Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Üdv!
Siemens Oscillarzet 05 szkóphoz keresek kezelési útmutató kapcsolási rajzot. Ha esetleg van valakinek megköszönném ha felvenné velem a kapcsolatot. Most került hozzám a szkóp és szállítás közben lelte valami, mert bekapcsolás után semmi sem történik. Valami elrázkódhatott benne. Valami apró hiba lesz a gond remélem. Full csöves a rendszer. Nem mai darab. Esetleg valakinek tipp hogy mit érdemes meglesnem? Köszönöm!
Szia!
Biztosítékok nem rázódtak ki? A hálózati feszültség eljut a tápegységig?
Biztosítékok rendben! A feszültségek megvannak az egyenirányítókon. Minden cső fűt!
A nagyfeszültség meglétét kellene valahogyan ellenőrizni. Egyébkén az indítás AUTO álásban van? Mert alapból csak így van fény az ernyőn.
3 híd van. Az egyiken 305V a másikon 295 a haramdikon 300V van. A kondik 350V osak gondolom akkor megfelelőek a feszültségek. Auto állást sajnos nem találok rajt. Itt a kép
a szkóp előlapjáról. A bekapcsoló potival lehet a háttérvilágítást is szabályozni de az sem müködik!
A középső trigger gombbal kellene játszani egy kicsit. A fényerő gombot tekerd fel.
Minden potival szórakoztam tettem rá jelet is de semmi.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, vettem egy RFT EO-213-as szkópot (Doksi) és szerintem a képernyőn a kijelzett sugár túl vastag, illetve a TIME/DIV kapcsoló 0,5us állásában a sugár középen hirtelen elvékonyodik (1 kép). Ha valamelyik csatorna erősítő potméterét balra tekerem, akkor a sugár szép vékony lesz, de összenyomódik. Nem tudom hogy ennek így kellene működnie? Más a szkóp 1KHz-es hitelesítő jelét rávezettem a csatornákra, A csatorna (2 kép), B csatorna (3 kép), itt a kijelzett alsó illetve felső vonalnak nem kellene egyforma hosszúnak lennie? És itt is látszik, hogy a B csatorna sugara, sokkal vastagabb. Bocs ha hülyeségeket kérdezek, de most használok először szkópot. Szerintetek hol keressem a hibát?
Szia!
A fókusz potméterrel próbáltad élesíteni a vonalakat?
Igen próbáltam, de a vastagsága nem változik csak az élessége.
Olyan, mintha valamilyen zaj lenne az Y-erősítőn. Ajánlanám az összes tápszűrő elkó cseréjét, mert a szűretlenség miatt a nagyfesz-generátor és a hálózati brumm zavarhatja az erősítőt. Belül az árnyékolások be vannak építve?
Igen be vannak kötve, a tápon már valaki cserélgetett egypár kondit, de lehet kicserélem az összeset. Egyébként a 6,3v-os csőfűtésnek egy csengő reduktor van beépítve, esetleg ez nem lehet a hiba okozója?
Vajon miért csengőtrafóval oldották ezt meg? Annak a szórt mágneses tere is zavarhatja az erősítőt.
Hát ezt nem tudom, de hétvégén nekiesek, kicserélem a kondikat, és kiderítem mi van az eredeti 6,3v-os fesszel. Köszi, a segítséget lehet, hogy tényleg a csengőtrafó lesz a hiba okozója, mert csak úgy be van dobva a panelok mellé!
kadarist nincs ötlet hogy mi mást lenne érdemes meglesni még?
Nagyfeszültséget kellene megnézni, meg az eltérítőfeszültségeket. Ha aszimmetrikus valamelyik eltérítőlemez-pár testhez viszonyított feszültsége, akkor a sugár az ernyőn kívülre kerül és azért nem látható. Lehet gond a kioltás-kivilágosítással is. A szkópjavítás sajnos gyakran egy eléggé komplikált feladat. A katódsugárcső fűtése is jó?
A fűtőfeszültséget megkapja és elvileg a szál is jó mert rámértem. Attól függetlenül hogy nem jelenik meg jelalak az ernyőn attól a háttérvilágításnak még működnie kéne nem? Kioltás-kivilágosítás?
Az elektronsugár visszafutási idejére kikapcsolják a sugarat, ezt hívják kioltásnak. A bekapcsolási időtartam a kivilágosítás, ilyenkor látod a fényt.
Azt nem tudom, hogy ennél konkrétan hogy van, de a fűrészgenerátorról (X-eltérítés) elvezetett feszültséggel, kondenzátoros csatolással, vagy a modernebbeknél egy monostabil áramkör végzi a katódsugárcső katód-rács vezérlését. Bővebben: Link
Méregettem egyet:
függőleges eltérítés -40V től 40V ig. vízszintes eltérítés +114V tól 33V ig (szerintem ez okozza a galibát) Időközben rájöttem hogy amit háttérvilágításnak fordítottam az valószínűleg a jel fényerejének intenzitását változtathatja. Szóval a vízszintes és a függőleges eltérítés feszültségeinek egyeznie kéne?
Ha a testhez képest mindkét vízszintes lemezpár feszültsége azonos és ugyanígy függőleges lemezek feszültségei is azonosak a testhez képest, (egymáshoz képest 0V) akkor középtájon kellene lenni egy fénypontnak, X-Y üzemmódban (ext-X).
Akkor ez lesz a gond mert az x tengely eltérítő lemezei között a feszültséget csak + tartományban tudom változtatni.
Akaszd le mind a négy vezetéket az eltérítőlemezekről és kösd össze az egymáshoz tartozókat. Ilyenkor is meg kell jelennie a pontnak vagy foltnak az ernyő valamelyik részén. Persze ilyenkor ki kell kapcsolni a kioltást az x-y üzemmóddal.
Nincs külön x-y üzemmód. External van. Ez az? Akkor mi van ha nem kötöm össze az egymáshoz tartózókat akkor nem jelenik meg pont? Akkor egyszerűen csak nem adok feszt a lemezeknek és nem térítenek el nem? Vagy a cső lábait kell összekötni az egymáshoz tartózóakat?
Az external x a nyerő. Nem összetévesztendő az external triggerrel. Próbáld ki az összes eshetőséget, összekötés nélkül és összekötéssel is. Rajz nélkül csak az általános hibakeresési módszereket lehet gyakorolni.
Úgy fest kicsit nehéz már a felfogásom. A lemezekre kapcsolódó vezetékeket kössem össze?
Válaszd le a lemezeket a végfokoról és a levegőben lógó lemezeket kösd össze, hogy biztosan azonos potenciálon legyenek.
Szia!
Ahogy kadarist írja is jó,talán egyszerűbb (én ezt használom),ha a differenciál erősítő tranzisztorok kollektorait kötöd össze egy vezetékkel, így is azonosak lesznek a lemezpárok és ha ezt az x és y nál is elvégzed a fénypontnak az ernyő közepén kell lenni. Ha csak az y-nál kötöd össze a vízszintes vonalnak középen kell lenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |