Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   60 / 164
(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Szia! A három kivezetés arra utal hogy az egy 3 fázisú léptetőmotor. Ilyennek méred ugye? Miből gondolod hogy tönkrement?
(#) dkarcsi73 válasza Antauri hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Szia !
Igen ilyennek mérem. Abból gondolom, hogy az 1 ohm az nem túl kevés tekercsellenállásnak? Ha viszont ez így gyári akkor milyen feszültségről és milyen formában kell kipróbálni? Hogyan kell bekötni?
(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Csak az ellenállásérték miatt nem gondolnám hogy rossz, főleg ha mindhárom fázison ugyanazt méred. Próbáld ki egy laposelemmel, sorban az egyes fázisokhoz érintve beáll-e pozícióba, illetve fordul-e. A háromfázisú vezérlő nem lehetetlen dolog csak nagyon ritka, pl. az SLA7611M IC step-dir bemenetű és háromfázisú léptetőmotor vezérlő, de nem tudom idehaza hol lehet kapni. Mégis mekkora az a motor? Megéri vezérlőt építeni hozzá? Ha semmi adat nincs mennyi lehet a súlya?
(#) dkarcsi73 válasza Antauri hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Kb. 60-70dkg lehet a súlya.
Mindössze 1db van belőle és már elkezdtem az orosz oldalon lévő vezérlőt csinálni. Úgyhogy ezt a motort most vakvágányra teszem.
(#) Huby hozzászólása Jan 20, 2011 /

Hellósztok!
Lenne egy-egy darab 28byj-48 tipusu léptetőmotorom
5voltos 5 vezetékes,ehhez kell 4n25 féleségű optocsatoló és külső áramforrás vagy a kimenetre lehetne? Elég pici a motor
Például egy link: Bővebben: Link
(szerk: a linken 12v-os van,az enyémre 5v van írva)

Köszönöm a válaszotokat.
az ic az 16f877a-s ic lenne
(#) Hp41C válasza Huby hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Szia!

Optoelválasztás nem feltétlenül szükséges, de a pic kimenete nem tudja biztosítani a tekercsek áramát (max. 25 mA / kimetet). A 12V-os tekercsének ellenállása 300 ohm, árama 40 mA. Mivel a motornak 5 kivezetése van, a meghajtáshoz elég 4 db npn tranzisztor.
(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

A súlya után azt mondanám hogy nem gyengécske nyomtatómotor, ha sikerül elindítanod használható lenne. Sok sikert hozzá!
(#) sunraw hozzászólása Jan 22, 2011 /

Ez szerintetek?
(#) dkarcsi73 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok !
Tud valaki valamit a KLÁVIÓ KFT. -ről, mert a telefonszámukon előfizető nem kapcsolható.
Léptetőmotort szerettem volna rendelni de előtte gondoltam felhívom Őket és meglepetésemre ez történt.
Léteznek azért ? Próbáljak a webáruházukból rendelni és lesz ami lesz ? Vagy tudtok más címet hasonló elfogatható árakkal ? Köszi.
(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Biztos hogy léteznek, a hobbycnc fórumon saját topikjuk van, ott rákérdezhetsz.
(#) Antauri válasza sunraw hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Alapkapcsolás, csak kísérletezésre ajánlom. Mit szeretnél meghajtani a léptetőmotorral?
(#) bernula hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok!

Épitettem egy komparátoros áramszabályzású léptetőmotor vezérlőt fetes végfokokkal az allegro ugyanezt használja néhány icjében(sla7026,sla7029). Első fokozat a komparátor, utánna egy monostabil időzitő, majd egy pictől jövő bemenet, ami a tekercsek szekvenciáját kapcsolja, és végül a fetmeghajtás. A gondom az, hogy néha elindul a motor, néha nem, néha gyönyörűen forog, néha megáll egy pontban, és rázkódik. Minden léptetőfrekvencián ezt csinálja. Mitől lehet? Többfajta komparátort próbáltam(lm339,lm324), többfajta fetet(irliz24,irl540), és ugyanez a hiba. A digittáp , és a motortáp független egymástól. A digitvezetékek árnyékoltak. A pic csak annyit tesz, hogy mindig két tekercset kapcsol be, a másikkettő meg ki van kapcsolva. Ugyanez a helyzet, ha csak komparátort+fetet használok. A motor jó, más vezérléssel jól működik. Mi lehet a gond?
(#) sunraw válasza Antauri hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Van egy 1W-os 808nm-es lézerem, azt. A mechanika majdnem kész, most próbálgatom a végállásokat.
Közben jó lett a vezérlőm, csak az az érdekes, hogyha újraindítom a programot, kegyetlen lassan kezd el mozogni a motor, aztán gondol egyet és újra begyorsul.
(#) micoo hozzászólása Jan 29, 2011 /

sziasztok! egy ilyet szeretnék építeni: Bővebben: Link
Keresnék valakit, aki segít az elektronikai részében.
Csak a léptetőmotor vezérlője kéne, az "asztalt" megoldom. A videón látottakon kívül egy olyan PC-s vezérlés is kellene, hogy be tudjam állítani az elfordulás mértékét, és egy egy gomb az oda-vissza irányra. Ha tudsz segíteni dobj egy ímélt a fiókomba. Nem lennék hálátlan ...
(#) Antauri válasza sunraw hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Akkor nincs nagy terhelés, oda még jó is lehet. Azt azért jó volna tudni hogy a program adja helytelenül a step jeleket, vagy a motor nem okés (az utóbbi valószínűbbnek tűnik) Attól is foroghat lassan hogy kiesik a szinkronból a motor, próbáld meg visszavenni a gyorsítást.
(#) sunraw válasza Antauri hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Lehet inkább a win7-tel és PCI-os lpt kártyával van gond.
(#) oldboy3 hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok!

A mellékelt képen látható ECA2725 típusu léptetőmotor vezérlését szeretném megoldani PIC-el.
A motort szétszedve úgy látom hogy a tekercsek nem csillagba hanem deltába vannak kötve.

A motor tulajdonságai:

– 3-phase, 6-pulse external rotor motor.
– EC technology.
– Dynamically balanced rotor with 4-pole hard ferrite magnet.
– Determination of rotor position via 3 Hall sensors.
– Precision ball bearings for long service life and silent running.
– Motor supply and control via external operating electronics.

Adatlapja: Bővebben: Link - 3. oldal

Az internetet böngészve meghajtó IC-nek az SLA7611M vagy az SI7600 lenne a legalkamasabb, de sajnos ezekhez nem találatam magyarországi forgalmazót. :no:

SLA7611M: Bővebben: Link
SI7600/SI7600D: Bővebben: Link

A kérdésem az lenne hogy tud-e valaki a fenti két IC-nek valamilyen beszerzési forrását, vagy valami egyéb megoldást a szóban forgó motor vezérlésére.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ECA 2725.jpg

(#) gulasoft válasza oldboy3 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ha ez sima léptető motor akkor keress itthon is elérhető vezérlőt, pl TB6560
(#) oldboy3 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

No igen, ezzel csak az a baj hogy az általad javasolt vezérlő kétfázisú motorhoz való, az enyém pedig háromfázisú.
(#) atis28 hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok. Léptetőmotorokat vezérelnék én is, mégpedig unipolárisan. A célom, hogy minél egyszerűbb kapcsolásom legyen, PIC használattal (16f877).
A PIC és motor illesztését FET-ekkel szeretném megoldani. Kinéztem egy FET-et: IRLZ24N, ebben van védődióda is. A kérdést azért írom ide, mert átnéztem ugyan a topikot, de PIC/FET/UNIP. kombóra nem találtam még kapcsolást, megvalósítást.
Neten keresgélve viszont 2 megoldást találtam (a és b verzió, számomra az A a szimpatikusabb).

A kérdéseim ezekre vonatkozna:

-Eléggé kezdő vagyok elektronikában még, így valaki elmondaná, hogy a B kapcsolás mivel másabb, mint az A, illetve miért kellenek oda a plusz diódák.
- Ha az A megoldást választom, a FET-eket (gate lábakat) egyesével bekötöm a PIC lábakra. A kettő közé kell ellenállás, ha igen, hogyan méretezzem? (Amit kinéztem FET-et az megfelel e erre a célra?)
- A motorom 6 vezetékes, 1A / 2 Ohm / 2 V... Ha épp nem léptetek (álló helyzet), akkor is ráadhatom a 2 Voltot, vagy akkor már melegedne? (Ergo a táp, ami az A verzióban a tekercsek közös lábainál 12 Volt, nekem az 2 lesz.)

A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Sir-Nyeteg válasza atis28 hozzászólására (») Jan 31, 2011 / 1

Üdv!
Válaszok:
- a diódák lényege, hogy a motor induktivitását gyorsabban összeomlasztjuk, mert a lekapcsoláskor az indukálódott feszültséget nem a tápfeszültségig, hanem egy zenerrel tovább engedjük növekedni. Ezáltal a motor mágneses lassítását csökkentjük, azaz nagyobb sebességet érhetünk el vele.
- Célszerű ellenállás, pontos értéket nem tudok mondani, de 10-50ohmos nagyságrend. A fet gate-kapacitását figyelembe véve a fet nyitásakor egy pillanatnyi rövidzár lép fel. Ez káros lehet a PIC-re nézve. Ezt hivatott korlátozni az ellenállás. Viszont ez gyakran elhanyagolható, avagy nem veszik figyelembe.
- Ráadhatod, melegedni fog, próbálkozz, teszteld! (Elvileg a feten is eshet egy kevés feszültség.)

Pár tanács: Ráadhatsz a motorra 5V-ot is, de ekkor 2-3ohmot köss sorba vele. 5W-os legyen! Pl 3.3ohm.
Ekkor álló helyzetben a motorra ugyanúgy 2V jut, de dinamikusan a motoron nagyobb feszültség esik, így nagyobb sebességet lehet elérni. Ezt nevezik motortuningnak.
Esetleg a PIC-en belül létrehozhatsz egy 50%-os kitöltésű PWM-et. Ez a tartóáram
A motort hajthatod áramgenerátorral is. Ez a legjobb megoldás, ami még viszonylag egyszerűbb.
Remélem nem zavartalak össze
(#) bodgabo válasza oldboy3 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Lehet hogy rossz hírrel fogok szolgálni, bár ezt az adatlap alapján te is láthatod. Szóval ez nem léptetőmotor, hanem egy külső forgórészű állandó mágneses háromfázisú szinkronmotor, melynek a pillanatnyi pozíciója 3db Hall szenzorral van figyelve. Ilyen motorokat állandó és stabil fordulatszámon üzemelő berendezésekben használnak.
(#) atis28 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Dehogy zavartál össze, sőt! A kérdéseimre választ kaptam, egyedül az általam választott FET-ről nem írtál semmit, így bízom benne, hogy az jó lesz nekem, azért nem...
A motor sebessége engem igazából nem érdekel, nem ez az elsődleges szempont, így az A kapcsolás is teljesen megfelel.
A tartónyomaték viszont annál fontosabb, ha ezt a PWM-es megoldást választom (meg úgy általánosan kisebb tartóáram), akkor a motor nem melegedik, de mivel kevesebb áramot kap a tekercs, gondolom én a tartónyomatéka is kisebb lesz. Így hát, ahogy írtad is összedobom próbanyákon, aztán figyelem mennyire melegszik.
PWM így elsőre magas nekem, de úgy tudnám elképzelni, hogy van ugye egy magas kimenetem a PIC-en (ez megy a gate lábhoz), amivel 1 tekercset gerjesztek. Ha szeretném elkerülni a melegedést, ezt nem folyamatosan hagyom magas szinten, hanem folyamatosan és persze gyorsan ki/be kapcsolgatom. Remélem nem írtam nagy hülyeséget. Mindenesetre ezzel még ráérek próbálkozni, előbb forogjon a motor!
Nagyon szépen köszi a segítséget!
(#) oldboy3 válasza bodgabo hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszi bodgabo, ez ez egy kicsit megbonyolítja a vezérlést!

Közben tovább keresgéltem a neten és ráakadtam az MPM3003 adatlapjájra.
A 10.oldalon található kapcsoláshoz hasonlót kell megvalósítanom: Bővebben: Link
(#) Harry válasza atis28 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Nézem egy ideje ezt a fórumot, és én is úgy gondolom hogy ez a talán legegyszerűbb (ha az ember foglalkozik persze MCU-val) kapcsolás sehol sincs fenn. PIC/FET/UNIP

A FET amit kinéztél szerintem több mint jó, igaz én sem értek a tranyókhoz igazából. Viszont néztem egy MOSFET-et, ami 98Ft, és 2 FET van benne. Paraméterileg pedig 4.9A tud 30V ami szerintem megfelelne Neked (is). Ahogy néztem védődióda is van benne. és SMD is ha a méret a lényeg :p.
http://www.hestore.hu/prod_10027915.html

A pwm működésre nem is sokkal fentebb még egy kapcsolásféle is felkerült. Az elgondolás is helytálló amit leírtál ezzel kapcsolatban.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_888084.html#888084

Kíváncsian várom az eredményeidet
(#) sargarigo válasza Harry hozzászólására (») Feb 3, 2011 / 1

De igen, fent van! Pont egy oldallal visszább mutattam egy rajzot unipoláris motorhoz (#854925).
A napokban készült el ugyanennek a bipoláris változata is, majd felteszem ha lesz rá igény.
(#) Harry válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Igazad van, tényleg van fenn. Csak senki nem firtatta a témát tovább, nekem meg most is félholt a project, szeretném is meg nincs is rá időm

A kérdésem az lenne, hogy miért szükséges 30-50A terhelhetőségű FET-eket beletenni. 5A-es nem lenne megfelelő? Esetleg amit én linkeltem?

Megköszönnénk ha megosztanád velünk a bipolárisos kapcsolást is. Lenne olyan motorom is, sokat segítenél vele. Ezeket a kapcsolásokat tesztelted is?

Előre is köszi
(#) Huby hozzászólása Feb 3, 2011 /

Hellósztok!

Lenne egy léptető motor,
A datasheetje: Bővebben: Link

Ennek a vezérlését szeretném pic-el,feten keresztül meghajtani.
ORG 4, PIK 2 - egy tekercs
YEL3 BLU 1 - egy tekercs

és ezen kivül van még 1 piros ami a közös lenne
Valahol azt olvasom,hogy a pirosra kell a pozitív(jelen esetben 5 volt),valahol meg azt,hogy a GND kell.

de PIC lábai 5v-ot adnak pozitívba, ezt invertálnom kéne? vagy a pirosra kössem a feketét,és a többire mehet a plusz 5 v?

köszönöm szépen
(#) Harry válasza Huby hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Most picit belekontárkodok a dologba, de ahogy én gondolom:
Ez egy 5 vezetékes unipoláris motor. Ki kéne mérni (biztos ami biztos), hogy melyik vezeték a tekercs melyik pontjait jelenti. (4 tekercs darabonként 300Ohm kéne hogy mérj.)
Bekötésileg, a közös pontra lehet kötni a tápfeszültséget, majd MCU segítségével FET-en keresztül GND-re húzni a megfelelő tápot.
Erre sargarigo készített is egy kapcsolást, amit fentebb láthatsz, de atis28 is hasonlót küldött pár hsz-el fentebb.
(#) atis28 válasza Harry hozzászólására (») Feb 3, 2011 / 1

Miért 30-50A-es FET? Hát, hogy őszinte legyek, fogalmam sincs. Talán: Ha lúd legyen kövér, vagy valami ilyesmi.
Egyébként, egy konkrét feladatra kell a motor, illetve a motorvezérlés de lehet, hogy a motor gyenge lesz. Sajna ezt még egyenlőre sem tesztelgetni, sem kiszámolni nem tudom, majd csak később dől el... Így legalább abban biztos lehetek, hogy a FET-ek az új (valamivel) erősebb motorhoz is jók lesznek.
Most egy egyszerű kapcsolással (közös pontok tápon, egy kivezetés pedig földön) megnéztem, hogy viselkedik a motor, ha egy pontban kell maradnia. Emelkedik ugyan valamennyit a hőmérséklete, de 40-45 perc után is még bőven az egészséges határon belül volt (szerintem). Többet pedig úgy sem fog állni egyszerre... Így egyenlőre a PWM-et megpróbálom elkerülni.
Ha lesz valami eredményem majd jelezni fogok.
Következő: »»   60 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem