Fórum témák
» Több friss téma |
A dióda utána 1k-s ellenállás (meg a kondi is) a késleltetés miatt van berakva, hogy az órajelet "később kapja" meg az IC mint a tápfeszt az FEL/LE számláló láb.
Egyébként kipróbálom amit mondasz, hogy leföldelem azt a 4 lábat, de még mindig maradni fog egy ami lebeg, azt hagyhatom úgy? Módosítottam a kapcsolást, nem olyan mint az első képen van, úgyhogy feltöltöm az újat is. Azért változtattam rajta mert fel és le léptetésnél is 2-t, 3-mat is lépett egyszerre, mint ahogy írtam a régebbi hozzászólásomban. Kerültek hidegítő kondik az IC-k tápjaira, valamint a késleltető kondit is kicseréltem 100n-ra. Mind a négy kondi 100n. Köszi a segítséget! ![]()
A nyomógombok pergésmentesítésével kapcsolatban viszont nem értem, hogy miért párhuzamosan kell kötni a kondit vele. Nekem az a logikus, hogy sorba mert egy rövid ideig átengedi az áramot és utána szakadásba "megy át". Vagy nem?
![]()
Csak az a négy (3; 4; 12; 13
![]() Már csak a 7-es van szabadon a 4029-nél. De az kimenet! Azt nem kell sehova sem kötni. Az próbáltad már, hogy a nyomógombokkal párhuzamosítod azt a két kondenzátort, s nem az ellenállásokkal? Külső stabil órajellel is meg kellene hajtani a számlálót. Azzal meg szűnik-e a hibajelenség. PL: 555-ös AMV is lehet az órajel forrás... Természetesem az 555-öst is 10V-ról kell táplálnod.
Leföldeltem a 3; 4; 12; 13 lábat, de nem szűnt meg a hibajelenség. A nyomógombokkal próbáltam már párhuzamosan kötni 10n és 100n kondikat pergésmentesítés gyanánt de az sem vált be
![]() Lehet, hogy hülye kérdés de az AMV 555 az micsoda? ![]() Köszi a segítséget!
A számlálóból vettem még egyet és az jó. A meghajtóhoz viszont építettem egy próba áramkört a tesztelésére, úgy csináltam, hogy a négy bemenetére négy nyomógombot kötöttem és azokat a + tápra. Ugye azt kellene ilyenkor csinálnia hogy amelyik gombot megnyomom az az érték kezd világítani a kijelzőn (1, 2, 4, 8 vagy ezek kombinációja). De a nyomógombokra semmit nem reagál, viszont ha az ujjammal hozzáérek a kapcsolók alatt akkor összevissza világítanak a számok. Úgy, hogy ahova érintem az ujjamat az a helyiérték világít, de nem stabilan hanem zavaros és ha kicsit arrébb viszem az ujjamat akkor a másik helyiérték világít. Ez, hogy lehet? Lehet hogy az a baj hogy nem raktam a nyomógombok, és az IC bemenetei közé lehúzó ellenállást? Pergésmentesítés ilyenkor nem kell mert nem impulzust adok az IC-nek hanem tápfeszt (logikai 1-et).
Hmm van valami ötlet?
AMV = Astabil multivibrátor ( PL 555-tel ). De más oszcillátor megfelel órajelforrás gyanánt...
Idézet: „A CMOS IC-k nem szeretik a LEBEGŐ BEMENETEKET! Ezt teszteléskor is vedd figyelembe! Le vagy felhúzó ellenállásokkal már nem lesznek magukra hagyva a bemenetek. ( 4543-as tesztelése. )” [off]Lehet nem fogalmaztam elég világosan!? ![]()
Sziasztok!
Az én problémám megoldódott, érdekes, hogy nem csináltam semmit. Az a helyzet, hogy a nyáron felújítások voltak nálunk és nem volt se időm se helyem az elektronikával foglalkozni, most viszont nyár végére el is készült a műhelyem végre. Elővettem egyből ezt az áramkört mert tudtam, hogy nem végeztem vele mert nem tökéletes. A kijelző vezérlő IC valami oknál fogva külön volt, nem ebben az áramköri foglalatában. Bele tettem újra és tökéletesen működött ![]() Úgyhogy köszi mindenkinek aki segített, főleg Janinak ![]() üdv. Dávid
Sziasztok!
Láttam, hogy itt ilyen váltókijelzővel is foglalkoztok. Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy Hogyan tudnék én is csinálni egy ilyet? Teljesene kezdő vagyok sajnos. A lényeg az az lenne, hogy készítettem egy H váltót és szeretném, hogy kijelezze hanyasban van.. Van egy ötletem is ,de megvalósítani nem bírom: Mikor 1-esben van, akkor mutatja, hogy egy (tehát rákötöm a nyomógombra a ledes kijelzőt) mikor 2-esbe rakom akkor 2-őt mutat stb stb. Remélem tudtok segíteni, nagyon megköszönném! Üdv.: Dávid
Pl a 4511-es próbakapcsolásába a DIP kódkapcsolót kell kiváltanod diódákkal, úgy hogy egy egy gomb megnyomása egy egy számértéket ( BCD kódot ) jelenítsen meg. Nézd meg a 4511-es adatlapját! Abban minden benne van amire szükséged lehet.
![]()
Hello mindenkinek, talán nem ide tartozik de érdeklödnék hogy a dupla 7 szegmenses kijelzőt mátrixban igy kell-e meg hajtani (fájlmelléklet)
Sziasztok!
Most regisztráltam a fórumra és érdeklődnék a számlálással kapcsolatban. Kellene nekem is készíteni négy kijelzőt, ebből kettő 0-3-ig számol, a másik kettő 0-20ig számol. fel le léptető gomb mindegyik kijelzőnél, és egyetlen nullázó gomb. Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben és legolcsóbban megoldani? Egyáltalán nem értek a PIC-ekhez és azokat a leírásokat amiket itt találtam a fórumon, hogy PIC az alapoktól, na már azt sem értem. Szóval ha lehet akkor PIC nélküli megoldás kellene. Hallottam olyanról, hogy számláló IC! de még sosem láttam IC-t és nem tudom, hogy hogyan kell őket forrasztani meg semmit. Az energia ellátást hogyan lehetne megoldani? Ha a kijelzőt ledekből raknám össze, az mennyire bonyolítaná meg a helyzetet? Köszönöm szépen! Tibi
Ne haragudj, de a téma elolvasásával ellene elkezdeni. Lehetőleg az elejétől. Mert már le lett írva, hogy PL egy számlálót hogyan kell működésre bírni. S pár kijelző meghajtó IC is terítékre került. Ha próbakapcsolásban 0-9 -ig tudod fel le léptetni a számokat már jó úton jársz. S közben a számlálókkal, kijelző dekóder IC-kkel és a BCD kóddal is megismerkedhetsz. Mert itt már előnyt jelent ha nem csak összerakni tudod az áramkört, hanem megérted annak működési elvét...
![]()
_Multiplexált_meghajtás._ Ha így ( ilyen elven ) vannak összekötve a kijelzők akkor jó lesz.
Hali igy nézki a k1-k2-k3-k4 a katod az also négy levezetés
Az a legegyszerűbb ha már eleve olyan kijelzőt veszel ami úgy van bekötve.
Lehetne ugy is ,de lehetne ugy is hogy mindent megveszek a boltban már mindt az órát meg a hőmérőt, de én inkább tanulni szeretek meg tervezni ,csinálni
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat. _Jani_ : Milyen típusú IC-ket kell felhasználnom? az egyik számláló ic? és a másik? és a 25pin-es csatlakozó az minek kell? és a -5V-ot hova kell kötni? azt nem látom. Előre is bocsánat a hülye kérdésekért de egyáltalán nem értek még hozzá! Köszönöm szépen! Tibi Ui.: Azért írtam nektek mert valószínűleg nem értettem meg amit írtak a fórumon, mert minden második szó számomra ismeretlen.
Sokat segítene ha a kijelző típusát ( esetleg link az adatlapjára ) is megadnád. Mert igy csak magad tudod érdemben ellenőrizni az áramkört.
Ahogy pbalazs is ítra a téma elején:
Idézet: „1. keress egy számlálót, ami fel-le tud számolni, pl. 74ls192. 2. kösd a gombokat a "fel" és a "le" bemeneteire, pergésmentesítés kellhet. 3. a számlálóra köss valamilyen 7 szegmenses dekódert, pl. 74ls47.” S nézz bele a téma képeibe: 74192-193-as_alapkalcsolás_.JPG Bocsánat muszáj színeznem! Figyeld, hogy ki - kinek válaszol! Idővel meg fogod szokni...
Elnézést azt el felejtettem http://www.hestore.hu/prod_10021800.html
Szerintem jó a kapcsolás.
Kösz szépen Neki álltam megcsinálni aztán majd el válik , azért azt had kérdezzem meg mert kezdö létemre nem értem , azt értem hogy pl egy óránál értem hogy forgassa a szegmenseket és idözitve vannak de honnan tudja hogy mit hova kell ki irni mi mutatja meg neki mert még ez a része magas
A multiplexált vagy időosztásos vezérlésnek az az előnye, hogy kevesebb csatlakozást igényel. Viszont ezért a kijelzőket nem lehet egyszerre vezérelni. Azaz, minden helyi érték kap egy egy időkeretet és csak ezalatt az idő alatt lehet értéket kiírni rá.
Ezt a következőképp teszi a vezérlő áramkör. Jelet kell adni a 7 szegmenses dekódernek. A dekóder a kívánt számjak megfelelően kivezérli az " a b c d e f g " kimeneteket. A vezérlő azután a megfelelő kijelzőt a közös pontján kiválassza és a szám megjelenik a kijelzősor megfelelő helyén. A következő szám a dekóderbe és a hely kiválasztása. STB. Durva hasonlattal a pontmátrix kijelző vezérlésére hasonlít, mert ott is időosztásos vezérlést alkalmaznak. Persze a kijelző kialakítása kicsit másként néz ott ki.
köszönöm a választ igy már kicsit érthetöbb
Jó napot az uraknak. Csak egy rövid kérdés: Létezik-e olyan LED kijelző ahol nem a szegmensek vannak meghajtva, hanem egyből számokat generál? Tehát belül szét van diódázva...Köszöntem.
Nem igazán értem hogy gondolod, de keress rá a TIL 311-re.
Talán ő kell Neked. Üdv: Csupasz :google:
Úgy gondolom, hogy ha egy 7 szegmenses LED kijelzőnek van egy közös lába a többire meg adom a feszültséget akkor a megfelelő szegmens fog világítani.
Arra gondolok, hogy belül a kijelzőben a szegmensek szét vannak diódázva és ha az egyik lábra adok feszültséget akkor nem szegmens, hanem az egyes fog világítani. Ha a második lábra adok feszültséget akkor a kettes és így tovább. Természetesen ezt kijelzőn kívül sok diódával meg lehet oldani csak kissé nagy helyet foglal el.
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy van olyan led kijelző aminek + a közös lába?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |