Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1168 / 2208
(#) Vacok válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 31, 2011
Szia!
Köszi szépen, így már könnyebb lesz elindulnom.
(#) klemo86 hozzászólása Jan 31, 2011
Kinek hogy tetszik a prototípus? Előfesznek lehetne szó esetleg 6D22S-ekről és a meghajtónak valami kis egyencsőről, de egyelőre eleget zabál a nagy rendszer is, így ezek most félvezetőseknek vannak feltüntetve (szerintem azok is lesznek)… Ennek így elvileg bombabiztosan menni kéne Ja, és majdnem elfelejtettem: egyetlen anódkör és egyetlen fűtőkör lesz a két oldalnak (kivéve a GM70 fűtésének)!
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 31, 2011
Jobban jársz, ha a légrést határoló felületeket sík-nak és párhuzamosnak veszed, és akkor az erővonalhossz a légrésben a légrés nagysága lesz (pl 0,5 mm légrésnél, az erővonalhossz a légrésben 0,5 mm).
Ugyan ezt nem kérdezted, de gyanítom, hogy inkább ez érdekel, a vasban a közepes erővonalhossz, a vasmag geometriai középvonalára számított hosszúság (a vas belső felén mért hosszúsághoz hozzáadódik a külső hosszúság és osztjuk 2-vel (ez nagyjából a közepes erővonalhosszt adja, különféle trafószámításoknál lehet erre szükség).
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 31, 2011
A 6E5P -s meghajtás egyedül szerintem nem fogja tudni a GM70 képességeit kiaknázni 350 V-ról (sem teljesítményben, sem minőségben (tetródás kötés)). Minél nagyobb lesz a GM70 anódfesze, annál nagyobb lesz a rácselőfesze is, és minél nagyobb a rácselőfesz, annál nagyobb meghajtófesz is kell. Ha a GM 70 1300 V-ról megy, nem hinném hogy jó választás egy 6E5P, úgy gondolom több fokozatú, összetettebb meghajtással jobb lenne, de nem szeretnélek lebeszélni, ezt is érdemes megpróbálni, de legyen hely az átalakításnak is a dobozban.
(#) mayky válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 31, 2011
Egy másik megoldás:
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 31, 2011
Na igen, ez csak egy falemezen lesz először, mert gondolom egy komplett kapcsoláson is lenne mit korrigálni, nemhogy ezen… A 6SN7 jutott még eszembe meghajtónak, de sokat kell még ezzel kísérletezni
(#) klemo86 válasza mayky hozzászólására (») Jan 31, 2011
Szerintem eleve ezzel kéne kezdenem Köszi szépen!
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Jan 31, 2011
Ez 6SZ33C-hez mennyire feküdne vajon. Ilyesmi meghajtást akarok még kipróbálni fél 6C33C-es verzióban E182CC-vel (Valvo vagy Philips SQ-val).
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 31, 2011
Az 1300 V-os anódfeszhez nem ragaszkodnék ezzel a meghajtással sem, szerintem akkor már valamilyen it. trafós dolgot kell előhúzni...
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 31, 2011
Majd meglátjuk… Nem a jövő hétre kell Ha lesz egy alapom, mindenképpen megosztom veletek!
(#) mark.budai hozzászólása Jan 31, 2011
Nem tudjátok, hogy a TV-ben a PCL85 mekkora Ra-ra dolgozott? Esetleg PP-ben (triódásan) mekkora Raa-t szeret?
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Jan 31, 2011
A közepes erővonalhosszt a vasban, tudom, hogyan lehet meghatározni, viszont hogy a légrésben hogyan azt nem... De akkor a képletben ahol a légrés közepes erővonalhosszát kérik, ott írjam be magát a légrést??
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 31, 2011
Milyen berendezésre vonatkozik a képlet, és hogy néz ki (a képlet) ? Szándékosan légréses trafónál akkora az erővonalhossz a légrésben, mint a légrés (még a vas széli kidudorodással sem szokás korrigálni, legalábbis én nem tudok róla). A tompa illesztésből eredő (nem szándékos) légrést nem szoktuk figyelembe venni (ez teljes pontossággal talán ki sem számolható, de ismerni kell a felületek domborzati viszonyait hozzá, ami alapján a síkfelülethez viszonyítva számolható a két felület távolsága.
Nemigen tudom miről van szó, várd meg hátha valami trafós ember válaszol (pl. Mayky), nálam a légrés akkora, amekkorrát csinálok, vagy nem értem a kérdést....
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Jan 31, 2011
Igazán én sem tudom, miről van szó. Milyen képlet? A képletekben általában a magával a légréssel szoktunk számolni. De nekem jól bevált az OPT_DA progi. Az is magára a légrés nagyságára kíváncsi. (gap) Ja és szerintem kimenő trafót a tekercseléssel lehet tervezni
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Jan 31, 2011
A PL508-ashoz számolgatok, kimenő adatokat, hogy mik jönnek, ki. Mert van itt egy nagyobb vas, és gondolkozom, hogy megtekerem, és kipróbálom, hogy mit csinál vele az erősítő, hátha nem torzít ennyire mint most. Viszont ha beírok, mondjuk 0,1mm es légrést, akkor 3267 menet jön ki 5,2k Ra-ra 30Hz-es alsóhatár frekvenciával... kicsit sokallom... Egyébként az elektroncső.hu-s kimenőszámításos képlettel számoltam.
(#) mayky válasza lac- hozzászólására (») Jan 31, 2011
Mekkora az a nagyobb vas? Hány W-ot tervezel ?
(#) lac- válasza mayky hozzászólására (») Jan 31, 2011
Az erősítő 4W os elméletileg, a nagyobb vas pedig 7.2cm2, jelenleg egy 5cm2 es van bent, de a méyleknél nagyon torzít... Én arra alsóhatárfrekvenciának 64Hz-et számoltam, ami szerintem elég sok... ezzel a nagyobbal pedig 30,5-öt.
(#) mayky válasza lac- hozzászólására (») Jan 31, 2011
Hát én nem sokat vacakolnék vele. A primer úgy 2000 menet körül, ahogy épp kijönnek a sorok, a szekunder pedig 75-77 menet olyan vastagságú huzallal amivel teljes sor jön ki.
(#) s.sanyi hozzászólása Jan 31, 2011
Sziasztok.Megpróbáltam lerajzolni a jelenlegi kapcsolásomat.Sajnos a tina rajzoló még nekem újj igy nem tudtam jpg-be elmenteni csak kinyomtatni és beszkénelni,de remélem látható.Ebben a felállitásban most nagyon jól működik.Valamit változtatnátok rajta?Esetleg érdemes volna dc csatoltan megoldani az előfokot vagy nagy falat eggy kezdőnek?Ugyanezzel a meghajtással próbáltam a gu 50-et triódában a 3,5 láb az anódra kötve habár az sm 65-ös kimenő kicsi hozzá elképesztően jó szól.320 voltról megy.Mekkora illesztés kellene a 3c19p-hez és a gu 50 hez triódába kötve?Nem a hangerő a lényeg csak szépen szóljon.

6c19p se.jpg
    
(#) sturbi válasza lac- hozzászólására (») Jan 31, 2011
Teljesen jók az ottani képletek is.
Kimenőtrafót sokféleképpen lehet méretezni, amentén a logika mentén, amelyik képletet használtad a 3200 menet teljesen jó érték 30 Hz alsó frekire 7,2 cm2-re 4W-ra, és nagyon jó trafó készíthető, de a réteges felépítésre oda kell figyelni (nagy primer induktivitású trafót több részre osztva kell elkészíteni, mint egy kisebb induktivitásút). Mivel a sok menet miatt nagyobb lesz az egyenáram okozta gerjesztés, nem biztos hogy elég lesz a 0,1 mm-es légrés. (A cikkben egyébként nincsen külön említve átlagos erővonalhossz a légrésben, csak a vassal együtt. A légrés okozta átlagos erővonalhossz változás kisebb, mint az átlagos erővonalhossz számolásákor keletkezett hiba, a légrésben állandónak veszi az erővonalhosszt, hiszen síknak elfogadott párhuzamos felületek között van).
(#) bbazs válasza sturbi hozzászólására (») Feb 1, 2011
Köszi mindenkinek a válaszokat, áttekerem a trafót. Milyen átmérővel, mekkora menetszámot ajánlotok rá?
(#) mayky válasza bbazs hozzászólására (») Feb 1, 2011
Mondjuk 2200-2400 menet 0,15-0,17-es huzalból. Egysz. szig.
(#) Abukodonozo hozzászólása Feb 2, 2011
Sziasztok!

Igazából még soha nem volt dolgom csövekkel, de már olvasgatok róluk. Itt találtam egy egyszerű kapcsolást, megjegyzem, hogy ami a legjobban tetszik az a kis anódfeszültség. Most jön a kezdők szokásos kérdése: ha nincs ilyen csövem, akkor mivel tudom helyettesíteni? EBF89, EL84, EF89, ECC83, ECH81 és EBF89 vannak itthon. Ha jól tudom a PL504 pentóda, amiből az enyémek között si van. Végső soron a lényeg a kis anódfeszültség volna, s ha egy hangot is ki tudok majd az "installációból" csikarni, az nekem már gyereknap!
(#) bakos13gab válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 2, 2011
Szia!

Ezek közül semmivel. Ez egy "speciális" kapcsolás. Ilyen alacsony anódfeszültséggel a felsoroltak nem működnek. Ami használható az az ECC83, de ennek 250V kell és az EL84, aminek szintén ennyi legalább. Amúgy a PL504-es kapcsolás működőképes, ismerősöm összerakta és ment.
Javaslatom: PCL86, de nem kell ám ilyet keresni, mivel ez egy ecc83+el84. Keresni kéne kimenőt és valami tápot. Ezek régi rádiókból bonthatók (a felsoroltak nem ennek részei véletlenül?), abban van hálózati trafó és valamilyen kimenő is. PL504 régi TV-kben volt. Nem tudom, hogy pl500-al lehetne-e helyettesíteni, de az biztosan kisebb (tudású) cső.
(#) Abukodonozo válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 2, 2011
Köszönöm válaszod!

Igen, régi rádió részei voltak a csövek, sajnos a többi alkatrésze már nincs meg. Azt hiszem nekem is kerítenem kell majd valahonnan egy ilyen PL csövet. A nagy anódfeszektől még félek. :eeknoes:
(#) Ricsi89 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 2, 2011
Nem kell attól félni, csak nem kell hülyeségeket csinálni. Akkor nem bánt.
(#) bakos13gab válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 2, 2011
Hidd el, hogy szerintem nem több munka összehozni egy "rendes" csövest. Kimenő úgy is kell, bár talán megteszi egy átlemezelt hálózati is. Szóval PL cső keresése mellett én prioritásba tenném egy régi rádió guberálását. Sokkal több használható alkatrész lenne benne.
(#) Abukodonozo válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 2, 2011
Értettem, köszönöm a segítségeteket!

Idézet:
„...nem kell hülyeségeket csinálni. Akkor nem bánt.”


Fogadom!
(#) lac- válasza sturbi hozzászólására (») Feb 2, 2011
Rednben, természetesen osztom a primert... még nemtudom hány részre tlalán 3 vagy 4re... Megpróbálok minél előbb nekilátni, kíváncsi vagyok az eredményre :yes: Köszi.
(#) mark.budai hozzászólása Feb 2, 2011
Hogyan lehet kiszámolni egy cső Ra és Raa-ját, az adatlapban található értékekből? Lenne több cső is, amivel szívesen próbálkoznék SE-ben, PP-ben, amikor időm engedi, de nem tudok, mert nincs az adatlapokban Ra, érték, anélkül meg mit sem ér az egész.
Következő: »»   1168 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem