Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   65 / 189
(#) zimpee válasza bekesizo hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Mi a kérdés pontosan?
(#) proli007 válasza bekesizo hozzászólására (») Jan 26, 2011 / 1

Hello!
Vagy is neked egy monostabil multi kell, ami plusz feszültségre indul..
üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szerintem egy éldetektorral kellene az 555-ös MMV-t indítani. Korrektebb riasztást lehetne elérni...
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hello! Hát az meg mi? üdv! proli007
(#) djgombi hozzászólása Jan 26, 2011 /

Helló!
Az 555 megy 2-3 volt körül?
(#) Béci81 válasza djgombi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/NE_SA_SE555_C_2.pdf
itt megtalálsz róla mindent.
de azt hiszem 4.5V kell neki
(#) djgombi válasza Béci81 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszi akkor tárgytalan számomra! Ezt néztem én is elég elkeserítő
(#) Béci81 válasza djgombi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

de ha csak 3 voltod van vannak feszültségnövelő kapcsolások itt a Hobbielektronikán is. Nézz szét
(#) proli007 válasza djgombi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hello!
Nem kell elkeseredni! félcipőből nem lehet gumicsizmát csinálni.. Ez van.
üdv! proli007
(#) djgombi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Kerékpár villogó lenne.. Most találtam ezt a kapcsolást remélem jó lesz. A lényeg az, hogy kb 30Hz környékén villogjon, hogy folyamatosnak tűnjön.

Villogó.gif

(#) proli007 válasza djgombi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hello!
Most villog, vagy nem villog? Mert ha nem látod, hogy villog, akkor miért is villog? Őszintén nem értem..
üdv! proli007
(#) Laca13 hozzászólása Jan 26, 2011 /

Sziasztok!

A gondom a következő. Megépítettem a mellékletben lévő áramkört, ami elemről táplálva frankón működik is, viszont ha hálózati tápról üzemeltetem, akkor a táp bekapcsolásakor azonnal kimeneti jelem van, időzítés nélkül. Mi lehet a hiba?

555.jpg

(#) vilmosd válasza djgombi hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Azert ne keseredj el, mert a TLC555 megy 2-15 voltig.
(#) Béci81 válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

szerintem azért mert nem stabil a tápod.
(#) Laca13 válasza Béci81 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Idézet:
„szerintem azért mert nem stabil a tápod.”

Azt nem tudom, bár szerintem az lehet, mert egy hordozható telefon hálózati tápja volt. Szűrni próbáltam de az sem használt. Ugyan van stabilizátor ic-m de nem szeretnék ekkora macerát csinálni belőle.
(#) Béci81 válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

pedig egy elem és egy táp/trafó közt csak az lehet a különbség hogy nem stabil ha a feszültség és teljesítmény egyezik.
(#) Laca13 válasza Béci81 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az érdekessége a jelenségnek, hogy csak akkor csinálja ezt, ha a hálózatról kapcsolom le, ha csak üzemelő hálózati táp mellett kapcsolgatom rá, illetve le a tápfeszt, akkor ugyan úgy jól működik mint elemről. Viszont az a baj, hogy nekem úgy kellene hogy működjön, hogy a hálózati feszültség megléte indítsa...
(#) bekesizo válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Igen, monostabil multivibri a megoldás.
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Szóval az áramkörnek úgy kellene működnie, hogy a tápfeszültség bekapcsolásától kezdi az időzítést, de ez csak elemről megy, tápegységről csak akkor, ha nem a 230-at kapcsololm, hanem csak a tápfeszt.
(#) mex válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Úgy néz ki, a tápegység pufferkondi töltődése okozza a galibát.
(#) Laca13 válasza mex hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Én is arra tippeltem, mivel megpróbáltam még jobban pufferelni és akkor még határozottabban jelenik meg rögtön a kimenet. Érdekes, hogy ha sokáig van kikapcsolva a táp, akkor rendesen indul.
Mit lehet ilyenkor csinálni?

Az 5-ös láb szabadon van?

igen, ahogy a rajzon van.
(#) bekesizo válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Mínuszos vezérléshez mit kellene módosítani? PNP-s tranyó pl?

Mivel itt a komparációs pontot lehet állítani, használaton kívül egy min 10nF kerámiakondival zavarmentesíteni szokták, hidegítik, vagyis a kondi a test és az 5-ös láb közé kötendő. Nem állítom, hogy ettől megjavul, de egy hibalehetőséggel kevesebb. Az a bajság, hogy az ic üzemi tápfeszültségénél jóval alacsonyabb szinten (töltődő puffer) nem tudni hogyan viselkedik, valószínűleg az egyes példányok is eltérést mutatnának. Még egyet próbát megérne, ha a K1 kapcsolóval párhuzamosan kötnél egy 100nF-100µF közti kapacitást. A lassú tápfeszültségemelkedés ellenére is folyamatosan alacsony szinten tartaná az indító (2) lábat, tehát biztosítaná az indítást. A megfelelő értéket ki kell kisérletezned, de valószínű a nagyobb értékű kapacitás lesz a nyerő. Ha elkót használsz ügyelj a polaritásra.

A 10nf-os kondit már kipróbáltam az 5-ös lábra, sajnos semmi eredménye. Kapcsoló nincs benne, mert egy másik áramkör (hőérzékelő) hajtaná meg, de oda tettem egy 220nfáos kondit, mert eredetileg elemről is instabil volt.
Az az érzésem, hogy a tápban lvévő puffer kondi tartja átbillent állapotban, mert ha teljesen kisütöm (kikapcsolva rövidre zárom) a tápot, akkor a következő inditásnál jól működik.
(#) bekesizo válasza bekesizo hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hehe, rájöttem: 2-es -trigger- láb, oszt kész. Ebben segített: 555-556

Szóval a puffer kondi csinálja, mert ha a tápra teszek egy 470 ohmos ellenálást, akkor kb 3 másodperc múlva jól indul. Igy viszont feleslegesen növelem az áramfelvételt, és még mindig nem tökéletes, mert azonnal nem lehet újra indítani
(#) _JANI_ válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

... vagy _élindikátor_ ...
(#) _JANI_ válasza Laca13 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Meg kellene próbálnod az _egyuts_egyenirányító_ kapcsolást. Ha ez nem segít akkor más valami lesz a gond.
Következő: »»   65 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem