilícium hordozód, azon létrehozol monolit technológiával 5 db P-csatornás, növekményes MOSFET-et a #895791 hozzászólásomban csatolt kapcsolás szerint, aminek meg kell vizsgálni a minőségi paramétereit. (Mivel P-csatornás FET-ekről van szó,ezért a vizsgálathoz negatív feszültségekre lesz majd szükség, ez ugye triviális ). Ezek a vizsgálatok a következők: 1.) 1 db tranzisztor kimeneti karakterisztika-seregének illetve transzfer karakterisztikájának felvétele 2.) a négybemenetű NOR kapu átviteli karakterisztikájának a felvételét (ha jól megnézed, ha Uküszöb feszültség fölé viszed az Ugs-t, és egyenként kapcsolgatod be a FET-eket állandó Uds mellett, akkor az Uki egy NOR kapu igazság tábláját adja). A feladat a fenti két pontban leírtak vezérlésére szolgáló szoftver megalkotása. Ehhez szükséges egy adatgyűjtő kártya (DAQ), amivel az egyes feszültségeket (Ugs, Uds, Uki) illetve áramot (Id) mérni tudjam és azt átadjam a PC-n futó fejlesztőkörnyezetnek, ami majd megjeleníti egy karakterisztikában. Mélyebbre ásva szembesültem azzal, hogy ezzel a DAQ-kal nem tudom a 4 db tranzisztort külön-külön meghajtani, mert csak 2 db analóg kimenete van. Az 1.) pont még ugyan teljesíthető 1 db analóg kimenettel, de a 2.) pont már nem. Tehát a hardverhez kell hozzányúlni. Egy analóg MUX-ra (2:4) vagy négy darab quad analóg váltókapcsolóra gondoltam, amelyek 1 IC tokban van. Ilyet találtam is a Farnell-nál, de elég borsos az ára (ADG333A). Ez ugye képes negatív analóg jelet is átengedni attól függően, hogy mekkora, milyen táplálást adsz az IC-nek. A feladathoz mindenféleképpen szimmetrikus táplálás kell (-15V ; GND ; +15V). Ami még kicsit megnehezíti a dolgot, hogy Ugs= -12V-ig kell elmenjek, hogy a kimeneti karakterisztika-sereget fel tudjam venni, de a DAQ csak +10V....-10V tartományban képes jeleket fogadni illetve kiadni. Ezt ki tudom küszöbölni egy programozható táppal, amit GPIB-ról tudok izgatni és egy tetszőleges jelet kiadhatok a megfelelő láb(ak)ra. Remélem, most már kicsit világosabb, de tudod, hogy van egy ilyen fejlesztéssel, aki benne van, annak több dolog triviális és nem gondolná, hogy azt is el kell mondania . Vélemény?
Analóg jelhez (vonalszintű hang) melyik multiplexert ajánlanátok? A lehető legtöbb csatornás kellene, tehát inkább egy tokban 1 multiplexer legyen lehetőleg.
Ha 5 esetleg 6 bites kellene akkor ha jól tévedek nem lesz más választásom, mint 2 4-biteset használni
Sziasztok, nemrég véletlenül rátaláltam a 4016-os IC-re. Meglestem az adatlapot is. A talált információk alapján így gondolom a működését (mellékelt ábra). Jól gondolom? Ha a nyomógombot lenyomom akkor el kezd világítani a LED. Persze ennek nem ez volna a célja, ez csak amolyan próbaáramkör lenne. Nincsenek előttem az alkatrészek, csak elméletben dolgozok most.
Hi Mesterek!
Szeretnék csinálni egy olyat analóg multiplexerrel, hogy 4db szenzornak(PT100) értéket felváltva kapcsolni a kimenetre. Mert ugye a szenzorhoz kell egy áramgenerátor, s utána lehet a PIC AD bemenetére kapcsolni. Mivel túl sok kütyü kellene a 4db szenzornak ezért szeretném egy áramgenerátorra felváltva kapcsolgatni a szenzorokat. A kérdésem az lenne hogy tudnátok valamilyen típust ajánlani ami ezt megtudja oldani? Nem vagyok ebben járatos. A kapcsolás kocsiban lenne, úgyhogy max 12V lesz. Segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |