Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   321 / 844
(#) saraha válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia.Köszönöm mester.
Már majdnem rávettem magam,hogy ismét zaklassalak privátban..,de a jó szívűséged megelőzte ezt.
Talán emmzolee-nak is hasznára válik e hasznos kis áramkör.
(#) ECL82 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok, elmélkedtem ezzel a kapcsolással kapcsolatban. Ugye a bemenőfeszültség egy 2x12V-os trafó szolgáltatja, magának a kapcsolásnak 24V kell. A negatív feszültség előállításához a trafó egyik ága és a középleágazása van felhasználva ahol ugye 12V feszültség van, és ha jól látom a helyzetet akkor a D1-D2-C1 egy feszültség kétszerezőt alkot, nos erre miért van szükség? Miért használ 24V helyett 12V-ot, amit megkétszerez? Ezt nem értem, elmagyarázná valaki? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) fongab válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 2

szia
Be 2x12V TP1és a TP2 között 12V A TP2 és a TP3 között 12V magának a táprész az a TP1 és a TP+ közötti feszt kapja ami 24V egyen irányítva pufferolva ~30V Hogy a kimeneten, ne legyen brumm ezért 2…3V magasabb táp kell a bemenetnek, mit ami kimegy. Itt 25V megy ki+2V az elvileg 27V bemenetnek kell lenni, az első IC után a másodi IC annak 27V+2V = 29V Ez megvan mivel a C4 kondenzátoron ~30V van.
A LM317 sajátsága hogy 1,25V nál kevesebb feszültséget nem tud kiadni. ezért hogy a kimeneti feszültség 0V legyen, el kell tolni, a TL317 adj lábát minimum -1,25V al. És ezért van az a elviekben -12…18V alul. Sajnos alsó táp az nem terhelhető, függ a feszültsége, hogy a felső mennyire van terhelve. Ha a felső nincs terhelve, akkor alul se, jelenik meg feszültség. Ezért van, az R1 ellenállás.
Elvileg két trafóval is kivitelezheted 230V/24V 2A és 230V/10…12V 0,1A vagy több tekercses trafó. Itt a építő 1trafót használt és az 2x12V os tekercsel rendelkezik Pl.: weller trafóknál ez a feszültségek rendelkezésre állnak. De ez attól függ, hogy mit szeretne az ember, és mi van.
Röviden ennyi a történet.
üdv.
(#) Pet91 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Hello!
volna _itt_ egy kérdésem, de van benne kép is uh. nem raknám fel mégegyszer. kérlek segítsetek! az 1. tápegység készül!
(#) Alkotó válasza Pet91 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Az én szemem elég rossz, de ha jól látom, inkább az R7-en mérnék feszültséget, amit áramhoz kalibrálnék. De azért jó lenne tudni mekkora az ellenállás értéke, és mekkora a max. kimeneti áram. Ha jól látom a miniatűr feliratokat, akkor így nem kell egy külön áramsöntöt használni.
(#) Pet91 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Itt_ találsz róla nagyobb képet, ha esetleg jobban megnéznéd. Ha az r7-et nem akarom kalibrálni (mert meg van határozva) akkor elég ha feszültségosztóval belövöm méréshatárba ugye?
egyébként 0,002-3A az árama.
(#) Alkotó válasza Pet91 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Megnéztem. Félreértettél. Nem kell az R7-et kalibrálni. Rá kell tenni egy feszültségosztót, és azt kell úgy beállítani, hogy a leosztott feszültség éppen jó legyen az áramkijelzésre használt műszernek.
(#) Pet91 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Köszi, 1000hála.
(#) emmzolee válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Kössz szépen.

Össze gyúrtam a két rajzot, és ki egészítettem a változtatásokkal. Megnézitek jó lett-e?

Lenne még egy kérdésem. A led helyett lehet használni optocsatolót is? Akkor tudnék rátenni jelző hangot is.(Volt már, hogy össze ért az asztalon a mérő zsinórom, és jó volt, hogy sípolt)
(#) saraha válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Így csináltam én is és jól működik.Az optós megoldás még párhuzamosan is működhet szerintem.
(#) proli007 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Hello!
Jó lesz (már az szerint ahogy kigondoltam, és az is helyes..) De a Led-et ne az IC tápról tápláld, hanem egyenesen a pufferkondiról. (Nem lesz annak baja semmi.)
Optóra meg nem tudom miért van szükség. De ha bekötöd, akkor a Led-el sorosan kösd be. Optocsatolóra alapból csak akkor van szükség, ha galvanikusan le szeretnénk választani valamit. (Vagy egyéb célszerűségi okok vezérelnek.)
(Remélem Saraha a "párhuzamoa" alatt, csak a működésre gondolt, hogy együtt csipog és jelez a Led..)
üdv! proli007
(#) saraha válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia.
Igen úgy gondoltam,hogy a leddel együtt működjön.Tényleg jó ötlet a zümmer, van a gyári megoldásokban is.Beépítem én is.
(#) gyati hozzászólása Jan 29, 2011 /

Érdeklődni szeretnék a moderátortol, hogy miért törölték a tegnapi kérésemet,amit alkotótolkértem.Vagy talán ő nem akar válaszolni a kérésemre?várom a választ a kérdésemre.űdv gyati.
(#) emmzolee válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Igazából nem ragaszkodok az optóhoz, csak gondoltam kézenfekvő lenne használni, ha ennyire érzékeny a led áramára az áramkör.
(#) Apa8 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Már talán 2 éve utánépítettem Attila Kapcsolóüzemű előszabályozós, négydigites labortápegységét. Működött ezidáig rendesen, de a napokban Q6 fet felmondta a szolgálatot. Kicseréltem bekapcsoltam és terhelés nélkül ment is. Aztán terhelést adtam rá és a főszabályozó 10A biztosítékát egyből leoldotta. Merre keressem a problémát?
(#) Istuuu hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok! Tervezem megépíteni Franky "Egyszerű tápegységét" amiben ugye 2 db lm317-es ic szerepel. Franky kiemeli ,hogy mindenképp To-3 as tokozásút használjunk. A beültetési rajzon ha jól nézem TO 220-as van. Szóval To 220 assal is meg lehet építeni mert nekem ezek állnak rendelkezésemre. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Ghoost válasza Istuuu hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!

Franky szerintem csak azert irta a TO-3-as tokozasu alkatresz felhasznalasat, mert nagyobb az a felulet ami a hutobordaval erintkezve a disszipativ hot at tudja adni.
A TO-220nal ez a felulet kisebb, de megepitheto azzal is szerintem.
(#) Doncso válasza Istuuu hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Működni fog éppen, de ha megterheled nagyobb áramokkal, akkor el fog füstölni, mert megfut, azaz hirtelen olyan hő keletkezik, amit a kis felület nem tud gyorsan átadni a bordának, ezért kell a TO-3.
(#) Des1gnR hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok!
A trafómon van 2×12V-os kimenet. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt miként tudnám összeadni, hogy építeni tudjak neki egy szabályzót? Van erre lehetőség egyáltalán?
(#) Doncso válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Milyen szabályzóra gondolsz?

Esetleg ez: Bővebben: Link de ez már mind1, csak az a kérdés hogy tudok-e 24V ot csinálni 2×12V-ból?
(#) Des1gnR válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm válaszod.
Felvázolom pontosan mi a helyzet
//bocs a gyenge rajz miatt, de ez volt a leggyorsabb mód.
Bővebben: Link

Szóval a 2 barna között 24V van.
A két feketét nem tudom, ha szükséges lemérem.
A két sárga között 12V és a 2 szürke között is 12V van.
(#) Doncso válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Akkor mi a kérdés? Ott van a 24V, egyenirányítod graetzel, és puffereled, máris ott van kb 33v egyen feszültséged.
(#) Des1gnR válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Jajj bocs, hamarabb is lehetett volna ennyi eszem, hogy ezt lefotózom
Bővebben: Link
Remélem eléggé látszik.
(Én is csak most néztem először, hogy minden rá van írva amit én kiméregettem )
Akkor lehetséges nem is érdemes variálni vele mert a két szürke között csak 0.5A-t bír...
Vajon az a kis "m" betű szerű jelölés az mi?
A sec 1 mellett az AC jelzés de az a kis logo számomra ismeretlen ami a másik 3 secundernél van.
(#) Des1gnR válasza Doncso hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Persze ahhoz már meg is van csinálva az elektronika és szépen működik. De ha már itt van ez a csodás trafó ki kéne rajta használni minden lehetőséget.

Hát a kis emblémára még nincs találat Bővebben: Link (remélem hamarosan meg lesz)
A 34V os kimenethez is szeretnék építeni egy fesz. szabályzót. Esetleg ha valakinek lenne rajza azt nagyon megköszönném.
(#) Des1gnR válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ezt megtaláltam itt a topikban csak nem tudom eldönteni, hogy mennyire megbízható
(#) kadarist válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!
Csináld meg ezt: Bővebben: Link vagy a te rajzod Pioneer-féle változatát. Rajzkeresés: Bővebben: Link
(#) Des1gnR válasza kadarist hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Az első linked nem túl pontos Pioneer tápot pedig nem látok 34V AC betáplálásút
(#) kadarist válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Be van keretezve Proli007 hozzászólása. A te rajzod sem 34V AC betáplálású.
Következő: »»   321 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem