Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha ebben az árkategóriában keresgélsz, akkor nézegesd meg az Eminence-eket is, azokat legalább az értékükkel arányos áron adják :yes:
A Celestion az valóban nem SAL és Monacor, de a maiak már sajnos kínában készülnek, ezért is valószínű hogy csak a kisebbik hányaduk teljesíti az adatlapon felsoroltakat.
Köszi jogos, csak néztem az összeset és meg a az Fs szúrt szemet nekem annyira nem is csak a srác "deep"elni akar ahhoz meg azok a T-S params szerintem nem jók.
Ezek amit a képen kiraktam elég szépen szólnak, van mélyük is, természetesen nem akkora mint 4x38cm nek de azért van ... Félreértés elkerülése végett ami fent van az inkább Audiophile kategória mint sem SAL infrahangok ...
Link ?
Mire is akarod használni? PA vagy otthoni hifi?
Merthogy hivatkoztál egyszer a truvox-ra ami PA és bemutattál egy hifi hangsugárzót is. Egyébként itt vannak az Em.-ek.
Néztem a Pákónál egy 40 ezreset nem tudom, hogy Eminence-e ha nem, akkor dobj meg egy tuti linkkel.
Nos. Tulajdonságok Torkolati/Névleges átmérő 15" (380 mm) Impedancia 8 Ohm Zenei teljesítmény 300 W Érzékenység 99 dB Frekvencia átvitel 44 Hz - 4000 Hz Xover frekvencia 2000 Hz Folyamatos teljesítmény 300 W Csúcsteljesítmény 1200 W Fizikai paraméterek Tekercs átmérője 75 mm Tekercs anyaga Réz Mágnes anyaga Neodímium Teljes átmérő 387 mm Rögzítőcsavarok átmérője 7,15 mm (csavarhely) Osztókör átmérője 370 - 371 mm Teljes mélység 169.5 mm Peremmagasság 11,5 mm Csomagolási méretek 405 x 405 x 214 mm Nettó tömeg 3.9 Kg Elülső kivágási méret 353 mm Hátsó kivágási méret 357 mm A képet nézve szerintem a Monacor féle Celestionnak nagyobb a mágnese. Vagy én úgy mondanám, hogy ezen iszonyat kicsi a mágnes.
Az sem mindegy melyik adatlapot nézed, mert amit ide bemásolt már 3dB-vel többet mutat, mint a gyártóé. Így nehéz is teljesíteni az ígéreteket.
ati, az a hangszóró a mérések szerint, hangolásfüggően, de nagyjából 35Hz-től szól kb. 45 liter nettó hasznos térfogatú dobozban.
A Srácnak erőlködök aki azzal kezdte, hogy szerez egy 8" es sugárzót és azzal földbe döngöl mindent.
Neki próbálnék segíteni, ha már mindenáron komoly mélyeket akar. Ezért küldtem neki egy szerintem korrekt PA mély(közepet), meg egy olcsóbb HiFi submélyet is. Nem írta mekkora összeget szánna rá a bulira .... ???
Minden attól függ, hogy mit akarsz építeni, milyen célra.
Ez el van már döntve? Nem lényeges hogy mekkora a mágnese. A képen azért olyan "iszonyat kicsi" mert neodim. Ez adott tömegben kb 10× erősebb mint a kerámia.
Kontrabasszus dobozban mértük, még a somogyi 38 cm zöld perem is lemegy 22 hz ig. Másik nem mindegy milyen lánccal akarja meghallgatni. Na én elszívok egy cigit, nem az egész honlappal akartam vitába szálni és itt jegyezném meg hogy amikor vettünk Monacor közepet annak a doboza szélén rajta volt az átviteli grafikonja ..., szóval a dobz nak vagy kinek küzdök mint fentebb is írtam.
Ő tőle kérdezzétek meg, hogy mit akar én is csak próbálom elképzelni, hogy miből mit szeretne kihozni... Ilyenem volt sokáig mondhatni 16 éves koromtól kezdve nagyon szerettük a hangját. Number one MS-130 Hi-Fi középsugárzó, 250Wmax, 8Ω 7 845Ft. (25% áfával) Műszaki adatok Impedancia (Z) 8Ω Rezonanciafrekvencia (fs) 120Hz Max. átviteli sáv fx-8.000Hz Zenei teljesítmény 250Wmax (400-5.000Hz) Névleges teljesítmény (P) 40Weff Hangnyomás (1W/1m) 94dB Membrán engedékenység (Cms) 0,44mm/N Mozgó tömeg (Mms) 4g Mechanikai jósági tényező (Qms) 5,23 Elektromos jósági tényező (Qes) 1,06 Egyesített jósági tényező (Qts) 0,88 Térfogat egyenérték (Vas) 3 l Egyenáramú ellenállás (Re) 6,1Ω Erőtényező (Bxl) 4,2Tm Lengőtekercs induktivitás (Le) 0,25mH Lengőtekercs átmérő 25,5mm Csévetest anyaga Kapton Lineáris kitérés (Xmax) ą0,7mm Hatásos membránfelület (Sd) 70cm2 Mágnes tömege 502g Tömeg 1,3kg
Olvastam hogy ha tulcsillapitom a TL-doboz akkor az pont olyan lesz mintha zart dobozom lenne, csak nagyobb lesz a terfogata.
Van egy ilyen hangszorom. Vintage markaju, gitarhangszoro. Alati amilyen hangja van. Nezd az arat az Ebay-n. Szerintem nem veletlenul ilyen sokba kerulnek. Ez nem vola jobb Tl-dobozba?Bővebben: Link
Bobz-t kérdezd ha lehet ...
Ja, közben megtaláltam az említett hozzászólást...
hát ez így komolytalan egy csöppet. Majd ha a fantáziálás egy kissé a gyakorlatiasság irányába terelődik, akkor biztosan lesz hasznos ötletünk a srác számára
fiuk, nem kel osszeveszni.
En egy olyan hangsugdobozt akartam osszerakni ami eget, foldet donget. De salyna nem talatam ehez megfelelo hangszorot, csak azt amit az elozokben leirtam. Most ebbol kel kiindulnom. Mar csinaltam egy b-reflexes tervet a hangszorohoz. Ptesza segitett nekem
Kérdés 1 ---> Eget földet döngessen de mennyire számít a hangminőség ? Várom válaszod csak azt ne mondd hogy abból is a toppon legyen mert akkor cserébe küldök egy audiophile 9 millás láncot
Ékezettel írva tehát egy olyan mi az a hangsugdoboz ? Hova sietsz ? Ha nyárra kész lesz és jó hangja lesz már most tapsolunk neked ... ( bocs ).... Eget földet dönget. Ezt értem, pillanat ! Javallat ---> Ilyet már hallgattam olyan földrengést csinál és annyira lemegy infrába, hogy 10 perc után nekiesett a fél családunk szétszedni a hangfalat meg az erősítőt, hogy mi van benne ? Semmi, csak egy kontrabasszus fal bassreflex dobozzal (igen nem műanyag tölcsér van benne, hanem fa reflex téglalap alakú.). Nézd meg a képen én a helyedbe tuti megvenném, aztán jöhet a hangszóró variálás ... Linket is küldök ha még kapható . Vermona regent 150 (még ilyenhez hozzá lehet jutni ?) Figyelem ! ---> Ezt a falat basszus gitárhoz készítették, tehát ha 2 vagy 3 utasat szeretnél akkor tetőládát is kell építeni hozzá, de ha ügyes vagy olyan falad lesz mint nem sok embernek ennyi pénzből. Egyébként ha földrengést akarsz ez a te barátod, 15 watt sinussal már jönnek a szomszédok családi házban akkorát szól, és jó mély.
Na
Megkérdeztem egy profi basszusgitárost és azt mondta, hogy életébe a legjobb cucc amin játszott az ezekből volt össze kombózva. Ashdown Azt mondja a bass gitárosom, hogy simán nyomja le a marshallt hangzásban. Képek is vannak ... Bassgitáros ismerősöm hozátette, hogy ha nem komolyan gondolod csak szakadjon le a föld akkor diszkó irányba érdemes elmozdulni. Egy input keverővel paraszt nagy végfok, meg 2 v. 4 komoly diszkó hangfal.
Nezd ha mar itt tartok akkor mind1 ha behozom a szobamba 15''-os melyhangszoroval ellatott PA ladamat. (van 2db is belole) Attol megcsorren a vakuumablak a szobaban, sot az egesz hazban. A celom az hogy a legjobbat hozzam ki amit csak lehet ebbol a hangszorobol. (kompromisszum normalis dobozmeret es hangminoseg kozott)Bővebben: Link
Ha a közép zárt kosaras akkor nem kell neki külön légtér. Ha nem akkor úgy kell behangolni mint egy zárt dobozt QTC 0.707 -re,és kell neki külön légtér. Jobb lenne ha zárt kosaras közepet választanál. A vatta reflexesbe nem túl jó választás mert rögzíteni kell . Különben hamar szétszedi és a csövön távoznak részei. Válassz 8 ohm-os hangszórókat , figyelj arra ,hogy legalább 92 dB érzékeny legyen , vagy meg kell duplázni. Esetleg olyan magasat amit lehet 2000 Hz-nél keresztezni ,és megvan 92dB. Megúsznád a közepeket , meg jóval egyszerűbb lesz a váltó is..
Végül oda került a csúcs ahol vártuk.
A pólusvason levő furatot nem szabad letakarni mérésnél.
hello
tudnátok segiteni?? van kettő 90 Wattos Sal hangszoró!! tudnátok szerkeszteni nekem egy ládát??!! még kezdő vagyok de várom a segitdégeket
Persze hogy tudunk, azert van ez a topik
Milyenek azok a SAL hangszorok? adatok, szuksegesek, aztan meg hogy mire szeretned a dobozodat hasznalni?
Öhmm.
SAL BOXXER AH-2165G max. 90w 4ohm ennyit tudok rola :/ öhm szobába szeretném de vami zuzosat kéne kihozni belőle ha lehetne!! tucc segiteni ha kell teszek ki képet meg ha kell akk e- ***
Megsimetelned amit leirtal? En semmi konkretumot nam velek felfedni a valaszodban. Mi is lenne a hangfal rendeltetesi celja?
Nem. Mechanikailag is használhatatlan ilyen célra. Arra jó, amire kitalálták.
Csillapításból el kell találni a szükséges mennyiséget, amikor közelít a zárt felé, eltűnnek a fölösleges rezonanciák, de még érvényesül az alap negyedhullámú hatása mélyben.
Hát nem érdemes. Ettől függetlenül szokott emelkedni a mech. jóság zártban. Majdnemhogy kötelező neki.
Szép álmok. Amit a dobozra rajzolnak, neten megadnak azzal kb. semmire sem mész.
Gyakran a dómok központosságával is baj van a monacornál, nemhogy a mérésekkel. Egy vicc, az a sok, 3dB vastag vonallal húzott diagram, meg a nem konzisztens, egymásnak ellentmondó adatok halmaza. "a srácnak" (alias bobz), nem kell "küzdeni" a hangszórója bőven megfelel a célnak, ha jól szétnézek a monacornál is talált volna egy pont ugyanilyen kínait. csak mondjuk 15k-ért. Ui: minden hangszóró "lemegy" 22Hz-ig, kérdés, hogy milyen módon teszi azt.
Ertem. Erdekes dolgok ezek. CSak azt nem ertem hogy miert baj ha a cso nem egyenes hanem halytogatott.
Igaz hogy veszit az effektivitasabol (a kanyarok miatt), de a doboz merete lenyegesen kisebb lesz. Es az mar kivitelezheto. (A viz sebesseget ki tudom szamoln egy bizonyos keresztmetszeten keresztul. Ilyenkor a kanyaroknal csokken a sebessege. Szerintem a levegore is ervenyes ugyan ez.)
Hat igen meg hogy mennyi lesz a dB ezen a frekvencian. Szerintem ez a leglenyegesebb. Aztan meg ott van az is hogy linearis legyen a doboz atvitele.
Idézet: Ez azért nem ilyen biztos, lehet hogy adott helyzetben épp más arány lesz a megfelelő, általánosságban csak annyit lehet mondani, hogy 1,0 alatti legyen a doboz+hangszóró teljes jósága.„akkor úgy kell behangolni mint egy zárt dobozt QTC 0.707 -re” Nem működik kétútban, olyan 25mm dóm magas nincs, amit lehetne 2000-nél váltani, még tölcséresben sem egyszerű. A 92dB nem feltétel, a mélytartomány esését úgyis kompenzálni kell legalább 2dB-vel.
Ez nem áramlástan, nem egyenáramot hallgatsz, hanem zenét, hullámterjedésként kell nézni.
Ha kezelhetelen rezonanciákra vágysz (amik egy jó fordulókialakítással és adott pontokon a keresztmetszet csökkentésével még megfékezhetők lennének, viszont ez meglehetősen sok munka), és fölöslegesen hosszabbítani akarod a csövet (mivel a forduló utáni rész csak kb. 50%-ban növeli a cső eff. hosszát, még megfelelő fordulókialakításnál is), akkor összehajthatod.
hat igen, ez konnyen meglehet, azt meg mar hogy megeri e ennyit kuzdeni az eredmenyert mar nekem kel eldontenem...
Meg nem hallottam TL-t szolni. lattam neheny videot, es szo mmi szo azert meg is van az eredmenye a dolognak. Mennyivel jobb egy jo TL-doboz, mint egy bassus-reflexes doboz? Azert kerdem, mert te nyilvan hallottad a kulobseget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |