Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1166 / 3998
(#) David.zsombor válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Igen ha igazán szabályozni akarod akkor két poti kell :az egyikkel a sebességet a másikkal a kitöltést szabályozod.
(#) Pet91 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Hello!
Azt szeretném megtudni, hogy mivel lehet szépen vágni az AL hűtőbordákat, mert a fémfűrész elnyalogatja, de csúnya lesz a vágás. Ja és ugyan ez a fúrásra is kérdés.
Az aluminium L idom és a borda közé nem kell paszta ugye?
Köszönöm.
(#) Crea1984 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok! Mellékelt képen mi látható? Ez egy hőtermelő valami, ilyenre volna szükségem ,de nem tudom milyen néven keressem. (Elvileg 20-30 évvel ezelőtt csövek melegítésére használták) Vagy ha van alternativája ( 12V-24V ) az is érdekel, legalább 100fok körüli hőmérsékletre lenne szükségem, de 1 cm-nél nem lehet magasabb. (Halogén izzó emiatt kiesik és nem is túl jó a hőeloszlása.) Köszönöm
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Aha, köszike nektek ! Bár ebből, nem sokat értettem meg
(#) Szani27 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok
Van nekem egy ilyen villogó strobim és azt akarom megcsinálni hogy többet villogjon.potival tudjam állítani a villogás gyorsaságát és hangra villogjon köszi

SNC1.jpg

(#) janikukac válasza Szani27 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Én is hasonlót szeretnék: csak én 2 ledet szeretnék, ami egyszerre villogna, de bírnám a sebességet állítani egy potenciométerrel.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

555-el meg tudod oldani majd rakok fel nyákrajzot ha hazaértem.
(#) janikukac hozzászólása Feb 1, 2011 /

Jó, köszi Zsombi!
(#) storm hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok!
Valaki megtudná nekem mondani, hogy a csatolt képen a bekarikázott rész mi célt szolgál? Fontos lenne
(#) blackdog hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok!

Van egy 3A méréshatárú analóg műszerem. Ezzel megoldható valahogyan, hogy a teljes skálán nem 3A legyen a max. hanem csak 500 mA?
(#) blackdog válasza storm hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Az méri a hőmérsékletet. Valamilyen gáz töltet van benne és hő hatására tágul vagy összehúzódik. Le ne vágd!
(#) storm válasza blackdog hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Nem vágom fizika órára csinálok kiselőadást de a szerepére nem sikerült rájönnöm
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Elvileg igen, ha hozzáférsz az alapműszerhez, és le tudod róla választani a söntjét.
(#) kadarist válasza storm hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Egy alacsony forráspontú szénhidrogén van a csőben, ami nagyon szeret tágulni a hőmérséklet növekedésével. Ez a táguló folyadék megnyom egy rugós memebránt, ami egy kapcsolót billent át.
(#) cipoce hozzászólása Feb 1, 2011 /

Heló!
Az lenne a kérdésem, hogy van ez a vzoole féle forrasztóállomásom forr. áll, és szeretnék rá egy hőmérséklet kijelzést.
Van itt az oldalon a Teljesítmény szabályzás címszó alatt egy forr.állomás kacsolás, amibe van hőmérséklet kijelzés ( simán amikor csak a valódi hőmérsékletet mutatja). Ezt lehetne illeszteni, az én állomásomhoz?

köszi előre is
(#) Robi98 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok!
Találtam egy nagyon egyszerű kapcsolást EZEN az oldalon,de egyszerűsége ellenére még így is vannak kétségeim ennek megértésével.
1. Azt megértem,hogy nem tudnak két ugyan olyan tranzisztort gyártani,csak azt nem értem,hogy amíg az egyik bekapcsol,az idő alatt kicsit később miért nem tud bekapcsolni a másik is?
2.Amíg az egyik led világít miért töltődik fel a kondenzátor?
Hiszen az ellenállás is gyengíti az áramot meg a tranzisztoron keresztül a földre is húz.
3.Na meg ha a kondenzátor fel is töltődik, miért fog kisülni?
Ugyanis egy kondenzátor úgy tudom,hogy feltöltődés után csak akkor fog kisülni, ha megszűnik az áram ami tölti.Ebben a kapcsolásban pedig nem szakad meg a töltőáram úgy ,hogy nem kéne kisülni.
Ja,és ami közben töltődik,aközben is át tudja engedni az áramot .

Előre is köszi a válaszokat.
(#) qvasz2 válasza cipoce hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Természetesen, mivel Attila ezt a kapcsolást egészítette ki a hőmérő résszel, de ezt le is írta a cikkben, ha elolvastad (-volna).
(#) janikukac válasza Robi98 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Ha nagyon bele akarsz menni az egészbe a részletesen, akkor segítek amit tudok, vagy a többiek, mert ők sokat tudnak. Szerintem most elég lesz , ha csak megépíted, ne foglalkozz azzal, hogy mit ír. Ha majd működik, kész akkor bonyolódj bele. Én is kezdő vagyok, már régebben én is megépítettem a kapcsolást. Kemény 80 FT volt, és működött is !
(#) qvasz2 válasza Robi98 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Sajnos Topi mester eléggé elnagyolta a működést. A lényege, hogy amikor a bal oldali tranyó kinyit, akkor a kollektorán egy feszültség szint esés lesz, és ezt a gyors változást a kondi továbbítja a másik (jobb oldali) tranyó bázisára, ezért az nem tud kinyitni. Viszont a kondi innentől kezdve tud töltődni, és addig töltődik, míg a jobb oldali tranyó ki tud nyitni. Ebben a pillanatban a jobb oldali tranyó kollektorán lesz feszültség esés, és ezt kapja meg a bal oldali tranyó bázisa, amitől az lezár.
(#) zolika60 válasza Robi98 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Ha még jobban bele akarsz bonyolódni:Bővebben: Link
(#) Robi98 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Köszi! Most már végre értem!
Amit nem értek az csak az ,hogy ha mondjuk a bal oldali tranzisztor kapcsolt be először a negatív jelet,hogy tudja közvetíteni a kondi hiszen a led abban a pillanatban kapcsol be és még egy pici áramot se tud közvetíteni.
(#) Robi98 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Majd azt is elolvasom,csak majd holnap,mert most nem érek rá.
De attól még köszi szépen!
(#) wolverine14 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Jo estet van nekem itthon egy LM 317 T jelű fesz.szabályzó ic-m , az lenne a kérdésem, hogy milyen értékű ellenállásokat kössek rá, ha 17V-ból szeretnék 14v-ot előállítani.
(#) wolverine14 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

köszönöm szépen
(#) cipoce válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Kösznom
Olvastam csak nem voltam biztos benne
Akkor a hőmérő bemenetét a forrasztó állomás IC-ének az 1.es-lábára kell kötni?hőm

Még egy kérdésem lenne: Milyen kijelzőt kell bele venni, mert annyi féle van, hogy fogalmam sincs
(#) qvasz2 válasza cipoce hozzászólására (») Feb 2, 2011 / 1

Igen, oda kell kötni. A kijelzőt megnézheted az alkatrész listán:
Bővebben: Link
Bármilyen közös anódos típus jó, ami ilyen méretű és lábkiosztású, ha az ő NYÁKját használod; illetve ha saját NYÁKod lesz, akkor csak a közös anód a megkötés.
Ő ezt használta, ha nem találnád:
Bővebben: Link
(#) cipoce válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm szépen
(#) l0m3x hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok...

Volt egy majdnem jó dvd lejátszó csak elpontatlanodott, így bontásra ítéltem...

A képen látható a tápja és gondoltam rámérek a jobb oldali kimeneteire, hogy van-e használható fesz számomra, de mikor bedugtam elkezdett halkan zúgni, így még nem mértem mert csak áram és mikor kihúzom, lassan elhalgat...

Ez üzemszerü? Mi zúg?

Előre is köszi...

003.JPG

(#) kadarist válasza l0m3x hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
Terheletlen állapotban normális, hogy ciripel A rezgés megszaggatásával igyekszik stabilizálni a terheletlen kimenet feszültségeit. Terheld meg és akkor elhallgat.
(#) l0m3x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszi...
Még az értdekelne hogy egy váló vagy egyenáramot adhat ki? Hogy állapíthatom meg?
Következő: »»   1166 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem