Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
hali valaki megtudja mondani nekem hogy kell bekötni egy potmétert ,és hogy kell-e elé ellenállás?
CSAK kérdezz és a _kereső_ máris válaszol...
Szia !a potméter úgy kell bekötni hogy van 3 lába balról az 1 a föld (GND) a 2 dik a bemenet a 3 dik pedig a kimenteni láb!
Ellenálás nemnagyon szükséges hozzá mivel a poti szabályzod eleve az ellenálás mértékét!
Idézet: „40A-t a NYÁKon (rövid szakaszán) át lehet vezetni?” Egyeres huzallal erősítsd meg a nyákot, vagyis növeld a vezető keresztmetszetét, akkor bírni fogja.
Nekem az a kérdésem, hogy hogyan csináljam meg azt, hogy ne legyen sistergés a hangszórón? Tehát értem, hogy szűrés kell, azaz valami pufferelést kell belerakni, de hogyan. Egy 10 éves mobiltöltőről van szó. 17 V , 500mA
Üdv! Van egy régi számítógépem úgy szereztem PIC programozáshoz kellene mert van rajta COM1 és LPT port is! Próbáltam elindítani és elindúl kb 5 másodpercig megy és leáll jah és semmi képet nem ad ugye! Én alaplapra gondoltam, hogy rosz benne vagy proci de akkor gondolom nem is indúlna el a procin nincs hűtő és abban a pillanatban amikor elindúl egyből forrólesz a proci de csak egy pillanatra amikor már megy akkor már nem meleg csak abban a pillanatban amikor benyomom a bekapcslógombot de szerintem ez alap! Én az alaplapra gyanakszom, hogy valami nem jó lehet csak annyi a baja,hogy a forrasztások elfáradtak úgy hallottam, hogy a matt színű forrasztások már nem mindig jók szép fényesnke kell lenni lehet ez a baja vagy van még egy olyan, hogy van rajta 4db 3300µF-os kondenzátor aminek a teteje ki van puklisodva de szétnyílva nincs csak pulis egy kicsit lehet, hogy ezek a kondik már rosszak és ezért nem jó? Vagy ilyenkor miket lehet kimérni ami hibás lehet?
Szia!
A procira kell hűtő, mert pillanatok alatt túlmelegszik és leáll. Persze púpos kondikat alapból cserélni kell!
De ez csak abban a pillanatban meleg amikor elindúl amikor már megy akkor megfogom nem meleg nem az, hogy az az 5 másodperc alatt halál forró és ha leáll úgy hűlik vissza erre gondoltam én is, hogy túlmelegszik!
De azért megpróbálom valahogy valami bordával!
Újabb észrevétel! Az a tárgy amihez az van írva, hogy buzzer az bekapcsolásko kattan egyet és amikor kikapcsol akkor is ha nyomkodom a restartot akkor is de mindenképpen kikapcsol allig megy 5 másodpercet a gép de lehet annyit sem! NAgy baja lehet érdemes vele baszakodni vagy úgysem lesz jó?
De milyen hangszóró ez milyen erősítő! 500mA-al nem valami nagy hangszórót tudsz meghajtani!
nekem úgy van az erősítőmön, hogy trafó graetz híd egy puffer kondi ami neked szerintem elég ehez 4700µF bőven még sok is 4700µF/25V-os elektrolit kondenzátor megfelel hozzá 150ft kb. és van egy 100nF-os hidegítésem ami párhuzamossan van kötve a puffer kondival! nekem így sistergett de annyit csináltam, hogy a bemeneti jelnek a kábelére tettem egy ferrit gyűrűt így tökéletes nekem! http://www.hestore.hu/search.php?sf=ferrit innen tudsz szerezni!
Üdv.
A giroszkópokról szeretnék kérdezni: Mondjuk a legolcsóbb giroszkóp mennyire tud pontos lenni? és hogy működik pontosan? (vagyis hogy hogyan mér, mert leírás a működéséről van a neten, de abból nem tudtam rájönni, hogy milyen típusú adatokat kapok tőle)
SICK-Bastard:
Gondolkozz el a nullátmenetes szilárdtest relé használatán, mert pl. a fénycsőnél induláskor nagyot ránt, hamar beéghet a relé, a 20Wos pumpák és vízforgatók nem nagy terhelések, de ott is jobb lenne EMC szempontból a szilárdtest relé. Én szoktam árnyékoló réteget csinálni az erősáramú és a gyengeáramú részek közé, negyobb teljesítményeknél volt már bajom, a tűimpulzusokkal!
Üdv!
Konyhába kicseréltük az izzókat, LED-es fényforrásokra, de van egy jelenség amit nem tudtam megmagyarázni, hogy miért van. Ha mind a 3 foglalatba LED-es körte van akkor egy picit világítanak a LED-ek, hiába van megszakítva a fázis. Ha az egyik helyére egy energiatakarékos fénycsövet tekerek be, akkor nem világít már a másik 2. Dávid
Szia!
Glimmes (világítós) kapcsolód van? Máté.
Na, tehát akkor szétszedem a szép kis tápom, és mit csináljak vele? LGS94 ötlete is jó lehet. Kivitelezés?
Igen, néztem, de nem értettem meg sokat. Hát a hangszóró alapjzaját szeretném megszüntetni, mert ha bedugom, és még zene se szól nagyon susog, mint , ha egy aktív hangszórót felcsavarnám maxra, de semmi zenét nem engednék le.
Meg még lenne egy kérdésem. Hogy oldhatom meg, hogy
a régi Alcatel telefon kijelzőjéből csináljak hőmerőt, vagy valami érdekeset. Esetleg a telcsiből valamit kihozni? ( tele van szép smd alkatrészekkel )
Egyszerű, ahogy köbzoli mondta: ahol az erősítődet táplálod egyenárammal oda polaritáshelyesen forrasztasz egy 1000, 2200 µF-os, vagy akár nagyobb kondit.
Hehe, hát nekem van mit még. De nincs kedvem suliba se menni. Meg lennék én suli nélkül is...
Tehát veszek egy elkót ami 2200 µF és ahova a negatív tápfesz megy oda oda rakom a negatív lábát, a pozítívba meg a másikba, majd a lábakra rakom a tápot?
Pontosan! Meglátod, hogy mekkora lesz a változás.
Rendben ! Még egy untató kérdés: Ezt meg tudom csinálni LM3915-el is , tehát a másik IC helyére ezt rakom?Bővebben: Link
Kiszedtük a kapcsolókból, de mikor visszatettük akkor sem szünt meg a jelenség..
Lehet hülyeség amit kérdezek, de biztos-ami-biztos: Mondjuk van egy TLC555 (vagy bármilyen) chipem, és letöltök egy más gyártótól származó TLC555 adatlapot. Várható hogy ezen adatlap állításai helytállóak lesznek e chip esetén? Most épp azért kérdés, mert a HEStore-ban lelhető TLC555 adatlap monostabil módhoz nem mutat kapcsolási rajzot, illetve az általam ismert t=1.1RC képletet sem említi. (Tehát elsősorban nem a szélsőségekre vagyok kíváncsi, bár erre is kitérhettek) Előre is köszönöm a választ.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |