Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem egy éldetektorral kellene az 555-ös MMV-t indítani. Korrektebb riasztást lehetne elérni...
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/NE_SA_SE555_C_2.pdf
itt megtalálsz róla mindent. de azt hiszem 4.5V kell neki
Köszi akkor tárgytalan számomra! Ezt néztem én is elég elkeserítő
de ha csak 3 voltod van vannak feszültségnövelő kapcsolások itt a Hobbielektronikán is. Nézz szét
Hello!
Nem kell elkeseredni! félcipőből nem lehet gumicsizmát csinálni.. Ez van. üdv! proli007
Kerékpár villogó lenne.. Most találtam ezt a kapcsolást remélem jó lesz. A lényeg az, hogy kb 30Hz környékén villogjon, hogy folyamatosnak tűnjön.
Hello!
Most villog, vagy nem villog? Mert ha nem látod, hogy villog, akkor miért is villog? Őszintén nem értem.. üdv! proli007
Sziasztok!
A gondom a következő. Megépítettem a mellékletben lévő áramkört, ami elemről táplálva frankón működik is, viszont ha hálózati tápról üzemeltetem, akkor a táp bekapcsolásakor azonnal kimeneti jelem van, időzítés nélkül. Mi lehet a hiba?
Azert ne keseredj el, mert a TLC555 megy 2-15 voltig.
szerintem azért mert nem stabil a tápod.
Idézet: „szerintem azért mert nem stabil a tápod.” Azt nem tudom, bár szerintem az lehet, mert egy hordozható telefon hálózati tápja volt. Szűrni próbáltam de az sem használt. Ugyan van stabilizátor ic-m de nem szeretnék ekkora macerát csinálni belőle.
pedig egy elem és egy táp/trafó közt csak az lehet a különbség hogy nem stabil ha a feszültség és teljesítmény egyezik.
Az érdekessége a jelenségnek, hogy csak akkor csinálja ezt, ha a hálózatról kapcsolom le, ha csak üzemelő hálózati táp mellett kapcsolgatom rá, illetve le a tápfeszt, akkor ugyan úgy jól működik mint elemről. Viszont az a baj, hogy nekem úgy kellene hogy működjön, hogy a hálózati feszültség megléte indítsa...
Igen, monostabil multivibri a megoldás.
Szóval az áramkörnek úgy kellene működnie, hogy a tápfeszültség bekapcsolásától kezdi az időzítést, de ez csak elemről megy, tápegységről csak akkor, ha nem a 230-at kapcsololm, hanem csak a tápfeszt.
Úgy néz ki, a tápegység pufferkondi töltődése okozza a galibát.
Én is arra tippeltem, mivel megpróbáltam még jobban pufferelni és akkor még határozottabban jelenik meg rögtön a kimenet. Érdekes, hogy ha sokáig van kikapcsolva a táp, akkor rendesen indul.
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Mínuszos vezérléshez mit kellene módosítani? PNP-s tranyó pl?
Mivel itt a komparációs pontot lehet állítani, használaton kívül egy min 10nF kerámiakondival zavarmentesíteni szokták, hidegítik, vagyis a kondi a test és az 5-ös láb közé kötendő. Nem állítom, hogy ettől megjavul, de egy hibalehetőséggel kevesebb. Az a bajság, hogy az ic üzemi tápfeszültségénél jóval alacsonyabb szinten (töltődő puffer) nem tudni hogyan viselkedik, valószínűleg az egyes példányok is eltérést mutatnának. Még egyet próbát megérne, ha a K1 kapcsolóval párhuzamosan kötnél egy 100nF-100µF közti kapacitást. A lassú tápfeszültségemelkedés ellenére is folyamatosan alacsony szinten tartaná az indító (2) lábat, tehát biztosítaná az indítást. A megfelelő értéket ki kell kisérletezned, de valószínű a nagyobb értékű kapacitás lesz a nyerő. Ha elkót használsz ügyelj a polaritásra.
A 10nf-os kondit már kipróbáltam az 5-ös lábra, sajnos semmi eredménye. Kapcsoló nincs benne, mert egy másik áramkör (hőérzékelő) hajtaná meg, de oda tettem egy 220nfáos kondit, mert eredetileg elemről is instabil volt.
Az az érzésem, hogy a tápban lvévő puffer kondi tartja átbillent állapotban, mert ha teljesen kisütöm (kikapcsolva rövidre zárom) a tápot, akkor a következő inditásnál jól működik.
Hehe, rájöttem: 2-es -trigger- láb, oszt kész. Ebben segített: 555-556
Szóval a puffer kondi csinálja, mert ha a tápra teszek egy 470 ohmos ellenálást, akkor kb 3 másodperc múlva jól indul. Igy viszont feleslegesen növelem az áramfelvételt, és még mindig nem tökéletes, mert azonnal nem lehet újra indítani
... vagy _élindikátor_ ...
Meg kellene próbálnod az _egyuts_egyenirányító_ kapcsolást. Ha ez nem segít akkor más valami lesz a gond.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |