Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Idézet: „És a miénk, meg csak pár száz?” Majd bele jövünk mi is
Ilyen mentalitással KIZÁRT.
Idézet: „Csak a hajam hullik az efajta hozzászólásoktól.” Pontosan tudja mindenki hogy mire való a shift billentyű. Nem, az a cél hogy precíz leírást kapjon a lusta egyén az amúgy is tudott működéséről, hanem hogy felhívjuk a figyelmét a használatára. Ne kekeckedj velem, mert könnyen így járhatsz.
Sziasztok!
Rám maradt egy 7szegmenses kijelzős hőmérő kéne nekem egy nyák rajz róla mert valami hiányzik róla mert valaki már hozzányúlt és most nem működik Jó lenne ha újra működne kérlek segítsetek valahogy vagy ha nem lehet megmenteni akkor adjatok más rajzot! Van benne egy 7107 es ic meg egy hcf4049 ic! Köszönöm
Már jártam úgy köszönöm szépen
Komolyan mondom ami itt megy tiszta óvoda,tisztelet kivételnek.Azok a tesztek amiket ki kellett tölteni,na az is vicces mint a dedóba Én szeretem ezt az oldalt, mert nagyon jó dolgok vannak itt és sok a segítőkész ember is,sokat lehet is tanulni,főleg az énfajtámnak. De ne menjünk már át dedóba. Na most biztos kapok megint a pofámra,de így jártam Jaj megint nem engedte elküldeni mert csak 3 smiley-t lehet küldeni.
Hello!
Már bocs, de vagy nekem van skizofréniám, vagy Nektek.. - De miből gondoljátok, hogy egy (elég régen) egyedileg gyártott valamihez, van nyák rajz. De egyébként az minek? Még ha áramköri rajzot keresnél, mert a nyák a kezetekben van. - És miből derül ki, hogy ez hőmérő? Mert éppen a hőérzékelőt nem igazán lehet felfedezni az egyébként homályos képekből.. Tehát egy jó megoldás van, kirajzoljátok, és összevetitek valamelyik rajzzal, és akkor kiderülhet mi is volt az eredeti szándék, mikor készült.. üdv! proli007
Sziasztok!
Én is küzdök ezzel a voltmérő kapcsolással. Nem akar stabil lenni. Nekem az kellene, hogy 0.00V-20.00V között mérjen, de még 1 tizedessel sem tudom stabilra összehozni. Akinek ez működik hogyan csinálta?
Építsd meg ezt,ezzel nem kell tökölni,kb 1 éve raktam össze,és azóta is tökéletesen működik.
Fele annyi alkatrész se kell hozzá.
Nos, 0,0 méréshatárral sikerült. Félsiker.
0,00 méréshatár megvalósításában tud valaki segíteni?
Nem félek tőle, de...
1. ez olyan kapcsolás ahova nem kell mikrokontrooler 2. stabilabb, javíthatóbb mikro nélkült 3. AVR párti vagyok. A lényeg,hogy ez nem az a szint ahol mikrot kell alkalmazni. (szerintem)
Nem tudom nálad konkrétan mi a jelenség, mit értesz "nem stabil" alatt.
Ezért csak találgatás szintjén mondom, általában az okozza a problémát, mikor változik a kijelzett érték, akkor a kigyújott szegmensek mennyiségének változása miatt az áramfelvétel is ingadozik. Ha a panelterv nem megfelelő vonalvezetésű, akkor ez az ingadozás "rángatja" a referenciát, ami további kijelzési ingadozást okoz, és ettől libeg a folyamat.
Még csak próbapanelen van összedugaszolva és most egy tizedes pontosságig stabil. Nekem 2 tizedes pontosság kellene. Ez megvalósítható?
Persze. Ennek a fogalomnak nézz utána: "csillagpont".
Üdv.
Ugyanaz a panel áramméréskor tökéletesen viselkedik feszültség mérésekor meg megbolondul.Miért van ez?
Hello!
Csak a beépítés helyen, az áramkörödben lehet hiba, mert a DVM mit sem tud az áram méréséről, Ő mindig feszültséget mér. üdv! proli007
Pont ezt gondoltam én is ám,ha az osztóláncban a két ellenállást lecserélem a kijelző random módra elkezd ugrálni.Ha visszateszem az áramméréshez tartozó ellenállásértékeket gond megszűnik
Hello!
- Rossz esetleg az ellenállás - 50Hz kerül a bemenetre a nagyobb ellenállások miatt - Brummos a Dc feszültség amit mérsz, és ez összeüt a mérési frekvenciával. üdv! proli007
Na, mesterem szokás szerint már megint igazad volt...Az 50Hz miatt volt az egész...hihetetlen,hogy ilyen apróság milyen gondot tud okozni!
Hello!
Volna egy (lehet hogy trivi) kérdésem. Áramméréshez szeretném használni az icl feszmérőt, és van a kivezetésen alapból is egy 0.5R-os ellenállás. 0 és 3A köszt tud a táp amibe kéne így a 20A-es méréshatárt lőttem be. Szó mi szó a 200mV-hoz kell egy 1/50-es fesz osztó az ellenállásra. [0,5*3=1,5 1,5/50=0,03] Én olyan alkatrészeket válogattam, hogy az osztó ellenállása 340k legyen (egy 330K ell. és egy 10k-s helipot). (így 6,8k pont jó is lesz a potin) No és a kérdés: Van ennek az ic-nek bármi megkötése, hogy milyen értékű fesz osztó kerülhet rá? Az enyém elfogadható tartományban van? Tönkre mehet az ic ha 200mV-os határban 300mV kerül a bemenetére?
Nem megy tönkre 300mV-tól, csak jelzi a túlcsordulást (azért ennek feltétele, hogy az 1M-ás ellenállás ott legyen a bemeneten).
Az osztódnak nem csak az osztását kell figyelni, hanem a rajta folyó áramot is. Nekem az a talpasztalatom, ha túl kicsi az osztótagokon folyó áram, akkor nagyon bizonytalan lesz a mérés, érzékeny lesz a legkisebb zavarokra is. Éppen ezért egy ésszerű áramot kell belőni az osztótagokon is. Nagyjából 0,5-2mA-t javaslok. Ez nem tudományos érték, ez vált be egyszerűen. Umax. a söntön=0,5R*20A=10V (csak elvileg 20A, mert ezt a méréshatárt akarod. Ha 1mA-t célzunk meg, akkor az osztó teljes ellenállása=10V/0,001A=10kR. Tehát a 340kR nagyon bizonytalan mérést fog eredményezni.
Tehát röviden 5-10K a megfelelő.
Tapasztalataid szerint eléggé pontosan lehet állítani 1 db 25 fordulatú 10k-ossal, vagy inkább használjak mondjuk egy 1k-os potit és mondjuk egy 8,2k-os ellenállást (ilyen pont van). Sőt, (gondolom a 0,5-2mA-t max-on gondoltad, de azért jobbnak láttam megkérdezni) ha csak 3A-rel számolunk akkor 1,5K is pont jó! kérlek erősíts meg
Ezek nem kőbe vésett számok. Csak azért írtam, mert a te értéked nagyon túlzó volt.
Természetesen a max áramon (itt elvileg 20A) folyik csak 1mA az osztótagokon. Ha a mért áram kisebb, akkor arányosan kisebb lesz az osztótagokon eső feszültség, és így a "mérőáram is". A helitrimmer biztosan elég finoman szabályozható, azzal nem lehet gond. Ennek ellenére, mégis sokkal stabilabbnak gondolom a "normál" ellenállást. Ezt ugyan nem lehet állítani, de ha eleve két párhuzamos tagot tervezel, akkor azért elég finoman össze lehet hozni.
szerintem én maradok a helipotnál. a mérendő ellenállást sem tudom pontosan mennyi lehet, ezért gondoltam majd a multiméterrel kalibrálom, és ez így utólag is könnyen megoldható. gondolod hogy lehet ebből bármi bajom? miért gondolod, hogy a helipot pontatlan lehet?
A helipot egy szabályozható ellenállás. Van benne egy fix "ellenállás-réteg", amit egy "mozgó-csúszka" megérint. Az érintési pontot tudod mozgatni, ez által változik az érték.
A sima ellenállásban NINCS semmi, ami mozogna, ezért javasoltam azt. De a Helitrimmer jó minőségű alkatrész, valószínűleg nem lesz semmilyen gond vele.
Sziasztok!
Én is építettem egy volt mérőt 7107-el. A gondom a következő: Nem áll stabilan az utolsó számjegy mérés közben és mérés nélkül is 0 és 1 között ugrál. Jelenleg csak próbapanelen van összerakva. Viszont, ha a GND-t megfogom egy rézdrót segítségével akkor stabil lesz. Ezt mi okozhatja?
Ez engem is érdekel, az enyém is ugrált, pedig én négy darabot csináltam belőle, ilyen alap dolgokat pedig megcsináltam rajta, hogy panel letisztítás , stabil , szűrt táp, normális vezetékelés, huzalozás, forrasztások, nem tudom mi volt a baj.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |