Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A 10W-os hangszóróról többet kéne tudni, hogy érdemben lehessen válaszolni.
Elvileg kell egy mélyvágót, azaz felüláteresztő szűrőt elékötni, valamint előtét ellenállást részben a hangzás, részben a hangszóróvédelem érdekében.
Rendben.
kicsit túloztam az autós subbal. főként otthoni célra.Az erősítőm az kérdéses, mert ismerőstől lenne régi panasonic, s nem tudom hogy működik e.A rádió, cd, kazetta nem azt tudom.2X50W körüli lehet de ha nem működik akkor 2X100as-at csinálok. 20-25cm-es hangszóróba gondolkozok, melyen alacsony freki szólna mint említettem kb 200hz.középnek mint már említettem mivel kiseb hangfalba gondolkozok (ezért nem tudom hogy 20/25cm-es) 12cmes hangszórót gondoltam amiből már egy van. Engem a doboz megközelítő mérete érdekelne, s főként a nagy hangszóró, az alacsony frekvenciákat vissza tudja rendesen adni. a többi az már részletkérdés, azokat majd alakítom.
Köszi szépen a tippet!
Megvárom akkor shalafi-t, hátha tud segíteni! Köszi szépen az eddigi segítséget, de ha van még valami ötleted, nagyon szívesen fogadom! ![]()
Egy lehetséges megoldás:
HA25-1544-451 6000Ft ,mélyközépnek ezt. doboz: 615X290X405 külső méretek. 18 mm-es anyagot használj. Csillapításnak vatelnit , lazán nem szorosan a fal mellé , kell bele jó sok de nem kell kitömni ,mint egy zárt dobozt. reflexcső és előlap:
Nagyon szépen köszönöm.
![]() Azt szeretném kérdezni még hogy a mély-közép s a maga a mélyhangszóró lehet egy légtérbe vagy úgy mond kamrákra kell felosztani? A vatelin helyett vattáét használnék?ez csak kérdés nem szándékozom ezzel. Mind a három hangszóró 8 ohmos akkor hogy csináljak belőlük 4-et vagy 8at? Előre is köszönöm a válaszodat, türelmedet.
8" fs 40 hz ? Ritka de attól még lehet ...
TL-t nem javaslom inkább sima reflex dobozt nagyobb sugárzóval. Építettünk jó lett, de min 15 watt sinus kellett neki, hogy hangfal legyen ! ![]() Megjegyzés jó mély érdekében kb. legalabb 160 cm magas volt. 1 db monacor 30 cm es mély egy monacor 16 cmes közép, és egy db Motorla piezo. Videoton erősítővel évekig használtam, minden területen nekem megfelelt, mind zene hallgatás mind doomozásban.
Vagy subwoofer (nem ajánlom), vagy nagy doboz legalább osztérfogatban, min 100 L.
Ha tényleg durci mélyeket akarsz ...
Egy darab 8" -es hangszórótól nem fognak feljönni a szomszédok főleg ha subba gondolkozol.
Ráadásul bútor mozgatáshoz kevés az 50 watt. Ez alól kivétel a Regent/Vermona féle kontrabasszus hangdoboz. (Az 50 watt sinusra irtam). Sok mulik az ekvipmenten. Példák 1. -> PA : keverő (drága) + végfok (már olcsó) + eq sok sávos ha 25 hz-eket akarsz emelgetni ... 2. -> Brutális hangfal, magadépített erősítő, winamp, eq + 60hz-en 12db kiemelés DE! okosan a fallal (dobozzal) ! 2. -> Nagy méretű TL doboz + videoton integrált erősítő 30 watt sinusig teljesen jó. (100 ig van skkálázva de az enyim 30 ig volt tiszta. 3. -> Két közepes méretű korrekt reflex hangfal + régebbi Sony TA FE 530 iszonyat sok méllyel rendelkező integrált erősítő. 2x <75L alatt szétkapja a lakást.
Ha akartok valamit amit érdemes is meghallgatni akkor nézzetek itt szét. A SAL-lal sok gond van nem véletlenül 5000 ft egy 38 cm-es mélynyomó.
Ajánlat -> http://monacor.bolt.hu/879-hangtechnika/982-hangszorok?sid=c28c8aaa...599a32 (Megjegyzés a monacor közepet csak szépen szólósnak hívtuk.)
Menjünk sorba. Ha a közeped hátulról nyitott akkor kamrázni kell mert a mély "passziv membránnak" fogja használni.
A vatta tökéletes. Egy kis hangtech. 2x4 ohm = 8 ohm 4x8 ohm = 32 ohm vagy 8 ohm (soros + párhuzamos kötés együtt). Páratlan számú egyforma hangszórókat én speciel nem díjazom. Mi úgy tapasztaltuk, 1 db 38cmes SAL zöld peremmel tesztelve, hogy subba rakva mélyebre megy azonban nagyon kevés neki még a 40 watt sinus is.
Drága! A Monacor szerintem jobb választás.
Ha 40000 egy mélynyomó akkor már érdemesebb a Hangáruházban szétnézni egy MB 4210 vagy MB 4410 irányában. Utobbi 4 mélynomós stereó integrált erősítővel 600 watt sinussal kb. 150 ezer ftért. Bocs siker cikke lett emelik az árét. Tavaly télen még ennyi volt de vitték mint a cukrot. A Garryéket vétel előtt hallgasátok be én jópárat meghallgattam a többség szinpadra készül az azt jelenti, hogy 15-30 m-en belül csak légnyomás az eszetlen de mély nem sok ... Kipakolva szabadttére jók.
Ellenállást csak akkor, ha érzékenyebb mint a mélytartomány.
Az arányok a bejáratástól nem változhattak volna meg. Zárt dobozban általában magasabb mech. ellenállás várható, és emiatt magasabb impedanciacsúcs.
A Radiotechnika meg a HiFi két külön világ. Mérés nélkül ezekről nem sok infót lehet elhinni sajnos, és amíg nincs pontos kiindulási alap, addig csak saccolgatni lehet. De ahhoz is legalább pontos doboz-reflexcső méretek kellenek, és néhány közelebbi kép a hangszórókról. Nem a dobozról.
Idézet: „Milyen Tl doboz epitheto belole?” ![]() B-reflexben jóval kisebb dobozban is működőképes.
Elég más mostanában azért, mint régen. Jó volna a háromutasságtól menekülni, elég nehéz jól váltani ezt a mélyközepet sajnos. És a 479 csak 88dB@1W, és ebből még lejön vagy 2dB a mélytartomány kompenzálására, szóval össze lehet hozni a 427 középpel, még csillapítani is kell rajta.
A Vifa BC25 háromútban talán megfelel, de eléggé nagy a szórása, és 3k alatt sokat torzít.
80-90mm hosszú csövekkel lesz 50Hz közelében a hangolás.
Csillapítóanyagot inkább középtájra, és dobozból kialakított reflexalagutat csak akkor, ha biztos a hangolás, mert utólag, ragasztás után nehéz módosítani rajta.
A baj ott van, hogy a monacor is ugyanazt csinálja, mint a SAL, csak sokkal nagyobb méretekben, és sokkal drágábban. Sajnos a hangszóró ára ma már semmit nem jelent, nincs közvetlen összefüggésben a használati értékkel.
A vatta is jó, talán jobb is, mint a műanyagszálas csillapítóanyag, de ezt szokás gézbe tekerni, hogy egyben maradjon. A 8 ohmos névleges impedanciájú hangszórókból, ha elektromosan többutas hangsugárzóról van szó, akkor hangváltóval lehet 8 ohm névleges impedanciát összehozni.
A dobozt egyébként is merevíteni kell, és a középhangszórónál, ha nyitott a kosara, saját légtér szükséges, neked megfelelő hangolással.
Udv.
Egy kicsit mas hangszorot valasztottam. Itt vannak az adatai. Lemertuk Pteszaval. Fs = 37.18 Hz Re = 6.20 ohms[dc] Le = 970.90 uH L2 = 3426.21 uH R2 = 52.32 ohms Qt = 0.36 Qes = 0.39 Qms = 5.54 Mms = 93.02 grams Rms = 5.859441 kg/s Cms = 0.000132 m/N Vas = 34.81 liters Sd= 363.74 cm^2 Bl = 22.867191 Tm ETA = 0.45 % Lp(2.83V/1m) = 89.71 dB Ezek a parameterek valoban egy reflexdobozhoz huznak, ezert is reflex melett dontottem. Egyebkent 10''-os a hangszoro. Tl-re meg majd keritek egy Fs=20Hz-s hangszorot.
Ezt en is ala tudom tamasztani. A kinaiak ide is betortek. Nezzetek meg az en hangszorom adatait. nalunk csak ilyet tudtam beszerezni...
![]() Es atszamolva 5000ft-ba kerult.
En is b-reflex melett dontottem. Nincs mit tenni. Ilyenek az adatai a hangszoronak. Tudtam hogy nem lesz valami fenyes mielott megveszem. Sot meg le is mertem a rezonancia frekiet elotte a boltban. Kesobb lehet hogy epitek egy rendes Tl-t, csak ahoz kel egy oda valo hangszoro. Kb mik a parameterei az oda valo hangszoronak?
A TL nem fs függő ám.
![]()
Bármilyen hangszórót lehet használni TL-ben, pontosabban fogalmazva, bármilyen hangszóróhoz hozzáalakítható az egyik végén lezárt cső. A klasszikus 1Sd keresztmetszetű, túlcsillapított, akusztikus mocsár-szerű TL-hez elektromosan gyenge hangszóró kell, zárt dobozos, vagy az alatti EBP értékkel.
Nem olvastam vissza bocs, hogy te akarsz-e földrengést produkálni de ha igen ahhoz szerintem kevés lesz a 35L Vas.
Ezt nézd meg nem 3 ft de szerintem évekig nem fog csalódást okozni ... :
Number one SPH-300TC Hi-Fi szubbasszus hangszóró, 2 x 250Wmax, 2 x 8Ω 22 085Ft. (25% áfával) Hi-Fi szubbasszus hangszóró, 2 x 250Wmax, 2 x 8Ω Stabilizált polipropilén membránnal, dupla tekerccsel, tökéletes paraméterekkel a kompakt basszusreflex és bandpass (sávszűrő) dobozokba építve alacsony alsó határfrekvenciás mélyhangvisszadáshoz; bármilyen magasszintű Hi-Fi, házimozi és autó Hi-Fi felhasználásra. Műszaki adatok Impedancia (Z) 2 x 8Ω Rezonanciafrekvencia (fs) 23Hz Max. átviteli sáv f3-2.000Hz Ajánlott ker. frek. (fmax.) 1.000Hz Zenei teljesítmény 2 x 250Wmax Névleges teljesítmény 2 x 120Weff Hangnyomás (1W/1m) 91dB Membrán engedékenység (Cms) 0,85mm/N Mozgó tömeg (Mms) 68g Mechanikai ellenállás (Rms) 3,2kg/s Mechanikai jósági tényező (Qms) 3,03 Elektromos jósági tényező (Qes) 0,26 Egyesített jósági tényező (Qts) 0,24 Térfogat egyenérték (Vas) 290 l Egyenáramú ellenállás (Re) 2 x 6,3Ω/1 x 3,2Ω Lengőtekercs induktivitás (Le) 2 x 1,0mH/1 x 1,0mH Lengőtekercs átmérő 50mm Csévetest anyaga alumínium Lengőtekercs tekercselési hossza 16mm Légrés magassága 8mm Lineáris kitérés (Xmax) ą4mm Hatásos membránfelület (Sd) 495cm2 Kiszorított térfogat (Vd) 198cm3 Erőtényező (Bxl) 10,3Tm Referencia hatásfok (No) 1,3% Mágnes átmérője 156mm Mágnes tömege 1,41kg Beépítési kivágás Ř280mm Beépítési mélység 140mm Méret Ř306mm Tömeg 4,0kg Ajánlott nettó doboztérfogat Zárt 38 l Basszusreflex 72 l
Nem tudom, hogy mi köze a Monacornak a SALhoz de nézzünk pl. egy elit hangszórójukat a drágább fatjából.
Celestion TRUVOX-1530 Professzionális PA mélyközépsugárzó, 600Wmax, 300Weff, 8Ω 41 655Ft. (25% áfával) CELESTION az egyik legnagyobb név a hangszórók világában, és e nagy hagyományú gyártó legérdekesebb hangszórói mostantól rendelhetők a MONACOR INTERNATIONAL-tól. E hangszórók tökéletesen kiegészítik az IMG Stage Line által kínált széles termékválasztékot annak néhány hiányosabb területén, és ezáltal immár egy mindent átfogó termékskálával rendelkezünk, amely tökéletesen kielégít valamennyi igényt. Professzionális PA basszushangszóró, 800Wmax, 400Weff, 8Ω 38cm-es (15"), nagyon nagy teljesítményű basszushangszóró a CELESTION-tól, lemezkosárral, Kevlárszál-erősítésű cellulóz membránnal és széles, kritikus rezonanciáktól mentes átviteli tartománnyal. Bármilyen általános, közepes és nagyteljesítményű PA felhasználásra. Műszaki adatok Impedancia (Z) 8Ω Rezonanciafrekvencia (fs) 41Hz Max. átviteli sáv f3-3.000Hz Zenei teljesítmény 800Wmax Névleges teljesítmény (P) 400Weff Hangnyomás (1W/1m) 101dB Membrán engedékenység (Cms) 0,18mm/N Mozgó tömeg (Mms) 82g Mechanikai jósági tényező (Qms) 4,49 Elektromos jósági tényező (Qes) 0,33 Egyesített jósági tényező (Qts) 0,31 Térfogat egyenérték (Vas) 188 l Egyenáramú ellenállás (Re) 5,9Ω Erőtényező (Bxl) 19,48Tm Lengőtekercs induktivitás (Le) 0,9mH Lengőtekercs átmérő 75mm Csévetest anyaga KAPTON Lineáris kitérés (Xmax) ą2mm Hatásos membránfelület (Sd) 855cm2 Mágnes tömege 2,44kg Tömeg 6,9kg Ezúton szeretném jelezni, hogy kérem vonja vissza az állítását az aki a Monacort le SALozta mert ez Celestion hangszoró. Köszi.
A térfogategyenérték önmagában nem meghatározó, mint ahogy az elektrodinamikus hangszóróknál egyetlen paraméter sem értelmezhető önmagában. Mindig a teljes T-S arányt kell nézni.
A monacor is ugyanazokat a módszereket használja, mint pl. a Sal, somogyi. Gyakorlatilag nincs saját hangszórógyártása, nincs tervezés, fejlesztés, szellemi háttér, csak összevásárolnak innen-onnan, többnyire kínai gyártású hangszórókat (és sajnos ez nem csak logisztikai kérdés, mert észrevehető minden lényeges paraméternél), aztán bizonytalan mérésekkel, és adatlapokkal értékesítik, az eredeti ár többszöröséért. |
Bejelentkezés
Hirdetés |