Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő
 
Témaindító: source2, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 39
(#) potyo válasza jdani hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Mindig ugrálni fog két szomszédos számú szikrához tartozó érték között. Ez a mérés módjából adódik, és ha félmásodpercenként bejövő szikrákat számolsz, akkor ezen nemis tudsz segíteni.

Világítótekercs azért jobb, mert azon nincsenek (vagy legalábbis kevesebb) kóbor feszültségcsúcsok. Nem muszáj a tekercsnél venni közvetlenül a jelet, bárhol jó, ahol lámpához vagy ilyesmihez megy táplálás. Pl. első lámpához menő vezetékről is lehet venni. Persze mindez csak akkor igaz, ha a világítás váltakozófeszültségről üzemel. Van akku a járművön?
(#) jdani válasza potyo hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Van rajta. Bővebben: Link A fordulatszámmérő mindig is ugrálni fog, sosem olyan az értéke hogy pontos lenne. Nem tudom hogy hogy képzelted azt el, hogy csak egy értéket mutasson. Van egy jópár tekercs rajta, nem is tudom melyik megy a lámpához.
(#) jdani válasza jdani hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Az a gond ezekkel a tekercsekkel, hogy a lendkeréken 8 mágnes van. (HALL szenzor 8at érzékel) 12000 fordulatnál egy 1600Hz. Ami elég sok lenne. De viszont ha úgy venném, hogy amikor ad szikrát, akkor adjon egy jelet is, akkor már csak 200Hz lenne, ami azért jóval kevesebb. Azt szeretném kipróbálni, hogy a gyújtótrafóról veszem majd le a jelet, csak azt nem tudom hogy köthetem a PIC-hez hogy ne nyiffantsa ki.
(#) zetyere hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Segítséget kérnék abban hogy hogyan lehetne átalakítani egy autó elektronikus fordulatszámmérőjét 2 ütemű motorra hogy a valósat mutassa.Ez egy peugeot 405 elektronika.Kép mellékelve.Olvasgattam a neten de csak azt találtam hogy ellenállást kell cserélgetni meg kondit.De melyiket?üdv Ottó
(#) proli007 válasza zetyere hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Hello!
Sajnos IC adatlap nem látható a Net-en. de elég valószínű, hogy a trimmerpoti felett található (27kohm) ellenállásról, és a mellette található (100nF) fehér kondiról van szó..
üdv! proli007
(#) Jociapi hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek
Ha valaki tudna lézeres fordulatszám méröbe segiteni , meg köszönném .
Azért kellene mivel olyan helyre mint pl : a motoros (benzines) fünyiró hoz nem tudok müködés közben mechanikus mérövel hozzáférni .
Segitségeteket elöre is köszi
(#) jdani hozzászólása Dec 7, 2010 /
 
Szevasztok. Lenne egy elektronikus fordulatszámmérőm. ha 13V van a bemeneten akkor mutat a mutató max értéket. Jeladóra szeretném kötni, és egy olyan kapcsolást használni, ami ha sok jel érkezik a bemenetén, több feszültséget ad ki a kimenetén.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Hello!
Ebből még nem igazán derül ki, hogy mid is van tulajdonképpen. De a leírásod alapján, ez valami analóg műszer lenne. Így számodra egy frekvencia-feszültség átalakító lenne szükséges. Gyakorlatilag minden nem számlálós típusú fordulatszámmérőben ilyen funkciójú áramkör van. Mint pld. ebben a hozzászólásban feltett rajzon is.
Ez egy bemeneti jelformálóból, monostabil multiból, és egy átlagérték képző integrátorból áll. Enne kimeneti jele megy az analóg mérőműre, amit itt az UAA180 testesít meg. Tehát az UAA 17-es lábon megjelent feszültség, arányos a fordulatszámmal. De mivel ez a feszültség nem terhelhető, és kisebb mint amit Te szeretnél, fel kell erősíteni. (mondjuk egy analóg IC-vel) De elég érdekes, hogy a műszered 13V-ra tér ki maximumra, mert ez 12V aksi feszültség esetén nem igazán teljesíthető. Sőt egy IC-nek ha 12V a tápfeszültsége, akkor a kimenete nehezen éri el a 11V feszültséget is. Tehát biztos, hogy a maximális kitéréshez tartozó feszültséget csökkenteni kell a meglévő műszerednél.
(Tehát számodra az áramkörből, az UAA IC és Ledek, valamint 750ohm-5V1 zéner, 1k1 ellenállás és 3k6 ellenállás felesleges. A többire viszont szükség van.)
Ez az áramköri megoldás, természetesen egy a sok közül, mert számtalan verzió lehetséges, bár a működési elvnek ugyan ennek kell lenni. (Kivétel processzorok, de az megint számláló jellegű)
üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Helló. Elnézem, ez egy sebességmérő, és fordulatszámmérőre szeretném átalakítani. Nem tudom pontosan, de valami LIAZ vagy TATRA teherautóból van szerválva, és azon talán 24V-osak. Van a mérőbe egy trimer. Ha minimumra állítom, 13V-nál max értéket mutat a mutató, viszont ha maxra állítom a trimert, akkor még 30V is kevés a kiakasztására.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Hello!
Sajnos nem ismerem ezeket a műszereket, de gyanítom itt a fórumon van aki tudja mi van benne. Ránézésre úgy látom, mintha valami váltóáramú generátorról kapta volna a feszültséget, mert egyenirányítót látok. Van a nyákon még egy ellenállás is, azt is meg kell vizslatni, milyen szerepe volt. Addig nem lehet továbblépni, míg nem lehet tudni milyen alapérzékenységű (mekkora áramra tér ki, és mekkora feszültségről) volt a műszer. Mintha a diódák feletti piros-kék vezeték lenne az alapműszer két pontja.
üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Nekem úgy mesélték, hogy egy Dinamóféle volt a jeladó. Belekeeltt csavarni a motorblokkba, és akkor amikor a motort (a kerekek gurultak) forgatta a dinamót. Az egy mágnes volt, és körbe vezetékek, mint egy szokásos dinamónál. Állítólag ez ment egyenesen a sebességmérőre.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Hello!
Az a "dinamó" egy generátor. A kettő között, pont az a különbség, hogy míg a dinamó egyenáramot termel, addig a generátor váltakozóáramot. Ha dinamó lett volna, nem lennének a panelen diódák. De először a járművekhez dinamókat gyártottak, ezért minden azóta "dinamó"..
De a lényeg, hogy amikor végkitérésben van a műszered, akkor mérd meg, hogy a 13V-ból mekkora áramot vesz fel. Majd mérd meg a műszer kapcsain a feszültséget. ebből már lehet tudni valamit.
üdv! proli007
(#) veron1984 hozzászólása Dec 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Előre elnézést kérek hogy ide írom a problémámat de biztos tudtok segíteni.
Opel astra f be szeretnék kesztyűtartóba világítást beszerelni.eddig nem volt benne.az lenne a kérdésem hogy honnan tudnám a vezetékeket bekötni?Mihez tudnám kötni a világítás vezetékeit?
valamint ugyan ebbe az autóba szeretnék folrdulatszámmérős km órát berakni.A régi órámba (ami nem fordulatszámmérős) a W=1102 kódú az új óra W=1111 kódú.ez számít valamit vagy teljesen mindegy?
előre is köszi a válaszokat.
(#) akos70 válasza veron1984 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Pl. a rádiótól, az egész közel van.

Egy picit csalni fog az órád, más áttételű autóhoz való.
(#) potyo válasza veron1984 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Vezetéket veheted pl. a középkonzolon a fűtésmotor kapcsolójától. Ott gyújtáson már van feszültség.

Sebességmérő szerintem mindegy, ha minden igaz, a gyújtótekercs egyes lábáról kell odavinned a fordulatjelet a műszerfalhoz - ha nincs ott gyárilag már a vezeték.
(#) veron1984 válasza akos70 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
A jelenlegi órám az 10km/h val kevesebbet mutat.valószinűsíthető hogy akkor esetleg az új órával pontosabb lesz?Vagy ha nem akkor szerinted sokkal többet fog csalni?előre is köszi a gyors válaszod.üdv.
(#) akos70 válasza veron1984 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Érdekes, mert szinte mindig többet szoktak mutatni, kevesebbet soha. Persze függ ez pl. a gumimérettől is.
A számok alapján minimális lehet az eltérés.
(#) ADAM DEAK hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy fordulatszámmérőt építeni, 2 ütemű motorhoz. 12V-os akkumulátor is van a motorban. Olyat akarok, ami 7 szegmenses kijelzésű, 12ezret és jeladóról kapott jelet számolja... Babetta gyújtást akarok vele mérni. Valaki linkeljen egy használható kapcsolási rajzot, mert minden topikban (persze vagy 20 van :zavart2: ) azokban is sok a rizsa. köszi :worship:
(#) accaboj hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy errol a kapcsolásról melyik részt kellene megépítenem hogy a jel egyenesen rákotheto legyen egy PIC lábára?
Az lenne a célom hogy a gyújtáskábelról tudjam levenni a jelet. Egy 2T motorhoz kéne. Esetleg ha valakinek van valami jobb otlete azt szivesen várom
(#) mex válasza accaboj hozzászólására (») Jan 23, 2011 / 1
 
Az 555 után az 1k ellenállásról veheted le az impulzust.A 22µF már nem kell! Így négyszögimpulzust nyersz. Ha nem fontos a négyszögjel, akkor negatív irányú indítótüske nyerhető az 555 2-es lábra menő 10k pontján. Ez egyszerűbb, és csak eddig kell megépíteni.
(#) accaboj válasza mex hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Leralzoltam amit irtál, remélem jól. De nem tudom melyiket kéne megépíteni. Ezt a kapcsolást szeretném módosítani: Bővebben: Link A PIC 6-os lábára menne a jel.
(#) accaboj válasza accaboj hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Hoppá a kép meg lemaradt.

el.PNG
    
(#) accaboj válasza mex hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Akkor végülis melyiket épitsem meg, a négyszögjeles kell nekem?
Előre is köszi a választ
(#) mex válasza accaboj hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
A négyszögjeles a tuti. A másik is működik, de mivel nem értek a pic-hez, nem tudom milyen jelalakot tud fogadni biztonsággal. De ezt is lehet kifogástalanná alakítani például egy schmitt triggerrel.
Most látom, hogy milyen vicsys mester jelformálója.... Aszerint nyugodtan rákötheted az egyszerűbb verziót, működni fog.
(#) accaboj válasza mex hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Az egyszerűbb verziót is ráköthetem közvetlenül a PIC lábára, vagy azt csak az IN-re?
(#) accaboj hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
Megépítettem a fordulatszámmerot, ez megy az IC-re. A felso. Hogy vegyem le a jelet a gyertyakábelról? Milyen kábelt tekerjek rá és hogyan?

Próbáltam úgy, hogy a JEL-re ment egy kábel amit a gyertyakábelra tekertem, de megzavarodott a PIC, kikapcsolt a cucc. Utána bekapcsolt, aztán ha csak kozelitettem a kábelt, lekapcsolt megint. Volt hogy hozzá sem értem, mutatott valamit, aztán megállt egy értéknél, és ennyi. Restartolni kellett hogy megint nullát mutasson.

Mellékelem az ábrát, remélem jól terveztem meg :yes:

ic-re.jpg
    
(#) Beradan válasza accaboj hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Valószínűleg a gyertyakábelről érkező jel kissé nyers a feldolgozáshoz, azt formálni kellene. Ha kilistázod a fórum képeit (fénykép ikon fent) akkor itt is találhatsz olyan kapcsolást.
Itt egy kép egy másik fórumból:Link
Egy másik:Link:
(#) accaboj válasza Beradan hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
ic-re.jpg-n látható hogy is van megoldva a jel formálása. Kicsit komolyabb mint amit linkeltél. Remélem jobb is. De ettol fuggetlenul ha kozelítem a kábelt a géphez, mutat valami rossz értéket és lekapcsol...

Nem BC182 hanem C547B van benne, ez lehet gond?
(#) Dempsey válasza accaboj hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Szia!
A PIC-es kapcsolást és a forráskódot közzé tennéd?
(#) accaboj válasza Dempsey hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Szia! Itt van minden: Bővebben: Link
Következő: »»   18 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem