Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1174 / 3998
(#) elektro95 hozzászólása Feb 4, 2011 /

hali valaki megtudja mondani nekem hogy kell bekötni egy potmétert ,és hogy kell-e elé ellenállás?
(#) kadarist válasza elektro95 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Mihez kell a potenciométer?
(#) _JANI_ válasza elektro95 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

CSAK kérdezz és a _kereső_ máris válaszol...
(#) Mybuster válasza elektro95 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia !a potméter úgy kell bekötni hogy van 3 lába balról az 1 a föld (GND) a 2 dik a bemenet a 3 dik pedig a kimenteni láb!
Ellenálás nemnagyon szükséges hozzá mivel a poti szabályzod eleve az ellenálás mértékét!

Poti.jpg

(#) _JANI_ válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Idézet:
„40A-t a NYÁKon (rövid szakaszán) át lehet vezetni?”

Egyeres huzallal erősítsd meg a nyákot, vagyis növeld a vezető keresztmetszetét, akkor bírni fogja.
(#) janikukac hozzászólása Feb 4, 2011 /

Nekem az a kérdésem, hogy hogyan csináljam meg azt, hogy ne legyen sistergés a hangszórón? Tehát értem, hogy szűrés kell, azaz valami pufferelést kell belerakni, de hogyan. Egy 10 éves mobiltöltőről van szó. 17 V , 500mA
(#) LGS94 hozzászólása Feb 4, 2011 /

Üdv! Van egy régi számítógépem úgy szereztem PIC programozáshoz kellene mert van rajta COM1 és LPT port is! Próbáltam elindítani és elindúl kb 5 másodpercig megy és leáll jah és semmi képet nem ad ugye! Én alaplapra gondoltam, hogy rosz benne vagy proci de akkor gondolom nem is indúlna el a procin nincs hűtő és abban a pillanatban amikor elindúl egyből forrólesz a proci de csak egy pillanatra amikor már megy akkor már nem meleg csak abban a pillanatban amikor benyomom a bekapcslógombot de szerintem ez alap! Én az alaplapra gyanakszom, hogy valami nem jó lehet csak annyi a baja,hogy a forrasztások elfáradtak úgy hallottam, hogy a matt színű forrasztások már nem mindig jók szép fényesnke kell lenni lehet ez a baja vagy van még egy olyan, hogy van rajta 4db 3300µF-os kondenzátor aminek a teteje ki van puklisodva de szétnyílva nincs csak pulis egy kicsit lehet, hogy ezek a kondik már rosszak és ezért nem jó? Vagy ilyenkor miket lehet kimérni ami hibás lehet?
(#) kadarist válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
A procira kell hűtő, mert pillanatok alatt túlmelegszik és leáll. Persze púpos kondikat alapból cserélni kell!
(#) LGS94 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

De ez csak abban a pillanatban meleg amikor elindúl amikor már megy akkor megfogom nem meleg nem az, hogy az az 5 másodperc alatt halál forró és ha leáll úgy hűlik vissza erre gondoltam én is, hogy túlmelegszik!
De azért megpróbálom valahogy valami bordával!
(#) kadarist válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

A púpos kondikat pedig cseréld!
(#) LGS94 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Újabb észrevétel! Az a tárgy amihez az van írva, hogy buzzer az bekapcsolásko kattan egyet és amikor kikapcsol akkor is ha nyomkodom a restartot akkor is de mindenképpen kikapcsol allig megy 5 másodpercet a gép de lehet annyit sem! NAgy baja lehet érdemes vele baszakodni vagy úgysem lesz jó?

Én is várom a választ. A végén, majd észre se veszitek.
(#) LGS94 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

De milyen hangszóró ez milyen erősítő! 500mA-al nem valami nagy hangszórót tudsz meghajtani!

TDA 2003-as, kb 7 W-os az erősítő.
(#) LGS94 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

nekem úgy van az erősítőmön, hogy trafó graetz híd egy puffer kondi ami neked szerintem elég ehez 4700µF bőven még sok is 4700µF/25V-os elektrolit kondenzátor megfelel hozzá 150ft kb. és van egy 100nF-os hidegítésem ami párhuzamossan van kötve a puffer kondival! nekem így sistergett de annyit csináltam, hogy a bemeneti jelnek a kábelére tettem egy ferrit gyűrűt így tökéletes nekem! http://www.hestore.hu/search.php?sf=ferrit innen tudsz szerezni!
(#) -Bady- hozzászólása Feb 5, 2011 /

Üdv.

A giroszkópokról szeretnék kérdezni: Mondjuk a legolcsóbb giroszkóp mennyire tud pontos lenni? és hogy működik pontosan? (vagyis hogy hogyan mér, mert leírás a működéséről van a neten, de abból nem tudtam rájönni, hogy milyen típusú adatokat kapok tőle)
(#) smiler79 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

SICK-Bastard:
Gondolkozz el a nullátmenetes szilárdtest relé használatán, mert pl. a fénycsőnél induláskor nagyot ránt, hamar beéghet a relé, a 20Wos pumpák és vízforgatók nem nagy terhelések, de ott is jobb lenne EMC szempontból a szilárdtest relé. Én szoktam árnyékoló réteget csinálni az erősáramú és a gyengeáramú részek közé, negyobb teljesítményeknél volt már bajom, a tűimpulzusokkal!
(#) aderka hozzászólása Feb 5, 2011 /

Üdv!

Konyhába kicseréltük az izzókat, LED-es fényforrásokra, de van egy jelenség amit nem tudtam megmagyarázni, hogy miért van. Ha mind a 3 foglalatba LED-es körte van akkor egy picit világítanak a LED-ek, hiába van megszakítva a fázis. Ha az egyik helyére egy energiatakarékos fénycsövet tekerek be, akkor nem világít már a másik 2.

Dávid
(#) MaTe193 válasza aderka hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia!
Glimmes (világítós) kapcsolód van?
Máté.
(#) kismuk2 válasza dZsordeN hozzászólására (») Feb 5, 2011 1 /

Ha meg tusz ***
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Na, tehát akkor szétszedem a szép kis tápom, és mit csináljak vele? LGS94 ötlete is jó lehet. Kivitelezés?

Igen, néztem, de nem értettem meg sokat. Hát a hangszóró alapjzaját szeretném megszüntetni, mert ha bedugom, és még zene se szól nagyon susog, mint , ha egy aktív hangszórót felcsavarnám maxra, de semmi zenét nem engednék le.
(#) janikukac hozzászólása Feb 5, 2011 /

Meg még lenne egy kérdésem. Hogy oldhatom meg, hogy
a régi Alcatel telefon kijelzőjéből csináljak hőmerőt, vagy valami érdekeset. Esetleg a telcsiből valamit kihozni? ( tele van szép smd alkatrészekkel )
(#) Abukodonozo válasza janikukac hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Egyszerű, ahogy köbzoli mondta: ahol az erősítődet táplálod egyenárammal oda polaritáshelyesen forrasztasz egy 1000, 2200 µF-os, vagy akár nagyobb kondit.

Hehe, hát nekem van mit még. De nincs kedvem suliba se menni. Meg lennék én suli nélkül is...
(#) janikukac válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Tehát veszek egy elkót ami 2200 µF és ahova a negatív tápfesz megy oda oda rakom a negatív lábát, a pozítívba meg a másikba, majd a lábakra rakom a tápot?
(#) Abukodonozo válasza janikukac hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Pontosan! Meglátod, hogy mekkora lesz a változás.
(#) janikukac hozzászólása Feb 5, 2011 /

Rendben ! Még egy untató kérdés: Ezt meg tudom csinálni LM3915-el is , tehát a másik IC helyére ezt rakom?Bővebben: Link
(#) aderka válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Kiszedtük a kapcsolókból, de mikor visszatettük akkor sem szünt meg a jelenség..
(#) imi84 hozzászólása Feb 5, 2011 /

Lehet hülyeség amit kérdezek, de biztos-ami-biztos: Mondjuk van egy TLC555 (vagy bármilyen) chipem, és letöltök egy más gyártótól származó TLC555 adatlapot. Várható hogy ezen adatlap állításai helytállóak lesznek e chip esetén? Most épp azért kérdés, mert a HEStore-ban lelhető TLC555 adatlap monostabil módhoz nem mutat kapcsolási rajzot, illetve az általam ismert t=1.1RC képletet sem említi. (Tehát elsősorban nem a szélsőségekre vagyok kíváncsi, bár erre is kitérhettek) Előre is köszönöm a választ.
Következő: »»   1174 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem