Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BD-s Erősítő
 
Témaindító: Mikey051104, idő: Márc 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 9
(#) Moderátor hozzászólása KD mester hozzászólására (») Jún 4, 2007
 
olyan nehéz használni a válasz gombot? Így lehet tudni, hogy mire válaszolsz..
(#) KD mester válasza (») Jún 4, 2007 /
 
Bocs, csak először azt hittem, hogy törölted azt a hsz-t, amire válaszolni akartam!, Nem találtam hirtelen meg!

wins!

Az előző oldalon módosítottam a hozzászólásomat 2 rajzzal, meg némi szöveggel, amik jók lehetnek neked!
(#) szabi83 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
nem egyszerűbb a hsz-t belinkelni

fejlécre kettő kattintás:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_90999.html?highlight=1#90999
(#) KD mester válasza wins hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Az én erősítőmet +-30V tól +-48V-ig használhatod. Egy ellenállást kell módosítanod és a BD139-140 helyett a nagyjelű részben MJE 340-350 párt alkalmazd +-40V tápfesz felett. (+-48V tápnál a 0.33Ohm-os emitterellenállatok helyett ajánlom a 0,39Ohm-ot)Csak enyi. Kérdés?
(#) wins válasza KD mester hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Érdekelne az erősítőd. Nyákrajzot majd tudsz küldeni?
(#) KD mester válasza wins hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
A kisebbikhez már írtam, hogy jövő héten összehozom sprint-ben és felrakom ide. Sajna én papíron tervezek nyákot, majd arról pontozok, fúrok és erre három féle méretű forrpontot tudok felvinni. Majd vonalzóval+ lakkfilcel csinálom. Egy ilyesmi végfoknál gyorsabb, mint a foto és van is közel olyan minőségű.
(Ezért bánok fukar kézzel a nyákok terén. )
(#) Tom025 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Én is azért az említett másik erősítőt gondoltam megépíteni, mert van kész nyák hozzá, és így egyszerűbb. Ha viszont tápfeszt csökkentenék, és nem ragaszkodnék a +/- 45V-hoz akkor mit kéne változtatni a kapcsoláson az egyik végtranyó elhagyásán kívül?

Üdv, Tom
(#) KD mester válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Az ST151-nél csak az áramgenyó diódasorának előfeszítő ellenállását (és a két 6,8K-t a rövidzárvédelemben) kell a tápfesszel arányosan csökkentened, hogy ne csökkenjen az előfeszítő áram. Azt a pár filléres BD-t meg minek elhagyni? Ezen akarsz spórolni? Nem kéne! Úgy jó az az erősítő, ahhogy van. (Két pár végtranyó árába csak nem halsz bele.)

Mégis mekkora tápfeszről akarod járatni?
(#) Tom025 hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Egy kis OFF, remélem nem baj, főleg Szabinak szánnám. Elsősorban nem belekötésként, csak jobbító szándékkal. Tudom, hogy egy modinak sok dolga van, és rendben kell tartani a fórumot, de én ezt az aggresszivitást ellenzem. Olyan jó hangulata van ennek a fórumnak, sokan vannak rajta, a kérdéseinkre tényleg érkeznek válaszok. Egyszóval szuper, szívesen látogatom. Most speciel az ST topik kapcsán, szerintem azért, mert az indító nem válaszol, nem kéne az egészet törölni, mert mint látható, vannak akiket így is érdekel az erősítő. A VF2 topikban is kereste valaki, és én is mikor nem találtam, feltúrtam a kapcsolásért a guglit és a netet, mivel nem kérdésem volt a hozzá, szimplán meg akartam építeni. Természetesen van sixteknek saját honlapja, és a konkurrens Diyaudión is fent van a kapcsolás, szóval nem sikerült "kicseszni" vele. Eddig úgy volt, hogy cikk is lesz belőle az oldalon, na most meg garantálva van, hogy mégsem. Egy tag sikeresen el lett kergetve innen, akármi is az indok rá. És az építők is tudnak egymásnak válaszolni, ha szeretnének. Valaki a Torrenttanya és a hasonló magyar torrent oldalak kapcsán már nagyon jól kifejtette a meghívós rendszer, kibannolások és kidobások hátrányait, és nem szertném, ha ez az oldal is erre a sorsra jutna. Ahol nincs tűrhetetlen probléma, nem kéne csinálni. Megjegyzem, az a topic nekem sem volt valami színpatikus, mert csak dícséretekkel volt tele, de a kapcsrajzért megérte. Remélem senkinek nem voltam ellenére a hosszúra sikeredett OFF-fal.

Üdv, Tom_
(#) KD mester válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Csak egyetérteni tudok veled.

Sixtek több fórumon is megnyitotta a topikot, ha valakit érdekel:

ST151
(#) Tom025 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Egyáltalán nem az árba halok bele, főleg hogy tonnaszámra van itthon BD tranyó, csak nem akarom véletlenül sem kinyírni a hangfalam túlterheléssel, ezért szerettem volna lejjebb venni a teljesítményt. Lehetséges tápfeszeim: 30V, 38V (nehézkesen, mert a 30V-ot leadó trafó csak egy szekunderes, és nem szeretem az egyutas egyenirányítást, a 38V-ot leadó meg nem fér a dobozomba), és 45V. De ha csak tápfesz csökkentéssel lehet teljesítménycsökkenést elérni, majd kitalálok valamit. Ez volt a kérésem oka.

Üdv, Tom
(#) szabi83 válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
agresszivitást?? inkább csak bosszant, hogy (nem tíz éves) nem látja a dolgokat! eszméletlen!! pedig oda van írva, biztos nem Jézuskának fog menni az üzenete, ha arra kattint és oda ír.

Sixtek topikjáról annyit, jól megtervezett reklám kampány! Lett volna cikk utána, „azt csinál, amit akar”.
Én csak egyszerű kérdést tettem fel neki, ennyi.
(#) KD mester válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
A végtranyók számának csökkentésével csak az erősítő minőségét rontod, a kimeneti teljesítményt kizárólag a tápfesszel befolyásolhatod! Csak bizonyos tápfesz felett növelni kell a végtranyók számát, mert kettő már nem bírja azt a disszipációt/áramot. Ilyenkor több tranyón kell eloszlatni és egy egy tranyóra nem fogod tullépni a megengedett határértékeket.
(#) KD mester válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 5, 2007 / 1
 
(Volt egy sejtésem, hogy ezzel az egységcsomagos dolgából még baj lessz, de emiatt nem kell aggódni. sixtek nem fog ebből meggazdagodni. Szerintem ilyesmiből pénzt csinálni nem lehet egyébként sem. Errő beszélgettünk is a Terminál elektró fórumán. Az előző linkemben el is olvashatjátok.)

Az én észrevételem, hogy ide többségében amatőrök járnak, akiknek nagyon jó sixtek egyszerű-megbízható erősítője, mert komplett leírás van az építésről, és olcsó az elkészítése. A terminálon például már nem lehet egy ilyen rajzal elkápráztatni a "közönséget".

Az audio diy-en pedig a kicsit néha flúgos high endesek "okádnak" egy ilyen rajz látványától is.
Mindenkinek más az igénye.

Én pl: nagyon sok erősítőt terveztem/építettem különböző célokra. A sixtekéhez hasonlóakat próbálom itt népszerűsíteni, mert látom itt ezekre az egyszerű-univerzális erősítőkre van érdeklődés, amit egy amatőr könnyen el tud készíteni. A "high-endes" rajzaimat meg máshova közlöm le, ahol meg arra van érdeklődés.

(Csak amolyan érdekességnek szántam ezt a dolgot.)
(#) Tom025 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Értettem, leteszek a végtranyók számának csökkentéséről.
Viszont másik dolog, most válogattam a BD-ket az erősítőbe, és elképesztő dolgokat tapasztaltam (eddig sosem válogattam): a béták 19-től 230-ig terjedtek. Általánosságban a PNP tranyóknak volt magasabb. Mi történik, ha nem válogatom őket, és párhuzamosan kötve a két tranyót, az egyiknek jóval nagyobb a bétája, mint a másiknak? Nem egyenletesen oszlik el a teljesítmény? Illetve ha csak egy végtranyópárt használok, és az NPN-PNP között nagy a különbség?

Üdv, Tom
(#) szabi83 válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
sztem a 19-esek hamisak

milyen márkájúak?
(#) Tom025 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Igen, ez szerintem is így van, sok itt a kezdő, de meg kell hogy mondjam, én sem vagyok még valami profi. A Terminál fórumot nem ismerem, csak a számítógépes részét, de majd elnézek oda is milyen is a helyzet. Az Audiodiy-t kb 2x látogattam meg, nagyon nem tetszik a stílusa, a vájtfülűek sznoboskodása. Nekem eddigi legaudiofilebb erősítőm egy JLH volt ECC83 csöves előerősítővel, tényleg nagyon szép a hangja, de azért utána egy VF2 sem volt rossz. És meg kell hogy mondjam, az átlagember nem direkt a zenét élvezi, csak úgy hallgatja. És már nagyon sok javulást a hangban én sem tapasztaltam a JLH-val, még többre nem is vágyom. Aki meghallja a védelem reléjét a hang útjában, és szidja a 192kb/s-es mp3-at, az megérdemli az olajkondik árát.

Üdv, Tom
(#) KD mester válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Nyugi a tranyók B-ja nem fogja befolyásolni az árameloszlást, mert a bázisaik egyazon feszültséggenerátoros! meghajtást látnak.

Csak a B-E nyitófeszültség lenne enyhe befolyással, de az meg azonos hőmrsékleten ugyanolyan. Az árameloszlást (és így a disszipációeloszlást) a 0,33Ohm-os emitterellenállások tökéletesen egyenletessé teszik mindkét tranyóra. Minél nagyobb áram folyik rajtuk, annál nagyobb feszültség esik rajtuk. Ehhez a feszültséghez képest eltörpül a B-E nyitófeszek közti különbség, és az ellenállásokon eső feszültség szabja meg az áramot, ami szinte ugyanolyan mindkét ágban. Olyan ez, mint amikor egy hidat két oszloppal akarsz tartani, de az egyik 5mm-rel rövidebb, mint a másik, ezért az összes terhelés a hosszabbikra nehezedik. Ha viszont mindegyik alá raksz egy 50cm vastag gumilapot, akkor már gyakorlatilag nem számít az a kis hosszkülönbség és egyenlő erők fognak hatni mindkettőre, megduplázva a teherbírást.

A B-t meg fogadjunk, hogy digitális multiméteren mérted!

Nagy áramon mérve (0,5-1A kollektoráram) már hasonlók lesznek a B-ák. Teljesítménytranyók B-ját nagy áramon kell mérni!!!!
(#) Tom025 válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Itt kifejezetten az erősítős vonatkozására voltam kíváncsi, mi van, ha nagy a béta-különbség a beépített végtranyók (NPN/PNP) között. Csak többet fűt, vagy a hangminősége is rosszabb. Természetesen tudom mi az NPN és a PNP tranyók közti különbség úgy általában, itt a béta-különbségre gondoltam, egy erősítőbe, komplementer párként építve, elnézést ha rosszul fogalmaztam, de szerinetm összefüggésben érthető volt a hsz.
Hamisak: a 19-es bétájú tényleg hamis, ST márkájú, de van ST 120-as bétával is. Viszont a legtöbb 20-40es bétával rendelkezik, és abszolút nem hamisak, főleg MEV márkájúak.

Üdv, Tom
(#) isamisa válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
[off]
Azért mert Te még nem hallod meg, nem biztos , hogy más sem hallja és belebeszéli magának a dolgot. (ezt nem sérétként írom, de vannak jobb fülü egyének mint ahogyan jobb látásal rendlkezők is. Különben amit egy vadászpilóta meglát és Te nem, akkor az már ott sincs? Van egy hasonlat az emberi fül érzékenységére a szemünkre vonatkoztatva: hogy amikor nagy zajban megértjük a beszélgetőpartnerünket az olyan mintha több kilóméterre meg tudnánk különböztetni a gyertya fényét)

Az egyértelmü hogy egy korrektül megépített eősítő jól szól, de mindennek van hangulata amit pl egy erősítő is tud teremteni, habár ugyan azt a zenét hallgatod vele.

A JLH- nagyon jó erősítő. És a VF2-esnek VF3-asnak is megvan a maga varázsa.

A Audio DIY-on pedig a máshol is szokásos Voodozás megy. De ezeket szürni kell paraszt észel...

Nekem pedig a Terminálos leugatós fórum nem tetszik. És sajnos itt is egyre több példa akad erre...

Mellesleg a hallás is fejleszthető ugyan úgy mint a látás is. ( a szemtornára a bizonyíték a báttyám aki nap mint nap csinálja, és a kis dipotriás szemüvegét már alig hazsnálja...)


(#) KD mester válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Jó a terminál, ha valaki tanulni akar egy kis elektrót. Nívós témák vannak és elég nagy koponyák tanyáznak ott, nagyon sok profi van az elektronika különböző területeiről. Tőlük lehet tanulni, és mindíg van, aki korrekt és tényleg megalapozott-jó választ ad a felmerülő kérdésekre.

(hát tahók meg mindenhol vannak, sajna ott is)
(#) Tom025 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Nagyon jó, köszönöm, akkor minden végtranyót használhatok. Tényleg multiméteren mértem, hallottam már hogy nem szabad de csak ez volt kéznél.

Üdv, Tom
(#) szabi83 válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
késső van.. sorry
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Idézet:
„Nekem pedig a Terminálos leugatós fórum nem tetszik.”


Nekem se tetszik!!!
(#) Tom025 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Nem azt mondtam, hogy másnak nem lehet jobb hallása, mint nekem, én ezt elhiszem, csupán nekem erre nincs igényem, és nem szeretnék a társaságukba kerülni. Ahogy mondtad, igazán minőséginek én is a JLH-t és VF2-t tartom, és nem vonzanak a sokszázezrekbe kerülő ilyenolyan audiofil csodák. Meg lehet akárkinek baromijó hallása, ha a zene csak háttérben megy, ahogy ez pl. nálam szokás.

Mellesleg hogy írsz szürke betűt? Nekem az előbb csak sárgát sikeredett..
(#) szabi83 válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Idézet:
„Mellesleg hogy írsz szürke betűt? Nekem az előbb csak sárgát sikeredett..”


yellow -ot átírod gray -re pl

vagy így: ( az x nem kell bele)

[xoffx] offolás [x/offx]


(#) KD mester hozzászólása Jún 5, 2007 /
 
Egyet nem értek. Itt miért kell mindenkinek nyák. Én soha sem használom a megadott nyákot semmihez, mindíg magam tervezem. Egy erősítőt is ha elkészítek, mindíg az éppen körülményeknek megfelelő nyákot megtervezem és azt készítem el. Tehát sok nyákterv halmozódik fel egy konkrét erősítőhöz, de ritkán használok egy nyák tervet kétszer. Az egyszerűbbik erősítőmhöz pl gyerekjáték nyákot tervezni, ha be van tartva a kapcsolási rajzon közölt csillagpontos topológia. Minden "földelés" jel egyetlen pontot takar, az pedig a helyi csillagpont. Azért rakok fel nyákot is, de egyenlőre hadilábon vagyok ezekkel a nyáktervező progikkal.
(#) wins válasza KD mester hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Nekem bőven elég, ha a füzetlapon tervezett nyákot belinkelnéd.
(#) vzoole hozzászólása Jún 5, 2007 /
 

Bocs hogy ide írok... de itt kezdődött

"Sixtek topikjáról annyit, jól megtervezett reklám kampány!"

És mit reklámozott?
-egy jól megtervezett erősítőt
-panellal
-leírással
-segítséggel

Vagy arra gondolsz hogy 4000 forintért elküldi akárhova az országba.
Mert írta is hogy nem lesz ideje kit-et csinálni, a honlapjára is kiírta hogy nincs, nem is lesz.
Most meg már nem is ír a kit-röl.

Szerintem ritka az olyan segítőkész ügyes gyerek mint a sixtek.
-----------------------------------------------------------
Azt elnézem néhány lámának hogy hülyeségeket ír össze-vissza, de az bántja a szemem, hogy a moderátor(ok)-nak elég agresszív stílusa van.

(azért ez a utóbbi moderátori megnyilvánulás amiért nem a válasz gombra kattintott… hát elég gáz)

Pedig neki kéne példát mutatni.

(és még mielőtt azzal jössz, hogy már eleged van a sok hülyeségből, elírásból…
a moderátornak ez a munkája… ha mindenki tökéletes hozzászólásokat írna akkor nem kéne moderátor… és gondolom nem fognak a fejedhez pisztolyt, hogy moderátorkodj)


(#) Tom025 válasza KD mester hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Sziasztok!

NYÁK terv nekem színtisztán lustaságból kell, ha nem lenne simán megtervezném magamnak SprintLayouttal, nem gond. Csak ha nem muszáj ezt megtenni, inkább ellógom, és egy bevált, sokak által tesztelt nyákban nagy valószínűséggel nincs elkötés, tervezési hiba. Füzetlaposból is sokkal egyszerűbb bevinni a nyáktervező programba, mint a nulláról kezdeni.
Vzolee-nak igazat adok, én is nagyjából ezt írtam meg néhány oldallal előbb.
KD mesternek utólag is meg kell köszönjem tegnap (ma? ) nyújtott segítségét, igaz sok hsz-ből kellett összevadászni, de végülis nagyon hasznos volt. Ha adhatnék pontot, mindenképpen adnék.

Üdv, Tom
Következő: »»   3 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem