Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 76
(#) laszlo987 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

A hibrid kristályt egyszerű beállítani, de ami külön álló azt nem egyszerű, abból is van többféle. Raktam párat össze, régebben komolyan foglalkoztam velük.
(#) epyn válasza laszlo987 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Úgy érted,a hibrid nem volt befogatva?
Az olyant valóban nem lehet könnyű behangolni az infrához.Még akkor sem ha nagyméretű .
Meg gondolom eléggé érzékeny lehet a tapogatásra .
Pointer kristálytömbjét állitgattam,azt nem nehéz beállitani,ha a távolságát a diódától nem kell változtatni.
Ebben az esetben van gond,ha 0,2mm-rel elemelve többszörös hatásfoka van,mintha felültetnéd a felületre.
(#) laszlo987 válasza epyn hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

A hibrid kristály azt jelenti, hogy a yvo4 és a ktp össze van ragasztva, egy tömböt képez. A belépő és kilépő felületén meg spec gőzölt tükrök vannak. Ezért nem szabad tapicskolni. Vannak külön álló kristályok is, amin vagy van tükör, vagy nincs és azt is külön kell oda tenni és állítani...
(#) epyn válasza laszlo987 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Nem a hibrid összetételére és az AR(anti visszaverő réteg) rétegekre gondoltam,hanem egy olyan kristályra,ami nincs előre beragasztva egy spéci sárgaréz tömbbe.
Gondolom ilyenekkel kisérleteztél.
(#) dan92 hozzászólása Feb 1, 2011 /

Valaki tudna 5mm-es diódát de olyat aminek nincs elől lencséje lehetőleg infrát 100mw-ost dpss egységbe kellene nekem zöld szinre.
(#) epyn válasza dan92 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

500 mW-os 808nm infra diódára van szükséged.Nincs más 'lehetőséged'
Egyik ilyen tipusú lézer dióda sem tartalmaz lencsét.
Többféle tokozása létezik az 5,6mm-es diódáknak,szerintem Te a zárt tokra gondolsz,amin van egy pici 2mm átmérőjű nyilás,rajta egy üveglapkával.Az nem lencse.
(#) laszlo987 válasza epyn hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Nemcsak kisérleteztem, hanem épitettem is, javitottam. Szóval hibridből is létezik ami nincs tömbbe ragasztva. Nem ettől hibrid vagy nem hibrid. Általában ha veszel kirstályt nem feltétlen árulják réz vagy akármilyen tömbbe ragasztva. Mivel ha már benne van egy tömbbe akkor az egy meglévő lézerhez készítették amibe az jó, de te is készithetsz tömböt ha máskép akarod rögziteni. Nem attól függ a hangolás milyen tömbe van benne, haenem attól, hogyan tudod állítani a kristályt a tömbbel együtt.
(#) epyn válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Értem...
Mennyiért dobnának meg egy olyan,előre összeragasztott(nem beragasztott) kombinálttal,ami jó hatásfokkal viszonyul egy 2W infrához?
Gondolok itt arra,hogy 2W infrával lehet egy pointeres kristályt is gerjeszteni,de nincs értelme.
Elméleti megfelelő beállitásokkal a 2W infra pumpálással ugye legalább 300-500mW valós zöldet ki lehet szedni kristályból,csak annak ezt tudnia is kell.
Tudsz ilyen forrást?
Esetleg Neked lenne ilyened?
(#) Noo válasza epyn hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Nekem 1W-os infrához mondtak a kristályra 15ezret. Gondolom a teljesítménnyel négyezesen nő az ár is.
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Bővebben: Link
Ebből pár W zöldet ki lehet hozni.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ez az!
Köszönöm!
Nem vertem el még majdnem fél milliót lézeres cuccokra,itt az ideje még többet költeni!
De tényleg kösz,
Meg is szabad ebayről az ilyet venni,vagy csak az árak miatt linkelted?
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nem szabad, mert rögtön megtámad a zimbabwei titkos lézerrendőrség
Ezek csak kis kristályocskák, néha vannak itt nagyobb tömbök is.
Tábla Nd:YVO4 egykristály. Na ezzel lehet villogni, csak aztán legyen mögötte pár MW.
(#) laszlo987 hozzászólása Feb 2, 2011 /

Ezekből a kristályokból csak akkor lesz zöld ha teszel eléjük egy HR spec tükröt, mivel nincs az elején megfelelő bevonat. van nekem is ilyen kristályom, kisebb és nagyobb is. A másik, hogy a yvo4 szennyezetsége határozza meg mekkora IR diódát visel el. 100mW zöldig 2%, kb 1W zöldig 1%, utánna vannak 0,7-0,5 egészen 0,2%. Vannak jobb hatásfokú yvo4 kristályok amibe más anyagot is beletesznek....
(#) laszlo987 válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Utánna kell KTP is, az egyedűl álló kristályokon általában nincs megfelelő bevonat , tehát emöggé is kell egy tükör. Na ezt nehéz össze hangolni, a 4 elemet. + IR diódát
(#) epyn válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm,hogy ezt leirtad,de mégha szereznék is egy felhasználásra kész,egyberagasztott kristályt,mindegy milyet,Nd:Yag vagy vanadát,ez önmagában nem elég.
Semmivel nem olcsóbb,mint egy készreszerelt 300-500mW DPSS,sőt.
Olcsó kategóriás CNI modulom van,de szerintem ezt valahogy ki fogom cserélni magasabb teljesitményűre,ami ugyanúgy CNI lesz.
De a saját épités az kizárt.Részemről abból csak sirás lenne.Se felszerelésem nincs,se megfelelő tapasztalatom.
Egy pointerrel azért még elboldogulok,de az más kategória.
(#) epyn válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Mindenesetre szivesen hallok ezekről.
Az internetes forrás az elég szegényes,angolul nem nagyon értelmezhető,magyarul meg nem foglalkozik vele.
Régen volt már hogy "kézzel fogható" irásokat olvastam,de tényleg rég és akkor még nem értettem semmit.
De azt nem értem miért HR réteg kell oda,hisz az magasan tükröző felület.Nem az kellene hogy egy AR réteg,ami a legtöbb infrát beengedi és semmit nem ver abból vissza?
Ugyanigy a KTP kimenetén is egy AR,ami a lehető legtöbb,már elfelezett hullámhosszt kiengedi és semmit nem ver vissza a kristályba?
(#) Noo válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szerintem a tükrözés csak bizonyos hullámhossz tartományon belül van. A többit átengedi.
(#) epyn válasza Noo hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Erre gondolok.
Valamiért azt mégsem tudják megoldani,hogy az 532nm-en felett ne jusson ki a pumpáló hullámhossz.
Talán olcsóbb egy infraszűrő?
(#) Noo válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Gondolom így valamivel nagyobb teljesitményt lehet kihozni. Egy igazán profi cuccban ami úgy van összerakva ahogy lászló is írta nemhiszem hogy kijön az infra. Az alkatrészeit precizen összeválogatják és még pluszban megfejelik egy infraszűrővel, hogy a maradékot is kiszűrjék. Az olcsóbb verzióban meg beépitik amit a raktárban találnak és a végére odadobnak valami maradék szűrőt. A pointerbekbe meg csak összegányolnak pár cuccot aztán csak kijön belőle egy kis fény. De leginkább infra, mert a szűrőt meg kispórolják.
(#) Collector válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Idézet:
„Vannak jobb hatásfokú yvo4 kristályok amibe más anyagot is beletesznek....”

Azok viszont nem zöldhöz valók. Zöldhöz Nd:GdVO4, és Nd:KGW használható.
Idézet:
„A másik, hogy a yvo4 szennyezetsége határozza meg mekkora IR diódát visel el.”

Igen, tudok róla...
(#) dan92 válasza epyn hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nem a zártra gondolok szétszedtem a modult és nyitott diódát találtam benne ha kell küldök róla képet !
Csak azt nem tudom hogy hol lehet ilyet szerezni a modulra az van írva hogy 100mW 655nm.
A dióda 5v-ról üzemelt mert ez egy lézerefektben van.
(#) epyn válasza dan92 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ne haragudj,de össze vissza beszélsz...
"...lehetőleg infrát 100mw-ost dpss egységbe kellene nekem zöld szinre"
Most meg már vörös(655nm) kell?
Döntsd el,vagy járj utána mit szeretnél.
(#) dan92 válasza epyn hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Én nem mondtam sehol hogy vörös kell csak ez van rárva a modulra hogy 100mW és 655nm.
Amúgy a teljes modul neve HLM 1845 ha így jobb ehhez kell nekem dióda ami nem zárt mert csak ez fér bele a modulba.
(#) epyn válasza dan92 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Jó,akkor olvasd vissza mit irtál,de idéztem én is!
Egyébként,ha vörös lézerdióda kell kérlek látogass el a
DVD lézers topic-ba
16-22X irókból szokták kivenni a diódákat,olyan lesz benne,ami Neked is kell.
Látható vörös fényt sugároz,mérhető fényteljesitménye 100-250mW.
Olvasgasd át topic-ot,mielőtt kérdezel.
(#) dan92 válasza epyn hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

De nekem zöld fény kéne és min. 100mW!
Honnan tudnék bele való diódát szerezni?
Mert van benne kristály is meg elől egy fókusz lencse a kristály rézgyűrűbe van.Ezért gondoltam hogy infra diódával kell gerjeszteni tehát az lehetett benne.
(#) Collector válasza dan92 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Csak a lézeredbe nem lesz jó a TO5-ös dióda a TO18 helyett. Zöld fényhez meg a zöld LED is jó.
(#) epyn válasza dan92 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

A választ megkaptad,ahhoz én nem fűzök hozzá semmit.
Ilyenek miatt meg nem kell PM.
100mW zöld lézerhez viszont nem árt gyűjtögetni.
(#) dan92 válasza epyn hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Akkor a dióda is elég lenne mert halottam hogy a kristályok nagyon drágák de azok vannak nekem!
Tehát mit javasolnál 100mW kimeneti zöld fényhez milyen diódát?
Ma ha időm jobban engedi teszek képet mindenről és meglátod milyen.
Az biztos hogy a dióda 5mm-es és 0-6v-os nyitott kell mivel ez a lézerfény szabályozza a feszültségét a diódának!
(#) Noo válasza dan92 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

5,6mm-es vagy másnéven TO-18 tokozású infra dióda kell neked. Teljesítménye legalább 500mW, de lehet hogy 1W.
(#) Collector válasza Noo hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Csak az a bibi, hogy TO18-ban nem létezik 500mW-nál nagyobb.
Következő: »»   51 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem